Ulrika Knape Sjuk

Ulrika Knape Sjuk
Ulrika Knape Sjuk

Ulrika Knape Sjuk – Svenska stavhopparen och tränaren Ulrika Margareta Knape föddes den 26 april 1955 i Göteborg, Göteborgs och Bohus län. Hon heter Anna Lindberg och hennes man heter Mathz. Hon har fler OS-medaljer än någon annan svensk simmare, med ett guld och två silver. De senaste 16 åren har hon även fungerat som Svenska dykarlagets sportchef och förbundsledare.

Biografi

Knape är född och uppvuxen i den svenska staden Göteborg. Vid 10 års ålder debuterade hon med den svenska U-16-truppen. Hon placerade sig på andra plats i SM 200 meter fjäril 1968. Föregående år hade hon redan vunnit det första av 39 (alternativt 43) SM dykguld. Oväntat tog hon hem Europacupen för dykning i Italien redan 1969.

Ulrika Knape, Marina Janicke och Micki King 1972. Hon var knappt 17 år när hon vann OS-guld i höjdhopp 1972. Hon tog förstaplatsen i höjdhopp och andraplats i låghopp vid VM 1973 Hon dominerade EM 1974 och vann två guldmedaljer. Knapes sista internationella medalj kom från olympiska sommarspelen 1976.

Ulrika Knape drog sig tillbaka från tävlingsdykning vid 21 års ålder för att göra karriär inom idrottsområdet. Senare i livet, förutom att hon undervisade i idrott i hemlandet Karlskoga, coachade hon sin dotter Anna Lindberg. 2005 befordrades hon till rollen som förbundsledare och idrottschef för nationella dyklag. Svenska Dagbladets prestationskommitté valde Knape Lindberg 1989.

Ulrika Knape, som tävlade 1967 till 1976, vann 39 av sina 43 SM-guld i dykning. Hon spelade för Göteborgsklubben S 02 när hon spelade aktivt. I andra säsongen av SVT-programmet Mästarnas mästare 2010 var Knape Lindberg en tävlande.

Familj

Olof Knape, ledamot i landstinget, har en dotter som heter Ulrika. Hon är gift med dykarkollegan Mathz Lindberg (född 1951, 29 SM-guld). De är stolta föräldrar till Anna Lindberg, född 1981, och David Lindberg, född 1979 (som visade lovande som simmare). Som litet barn blev Ulrika Knape erkänd som ett underbarn; hon blev en stor stjärna i Sum-Sim (ungdomssim) vid Valhalla simhall, men hennes närhet till hoppinstruktören Gunnel Wein’s knuffade henne i en annan riktning.

Ulrika Knape Sjuk

Vägen till Ulrikas enorma kommersiella genombrott i München 1972 var banad när hon tog SM-silver för seniorer i mogen ålder som 11-åring (!). Medan USA:s Mickey King visade sig vara ett oöverstigligt hinder på 3-meters kort, väcktes förhoppningar avsevärt innan 10-metersbeslutet. Efter att resultaten var klara bröt tv-experten Toivo hman samman i tårar, sportfans i Sverige utbröt i glädje och SvD:s prestationskommitté gjorde ett snabbsamtal.

Toivo gav henne en perfekt poäng på en “prick” (Toivos betyg) för hennes guldhopp, 2 12 tyska i pik, och fyra av de sju domarna gav henne en perfekt poäng på 8,5 poäng. Tjeckoslovakien Milena Duchkova, som då tävlade om silver, kom sist. Ulrika Knape beskrevs utåt som en mycket orolig och modig tävlande. Hon erkände att hon ofta var orolig och rädd. Hon hade ett konstant tillstånd av nervositet, som hög feber. Hon har snabba reflexer och behåller sin medvetenhet.

Vid ett tillfälle nämnde Gunnel Weins att de sällsynta tillfällena hon inte var orolig resulterade i värre hopp. Ulrika vann sin första seniortitel när hon var bara 12 år gammal, och vann sedan Europacupen och USA-titeln vid 14 års ålder. Agneta Henriksson, några år äldre, var hennes träningspartner och en konstant inspirationskälla. Båda lärde sig grunderna i simning och hoppande av Gunnel Weins.

Sverige har inte tagit medalj i dykning i OS sedan Lala Sjöquist tog brons i Amsterdam 1928, så Ulrikas framgångar i München var en stor sak. Ulrika försvarade framgångsrikt sitt München-guld i höjdhopp och silver i dykning vid det första världsmästerskapen i simning, som hölls i Belgrad, Serbien, 1973. Ännu ett höjdhoppsguld vid EM 1974 i Wien. Ulrika tilldelades perfekta 10 poäng i Belgrad, första gången det hände i en världscup eller OS-tävling.

På grund av en träningsolycka ställdes hennes deltagande i Montreal 1976 in. Efter en domarskandal i svenskarnas ögon, där östblocket höll ihop vid domarbordet, tvingades han ge upp sina höga ambitioner men spara silvret i misslyckande. Ryskan Jelena Vajtsekhovskaya, fyra poäng före Ulrika, tog guld efter att Toivo hman krävt en omställning av ställningen.

