
Birgitta Stenberg Barn – Som svensk författare, översättare och illustratör föddes Birgitta Alma Sofia Stenberg den 26 april 1932 i Engelbrekts församling i Stockholm och avled den 23 augusti 2014 på Smedsbolet i Gullspångs kommun i Tiveden. Hon bodde en längre tid på ön Åstol i Bohuslän.
Personlig historia
Visby var Birgitta Stenbergs hemstad. Under sitt sista år på gymnasiet besökte hon södra Europa vid flera tillfällen och gick på lektioner i Paris. Hon tog upp ett antal språk och hittade inspiration till sina verk när hon reste. Hon åkte tillbaka till Sverige i mitten av 1950-talet och fick jobb som skådespelare och översättare.
Birgitta Stenberg var i början av 1950-talet medlem i det litterära kollektivet Metamorfos. Dessutom skrev hon manuset till Raskenstam. Kung Farouk av Egypten var hennes älskare ett tag i början av 1950-talet. Amerikanska CIA, som gömde sig bakom Ford Foundation, finansierade Birgitta Stenbergs utnämningar till sekreterare i Svenska kommittén för kulturfrihet och redaktör för Kulturkontakt under 1950-talets kalla kriget, då Sverige var medlem i Kongressen för kulturell frihet.
I sin första roman Mikael och poeten från 1956 använde Birgitta Stenberg ett mer poetiskt språk för att diskutera den så kallade Kejne-skandalen. Den efterföljande boken Apelsinmannen från 1983 ger en mer detaljerad redogörelse för de händelser som inträffade. Detta ikoniska verk av henne skildrar Stockholm mitt under Kejne-incidenten. 1990 anpassades The Orange Man för tv. Poeten Paul Anderssons vänskap är ett genomgående tema i dessa verk och självbiografin.
Kärlek i Europa, Apelsinmannen, Spanska trappan, Rapport, Alla vilda och Eldar och is var alla delar av vad hon ansåg att hennes självbiografiska livsprojekt. Filmatiseringen från 1962 av romanen Chance handlar likaså om social stratifiering. Hennes amfetaminberoende i slutet av 1960-talet beskrivs i hennes självbiografi Rapport. Det var våren 2009 när hon medverkade i Sveriges Televisions liveprogram Debatt – “Släpp lose hashet på Apoteket” som hennes liberala syn på droger offentliggjordes.
Hon arbetade som tolk, fiskare, journalist på tidningen Arbetaren och Vänsterpartiets kommunpolitiker på Tjörn fram till år 2000. Med hjälp av serietecknaren Mati Lepp kunde Birgitta Stenberg nå en ny demografi med sina barnböcker, vilket inklusive karaktären Billy. Ett antal språk har publicerat hennes verk: spanska, tyska, danska, norska, finska, turkiska och ungerska.
Dokumentären Alla vilda från 2012 — En film om Birgitta Stenberg skildrar Birgittas relationer, liv och karriär; filmen är delvis baserad på Birgittas självbiografiska roman med samma namn från 2004. Håkan Lagergren (1934–1991) var gift med Birgitta Stenberg 1974 och Kerstin Bjärkstedt (född 1953) gifte sig med henne 2012.
2014, efter en kort kamp mot levercancer, gick Stenberg bort i sitt hus i Smedsbolet, Tiveden, den 23 augusti. Skogskyrkogården i Stockholm är platsen för hennes begravning. Slutet av augusti var dagen då Birgitta Stenbergs kropp dukade under för cancer. Författaren Birgitta Stenbergs änka sörjer fortfarande förlusten av sin man, trots att det har gått nästan ett halvår efter hennes död.
“Vad spelar det för roll när hon inte är här?” Kerstin Bjärkstedt tillägger, rösten dimmig, även om allt det praktiska är nästan ordnat. Slutet av augusti var dagen då Birgitta Stenbergs kropp dukade under för cancer. Den välkände författaren och OT-författaren dog med klart huvud och vägrade ge upp. Nu är den här – alles ist gut, yttrade hon sina sista ord medan hon låg i sängen, omfamnad av sin man.
Författaren uppnådde sitt önskade resultat i sin död. Med en nyfiken och accepterande anda mötte hon det som låg bortom den dagen i slutet av augusti, hemma hos sin älskade. Göteborg var platsen för deras eventuella bröllopsmöte för ett decennium sedan. Medan de hade träffats ett år tidigare, 1963, när Kerstin var en liten tjej på 10 år, hade de varit hos en släkting i centrala Stockholm. Då dök en fantastisk rödhårig, kortpälsad minkpäls varelse upp! Wow, 1963! “Var försiktig med den där!” min släkting varnade mig.
Hade ett annat möte
De knöt ihop sig på bokmarknaden nästan 40 år senare. Vi höll kontakten därefter via mejl och telefonsamtal. Trots att hon sov tillsammans och att hon hade sina trekanter tog det oss två år innan vi hade någon form av sexuell kontakt. Men hon sa till slut, “Nej, det här kommer inte att fungera!” Äntligen agerar alla på rätt sätt här. Ja, jag sa ja, men det var inte i enlighet med din kod; nu är den min. Vår grupp följde efter.
