Kenny Bräck Olycka – I år är det första någonsin att två svenskar deltar i Indy 500. Båda kommer att köra för topplag 2020, och intresset för sporten kommer att vara högre än det varit sedan 2003, då Kenny Bräck vann titeln, Indy 500, och överlevde mirakulöst en fruktansvärd krasch vid Texas Motor Speedway.
Svenska racingåkare värdesätter amerikansk racing särskilt högt. 1998 vann Kenny Bräck mästerskapet på denna bana och året därpå vann han den legendariska Indy 500. Först i efterhand förstod jag allvaret i en seger i det avseendet. Enligt Kenny Bräck, som intervjuades av Sportbladet strax före årets Indy 500, är “segern i Indy 500 den som de flesta minns.” Detta trots att han har vunnit lopp, mästerskap och satt rekord i de flesta motorsportgrenar som han deltagit i.
“Du är inte skit förrän du har vunnit Indy 500,” förklarade AJ Foyt berömt. Det finns en viss sanning i påståendet. När svenska fans såg Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist tävla i 2019 års mästerskap blev de återigen hänförda av sporten. Den här gången hade de dock lärt sig att njuta av de snabba och krävande ovalarna i kombination med spännande stadslopp och utmanande racerbanor. Sedan, när Rosenqvist placerade sig på en sjätte plats i mästerskapet och Ericsson gick med i samma topplag som sin medsvensk fram till 2020, blev nyfikenheten ännu mer uppgång.
Det finns inget minne av kollisionen i Kenny Bräcks sinne
Närmare bestämt kommer Kenny Bräck, en värmlänning som sålde marker för att finansiera sin racingkarriär och som trots skicklighet och ett test med Williams, till slut misslyckades i sitt försök att bryta sig in i Formel 1, upp. Kenny Bräcks liv efter hans tragiska olycka och efterföljande flytt till England föremål för en dokumentär i fyra delar som visas på SVT. Efter en svår säsong 2003 för Bräck och team Rahal, skadades Bräck allvarligt i årets sista race samtidigt som han kämpade mot sydafrikanen Tomas Scheckter om tredjeplatsen.
När fordonen möttes slog den svenska förarens fordon in i skyddsbarriären, sedan i en stolpe och slutligen i bitar. Värdet på 214 G registrerades, vilket gör det till det högsta värdet som registrerats sedan början av olycksregistreringen i racing. Som Kenny Bräck förklarar i videon, “2003 var inte min dag på Texas Motor speedway, kan man säga.” Allt jag vet är att när räddningspersonalen kom, slog mitt hjärta inte och jag hade inget minne av vad som hände.
Saknar någon ånger
Den dagen log verkligen turen mot Kenny Bräck. Efter att ha tagits in för behandling fastställde läkarna att han hade fått frakturer på kotorna, lårbenet och båda fotlederna, av vilka några var ganska svåra. Dessutom utvecklade han en blodpropp, vilket krävde en operation för borttagning av gallblåsan. Han fick allvarliga skador och om han hade överlevt hade han i bästa fall varit paraplegisk. I en intervju med SVT sa läkaren Peter Edwards att han borde vara mycket nöjd med sin nuvarande situation.
Närmare bestämt kommer Kenny Bräck, en värmlänning som sålde marker för att finansiera sin racingkarriär och som trots skicklighet och ett test med Williams, till slut misslyckades i sitt försök att bryta sig in i Formel 1, upp. Kenny Bräcks liv efter hans tragiska olycka och efterföljande flytt till England föremål för en dokumentär i fyra delar som visas på SVT. Under de 16 åren efter sin skada i oktober 2003 har Kenny Bräck återhämtat sig helt, gått i pension, tränat Marcus Ericsson till Formel 1 och är nu anställd av McLaren, som går in i IndyCar 2020 utöver Formel 1.
Bräcks jobb på företaget innebär marknadstestning av företagets sportfordon. Samt själva kraschen. Detta är en grundläggande aspekt av min identitet. Jag känner mig som en rörd metallman just nu. Tyvärr är det så det är. Jag är nöjd med mina tidigare erfarenheter. En olycka som skulle ha dödat honom slutade inte med att han dödades.
Vid 52 års ålder har Kenny Bräck bosatt sig bekvämt i dagens England. Det finns en ny SVT-dokumentär där han diskuterar sin karriär, kraschen och sitt liv efter det. Jag ångrar inte kraschen eftersom den gjorde mig till den jag är nu; Jag ångrar inte någon annan del av mitt liv heller. Jag känner mig som en trasig plåtgubbe i dag, säger han till SVT.
Flera av Kenny Bräcks tidigare lagkamrater och bekanta hjälper reportern Johan Ejeborg att berätta om historien om den pensionerade racerföraren i en ny fyrdelad minidokumentär som sänds i veckan i SVT. Och den förödande olyckan som inträffade hösten 2003 på Texas Motor Speedway kommer naturligtvis att få stor uppmärksamhet. I nästan 300 km/h blev bilen totalskadad när Kenny vände in den i säkerhetsbarriären.
Jag blev helt blank på det. Jag minns inte så mycket, men jag vet att när räddningspersonalen anlände slog mitt hjärta inte, men de fick igång det igen på vägen till sjukstugan och helikoptern tog mig till Parklands sjukhus. Jag antar att jag borde räkna mina välsignelser att det inträffade på den plats som det gjorde. Han säger till SVT att efter att president Kennedy sköts i Parkland började man bygga en utmärkt traumaavdelning.
