Hasse Alfredson Son Dog – Svartsyn blev ett avgörande inslag i många av Hans Alfredsons skrifter, vilket framgår av den första rena biografin om författaren. Den tragiska döden av Tage Danielssons far, son och parhästar kastar en skugga över de en gång så jovialiska svenskarna. Kalle Lind, en romanförfattare, hävdar att han ofta sätter på sig konstgjord optimism.
I verkligheten har Lind ägnat hela sitt liv åt att skriva Hans Alfredsons historia. Han skickade in ett bokmanus om komikerteamet Hasse och Tage till ett förlag när han var bara fjorton år gammal. Hasse Alfredson höll ett tal efter Tage Danielssons bortgång. Följande är några av hans kommentarer: “Åh, vad kul jag hade med dig”; han citerade också Tage.
När Hasse Alfredsons yngste son Mats gick bort 1967 vid fyra års ålder var Tage Danielsson där för att stötta honom. På Tages begravning berättade Hasse Alfredson om de fina stunderna de hade och Tages bortgång. “Det är ens plikt att hålla glädjen vid liv”, omskriver Hasse Tage. Även om det kan vara utmanande måste du anstränga dig. Du ökar världens smärta om du ger upp och vältrar dig i sorg.
Hade ett samtal med Stellan Skarsgård om dödlighet
Filmmanuset och boken “Jim och piraterna Blom” skrevs av Hasse och Stellan Skarsgård efter att Tage Danielsson gick bort. Även där diskuterar Hasse dödlighet. Två verk av samma författare handlar om förlusten av en sons far. Hasse Alfredson gjorde rollen som Kolavippen, en märklig äldre kille, som han möter senare. Han berättar för ynglingen vad svarta sorgestenar betyder.
Att uppleva förlusten av en älskad är en svår sak att göra. Det känns som om du har en stor, tung sten fast i magen. Hur det än må vara, den här sörjande stenen har inget intresse av att äta eller leka. Det är normalt att känna sorg när någon dör, som Hasse Alfredsons karaktär i boken säger, “All denna sorg tynger jorden.”
“Ah, nu förstår jag… Men du ska inte vältra dig i så dysterhet att du inte kan förmå dig att vara generös med andra människor eller le när solen skiner eller när något roligt inträffar. Kolavippen varnar i romanen av Hasse Alfredson och Stellan Skarsgård för att om stenarna fortsätter att staplas upp skulle den redan tunga och obehagliga världen bara bli värre.
I dess hjärta är sorg en juvel
Händelserna i “Jim och piraterna Blom” skildrar Kolavippen krossar den svarta sorgestenen och blottar en diamant. “Det är här som sorgen börjar”, säger colatipsaren. Se dess bländande glans! Du behöver det för att förstå andra människor, så du bör aldrig göra dig av med det; det är den bästa delen av sorgen. Den ger dig ett varmt sken inifrån och ut!
Detta utdrag är från Bloms Jim och piraterna, utgiven 1986 av Bonnier Junior. Producerad av AB Svenska Ord, den svenska varietéen Svea hund var fulltiteln Svea Hund på Göta Lejon (Svea Dog at Göta Lejon). Tage Danielsson, aka Hasseåtage, var regissör medan Hans Alfredsson var författare. Föreställningen hade premiär på Stockholms Göta Lejon teater den 15 februari 1976, efter en smygvisning den 9 februari.
De tre “Hundrevyerna” var Gröna hund, Gula Hund, och denna var den sista. Hasse och Tage var båda i en rad roller. I resten av rollistan fanns Tommy Körberg, Lena Nyman, Gösta Ekman och Monica Zetterlund. Bandhundband av Gunnar Svensson och sångkvartetten EBBA (Lena Eriksson, Lars Bagge, Kersint Bagge, och Bo Andersson).
Konceptuella konstverk
Svea Hund hade exceptionellt långa teckningar, till skillnad från många andra slag. “Mäster Olof eller Den Vita Sporten” är den första, och den varar i nästan 20 minuter. Berättelsen utspelar sig omkring 1945 och berättas genom dikt. Gesta Ekman spelar en ung Olof Palme, Tage Danielsson spelar Gustaf V, Tommy Körberg spelar Tage Erlander och Monica Zetterlund spelar en vanlig kvinna som Erlander fick ett barn med.
Trots att Palme framställts som den rättmätige prinsen i sketchen är denna lilla flicka (Lena Nyman) cast som den verkliga arvtagaren till kungariket. Anledningen till detta är Gustaf V:s tennispartner, en tysk som reser till Brasilien och poserar som Frankenstein – trots att spelaren ser kusligt ut som Adolf Hitler – spelad av Hasse Alfredsson.
Prins Olof och barnet kan byta tankar på grund av en anordning. Det slutar med att lilla Carl XVI Gustaf föds till Olof och socialisten Olof. Hela ritningen var ett angrepp på den svenska regeringen, som hade arbetat lite för nära med de mäktiga. Dane H.C. Lumbye komponerade musiken till den andra sketchen, som sattes upp som en enaktsopera med titeln “Rosornas Krig” (Rosornas krig).
En grupp grönsaker, spelade av EBBA, hånar Monica Zetterlunds karaktär, en ros, i trädgårdsmiljö och anklagar henne för att vara värdelös annat än för sin skönhet. Med det sagt är de överens om att estetik är avgörande för själen och att svält också kan döda anden. Snart gör maskrosen Tommy Körberg, sugen på att passa in
ett utseende. Men grönsakerna föraktar honom på grund av hans brist på praktisk och attraktivitet. Å andra sidan hamnar han och rosen båda förälskade. De två blommorna kan vara tillsammans på grund av ett bi som heter Gösta Ekman. Rosen säger att maskrosen inte är ful; i själva verket är han charmig, ljusgul och bra för att göra te och kaffe.
