Simning Sarah Sjöström Idag – Medaljer som vunnits vid världsmästerskapen i simning inkluderar de flesta någonsin, plus ytterligare tre. Enligt Sarah Sjöström är hon medveten om yttre påtryckningar. Hon erkänner i Morgonstudion att hon gjort det svårare för sig själv genom att höja ribban. När Sarah Sjöström tävlar i ett mästerskap vinner hon nästan alltid guldmedaljen. I 4×100 meter medley stafett vid den gångna helgens sim-VM tog laget hem silver medan två individer vann guld.
I en intervju med Morgonstudion diskuterar 30-åringen den ständiga pressen att vinna och det faktum att vissa faktiskt vill att hon ska misslyckas. Folk börjar förutse dina segrar ju oftare du har dem. Jag får intrycket att vissa individer är mer nöjda när du förlorar än när du vinner. Jag föreställer mig att mina rivaler också strävade efter att besegra mig vid ett tillfälle.
Även om jag presterar bra för mig själv och slutar trea så vinner de andra simmarna. Även om det kan verka som ett misslyckande för vissa, har jag bara pressat mig själv hårdare och ställt högre krav på mig själv. Jag anser att det är ett mindre problem med min lyxlivsstil, och jag har försatt mig i den positionen.
VM-finalen blir en lek för Sarah Sjöström. Hon fortsatte sin perfekta prestation i finalen genom att sluta först i semifinalen på 50 meter fjäril. Att fortsätta sin starka prestation på tävlingen är något Sarah Sjöström hoppas på. På 50 meter fjäril fortsätter Sarah Sjöström att visa sig vara bäst.
På fredagskvällen förberedde hon sig för vad som skulle kunna beskrivas som den svenska paraddisciplinen, som är ännu en VM-final. Kommer att bli en viskning. Säger Sjöström till SVT, “Jag känner mig väldigt stolt över mina prestationer inom fjäril under alla dessa år.” Denna känsla kvarstår oavsett resultatet.
Sträva efter mer framgång
På morgonen hade svensken redan visat sin exceptionella form. Försöken på 50 meter fjäril vanns av svensken som kom i mål på rekordhöga 24,88 sekunder. Det lägre tempot i semifinalerna hindrade inte Sjöström från att ta sig vidare till finalen. Alexandria Perkins kom på andra plats, 0,73 sekunder efter, med tiden 25,08. Det finns många småsaker som måste vara perfekta osv. Sjöström uttryckte sin förhoppning om att det ska gå bättre imorgon.
Inledande och sista
På herrsidan väntar även en final. I fredagens semifinal på 50 meter frisim satte Björn Seeliger ett nytt personbästa med tiden 21,67 och placerade sig på andra plats efter australiensaren Cameron McAvoy. Seeliger spelade i sin första världscupfinal.
Slutprov från föregående dag
Tidernas 50m frisim. Tre par simskor på under en minut. Wasick 23.95, Sarah Sjöström 23.69, och Douglass 23.91 (det amerikanska rekordet). Att Sarah har tagit guld för tredje året i rad på den här distansen är bara fantastiskt. Södertörnssimmaren är på väg att ta emot superlativ. Hittills har vi identifierat en handfull som har överlevt.
“Det är underbart att jag kan göra det jag måste, trots att alla simmar fort runt mig”, sa hon till Maria Wallberg på SvT. Slutade sist i finalen, Michelle Colemans tid var 24,79. Efter att Medley-laget gått vidare till finalen städades det rejält. Representerar detta det ideala olympiska laget? Eller? Det finns sant att det finns andra vägar som kan leda till OS, och bara det faktum bevisar att fler än fyra är genomförbara alternativ.
Det är min uppriktiga önskan att tävlingsschemat inte kommer att slutföras mellan försöken och finalen i Paris. Idag fick 2 x Hansson en rejäl start, Sjöström gjorde en bra disposition, Coleman steg inte riktigt upp sitt spel i de sista etapperna, och Australien slog Sverige knappt och tog andraplatsen. Utmärkt lopp som har potential att vinna en OS-medalj.
Vi avslutar världscupen i Doha idag. Jag tror att det borde delas ut minst en ny medalj under den senaste sessionen, men det finns en chans för två. Närmare bestämt syftar jag på Sarhs 50 meter frisim. Vi kan vinna hela Tjottaballongen med medleylaget, men vi behöver seedas rätt till finalen. Lämplig trupp då? Michelle Coleman, Sarah Sjöström, Sophie Hansson och Louise Hansson borde utgöra det perfekta laget. I den exakta sekvensen. Ska det dock?
Du kan säga det nu, men jag och Thomas Jansson ska sammanfatta världscupen i Doha i en minipodcast på måndag. Detta VM skulle inte hända om det inte stod några pengar och status på spel; ren sport skulle ha segrat. Det blir ett nytt VM vartannat år med start nästa år. Även om vissa kanske tycker att simning har ett överdrivet antal mästerskap, misslyckas de med att ta hänsyn till att det finns mycket mer skadliga sporter.