Hon flyttade till Karlskoga tillsammans med sin man, OS-simmaren Mathz Lindberg, ett år efter att ha börjat sina GIH-studier där. Hennes dotter, Anna Lindberg, har gått i sin mammas fotspår och blivit en framgångsrik internationell idrottare. Anna Lindberg vann EM i Budapest 2006, Eindhoven 2008 och Turin 2011.

SVT säger att en svensk simmaming Association-utredningen har funnit ett stort missnöje bland svenska simmare. Ulrika Knape Lindberg, den berömda före detta förbundskaptenen, ska ha befallt laget med järnhand och bidragit till en genomträngande tystnadskultur, enligt studien. Susanne Mekbach, affärsutvecklare för simförbundet, frågade 60 aktiva tränare till undersökningen. Nästan hälften av dem, 32, har spelat för landslaget tidigare, och 25 av dessa spelare har uttryckt missnöje med lagets atmosfär, med hänvisning till frågor som bristande kommunikation och riktning.

OS- och VM-guldmedaljören Ulrika Knape Lindberg fungerade som dyklandslagets förbundskapten och sportchef i 16 år, under den tiden tros hon ha styrt med järnhand. Efter förra årets OS i Tokyo bestämde hon sig för att lämna. Ingen SVT har pratat med som inte håller med om Knape Lindbergs åsikter har gått med på att bli namngiven, även om flera har sagt att hon inte uppskattar oenighet. De var för rädda för att förlora sina jobb eller positioner i landslaget för att ifrågasätta någonting.

Om du hade en annan uppfattning blev du eliminerad. Ingen vågade uttrycka sina sanna känslor och åsikter. Så här har det alltid varit. Det är för dåligt, enligt mig. En icke namngiven ledare i landslaget medger för SVT att många spelare har känt sig nere på sig själva.

Syftar till att vara en symbol för transparens

Vad är nytt, enligt Ulrika Sandmark, simförbundets idrottschef sedan i höstas: Många dolda aspekter av denna insyn blottläggs nu. Vilket är relaterat till flera typer av lärande och tävlingar. dock perspektiv på ledarskap. Dessutom hoppas vi vara en symbol för inkludering och hög standard, där alla röster hörs. Going future, det vill jag koncentrera mig på, säger hon till SVT.

Ulrika Knape Lindberg sa till SVT att hon hört kritik angående landslagets lagval, men inte om vem hon var som person. Jag är säker på att de som förbipassats har några tankar om saken. Och de har varit ganska arga på mig för att jag inte blev utvald. Det har inte funnits en tystnadskultur under mitt ledarskap, men jag inser att jag inte har varit felfri. Knape Lindberg menar dock att ansvaret ligger på dem som har lämnat en förklaring.

När SVT uppmanas att påminna om en tid då hon kan ha gått över gränsen medger hon att hon kan ha framstått som hård. Hon upplever att hon har agerat rättvist och att ingen “halkat på ett bananskal” på grund av hennes agerande vid de tillfällena.

Det finns helt enkelt ingen ersättning för det

Anna Lindberg, hennes dotter och en tidigare stjärna, tog över som kapten för landslaget i november förra året men avgick fyra månader senare för att hon inte kände att hon fått rätt stöd. Avhoppet, säger hon, hade ingenting med sonden att göra. När VM nu pågår i Budapest leder klubbtränaren Chris Rye landslaget i hennes frånvaro. Svensk dykning har letts av Ulrika Knape Lindberg, som vid 17 års ålder tog OS-guld. Hon fungerade som förbundskapten och sportchef i totalt 16 år.

SVT Sport kan nu berätta att det finns intern kritik mot hennes ledarskap inom simförbundet. Även om Ulrika Knape Lindberg erkänner att hennes ledarskap har haft sina brister, insisterar hon på att hon inte har fostrat en atmosfär av tystnad. Resultat från en studie av tränare som arbetat med landslaget tyder på att 25 av de 32 är missnöjda med hur elitverksamheten har skötts, med mycket av skulden på Ulrika Knape Lindberg.

Flera enkätsvarare har intervjuats av SVT Sport där de diskuterar förekomsten av en tystnadskultur och den oro som följer med att göra fel och riskera socialt utanförskap. På frågan om deras namn var ingen av de som intervjuades av SVT Sport på plats. Anklagelserna mot Ulrika Knape Lindberg är främmande för henne. Trots detta återkommer hon hela tiden till kontroversen kring landslagets lagval under hela samtalet.

Hon konstaterar att det finns fastställda kriterier för urval. En 12:a plats vid EM eller 16:e vid VM. Det har funnits länge inom både simning och dykning. Så det är verkligen inte så komplicerat. Hon hävdar att det har fastställts riktlinjer.

Oroad över bristen på offentliga namngivningar

Dessutom undrar Ulrika Knape Lindberg varför ingen av ledarna SVT Sport har intervjuat identifierar sig med namn. Att hålla din identitet hemlig gör allt mer utmanande. För, som jag föreslog tidigare, kanske det finns ett skäl till hur saker och ting har utspelat sig. Och där antar jag att anonymitet tjänar till att hindra tystnadens kultur. Jag har helt klippt banden med den svenska simvärlden. Hon säger åt dem att komma fram om de behöver en förklaring till något.

Ulrika Knape Sjuk
Ulrika Knape Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!