Karin Falck Sjukdom – Karin Falck har varit den kreativa kraften bakom många framgångsrika tv-program. Hennes liv var riktigt hektiskt ett tag. Allt var på väg att sluta i en fruktansvärd fordonskrock. Båda rösterna låter identiska. Precis som hennes 1970-talsroll som den älskade programledaren för “Halvsju” varm, välkomnande och charmig.
Dessutom oförändrade är de vänliga leenden och gnistrande ögon. Karin Falck var under lång tid involverad i många framgångsrika tv-projekt. En oerhört trevlig upplevelse. Det finns dock ingen ånger. Karin njuter av friheten hon har. Som ett resultat är jag överlycklig. Jag får plats med mycket läsning, bridge, film och teater och umgänge med vänner.
Allt tar lite längre tid när man är äldre, så jag försöker dra ner på mina dagliga aktiviteter nu. Det blir roligare för dig bara genom att inte pressa dig själv för mycket. Vi sitter i Karins rymliga och väl upplysta lägenhet i stadsdelen Gröndal i Stockholm. Hon finner sig själv mållös ibland eftersom hennes liv har varit så fascinerande. Att upprätthålla hälsa är beroende av att man aldrig slutar att undra.
Jag tänker aldrig så mycket på min ålder, men det är uppenbarligen något som påverkar min vitalitet. Det fanns inget specifikt ögonblick när jag gick i pension eftersom jag lättade ut gradvis. Utan den skulle jag ha skalat varje vägg i sikte, så det var en lycklig flykt. 2002 hade jag mitt sista stora projekt som chef för Riksteaterns produktion produktionstid.
Det var som om fordonet hade vält på dem
Karla Dahlbergs livskamrat sedan fyrtio år, Hans, är avbildad med kaffekopparna på köksbordet. De korsade vägarna i tv-studions korridorer. Hans var en utrikeskorrespondent som sedan blev den första civila informationschefen för de militära styrkorna. Så småningom bestämde han sig för att skriva historieböcker för ett yrke.
Våra motpoler, på alla sätt. Han är lugn, men jag är det inte. Vi har alltid funnit glädje i varandras sällskap. Vi är dock nöjda som vi är, eftersom vi aldrig har knutit ihop säcken. Enligt Karin hade båda två redan knutit ihop sig två gånger och bildat familj innan vi korsades. De var på väg att dö ut i början av 1980-talet.
Deras bil rammades av ett inkommande fordon i Skåne på vägen till Torekov. Den landade i ett åkerdike efter att ha rullat flera gånger. Karin och Hans, båda skadade och täckta av blod, dinglade betänkligt i sina säkerhetsbälten. Oj! Utan ljud. Hennes man hade varit med om en olycka, enligt Karins tankar. Det var inte förrän ambulanspersonalen dök upp som hon fick veta att Hans levde.
Det var hemskt att inte höra något från honom. De minuterna var hemska, och de kändes som år. Vår julihelg var ett kaos på Laholms sjukhus, gips överallt, skriver Karin, som fortfarande är glad och nöjd över att skyddsänglarna kom oss till undsättning. Hans hoppade runt på kryckor i månader efter att ha skadat underbenet. Själv har jag brutit ett par revben och upplevt en incident i nacken som har hållit i sig än i dag. Den smällen finns kvar ibland.
Hälsa gästerna med framgång genom att använda gester
Karin var barnvakt för svensk tv. Hennes exman Ragnar Sohlman läste Dagens Nyheter under sommaren 1955 och kom på en annons för en tv-kurs. Hans fokus riktades mot hans teaterälskande fru. Att bli skådespelerska har aldrig varit i mina vildaste drömmar. Jag blev helt enkelt helt hänförd av teatern.
Enligt Karin har hon erfarenhet av att arbeta på Stockholms stads barnteater och varit chef för teaterföreningen på Lyceum för tjejer. TV, det där nya konceptet som ännu inte hade förverkligats, var också något som Ragnar trodde skulle passa mig, och han hade rätt. Jag anmälde mig till kursen.
Karin kom med ett jämnt huvud och logiska resonemang till bordet utöver sin erfarenhet som regissör och producent. Hon blev berömmelse i slutet av 1950-talet som programledare på Vi unga, Källarklubben och Lördagsträffen. Karin Falck nådde stora framgångar under svensk televisions första halvsekel, mest i rollen som kameraoperatör.
Ester, I nöd och lust, Varuhuset, Storstad, Rederiet, Svensson’s Saturday, Storstad, och Gäster med gester är bara några av hennes publikglada produktioner. Den sistnämnda underhållningsstilen skapades tillsammans av Karin och Lennart Swahn, en före detta radiokulturreporter, 1982. Den blev en stor publiksuccé och sändes i 17 år.
Inspirationen slog till när de kom ihåg sina julspel från tidigare år. Vi var noga med att inte försätta oss själva i en dålig position. Kravet på att skådespelaren skulle utföra välskrivna charader blev uppenbart för oss. Vi tänkte “Ja, nu har vi verkligen hittat det!” när romanförfattaren och journalisten Lars Borgnäs gick med i striden.
Halvsju, Sveriges Televisions första vardagliga familjeprogram, debuterade 1969 och Karin blev själv Poppis drygt tio år tidigare, så det gick. En kvinna anställdes för att hantera all postpåsar innehållande tittarbrev sedan Karin, Lars Widding, Carl-Uno Sjöblom, Gun Hägglund och Lennart Swahn haft så bra publikkontakt.
