Kristine Stavås Skistad Cm – “Den nya Johaug” har utropats av 17-åriga superunderbarnet Helene Marie Fossesholm, och Kristine Stavås Skistad, en 19-årig sprintsensation, har redan visat upp imponerande kvaliteter i vinterns världscup. Det norska skidförbundet har beslutat att avslöja skidåkarnas historia av hormonbehandlingar, efter att ha rådgjort med deras familjer.
Det är typiskt för norska skidåkare, som Helene Marie Fossesholm, att röra sig i ett lugnt tempo trots sin enorma fallenhet. Ändå är “den nya Johaug” en moniker som ges till den 17-åriga skidåkaren på grund av den inverkan hon har gjort hittills.
“Kontaktad av media”
Trots att hon är yngre än sin landslagskollega har 19-åriga Kristine Stavås Skistad fått fler möjligheter att glänsa på den stora scenen. Hennes prestation i sprintvärldscupen gjorde henne mycket relevant för det norska VM-laget inför turneringen i februari. Efter diskussioner med idrottarnas nära och kära har det norska skidförbundet beslutat att offentliggöra det faktum att de två olympierna genomgick hormonbehandlingar. Det beror på att gruppen enligt deras egna ord “har blivit kontaktad av media och andra” angående frågan.
Var bara 137,5 cm lång
Mellan december 2014 och september 2017 fick Fossesholm behandling med tillväxthormon. Fossesholm började behandlingen vid 13,5 års ålder då hennes onormalt låga längd på 137,5 cm upptäcktes av läkarna, som hade börjat följa hennes tillväxt så tidigt som 8 eller 9 år gammal. Helene Marie Fossesholm klockar in på 151 cm idag.
Det påstås att Kristine Stavås Skistad fått läkemedlen Etinylestradiol och Primolut för att påskynda puberteten och hantera sin tillväxt. Man tror att Fossesholm fick dispens från gällande dopningsregler för sin behandling, vilket sammanföll med att preparaten Skidstad togs bort från World Anti-Doping Agencys lista över förbjudna preparat. Trots att hon bara är 23 år har Kristine Stavås Skistad redan varit med om livets toppar och dalar.
Det har varit tre svåra år, men hon är tillbaka bland världstoppen och redo att besegra svenskarna i torsdagens lopp. Kristine Stavås Skistad, som är 24 år, har skrivits om och befordrats av många anledningar sedan hon var liten. Ett pressmeddelande från det norska skidförbundet i januari 2019 avslöjade att hon hade tagit två medicinska preparat vid tolv års ålder, som inte var förbjudna av Wada, antidopningsorganet.
Denna uppenbarelse väckte debatt om hennes sjukdomshistoria. Hon gjorde ett stort plask den vintern. Hon avbildades som en blivande längdsuperstjärna och en sprintsensation tillsammans med Frida Karlsson, som var jämnårig. Även om det fortfarande är sant, var det ingen picknick att hoppa till seniorlandslaget. Det var bara för svårt.
“Jag har fått kämpa”
Skistad, spelad av Kristine Stavå, har varit överansträngd, sjuk, och har tidigare sagt att hon “tappar bort sig själv” i det. Det har varit svårt för mig. Men att återvända och åka bra är fantastiskt. Stavås Skistad uttrycker sin växande uppskattning för det inför torsdagens sprintlopp. “Talangen som försvann” är en beskrivning av henne, men på frågan om hur hon återuppstod rycker hon bara på axlarna. Hon sa det som att det var det mest självklara i världen och bestämde sig helt enkelt för att hon ville ha det.
Efter att ha övergett den norska nationella utvecklingstruppen våren 2021 för att lägga sina pengar på sin egen satsning, har hon sedan dess återtagit sin position som världsmästare. För bara en månad sedan vann hon äntligen ett världscuplopp när hon besegrade fyra svenskar i den klassiska sprintfinalen på Le Rousses, Frankrike.
Motivationen: att vinna mot Sverige
Resan har varit mödosam, men hon har motiverats av ett enastående mål: att besegra svenskarna. Enligt vad hon berättade för Sportbladet då hade hon länge tittat på dem hemifrån och ville sätta dem på plats idag som en del av sin träning. För närvarande är den mest framstående rivalen till de svenska sprintsensationerna den frispråkige norrmannen, som utan tvekan delar vissa paralleller med Petter Northug.
Enligt Maja Dahlqvist är hon definitivt en av dem som är med och utmanar. En världscupseger är ett bevis på att du är en sprinter i toppklassen. Så jag kan sluta vara den mest skräckslagna personen runt henne.
Ribom berömmer det och frågar: “Hur är det möjligt?”
Särskilt Emma Ribom beundrar norrmannen för hans explosivitet och snabbhet. Hon får en flygande start och har fullständig kontroll över fältet därefter. Hon förvånar med sina många underbara egenskaper.
Tycker du att det är acceptabelt att hon börjar agera oregelbundet?
