Björn Gustafsson Familj – Det var i Stockholms Bromma församling som den svenske skådespelaren Björn Herman Leonard Gustafson (riktiga namn: Gustafsson) föddes den 30 november 1934. Förutom sina välkända roller som Emil i Emil-filmerna 1971–1973, Jönssonligans klumpiga Dynamit-Harry, och den sympatiske men kriminelle studierektorn Jan Bertilsson i Dubbelstötarna (1980), Dubbelsvindlarna (1982), och Studierektorns sista strid ( 1986), är Gustafson känd för sina roller som den snälle pojken Alfred i dessa filmer. En av Gustafsons mer kända roller är socialisten Bert Hersby i tv-serien Sjukan. Tv-serien Alfons Åberg har också hans berättarröst.
Personlig historia
Björn Gustafson och hans syster Lena (1940–2016), som gifte sig med skådespelaren Sten Mattsson, växte båda upp i Bromma av sina föräldrar, snickaren Herman Gustafson och Harriet Näslund. Tillsammans med Bibi Andersson, Mona Malm, Gun Jönsson, Gunilla Sundberg-Poppe och Lars Lind gick Björn Gustafson på Axel Witzanskys teaterskola och spenderade sedan tid på Wasa-teatern i Finland.
Han debuterade på Dramaten 1955 i Vår egen ö, regisserad av Leck Fischer, och sedan dess har han varit en del av ensemblen då och då och gjort drygt 70 roller där. Olof Molander satte upp Eugene O’Neills drama Ett stycke poet på Stora scenen våren 1957. Efter att ha spelat en rad märkliga karaktärer i små partier fick han till slut rollen som Mickey Maloy mot Lars Hanson och Inga Tidblad.
Gustafson spelade vidare i andra produktioner under Alf Sjöbergs regi, bland annat Shakespeares King John (1961), Vargar och lamm (1960) av Ostrovsky och Ivanov (1957) av Tjechov. Han var också en del av Sjöbergs två uppmärksammade Brecht-produktioner: Mutter Courage, med Margaretha Krook i huvudrollen, och Svejk i andra världskriget (1963), där han skapade Baloun mot Allan Edwalls Svejk.
Senare gjorde han comeback till Döðgrävaren (1992) och Dramaten i Hustruskolan (1980). Han har uppträtt i Allan Edwalls Teater Brunnsgatan Fyra, turnerat med Riksteatern och varit knuten till Stockholms stadsteater. Han spelade tillsammans med Meg Westergren på Stockholms stadsteater i Karin Thunbergs 2016 stycke Lite längtan, helt enkelt.
Gustafson är en framgångsrik komiker som har uppträtt på Stockholms privata teatrar. Kuta (1983) och Drive (1984) på Folkan presenterade honom som taxichaufför. Skaffa mig en tenor (1988) och It stays in the family (1987) blev efterföljande hits (1989). Han var med i farserna Rakt ner i fickan (1996) och Pengarna lor lifet (1998) på Maximteatern, och han var också med i revyn Strålande tider! Härliga tider! (2000).
Som ung man som dansade i Ragnar Frisks film Flottare med farg från 1952 gjorde Gustafson sin filmdebut. Olof Brunnberg och Gustafson har arbetat ofta tillsammans i Jönssonligan-filmerna och i flera TV-program, inklusive Sjukan (1995) och 1987 års Ray Cooney-fars Oj då en til! på Folkteatern. Gustavson medverkade tillsammans med Brunnberg i en revy på Stockholms Stora Teatern och medverkade även där i komedin Hjääälp! Nörden!, spelar huvudrollen i idioten.
På Helsingborgs Fredriksdalsteatern uppträdde han som förvirrad folkparkschef sommaren 2003 i Eva Rydbergs glädjespel Kaos i folkpark. Han spelade en pensionerad psykolog på vårsäsongen 2008 av TV-programmet Andra Avenyn. En four for tre och Sukan är två av Gustafsons tv-komiker. Barnprogrammet Alfons Åberg (1979–1981, 1994), serierna om Pelle Svanslös av Stig Lasseby (som Bull), och Robin Hood (som Broder Tucks svenska röst) är bland de saker som gjort hans röst känd bland ungdomar.
I andra hand har han gett sin röst för olika ljudböcker och tv-program. Äktenskapet mellan Björn Gustafson och Gisela Gustafson, som föddes som Jonsson 1937 med musikern Josef Briné och ogifta Viktoria Böhm, har varit i kraft sedan 1962. Tillsammans har de fått tre små. Den svenska allmänheten hyllar den mångfaldigt prisbelönte skådespelaren Björn Gustafson högt, men han har ändå varit mer tillbakadragen de senaste åren.
Älskade stjärnans nuvarande livsstil ser ut så här. Hans stora karisma och vänlighet har funnits med oss i generationer, och de flesta av oss känner igen honom som ett snällt ansikte som alltid verkar flina när vi möter honom. En skådespelare med ett imponerande CV som medverkat i både teateruppsättningar och film är Björn Gustafson.
Det verkade som om hans framgång var förutbestämd även på 1950-talet. Han blev vän med legendariska figurer som Bibi Anderson, Lars Lind, Allan Edwall och Mona Malm efter att ha blivit antagen på Dramaten. Björn inledde en milt uttryckt en imponerande ljus karriär efter att han avlagt examensprovet 1957.
