Samir Abu Eid Fru – Den svenske journalisten och utrikeskorrespondenten Samir Abu Eid föddes den 30 juli 1973. Han arbetade tidigare på TV4 och är nu Mellanösternkorrespondent för SVT, Sveriges nationella tv. Irak/Kurdistan, Syrien, Gaza, Jemen, Mali, Afghanistan och Ukraina är bara några av de länder som Samir Abu Eid har täckt in i sina mer än 10 krig och konflikter.
Från 2010 till 2015 bevakade Samir Abu Eid Mellanöstern för SVT. Han bevakade den arabiska våren och dess efterdyningar under sina år som journalist i Mellanöstern. vid sidan av Tunisien var han bland annat på Egyptens Tahrir-torg, Libyens Benghazi och Tripoli, Jemen och Syrien. Dessutom har Samir Abu Eid rapporterat från Iran, Afghanistan, Pakistan och Israel/Palestina. Han bevittnade mordet på Usama bin Ladin i Abbottabad i maj 2011.
Samir Abu Eid arbetade som TV4-korrespondent från 2015 till 2018. Hans främsta rapporteringsplatser var i Asien, Afrika och Mellanöstern. Från norra Iraks Mosul till Jerusalem och Gaza har han bevakat kriget i Syrien och Rojava. Inifrån Nordkorea har han rapporterat om klimatförändringar i Indien, och om rohingya som tvingats fly från Myanmar. I november 2017 var Samir Abu Eid närvarande i Zimbabwe under den tidigare diktatorn Robert Mugabes påtvingade avgång, och i Sydafrika med Jacob Zumas påtvingade avgång.
Samir Abu Eid omplacerades till posten som “publikskorrespondent” på SVT 2018. Hans primära fokus förblev dock nyheter från Mellanöstern; han rapporterade från en mängd olika platser inklusive Sudan, Afghanistan, Irak/Kurdistan, Syrien/Gaza och Sudan. Hans program Gränsland, som sändes på SVT Play, handlade om kurdernas svåra situation och Israel-Palestina-konflikten.
Samir Abu Eid fortsatte med sin roll som SVT:s Mellanösternkorrespondent, och utnämndes på nytt 2021. Han var på plats i Kabul, Afghanistan, den 15 augusti 2021, när talibanerna tog kontrollen. Han åkte till Afghanistan flera gånger för att rapportera hösten 2021. När Ryssland attackerade Ukraina i januari 2022 var Samir Abu Eid där för att täcka historien.
Inledande skeden
Samir Abu Eid tillbringade sin barndom i Södertälje och föddes i Finspång. Han kommer från en svensk mamma och en palestinsk pappa. Efter att ha avslutat gymnasiet fördjupade sig Samir Abu Eid i studier av litteratur, politik, ekonomi, svenska och arabiska.
Karriär
Samir Abu Eid började sin karriär som frilansjournalist medan han fortfarande var student. Han arbetade under ett antal år på bland annat Sesam, Länstidningen i Södertälje, Sveriges Radio Sörmland och Dagens Nyheter. Samir Abu Eid har varit korrespondent för SVT:s regionala nyhetsprogram ABC sedan 2004. Där stannade han till 2007, då han började arbeta som nyhetskorrespondent för Rapport i SVT.
Hans reportageserie “En förlorad generation? En nyhetsdokumentär gjordes också från serien. Hans dokumentärserie “Samirs resa genom Sverige” fångade invandrarnas svåra situation på landsbygden, i förorter och i städer över hela Sverige. Med kontor i Istanbul har Samir Abu Eid bevakat Mellanöstern för SVT sedan 2010.
2011 producerade han nyhetsdokumentären “Maleks dröm” angående den arabiska våren, förutom att han rapporterade för SVT:s nyhetsprogram. Han har också varit värd för korrespondenternas show. Det svenska riksdagsvalet 2014 närmade sig, så han bestämde sig för att göra en serie kallad “Samirs Sverige” för att undersöka landets utveckling under hans fyra år borta.
Han började sin nya karriär i augusti 2015 i Amman, Jordanien, på TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon. Tillbaka till SVT i augusti 2018 kommer Samir Abu Eid att tjänstgöra som utrikeskorrespondent med ett särskilt uppdrag som “Public Correspondent” efter tre år på TV4.
Utmärkelser
Stora Talarpriset nominerad för 2023. Trots att han är kvar och rapporterar från farozoner är han alltid lugn, påläst och autentisk. Han blandar skickligt samman anekdoter och faktiska händelser från platserna han täcker. Hans röst är både genuin och välgrundad. Eftersom han alltid sätter sig själv i fara för sitt jobb, har han också ett enormt mod.
2022: Journalistik om marockansk fotboll fick nominering till “Årets bild”. deltog i Stora Talarpriset 2022. Samir Abu Eid har under lång tid beskrivit många globala problem på ett objektivt, begripligt och levande sätt. Utan att offra objektivitet eller enkelhet fördjupar han sig i även de mest intrikata sakliga och politiska faserna. Han gjorde allt detta under intensiv mental och fysisk stress, och ibland satte han till och med sitt eget liv på spel.
