Bert Karlsson Förmögenhet – Just nu låter Bert Karlsson 5 000 ukrainska migranter vistas på hans anläggningar. Familjen Karlssons företag genererade miljarder dollar efter flyktingkrisen 2015. Sverige gör sig redo att ta emot ukrainska flyktingar när deras hemland är uppslukat av krig efter Rysslands intrång. Tidigare invandringsfientliga partimedlemmen Ny Demokrati och entreprenören Bert Karlsson är en av personerna som hjälper migranterna.
Han planerar just nu 25 hus med 5 000 platser, enligt DN. Bert Karlsson har en historia av kontroversiella kommentarer, som hans påstående att den svenska behandlingen av Sverigedemokraterna är jämförbar med judeförföljelsen under Förintelsen.
Men hur välmående är Bert Karlsson i verkligheten?
Det är summan pengar som Bert Karlsson tjänar. Nyheter24 har fått uppgifter från Skatteverket som visar att Bert Karlsson hade ett kapitalöverskott på 24 633 kronor 2020 och en fastställd förvärvsinkomst på drygt 1,2 miljoner kronor. Siffran var något större under de år då Bert Karlssons flyktingförläggningar var som mest trafikerade.
En årsinkomst på nästan 1,9 miljoner kronor och ett överskott på 126 190 kronor var Bert Karlssons ekonomiska förhållanden under 2016 respektive 2015 under flyktingkrisen. 2015 var Berts lön drygt 1,5 miljoner kronor med ett överskott på 159 414 kronor. Det kommer in så mycket pengar till Bert Karlsson från hans flyktingboenden.
När det kommer till ekonomisk prestation är flyktingjourerna som drivs av familjen Karlsson en sann framgångssaga. Bert Karlssons barn Johanna och Joachim äger familjeföretaget Jokarjo AB och det tjänade massor av pengar 2015 och 2016. De totala intäkterna var över 1,2 miljarder kronor och finansnettot gav vinster på drygt 198 miljoner kronor.
Även om det var de mest hektiska åren för flyktingboenden tjänade vd Bert Karlsson och styrelsen fram till 2018 något mer än 1,4 miljoner kronor per år. Återöppningen av anläggningarna blir utan tvekan en bra affär, enligt Bert Karlsson. Bert Karlsson säger till DN att han är bäst på att sköta flyktingboenden i Sverige, men att han var ouppskattad under den senaste invandringskrisen.
Han känner ett behov av att utkräva vedergällning, varför han återöppnar sitt flyktingboende. Han insisterar på att visa dem. Det är “klart att det kommer att bli en bra affär” för Bert, men han vägrar att avslöja hur mycket pengar han kan tjäna på att ta emot de ukrainska invandrarna.
Under hela sitt liv har 78-årige Bert Karlsson samlat på sig betydande förmögenheter. En av hans nyaste pengar är att sälja husvagnar, och han har många hattar på en gång. Men nu när samhället går igenom tuffa ekonomiska tider har det här blivit ett bakslag, säger Bert i en intervju med Hänt. För tillfället är jag ganska upptagen.
Det är inte lätt just nu eftersom folk inte kan få lån, säger Bert och tillägger: “Det påverkar vissa, men vi har också andra projekt på gång.” Verksamheten de verkar inom är husvagnsförsäljningsbranschen som just nu har svårigheter. Denna praxis måste dock upphöra omedelbart eftersom låsta banklån lamslår verksamheten.
Bert Karlsson om julklappar det är hans gåvobudget
Bert, Britt-Marie, deras två barn Johanna och Joakim och deras utökade familj ska snart fira jul tillsammans. Det finns ett antal barnbarn i deras familj också.
Med en stor familj som din, hur har du råd att köpa julklappar?
Utgifterna ligger över styr. Redan innan dess får de en del av testamentet. För varje år som går samlar de på sig besparingar. Bert tycker om att dela sin rikedom med sina nära och kära; då och då ger han sina barn och barnbarn en penninggåva. Jag tror att det är avgörande att de lär sig om det medan vi fortfarande är här. Detta har pågått länge, enligt Bert. Jag har den principen; vi behöver inte mycket pengar när vi är utomlands, men det är bäst att barnen har det nu för att testa sina reaktioner och förmågor.
Hela företaget gick i arv till barnen som en present i en miljon dollar
Barnen fick också en del av arvet från Bert och Britt-Marie i form av mångmiljonföretag, så det är inte bara barnbarnen som får gåvor. Framför allt är det barnbarnen. Det hände för väldigt länge sedan, när mina barn tog över familjeföretagen. Bert Karlsson är en framstående figur i Sveriges företags- och konstnärliga gemenskaper och är allmänt erkänd.
Han har haft en varierad karriär inom musik, politik och näringsliv, vilket har bidragit till hans uppskattade förmögenhet på 200 miljoner dollar. Det har varit en lång och spännande väg från hans ödmjuka födelse i Skövde i juni 1945 till att bli en av de mest kända personerna i Sverige. Med en stark passion för musik och näringsliv från ung ålder fortsatte Karlsson med att nå framgångar med Mariann Grammofon AB och blev riksdagsledamot som partiets grundare.
