Jan Björklund Längd – Född den 18 april 1962 i Skene kyrkobokföringsdistrikt i lvsborgs län, Sverige, Jan Arne Björklund är en liberal politiker, officer och diplomat. Han ledde det liberala partiet 2007 till 2019, var minister 2006 till 2014 och som vice premiärminister 2010 till 2014. Han har varit Sveriges ambassadör i Italien sedan år 2020.
På Skansen på Sveriges nationaldag 2010 firade Jan Björklund med sin fru. Det var här Jan Björklund växte upp. Hans pappa arbetade inom textilindustrin. Hans mamma var en norsk invandrare som flydde till Sverige på 40-talet. Sista året på grundskolan i Skene var Björklund elevkårsordförande. Han tog examen 1978. Mark gick ett treårigt samhällsvetenskapligt program och var en aktiv medlem av studentregeringen under hela sin tid på Skenegymnasiet. Jan Björklund är en gift man som tidigare bodde i en villa i Bromma, Stockholm. Han har två adoptivsöner från Sydkorea.
Arbete inom Försvarsmakten
Björklund tjänstgjorde vid lvsborgs regemente (I 15) vid Bors mellan 1981 och 1982. 1982 gick han in i militären och befordrades till fänrikens grad vid samma förband. Hans försvarskarriär började vid denna tidpunkt. 1985 avslutade han sina studier i Halmstad, Sveriges Infanteribefälshögskola (InfOHS). Efter att 1985–1986 förtjänat sitt löjtnantsuppdrag från Livgardsdragonerna (K 1) skrev han in sig på Krigshögskolans allmänna kurs vid Krigsskolan Karlberg.
1988 fick Björklund sitt uppdrag som kapten i Svea Livgarde (I 1) efter att ha genomgått Krigskollegiets avancerade Infanteristridsskola (InfSS) program. Han gick på det som då kallades Militärhögskolan och tog examen som major 1993. Efter detta befordrades han till att leda en urban skyttebataljon. Björklund klarade varenda militärprov han gjorde. Hans överordnade hade stora förhoppningar på hans militära karriär på grund av hans intelligens och potential.
Representanterna såg honom som en effektiv ledare eftersom han var ärlig och transparent mot dem. Men flera personer kände att han var överlägsen och hård. Björklund sa upp sig från militären 1994 för att fokusera på politiken på heltid. Han deltog i ett antal militärövningar innan han flyttades till reservatet 2005. Enligt uppgifter hade han för avsikt att avsluta sin militärtjänst den 1 januari 2008.
Karriär inom politiken
Vid årets Almedalsvecka håller Jan Björklund ett tal. Björklund blev medlem i Liberala ungdomsförbundet 1976. Han valdes in i folkpartiets styrelse 1987 efter att ha varit andre vice ordförande i ungdomsförbundet från 1985. Han kom in i kommunpolitiken 1991, då han var ungdomsförbundet. vald att tjänstgöra i den lokala skolstyrelsen.
Björklund satt i Stockholms kommunfullmäktige 1994 till 2006, samt i elevrådet 1998 till 2002 och i oppositionsfullmäktige 2002 till 2006. Björklund diskuterades som en potentiell partiledare även efter att Bengt Westerberg meddelade sin förestående avgång som partiledare år 1994. Han kom in i partiledningen för första gången 1995, tillträdde som andre vice ordförande i Folkpartiet 1997 och blev så småningom förste vice ordförande 2001.
Björklund var riksdagsledamot för region Stockholms län från 2010 t.o.m. 2019, efter att först ha blivit vald att representera Stockholms kommun 2006 till 2010. Björklund utsågs till utbildningsminister i Fredrik Reinfeldts första regering efter att Alliansen vunnit valet 2006. Politisk chef Efter att Lars Leijonborgs avgång som partiledare meddelades 2007 såg många medlemmar i partiet Björklund som den mest meriterade kandidaten att ta över. Liberaler till vänster i partiet hade kampanjat för EU-minister Cecilia Malmström, men hon hade redan uttalat sig emot, därför fanns det inga andra kandidater.
Den 15 juni 2007 utsåg valnämnden Björklund till kandidat till höstens kommande landskonferens, vilket bekräftade majoritetens uppfattning. Tjugotvå av de 25 partidistrikten hade nominerat Björklund. Den 7 september 2007, vid riksmötet, valdes han också till nästa partiledare. Efter partiledarövergången ersatte han Leijonborg som utbildningsdepartementets departementschef och antog den officiella titeln utbildningsminister.
