
Carl B Hamilton Barn – Han föddes den 1 januari 1946 i Johannebergs församling i Göteborg och Bohus län. Han tjänstgjorde först från 1991 till 1993, igen från 1994 till 1997, sedan från 2002 till 2014 och slutligen från oktober 2022.
Fortsätta en examen
1974 fick Hamilton sin Ph.D. från London University efter att ha avslutat sin B.A. i filosofi vid Lunds universitet. Han arbetade från 1974 till 1981 vid Stockholms universitets institut för internationell ekonomi, sedan 1982 till 1983 vid Australian National University och slutligen från 1985 och framåt vid Världsbanken. 1991–1997 undervisade han vid Stockholms universitet. 1995–1996 ledde han Handelshögskolans Östra ekonomiska institut och 1999–2005 undervisade han i internationell ekonomi som adjungerad professor. 1996–1998 var han chefsekonom på Svenska Handelsbanken.
Karriär inom politiken
Från 1991 till 1993 tjänstgjorde Hamilton som parlamentsledamot, och från 1993 till 1994 var han statssekreterare för finansministeriet under förbundskansler Anne Wibble. Han ledde Ja till Europa-organisationen före EU-omröstningen 1994. Sedan 1999 har han suttit i styrelsen för det liberala partiet.
Hamilton har suttit i ett flertal utskott i riksdagen, bland annat som ordförande i EU-utskottet och näringsutskottet, samt medlemskap i arbetsmarknadsutskottet, finansutskottet och utrikesutskottet. Carl B. Hamilton tjänstgjorde som ordinarie ledamot för folkpartiet från 2002 fram till valet 2014, då han förlorade sin plats i riksdagen på grund av att han hamnat något lägre på partiets lista.
Två liberala riksdagsledamöter från Stockholmsbänken anslöt sig till regeringen efter valet 2022, vilket fick honom att återvända till riksdagen som ersättare. I finansutskottet ingår Hamilton. Liberalerna gick den 18 augusti 2023 ut med ett pressmeddelande där Hamilton tillkännagavs att han lämnar riksdagen.
Familj
Överstelöjtnant Gustaf Hamilton och Margareta (f. Hegardt) Hamilton fick en son som hette Carl B. Hamilton. Familjen Lngaryd är Hamiltons familj. Förre riksdagsledamoten Carl B. Hamilton har lämnat. Enligt TT sa det i ett pressmeddelande från hans liberala parti. På onsdagen hamnade den mångårige liberala parlamentsledamoten Carl B.
Hamilton i ögonen av en politisk storm. Han bad sedan om ursäkt för att ha sagt att partiets tolerans för trångsynthet stannar hos judar. Carl B. Hamilton, som tidigare arbetat som forskare i nationalekonomi, valdes in i riksdagen 1991 för första gången. I ett internt partibrev till medlemmar som SVT sett säger partiordförande Johan Pehrson: “Jag vill ta tillfället i akt att tacka Carl B för hans enorma insats för vårt parti och till Sverige.”
Liberalpartiets ledamot Carl B. Hamiltons uttalanden om judar och muslimer tidigare i dag har väckt allt större kritik. Han ber om ursäkt nu. Jag tänkte aldrig göra en jämförelse av trosuppfattningar. Det här var helt och hållet mitt fel”, säger han till TV4 Nyheterna via sms. Medan Carl B. Hamilton (L) står fast vid beslutet att inte rösta bort honom har han varit kritisk mot justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) tidigare uttalanden i en intervju med TV4 Nyheterna på onsdagen.
I intervjun anmärkte Hamilton: “Jag tror att gränsen är nådd om de skulle börja tala på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt.” Uttalandet har under hela dagen kritiserats från olika håll på grund av uppfattningen att Liberalerna drar en gräns mellan muslimers och judars utsatthet.