Maskrosen fortsätter med att säga att han är både mat och ett kulinariskt instrument, precis som en sallad eller en trumpet. Alla har sina användningsområden, och det är lärdomen av berättelsen. Maskrosen är uppkallad efter det svenska ordet för “maskros”, “maskros”, vilket är en nära översättning.
Skådespelerskan Lena Nyman spelar sjuksköterskan Greata, skådespelaren Hasse Alfredsson spelar läkaren Pubel och skådespelaren Tage Danielsson spelar patienten Ivar Faust i denna sjukhussketch med titeln Drama i vitt eller Himlen kan inte vänta. I ett försök att “lösa befolkningsproblemet” övertalar de två sjukhusanställda Faust att skriva på ett skriftligt avtal.
Exakt en månad före sin död får han möjlighet att uppleva La Dolce Vita. Å andra sidan är Ivar mer för vardagliga saker och bruna bönor. Doktor Pubel bestämmer sig till sist för att ge Ivar en cigarett i hopp om att han ska leva ett förkortat liv. Hasse Alfredson, en välkänd skådespelare och regissör, har gått bort.
För bara några timmar sedan gick han bort. Enligt TT:s intervju med sonen Daniel Alfredson har han tillbringat de senaste två dagarna på Danderyds sjukhus. Nu sörjer hans kollegor och allmänheten hans förlust. Hasse Alfredson höll ett långt och lovordat tacktal för fyra år sedan efter att ha mottagit hedersmärket Guld.
Ända sedan dess har den berömda skådespelaren och hans fru Gunilla Alfredson levt en tillbakadragen livsstil. Hasse Alfredsons död bekräftades av hans familj på söndagskvällen, enligt TT. “Det blev nästan precis som du hade önskat: ‘Smiled and dog’ etsat på din gravsten. I ett mejl till TT uttryckte familjen sin tacksamhet till alla som hjälpt till under denna period samt till alla som tittat, lyssnade och skrattade genom åren.
Samtidigt som hon bekräftade sin pappas död hänvisade Sofi Landström, som är Hasse Alfredsons dotter, nyhetsbyrån till ett uttalande familjen tidigare lämnat. Hon förklarar att de just nu har gjort ett tillkännagivande för att alla ska få veta. Daniel Alfredson, sonen, uppger för TT att hans pappa dog utan lidande. För bara några timmar sedan gick han bort. Han har tillbringat de senaste två dagarna på Danderyds sjukhus.
Kollegornas bidrag
“Hundhotellet” var en animerad långfilm som släpptes 2000 med Johan Rabaeus tillsammans med Hasse Alfredson. Nyheten gör honom väldigt förvirrad. Jag är ledsen att höra det. Han har tillbringat hela sitt liv vid vår sida. Han har skänkt oss oerhört mycket. En ikon för all evighet, verkligen. Det är tragiskt.
Vid Gösta Ekmans begravning i maj i år såg Johan Rabaeus senast Hasse Alfredson. Jag undvek honom eftersom jag visste att han var hemsk vid den tiden. Det var väldigt tråkigt. I flera revyer, pjäser och album fanns Tina Ahlin och Alfredson som medarbetare. Ahlin uttrycker sin djupa chock och ångest, trots sin kunskap om Hasses onda natur.
Särskilt på ett mer intimt plan saknar jag ord för att beskriva vilken inverkan han hade på mitt liv. Det har varit ovärderligt. Han inspirerade mig att ge mig ut på okänt territorium. Han visade respekt för Tina Ahlin genom att vara en exceptionellt uppmuntrande, klok och stödjande individ.
Bland annat gjorde den animerade klassikern “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” berömmelse för den 86-årige artisten Per Åhlin, som länge samarbetade med Tage Danielsson och Hasse Alfredson. Åh, jag är chockad över detta. 1963 hade vi vårt första samarbetsprojekt. Jag kände honom väl från våra många års arbete tillsammans, förklarar han, men vi har inte umgåtts så mycket privat sedan jag har bott i Malmö och de i Stockholm.
Anledningen till att Per Åhlin och Hasse Alfredson inte träffats så ofta den senaste tiden är på grund av hans hälsa. Vi har tänkt på det faktum att han inte varit särskilt vaksam. Under Tomelilla-öppningen 2006 av Hasse och Tage museum såg jag honom senast, och han såg fantastisk ut.
Medan han avböjer att spekulera, avslöjar han att han gick på medicinsk skola tidigare, och tillägger att han mest har pratat med sina pojkar under de senaste åren. Det är tragiskt. “The Quartet that blow up” var bara ett av många projekt där Hasse Alfredson samarbetade med mångårige kompisen Peter Harryson.
Ändå var det knappast chockerande. Han var en nära vän, men han har inte mått bra när vi har träffats nyligen, enligt Peter Harryson. Han var kvick, men han hade också en mörk sida. Depression var en del av hans liv, som det är för de flesta komiker, säger han. Det sociala engagemanget som fanns i Hasse och Tages produktioner är något som skådespelaren och “Så ska det låta”-profilen också vill lyfta fram.
Hans hängivenhet till det globala tillståndet, tillsammans medh Tage’s, får inte glömmas. Enligt Peter Harryson, “jag tyckte det var väldigt bra” eftersom ingenting de gjorde var fritt från en politisk fördom.