Han har varit på kamp, medan vi andra har gjort grymtandet
Senare i dokumentären säger en läkare som var på platsen att Kenny Bräck förmodligen inte skulle ha klarat sig helskinnad. När han till slut fördes till sjukhuset upptäckte läkarna att han hade brutit båda anklarna, brutna lårbenen, skadade ryggkotor, en blodpropp och de var tvungna att ta bort hans gallblåsa för att rädda hans liv.
Antalet operationer han hade var svindlande. Några år senare dök han upp i SVT:s Mästarnas Mästare, där programledaren Micke Leijnegard blev blåst av “plåtgubben” som aldrig klagade trots att han hade spik och skruvar ingjutna i varje kroppsdel. Och hade livserfarenheter som skilde sig mycket från de andra gamla mästarna i kursen.
Jämfört med de andra är han en astronaut. Enligt programdeltagaren Micke Leijnegard skötte de allt grymtande arbete medan han var i krig. Detta är Sveriges första och enda Indy 500-seger. 1998 och 1999 dominerade Bräck Indycar-serien och blev ett känt namn efter att ha vunnit den prestigefyllda Indy 500.
De flesta känner honom för hans vinst på Indy 500. I racingens annaler är det få prestationer som kan jämföras med att vinna det evenemanget. Kenny Bräck är sedan länge Londonbo, även om han nu bor i förorten. Han är testledare för McLarens avancerade sportbilar och är för närvarande anställd av företaget.
Trots att han aldrig helt återhämtade sig från sina skador som han fick i kollisionen 2003, lider han inte av kroniska obehag. Tidigare har Kenny Bräck pratat med SportExpressen om de spända dagarna fram till olyckan. Direkt efter kraschen, när Kennys dåvarande fru Anita rusade fram till båren, tittade han på henne och sa: “Jag älskar dig.” I slutändan kommer vi att segra.
När det gäller vad som hände på banan har han inget minne av det. Karma, hans förstfödda barn, föddes två månader senare. En tid senare, i en intervju med SportExpressen, gjorde Kenny Bräck följande uttalanden: Jag skulle förr ha tagit mitt liv då än att bli nekad körrättigheter. Reportern Anna Friberg frågade: “Är du seriös?” Sedan följde jag mina egna önskemål. Till och med nu säger jag ofta till folk att om de skulle förlora mig i morgon skulle det inte vara en stor sak; Jag har redan levt ett liv fullt av tillfredsställelse.
Glavas unga underbarn har en livslång besatthet av bilar och har alltid velat ha mer än bara att delta i sporten; han ville vinna. Enligt min mening var det en välkommen lättnad att lämna. Nej, jag sprang inte en enda meter under mina första fyra år i skolan. Enligt Kenny, “Jag var en perfektionist”, så innan en turnering, skulle han tillbringa hela dagen med att förbereda sig för den genom att äta hälsosamt, meditera och träna för att säkerställa att han skulle prestera på sitt bästa.
Trots sin skada fortsatte han att tävla, främst i rallykörningsevenemang. Naturligtvis hade han också många framgångar i turneringar då. Fyra avsnitt av SVT-miniserien BRCK har premiär på SVT Play den 12 oktober. SVT1 sänder dokumentären samma kväll, den 17 oktober, klockan 21.00. Ursprungligen från Glava i Värmland, Per Cenny Bräck (alias Kenny Bräck) föddes den 21 mars 1966. Bräck tävlade i Championship Auto Racing Teams, Indy Racing League och International Race of Champions. Bräck var en mästare av IndyCar-förare och tog hem titeln 1998 och 1999 Indy 500.
Början
På den frusna ytan av sjön Stora Gla, när Bräck bara var sju år gammal, lärde han sig att köra bil. När han var 14 arbetade han för Formel Ford-mästaren och allroundsnälle killen Nils-Arne Johansson under sommaren, och Johansson ställde upp med en gokart, gav honom lite pengar och gav honom några bra råd. Racingföraren Kenny Bräck skötte äntligen större delen av sin karriär på egen hand, inklusive att hantera sponsorer, försäljning, förarkontrakt och mer.
Han tävlade i Formel Ford och Formel 3-lopp på 1980-talet i både Sverige och England. För Formel Ford 1986 var han svensk juniormästare. Bräck dominerade det svenska Formel 3-mästerskapet 1989. Det var i början av 1990-talet och han tävlade i Formel Opel Lotus i hela Europa. Hans seger i Renault Clio Cup 1992 gjorde honom till skandinavisk mästare.
Från 1993 till 1995 tävlade Kenny Bräck i Barber Saab Pro Series i USA, där han samlade ett rekord på 6-för-12-triumfer och därav titeln mästare. Formel 1-testning för Williams F1-team ägde rum samma år på Paul Richard-banan i Frankrike. Kenny Bräck vann Formel 3000-EM två gånger, 1994 och 1996. Han avslutade Formel 3000-säsongen 1995 på tredje plats.
Han kom tvåa nästa år när han spelade för Team Super Nova. Diskvalificerad från finalloppet på Hockenheim kostade honom totalsegern. Samma år testade han för Formel 1-laget Arrows och erbjöds ett kontrakt, men han tackade nej eftersom han ansåg att organisationen saknade tillräckliga resurser. Snarare lade han mer pengar på amerikansk racing.