Han ägde Lilla Teatern (tidigare Nya Teatern) tillsammans med vänner och kollegor Helena Brodin, Per Myrberg och Monica Nielsen från 1963 till 1963. Enligt SF:s hemsida har Björn därefter besökt Dramaten flera gånger es, medverkar i olika föreställningar. Hans stora karisma och vänlighet har funnits med oss i generationer, och de flesta av oss känner igen honom som ett snällt ansikte som alltid verkar flina när vi möter honom.
En skådespelare med ett imponerande CV som medverkat i både teateruppsättningar och film är Björn Gustafson. Det verkade som om hans framgång var förutbestämd även på 1950-talet. Han blev vän med legendariska figurer som Bibi Anderson, Lars Lind, Allan Edwall och Mona Malm efter att ha blivit antagen på Dramaten.
Björn inledde en milt uttryckt en imponerande ljus karriär efter att han avlagt examensprovet 1957. Han ägde Lilla Teatern (tidigare Nya Teatern) tillsammans med vänner och kollegor Helena Brodin, Per Myrberg och Monica Nielsen från 1963 till 1963. Enligt SF:s hemsida har Björn därefter besökt Dramaten flera gånger och medverkat i olika föreställningar. På Stadsteatern regisserade han sin första scenuppsättning av Mr. Ernest 1970, vilket markerade hans första inhopp i en ny roll. Björn Gustafsons utflykter till filmroller markerade dock en betydande vändpunkt.
Angående Alfred dräng Björn Gustafsons
Skådespelaren fick jobbet som har blivit synonymt med honom tack vare en känd och nära vän.
Ett livsförändrande tips fick Björn av hans kompis och skådespelare Allan Edwall medan de båda gick på Dramaten. Allan tipsade Björn när han hörde att man sökte individer till inspelningarna av “Emil i Lönneberga”, klassikern av Astrid Lindgren. Allt annat är väl historia.
När hans bästa kompis Emil är i fara kliver Björn Gustafson in för att ta hand om honom som den kärleksfulla och omtänksamma drängen Alfred. Stjärnans täta resor mellan Småland och Stockholm blev så småningom överdrivna. Björn och hans familj bestämde sig för att flytta till Katthult, miljön för serien och filmerna, efter att ha ägnat flera tid åt att gå fram och tillbaka.
Jag åkte till inspelningen i Småland genom att pendla från mitt boende i Bromma. Helgerna var de första tiderna för inspelningar till en början. Jag spelade revyer och teater hela veckan. Medan jag filmade flyttade hela familjen till en gård utanför Katthult. Enligt vad Björn Gustafson redan har uppgett i en intervju med Expressen tillbringade vi somrarna där.
Genombrottet var obestridligt efter filmerna och TV-programmen. Även om det har gått mer än ett halvt sekel sedan Björn gestaltade Alfred vet staden fortfarande vem skådespelaren är. Redan nu känner folk igen mig. Det finns för- och nackdelar med det. Personer som söker autografer besöker ibland min bostad. Då får jag ett brev. Även om jag har hört “Jag känner igen dig” från många människor kan jag fortfarande inte tro det när de uttrycker sin chock.
Björn Gustafson porträtterade Dynamit-Harry i tv-programmet “Jönssonligan”
Efter “Emil i Lönneberga” fortsatte karriären i ett snabbt slag. Björn Gustafson spelade i tidlösa produktioner som Rosenbaddarna, Madicken och Dubbelstöarna och fortsatte att uppträda på scenen. Björn, å sin sida, landade sin näst mest ikoniska roll i början av 1980-talet. Nils Brandts avhopp från rollen som “Rocky” skapade en öppning i vad som utan tvekan är Sveriges mest prestigefyllda liga.
Som “Dynamite-Harry” gick Björn Gustafson in i Jönssonligan tillsammans med Ragnar Vanheden och Charles-Ingvar “Sickan” Jönsson. Vi fick följa den oslagbara trion Björn, Gösta Ekman och Ulf Brunnberg i flera videor. De omhuldade filmmästerverken “Jönssonligan på Mallorca”, “Jönssonligan får Goldfeber” och “Jönssonligan dyker upp igen” är bara några exempel på hur stjärntrion blev en självklar del av det svenska medvetandet.
Trots tidens gång och det faktum att alla tre skådespelarna sedan dess lämnat sina ikoniska roller, fortsätter filmerna att åtnjuta minst lika mycket popularitet som de gjorde när de släpptes. De tre vännernas resa avslutades dock efter att ha sett ett antal filmer tillsammans.
Sprickan inne i Jönssonligan
Eftersom Ulf och Björn var sugna på att hålla igång “Jönssonligan” valde Gösta Ekman bort serien. Ulf Brunnberg hävdar att Gösta blev häpen över släppet 1992 av filmen Jönssonligan & den svarta diamanten. Inget i helvete kunde skådespelaren någonsin föreställa sig att Friends skulle fortsätta utan honom.
Att bli ersatt är aldrig kul, men det är särskilt smärtsamt för Gösta Ekman. Ulf Brunnberg sa till Expressen att han aldrig förväntat sig att det skulle inträffa. Trots Göstas beslut att dra sig ur “Jönssonligan”-filmerna upprätthölls business as usual av Ulf och Björn.