Att veta att dina ansträngningar inte var förgäves var en otrolig känsla. Bland annat berättade ett par om sin oförmåga att kommunicera efter sin sons död, som bara var ett år gammal. Men efter att vårt segment sänds försonades de och kunde rädda sitt äktenskap.
Död i diabetes drabbade Karin Falcks pappa
Karin ger sig ut på en ny sorts resa varje dag genom att botanisera böcker, efter ett kreativt yrkesliv. En hel del historieverk, memoarer, ämnes- och händelseskrivning, etc. Det är perfekt när jag kan slappna av helt. Jag kan säga till Hans, “Det här är en sådan lycklig dag,” vid tillfälle. På frågan om fördelarna med att vara en god granne svarar Karin “Jag har kunnat sitta ostört och läsa i timmar, och jag har kunnat gå in i en helt annan värld.”
I det här hemmet har vi en läscirkel. Böcker är mycket roliga att diskutera. För när du läser lyfter du fram de olika livserfarenheterna för människorna du läser om. När Karins pappa Runo gick bort i diabetes vid sex års ålder var han fondförvaltare på Värmlandsbanken. På jakt efter en möjlighet till bibliotekarie i Stockholm flyttade mamma Margareta upp sina två barn – inklusive Karins fyra år yngre bror Runo junior – från Karlstad.
I Karin Stefenson, en studiekamrat, fick Karin genast en livslång vän. Vänner sedan 77 år, de firar i år. Vi har en regel att inte ta upp familjehälsoproblem eller barnbarn när våra damer träffas eftersom det är så försvårande. Tvärtom, enligt Karin Falck, idisslar vi över alla tänkbara ämnen. Folk känner fortfarande igen henne och inleder gärna samtal med henne dagligen.
Karin är överlycklig över att hennes gamla tv-program togs emot väl och att hon kunde få kontakt med sina tittare. Men detta innebär också att jag försöker undvika att kliva ut i mindre än fantastisk klädsel när jag inte är hemma. Detta inkluderar saker som trasiga strumpor. De som uppmärksammar mig är de som tar sig tid för mig, så jag föredrar att ge tillbaka tjänsten.
Det är jätteroligt. Vi fortsätter prata som om ingenting hänt sedan några av oss hört av sig och vi stöter på varandra på bussen då och då. Idag fyller Karin Falck 90 år. Den legendariska Karin Falck har fyllt 90 år.
Hon går sedan vidare för att diskutera sin åldrande kropp, de klassiska TV-programmen hon skapade och sin sorg över Hans död.
Jag ryckte upp hela min tillvaro, flyttade och började ett nytt kapitel som individ. Karin Falck var den banbrytande kvinnliga tv-värden i Sverige. “Gäster med gester” och “Estrad” är bara två av hennes många program; hon har även regisserat program som “Rederiet” och “Varuhuset” för tv. Karin Falck reflekterar över sitt liv och sin själ när hon närmar sig sin 90-årsdag.
Ju mer du lever, desto mer inser du att det finns en begränsad tid. Därefter dyker frågan “har du varit ordentligt i nuet” upp i ditt huvud. Energisk och utåtriktad Karin Falck säger att hon tränar mycket och håller sig mentalt vältränad med korsord och tv-frågeprogram, och att hon ångrar att hon inte stannade för att njuta av saker som hennes triumfer tidigare.
Hon blev berömmelse på 1970-talet som medprogramledare för den populära caféshowen “Halvsju” tillsammans med Lennart Swahn och andra. När jag ser tillbaka kan jag fortfarande smaka glädjen i det magiska ögonblicket. “Gäster med gester” och “Estrad” är program som jag utvecklat, och båda härrör från min kärlek till att göra tv.
För det mesta agerade jag som om jag vore en spion. Att ta risker baserat på gissningar har aldrig lönat sig för mig. Först när hjärtat är med blir det skönt. Tidigare föddes Karin Margareta Falck, svenske regissören, programledaren och TV-producenten Sohlman Falck, Edström den 6 februari 1932 i Säffle socken, Värmlands län.
Karin Falck tillbringade sina uppväxtår i Karlstad innan hon föddes i Säffle, ett län i Värmland. Vid sex års ålder, efter faderns död, flyttade hon och hennes yngre bror och mamma till Stockholm. Hon hade en barndomsfantasi om att vara ishockeyspelare. Efter det tillträdde hon en tjänst som assistent till Elsa Olenius, grundaren av Barnteatern (numera känd som Vår Teater).
När hon först började arbeta i tv 1954 var hon dramatiker för Alf Sjöbergs Hamlet på tv. Londonbaserade BBC stod för tillsynen. Tillsammans med Ingrid Samuelsson, Marianne Anderberg, Lena Fürst och Barbro Svinhufvud inkluderade kursen även andra banbrytande kvinnor inom tv. 1956 blev Karin Falck den första kvinnliga pproducent i Sverige efter att ha börjat sin karriär på Sveriges Radio. Därmed var Falck uppkopplad redan i tv:s tidiga dagar.
Aldrig en enda gång regnade det då hon och hennes snart blivande man Åke Falck höll artistprogrammet “Sydvästen” ute på Götaplatsen i Göteborg under sommaren 1959, innan de gifte sig. Hon har arbetat för Sveriges tv-nätverk i många år, producerat och regisserat olika underhållningsprogram. Fram till 1986 var hon anställd där. Därefter etablerade hon Karin Falck Produktion AB, ett eget företag. Ungdomsprogrammen Lördagsträffen, Källarklubben, och Vi Unga var alla programledare av Karin Falck på SVT.