Efter parlamentsvalet 2010, där Folkpartiet blev det näst största allianspartiet, tog Björklund över för Maud Olofsson (C) som vice statsminister den 5 oktober. Samtidigt som statsminister Nyamko Sabuni fick ansvaret för undervisningen för barn och vuxna, fick kontroll över forskning och högre utbildning.
Beskedet om Jan Björklunds avgång som partichef kom som en fullständig överraskning. För hans mest betrodda personal också.
Trots att han var hemma och återhämtade sig från en seri På grund av sjukdomen kallades en av dem till jobbet omedelbart. Beskedet om Jan Björklunds avgång som partichef var väntat. Tiden var dock perfekt. Aftonbladet har fått ytterligare information som bekräftar den plötslighet med vilken beskedet gjordes. Festförfaranden slängdes för en slinga när ett pressmeddelande med detaljer om vad Jan Björklund planerade att säga under sin presskonferens skickades ut i förväg.
En personal som sköter pressförfrågningar kallades in i sista minuten trots att tillståndet var kritiskt. Han återvände hem idag i hopp om att bli frisk. Enligt personer som pratar med Aftonbladet var en nyligen genomförd Novus-undersökning gnistan som utlöste stormen. Om ett val hölls just nu skulle bara 2,7% av folket rösta på Liberalerna. Det fastställdes att Jan Björklunds nära framtid framstod som ganska utmanande eftersom partiet hade dragit sig tillbaka i en rad senaste mätningar.
Hans avsikt att inte kandidera till omval vid det kommande landsmötet kommunicerades till valnämnden redan i december. Eftersom valet till Europaparlamentet var på väg i slutet av maj, ville han inte heller kasta en skiftnyckel i kampanjen. Björklund ser detta val som avgörande och kallar det “nästan en milstolpe” i kampen mot nationalism och högerextremism. Följaktligen var han tveksam till att ingripa. Därför skulle han avgå.
Men nu har “dödssiffran” från Novus dykt upp, vilket orsakat en förändring i strategin. Det fanns omedelbart krav på att Jan Björklund skulle utveckla sina egna planer för pensioneringen. Liberalernas fullmäktige sammanträder nästa helg för att granska bland annat valanalys för 2018. Efter att ha fallit snabbt under Jan Björklunds ledning hade partiet en liten uppgång i stödet med 0,1 procentenheter.
Några veckor senare äger Liberala kvinnors riksmöte rum i Stockholmsområdet. Det skulle ha gett ytterligare ett forum för att uttrycka missnöje med partiets ledning. Ungefär en vecka efter den andra väntas ett tredjepartsarrangemang vara på plats. Det liberala partiets lokala och statliga tjänstemän träffas vid riksmötet. Det hade blivit rutin att uttrycka missnöje med Jan Björklund och partiets ledning.
Jan Björklund och de andra hoppades kunna undvika allt det där kaoset. När beskedet om Novus mardrömsfigur läckte ut påskyndades avgångsbeskedet och de sjuka beordrades tillbaka till arbetet. På grund av den plötsliga presskonferensen kunde Jan Björklund publicera en egen redogörelse för avgången. Varken låg popularitet eller intern opposition spelade roll.
Det var medvetet och metodiskt. Ingen vill gå ut och se ut som ett misslyckande. Absolut inte Jan Björklund. Nu några anteckningar om de efterföljande generationerna. Cecilia Malmström, den sittande EU-kommissionären som avgår i sommar efter tio år på posten, är den enda kandidaten som har hela partiets uppbackning.
Det vill hon dock inte. Jag är klar med politiken, deklarerade hon i december. Istället för att komma på vad jag ska göra, kanske jag måste sortera igenom lite pappersarbete. Den nuvarande ambassadören i Jordanien, Erik Ullenhag, var tidigare immigrationsminister. Han har dock varit borta ganska länge och den migrationspolitik han förespråkade ses nu allmänt som föråldrad.
Den tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni ses inte som någon som skulle vilja styra sitt parti till opposition. Liberalerna, riksdagens näst minsta parti, räknar dock med att inte behålla mer än ett av sina två mandat i årets enda val. Förr i tiden lockades väljarna till Marit Paulsen. På grund av bristen på lämpliga kandidater kan Birgitta Ohlsson återigen bli uppmärksammad.
Hon befinner sig för närvarande i Oxford, där hennes man har en ettårig anknytning till universitetet efter att ha förlorat den senaste kampen mot Jan Björklund. Liberalernas ekonomiska talesman Mats Persson motsatte sig januarikompromissen med regeringen. Han har uttryckt intresse för att kandidera men förutspås allmänt misslyckas. Inte ens i hans eget kvarter i Skne.