Ja, det finns många tillfällen där du bara inte förstår hur det är möjligt. I Oberstdorf 2021 gick Kristine Stavås Skistad vidare till VM. Hon skulle vinna världscupen i Seefeld 2019, men hon råkade ut för en olycka i semifinenals när du springer. Hennes pjäxor är återigen i världens väg. Följande är alla svenska tävlande:
För att ta seger i torsdagens sprint måste Kristine Stavås Skistad övervinna fem högmotiverade svenska rivaler. För att hjälpa Sportbladet att förbereda sig inför världscupsprinten i Planica pratade vi med damtränaren Stefan Thomson, som beskrev deras styrkor och delade med sig av sina förutsägelser inför loppet.
Helene Marie Fossesholm och Kristine Stavås Skistad, två exceptionellt duktiga norska längdskidåkare, genomgick hormonbehandlingar när de var tonåringar. Per Medböe Thorsby, norsk läkare och medlem i Antidoping Norges medicinska kommitté, är upprörd över att det norska skidförbundet delat med sig av informationen. Det gör honom ledsen, säger han till Dagbladet, att två unga läkare känner sig tvungna att diskutera känsliga personliga hälsofrågor offentligt.
Norska skidförbundets publicitetschef Espen Graff sa till SportExpressen att organisationen inte har något att dölja och att dess tillvägagångssätt är helt transparent. Under tonåren fick både den 17-åriga norska superstjärnan Helene Marie Fossesholm och den 19-åriga Kristine Stavås Skistad hormonbehandling.
Som en del av deras pressmeddelande angående måndagens uttagning till JVM i Lahtis senare i januari meddelade det norska skidförbundet. “Oberoende av varandra och med helt olika utgångspunkter har de fått frågor från media om medicinsk användning av hormonbehandlingar kopplade till tillväxtstörningar”, enligt ett nyhetsmeddelande.
Beslutar att stoppa ogrundade påståenden
Sedan hon var 8 år har Helene Marie Fossesholm kontrollerats på ett barnsjukhus, och hon har behandlats med tillväxthormon i över tre år, från december 2014 till september 2017. Fossesholm hade en avvikande utveckling vid 13,5 års ålder, med en höjd på 137,5 cm, enligt föreningen. Hon står på 151 cm idag.
Antidopningsorganet Wada har identifierat ett preparat i Fossesholms behandling som ett dopingmedel. I Norge är det en mycket allvarlig sak att få recept på denna typ av medicin. Det beslutades att detta var nödvändigt, så dispens begärdes från Antidoping Norge. Beslutet att offentliggöra de två skidåkarnas villkor förklarades av Espen Graff, presschefen för det norska skidförbundet.
Det verkar ha varit en ökning av förfrågningar från nyhetskanaler sedan det nya året började, särskilt efter firandet. Dessutom är vi helt transparenta. Vi övervägde fördelarna och nackdelarna, som man skulle göra i alla situationer, och beslutade att gå vidare med det för att undvika påtryckningar från allmänheten och möjligheten till falska påståenden och rykten. Vårt förfarande är helt transparent. Han tillägger att familjerna har gett sitt samtycke till att vi ska förklara detaljerna i deras terapi.
“Medicinering är viktigt”
Det är viktigt att inte kombinera tjejernas terapier eftersom det är två distinkta situationer, säger Ola Rönsen, läkare för det norska skidförbundet. Kristine har ordinerats medicin för att påskynda pubertetens början och bibehålla en jämn tillväxttakt. Hormonersättningsbehandling är inget utöver det vanliga och inte förbjudet. Effekten liknar den hos konventionella p-piller.
Helene får nu tävla tack vare en medicinsk dispens som hon sökt och fått. Denna standard fastställdes av Wada och följs. Läkemedel för längd är nödvändigt, men det är också avgörande för utvecklingen av andra kroppsliga organ och processer runt den tiden. En vanligare, men ändå typisk, behandling, enligt Rönsen, har getts henne. Medicinsk expert Per Medböe Thorsby från Antidoping Norge förnekar att hormonbehandling skulle ha någon positiv effekt på Helene Marie Fossesholms prestation inom sporten.
“Det gör mig upprörd som läkare”
Baserat på min kunskap och expertis förstår jag inte hur detta kan påverka idrotten på något sätt. Att behandla barn för att uppnå normal längd har inga idrottseffekter, säger han Dagbladet. Men han är obekymrad nu när historien är öppen. Som läkare tycker jag att det är upprörande – och den mest chockerande delen av den här historien – att två unga utövare känner sig tvungna att offentliggöra så djupt personlig hälsoinformation.
Om eller om åkarna kände sig pressade är något Ola Rönsen helst inte vill ta upp. Det är deras ansvar att ge ett svar. Uppgifterna har påpekats av Åsa Thelaus, läkare för det svenska juniorlandslaget, för SportExpressen tidigare. Att följa gällande regler är avgörande. Om Wada ger klartecken för dispens, då… det är troligt att tillväxthormoner tas upp, men när och av vilka skäl kommer det att diskuteras. Men utan meller fakta kan jag inte kommentera. På RF följer vi de föreskrifter som WADA har lagt fram.
Den medicinska chefen för den finska antidopingkommittén, Pekka Rauhala, har blivit kontaktad av SportExpressen men känner inte till historien. Jag är inte bekant med situationen. Det är dock mycket uppenbart att tillväxthormon är förbjudet enligt Wadas normer. Han uppger att han inte känner till något jämförbart fall i Finland.