All framgång med than skivbolag och TV
Under Karlssons ledning tog Mariann Grammofon AB en framträdande plats i den svenska musikbranschen. Många musiker började på skivbolaget på grund av dess skarpa öga för att upptäcka och marknadsföra kommande akter. Reality-tv-program som “Fame Factory” och “Talang” etablerade Karlsson ytterligare som en kulturhjälte, även om hans engagemang sträckte sig bortom låtproduktion. Han kunde öka sina pengar och inflytande samtidigt som han fick en unik möjlighet att påverka svensk populärkultur genom dessa aktiviteter.
En nöjespark och spännande nya affärssatsningar
Karlsson lanserade Skara Sommarland 1984, ett nöjesfält som blev ett känt namn tack vare sin tilltalande till familjer. Men han hade mycket högre ambitioner. Han började investera i en bransch, men har nu förgrenat sig till andra, till exempel husvagnsmarknaden. Hans rikedom har växt, och hans företagsimperium har nu en starkare finansiell grund tack vare dessa företag.
En välståndsfilosofi som prioriterar familjer
Att dela sin förmögenhet har aldrig varit något problem för Karlsson. Han har varit ganska givande med sina pengar och lämnat stora summor till sina barn och barnbarn. Han har starka känslor för finansiell stabilitet och arv; han vill att hans nära och kära ska skörda frukterna av framgång medan han fortfarande lever. Hans närmaste medarbetare har inte bara varit ekonomiskt säkra tack vare denna mentalitet, utan de har också lärt sig viktiga lärdomar om att vara goda förvaltare av sina innehav.
Karlssons herraväldes bana
Bert Karlsson blickar hela tiden framåt och planerar noggrant sin kurs för framtiden. Även om han är medveten om de svårigheter som det nuvarande ekonomiska klimatet medför, har hans optimism och beslutsamhet inte sviktat. Närhelst han ser en chans att förbättra familjens ekonomiska situation tar han chansen. Hans kontinuerliga framgång kan till stor del tillskrivas hans anpassningsförmåga och vilja att ta risker.
En hyllning till Bert Karlsson och hans verk
Arbetsmoral, framförhållning och en outtröttlig entreprenörsanda definierar Bert Karlssons liv och arbete. Att han är så generös med sina pengar visar hur mycket han värdesätter sin familj och hur framgångsrik han har varit i livet. Hans arbetsmoral och syn på familj och rikedom har lagt grunden för ett arv som kommer att fortsätta att försörja hans ättlingar ekonomiskt och andligt.
Både Bert Karlssons monetära imperium och hans livsverk kommer att bestå långt efter att han har dragit sig tillbaka från offentligheten. Svenske affärsmannen, skivbolagschefen och framstående person i partiet Ny Demokrati Bert Karlsson var riksdagsledamot 1991–1994. Bert Karlsson kom till denna värld i Skövde, Sverige, den 21 juni 1945.
Cirka 120 miljoner svenska kronor är Bert Karlssons uppskattade nettoförmögenhet. Karlsson blev känd för svenskar som killen bakom Carola Häggkvist på grund av sin roll som ägare och chef för skivbolaget Mariann Grammofon AB. Han grundade Skara Sommarland, en nöjespark, 1984. Karlsson grundade populistpartiet Ny Demokrati tillsammans med greve Ian Wachtmeister 1991.
Partiets nationalistiska program hjälpte dem att få 6,7% av rösterna i parlamentsvalet i september. Jokarjo, Bert Karlssons barngrupp och arbetsgivare, tappar fortfarande pengar. Efter justering för finansnetto redovisar bolaget en förlust på över åtta miljoner kronor för 2020. Omsättningen har sjunkit med 92 % från 2016 – toppåret då Jokarjo var Sveriges största asylgrupp – och den totala förlusten de senaste fyra åren är drygt 85 miljoner kronor.
Bert Karlsson hävdar att efter detta kommer folk inte längre att vara avundsjuka på mig. Dessutom diskuterar han en katastrofal aktieaffär som nästan gjorde honom i konkurs. Året 2016 var Jokarjos bästa. Tiotusen personer som sökte asyl inhystes i Bert Karlssons lokaler över hela Sverige då.
Under räkenskapsåret redovisade Jokarjo en omsättning på 774 miljoner SEK och en vinst på 137 miljoner SEK efter avdrag för finansnetto. Det fanns 201 miljoner kronor i eget kapital 2016, och företaget har tidigare genererat miljoner från att förvalta flyktingförläggningar. Bert Karlsson lade familjens pengar på husvagnar och en livsmedelsaffär i Lidköping när flyktingströmmen tog slut.
Han lade dock mestadels in på den gruppägda Ursands Camping nära Vänersborg. Investeringar som hittills inte har gett resultat. Med en förlust på 7,9 miljoner SEK 2020 är Jokarjos totala förlust sedan 2017 drygt 85 miljoner SEK. Ändå var husvagnsförsäljningen 2020 31,4 miljoner kronor, upp från 29,2 miljoner kronor 2019, vilket framgår av de senaste årsrekorden.