Ingen blev förvånad över dödsfallet. Birgitta Stenbergs dödliga sjukdom var känd redan när hon firade sin 80-årsdag med en påkostad fest på Åstol för drygt två år sedan. På väg till firandet bad hon mig att bli hennes man. Det verkade säkert att hon villeskulle dö, men den exakta tiden var ett mysterium för oss.
I september samma år tog Birgitta med sig en glänsande ring som Kerstin hade gett henne till GT:s monter på bokmässan. Deras bröllop ägde rum månaden efter det. Och Birgitta Stenberg testamenterade sin man alla hennes ägodelar ett år senare i sitt testamente.
“Jag ska sälja den”
Värdet på Birgitta Stenbergs herrgård Åstol var 1,5 miljoner, vilket gör den till den mest värdefulla tillgången av alla. Huset kommer dock inte att behållas av Kerstin Bjärkstedt. Jag tänker sälja den när jag fyller 65, vilket är tre år från nu. Åstol får henne att känna sig desorienterad. Du har ingen plats här, sa Birgitta till sig själv.
Du ska inte använda Åstol. Din pension står på spel! “Sälja den!” Men jag vill verkligen den här gången så att jag kan titta igenom alla hennes grejer. Men innan året är slut måste hon ge tillbaka Birgittas sjöbod till staden. Som ateljé använde Birgitta den. På grund av att den är belägen på hyrd mark kräver kommunen att den återlämnas senast 18 månader från dödsdagen. Men jag tror att du har rätt; Jag är för närvarande inte registrerad på Åstol.
Jag stötte på en dikt om kärlek
Huset i Tiveden, där Kerstin Bjärkstedt och Birgitta tillbringade större delen av sin tid tillsammans, ärvdes också av Kerstin. Det tänker hon hålla fast vid. Birgitta ville vara här när hon avslutade sitt liv. Det skulle jag också vilja. Nu i april ansökte Kerstin om pension. Förutom husen i Åstol och Tiveden ansvarar hon även för ett halvt hus i Linköping som hon arbetade på tills Birgitta krävde hennes heltidsassistans. Det vill säga tills Kerstin får hjälp med att färdigställa författarens sista roman.
Hon bor i Tivedens herrgård för tillfället. Jag hade ingen aning om att denna vackra, opublicerade kärlekspoesi ens existerade förrän jag hittade den. Kerstin besöker Linköping, stannar ett tag och får vänner när hon känner sig ensam. Jag känner mig dock mer ensam på det stället än i Tiveden! Birgitta är överallt på den här platsen.
Birgitta inspirerade Kerstin att börja måla när hon var i Tiveden. Birgitta har sitt ord för att hon ska klara det. Hur länge var dock inte specificerat. Meningsfullhet var det centrala temat. Efter att Birgittas planer är på plats måste jag ta reda på syftet med mitt liv. Hon har haft fler kändisvänner, älskare och älskarinnor än vad den genomsnittliga personen kan räkna, är en tidig feminist, var en missbrukare och är en idol för HBT-gemenskapen. Birgitta Stenbergs livshistoria filmatiseras och hon är 78 år.
Och nu, vid 78 års ålder, kan hon få reda på att hennes mamma inte var den hon trodde att hon var tack vare ett DNA-test på ett enda hårstrå. “Jag känner att det här är kulmen på allt som har hänt med mig i livet”, förklarar Birgitta Stenberg. Att bo på ett torg och inse att mamma inte är hennes mamma är ämnen som Birgitta Stenberg utforskar.
Den här mannen var inte hennes farfar. Hennes pappa, inte hennes pappa. Ja, Birgitta Stenberg har bestämt sig för att acceptera allt som kommer i hennes väg. Av den anledningen, den 8 mars, kvinnodagen, får filmen som krönika hennes liv och kärleksaffärer världspremiär. I Tiveden möter Karin Thunberg en författare som inte är rädd för att säga sin mening. Tiden står i centrum för något som har hänt med Birgitta Stenberg.
Nej, hennes oro har ingenting att göra med hennes kommande 80-årsdag; snarare handlar de om det faktum att hon har utvecklats till en älskad kulturtant trots de många år som hon kämpat för sin rätt att vara utomhus. Älskade av politiska eliter på båda sidor av gången. Även hon uppskattar medvinden och tycker att det är roligt. Å andra sidan finns det en antydan till avslag och tomhet. Jag har fostrat mina fiender i alla dessa år.
Om du gör det kommer ditt hjärta att rasa, så att du vet att det är nödvändigt. Om inte Birgitta Stenberg är en del av något större, vad är hon då? Det är frågan jag måste svara på. Hon besökte Rom, Cannes och Mallorca på 1950-talet. Gå därifrån, mörk och fjättrad av skolan och motboken. Hon väntar nu på ett Tiveden stationshus som inte längre är i tjänst. Hennes randiga halsduk glittrar i det bleka morgonljuset.