Bland dem finns skidskytte. Enbart baserat på ljudstyrkan hos TV-kommentatorerna verkar det som om VM äger rum varje vecka. Toaletter i Doha alltså. Jag tror att det är den minsta vi har sett på länge. Investeringen och fullständigt engagemang saknas, trots det stora antalet deltagande nationer. USA, Australien, England, Frankrike, Italien, etc., har alla relativt lite krafter som inte simmar bra. Jag skulle aldrig drömma om att fråga!
Så, det är den svenska sidan. Med ett olympiskt anbud i horisonten har vi simmat efter bästa förmåga sedan mitten av februari. Vissa simmare saknar helt klart den erfarenhet som krävs för att simma i mycket hög hastighet. Vi har också misslyckats med att simma våra simmare fullt ut, om det inte är rätt ord. Frågan är varför våra hemmabaserade simmare inte får möjligheten att tävla i lagkapplöpningar och skaffa världscuperfarenhet.
Det faktum att du inte kan simma den blandade freestyle är något frustrerande. Så säger källan. Inte en olympisk division. Att simma i en världscupfinal som ett lag hade varit en fantastisk upplevelse för vissa simmare, men det får dig också att undra om turneringen har tappat något av sin lyster. Comebacken av Vicke Johansson är det roligaste som hänt under VM för Sverige.
Jag tänkte säga att han har varit ute i kylan i fem år, men han har äntligen kommit tillbaka. Vitamininjektion. När det gäller simning under 30 sekunder, fortsätter Sarah Sjö att bevisa att hon är störst i världen. Hon är verkligen en stjärna. Munktellbadet har äran att stå värd för det förberedande simlägret för den uttagna VM-truppen inför sim-VM 2023 i Fukuoka, Japan 23-30 juli.
Stjärnor som Sarah Sjöström, som har tagit medaljer vid många nationella och internationella mästerskap och allmänt anses vara en av Sveriges största simmare genom tiderna, och nuvarande simeliterna Erik Persson och Louise Hansson avrundar världscuplistan. Majoriteten av laget kommer att vara här torsdagen den 13 juli från 9:00 till 11:00 för träning och från 17:00 till 19:00 för stjärnsimövningar!
Deltagarna kan också stanna till vid vårt bord i receptionen mellan 11:00 och 11:30 för att få sina bilder tagna och få sina autografer skrivna. Det finns ett entrépris på 80 kr för vuxna och 65 kr för seniorer, studenter och medlemmar i samhället om du vill köra pass på banan med Louise Hansson, Michelle Coleman, och Erik Persson; medlemmar i vår organisation betalar dock inte för att delta.
Det kostar ingenting att komma och ta bilder och få autografer! Fotografering och filmning kommer att ske under dagen. Sarah är en skicklig simmare som utmärker sig på freestyle- och fjärilsevenemang. I mars 2008 vann Sarah EM i 100 meter fjäril, vilket markerade hennes seniordebut vid en ålder av fjorton år. Hon kommer att tävla på 50 meter frisim i sommar-OS 2024 i Paris.
När det kommer till OS-året har Sjöström en fantastisk start. Finalen på 50 meter fritt var en nagelbitare, men vinnaren tog hem dagens andra guld i Doha. Sjöström triumferade på 23,69 och överträffade både Kate Douglass från USA och Katarzyna Wasick från Polen med 22 respektive 26 hundradelar. Med tiden 24,79 kom Michelle Coleman sist.
För tredje gången i rad
Sjöström har vunnit 50 meter frisim och 50 meter fjäril vid världsmästerskapen de senaste tre åren i rad.
På Aspire Dome i Qatar firade den 30-åriga storsvenskan också att hon vann sitt 14:e långdistans-VM, vilket gav henne 50 guldmedaljer totalt. Det var ganska utmanande. Varenda medaljör i 50-meter frisim vid långlopps-VM kom i mål på under 24 sekunder, vilket inte har hänt på sju år.
Bara åtta hundradels sekund snabbare än fjolårets världsrekord satte Sjöström en ny fjärdebästa tid för distansen. Det känns fantastiskt varje gång jag når dessa poäng. Hon tror att det stärker hennes självförtroende inför sommarens mästerskap att göra det med två snabba tjejer bredvid, speciellt under den typen av press.
Till slut bestämde sig
Återigen visade svensken sin styrka på de sista femton meterna. Där svävade hon över sina rivaler. Flera honor kom i mål på under 24 sekunder, så det var ett otroligt utmanande lopp. Jag är stolt över mig själv för att vara fokuserad på min egen väg och korsa mållinjen först. Racing brukar lägga till ett extra lager av svårighetsgrad, men de ger allt och jag kommer fortfarande ut i toppen. Sjöström utbrister, “Det är galet” några minuter efter att guldet slagits.
Sarah Sjöström har vunnit 50 mästerskapsguld, varav en av dem kom på 100 meter fjäril vid OS, som var hennes sista tävling. I Paris har hon en chans att uppfylla sin dröm om att bli den första svenska kvinnan att vinna ett freestyle-guld. Hon vann sitt första mästerskap för drygt 16 år sedan, 2008, vid 14 års ålder, på 100 meter fjäril vid EM i Eindhoven.