Be om ursäkt
Efter att ha uttryckt sig på ett sätt som var respektlöst för vissa, tillägger Hamilton i ett sms till TV4 Nyheterna: “Mitt mål har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det var slarvigt och felaktigt av mig att göra detta. Om jag har förolämpat dig på något sätt med hur jag har uttryckt mig, vänligen acceptera mina uppriktiga ursäkter. För mig, som liberal, är det självklart att förolämpningar aldrig är OK, oavsett vem de riktar sig mot.
Ingen ska förstås använda nedsättande språk. Lina Nordquist, ledare för Liberalerna, svarade på Hamiltons uttalande tidigare på onsdagskvällen. Hon skriver till TV4 Nyheterna i ett sms: Ingen ska någonsin göra nedsättande kommentarer om judar, muslimer eller någon annan. Att nedvärdera någon på grund av deras religion eller nationalitet är aldrig acceptabelt.
TV4 Nyheternas källa rapporterar att många liberaler är oroliga för att de skulle ses som att de gynnar en religiös grupp framför en annan. Källan hävdar att överläggningarna om hur man ska gå vidare fortfarande pågår. Liberalerna har “imploderat totalt”. Socialdemokraterna har också uttryckt sitt ogillande mot uttalandet.
De moraliska och intellektuella grunderna för det liberala dragetment faller sönder. “Den liberala kollapsen är nu fullbordad”, argumenterar förre svenske utrikesministern och nuvarande ambassadören Jan Eliasson (S). Det är “extremt oväntat att de orden skulle komma från en representant för liberalerna”, skriver C-ledaren Muharrem Demirok på X och kallar uttalandena “djupt anmärkningsvärda”. Liberalerna har meddelat Carl B. Hamiltons avhopp från riksdagen i ett pressmeddelande.
Hans besked kommer bara två dagar efter att han tagit upp den demokratiske svenske politikern Richard Jomshofs kritik av Muhammed. Sedan kritiserade han Jomshofs beteende och sa i TV4: “Jag tror att gränsen är nådd vid den punkt då de skulle börja göra uttalanden på samma sätt om judar.” Riksdagsledamoten Carl B.
Liberalerna gick ut med ett pressmeddelande där de beklagade förlusten av Hamilton (L) i riksdagen. I ett uttalande angående Sverigedemokraterna tidigare i veckan varnade Hamilton för att Liberalernas gräns för tålamod med SD är om partiets företrädare talar om judar på samma sätt som Richard Jomshof uppges ha gjort om muslimer, vilket har väckt omfattande upprördhet. och ledde till Hamiltons avgång.
Hamilton gjorde det påpekade i en intervju med TV 4 Nyheterna på onsdagen. Det är möjligt att de kan börja prata om judar på samma sätt som de gör nu. Hamilton, som då också var ledamot i finansutskottet, betonade dock att det finns ett hårt tak. När TV 4 Nyheterna bad Hamilton att utarbeta skickade han ett sms till nyhetsstationen där det stod “Jag kan inte leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och speciellt om judar.”
Vilken skam han är. Att han visade en så betydande brist på omdöme är något han kommer att få ta itu med under resten av sin politiska karriär, tillade Hamilton och syftade på Jomshof. Istället måste Hamilton nu lämna riksdagen till följd av sina kontroversiella uttalanden. Även när han försökte be om ursäkt på torsdagen föll hans ord platt.
Jag tänkte aldrig göra en jämförelse av trosuppfattningar. Det var slarvigt och felaktigt av mig att göra detta. Hamilton skickade en ursäkt till SVT Nyheter, “Jag har uttryckt mig på ett sätt som uppfattats som kränkande och till de som tagit illa vid vill jag be om ursäkt.” Han erkände att han gjorde ett misstag i en offentlig kommentar som fick berättigad kritik, och han bad om ursäkt. Liberalernas partichef Johan Pehrson skickade ett brev till TT där han tackade Carl B för allt han gjort för partiet och Sverige.