Dokumentären “Pizzabagaren i Irak” nominerades till “Årets reportage” i Årets bild 2021. För bevakning av krigen i Tigray och Nagorno-Karabach 2021 nominerades jag till ett journalistiskt pris från Röda Korset. Saint Ragnhild-medaljen tilldelades Samir Abu Eid 2018. Journalist med djupa rötter i Södertälje och Palestina som är dedikerad till att tjäna samhället och som bevakar internationella och Mellanösternnyheter.
Utrikeskorrespondent Samir Abu Eid har täckt berättelser från krigshärjade regioner runt om i världen. Med rapportering från Syrien, Irak och Libyen har han riskerat sitt liv för att göra det. 2017 — “Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent för TV4, för hans snabba och objektiva rapportering om händelser i vår allt mer komplexa värld,” — nominerades till Förståelsepriset.
Genom hans analys blir även de mest komplexa konflikterna begripliga för den genomsnittlige människan. Samir Abu Eid utsågs 2015 till Sveriges mest respekterade journalist av Tillitsbarometern, vilket placerade honom på fjärde plats. Han tilldelades journalistpriset av Advokatsamfundet 2013. IKAROS “Årets rapportering” nominerad för bevakning av den arabiska våren 2011.
Brottsbekämpning, väpnade styrkor och underrättelsetjänster har alla tagit honom i förvar. Dödshot och skottlossning har riktats mot honom. Uppdraget är dock värt besväret för Samir Abu Eid. Att rapportera om händelser i Mellanöstern och Nordafrika är avgörande, hävdar han. Samir Abu Eid växte inte upp i en journalistfamilj, trots att han verkar vara redo för yrket.
Han kunde dock ta sig dit via Strindberg och Hjalmar Söderberg. August Strindberg och Hjalmar Bergmans skildringar av journalister fängslade mig när jag utforskade litteraturhistorien. Jag kände en plötslig ström av energi. Jag visste från början att ekonomi inte var fältet för mig, så jag studerade det.
Det var inte förgäves eftersom jag nu är fascinerad av ekonomins tillstånd och dynamiken på spel. Men mina önskningar var annorlunda. Mycket har hänt under de år som du har tjänstgjort som SVT:s Mellanösternkör, med början 2010. Jag har verkligen haft tur i mitt arbetsliv. Till en början var det relativt lugn, så min fotograf och jag utforskade området och fokuserade på “stock”-bilderna.
Vi tog fram rapporter som kommer att hålla länge och som redaktörer kan komplettera efter behov. Men så inträffade den arabiska våren och verket fick en helt ny innebörd. Från ingenstans befann vi oss i mitten av en spännande ny utveckling.
Det kommer att bli många korta samtal, eller hur?
Jag är beredd att gå med ett ögonblicks varsel och har alltid mina saker packade. Dessutom är det inte ovanligt att vi är på en plats när nyheter kommer som tvingar oss att överge våra planer på att återvända till Istanbul till förmån för en annan plats.
Familjelivet måste påverkas?
Jag saknar min familj när jag är borta och mina barn föredrar det när jag är med dem. Arbetet är dock betydande. Vi mötte syriska flyktingar för en tid sedan. Det var kyligt, och det fanns inte mycket mat, men 18 personer lyckades överleva i ett tält. Andra syrier kom och hämtade dem med buss medan vi var där och hjälpte dem. Att se barnen på bussen och tänka på mina egna barn gjorde mig ledsen att se dem gå. Det är frågor som förtjänar diskussion.
Hur omfattande är ditt kontaktnät i området?
– Hjälpen från lokala fixare är avgörande. De har kopplingar i alla olika grupper, känner individer och vet var saker kan flyttas. Deras bakgrund inkluderar journalistik för många av dem. En stor kan ta dig långt. Att kunna arabiska ger mig dock ett enormt steg. Om du kan tyda vad individer säger kan du se deras känslor och omständigheter i ett helt nytt ljus.
Hur riskabelt är det att utföra ett sådant här arbete?
Journalister försvinner i en svindlande takt. Att ha ett svenskt pass som journalist underlättar lite. Sverige är känt för sin neutralitet och brist på kolonialhistoria. Sverige har aldrig varit målet för en aggression, till skillnad från USA, Storbritannien eller Frankrike. Däremot har många människor en sund skepsis till journalister i allmänhet. De säger att de som rapporterar problemet är skyldiga. Dessutom tror många att journalister faktiskt är spioner.
Vilken väg ledde dig till din nuvarande position som tv-reporter?
Jag var tvungen att arbeta som sommarvikarie för en tidning som heter Sesam efter att jag började skriva för den när jag var student. Efteråt säkrade jag vikariat på DN och Länstidningen i Södertälje. Därefter var jag intresserad av radio och sökte till Radio Sörmland; därefter återstod bara tv. Nu när jag är korrespondent är det som att en pusselbit äntligen har fått plats. Mina kunskaper i arabiska och min uppväxt i Jordanien ger mig ett ben.