Börje Salmings Första Fru Margitta

Börje Salmings Första Fru Margitta
Börje Salmings Första Fru Margitta

Börje Salmings Första Fru Margitta – Börje Salming var en legendarisk svensk professionell ishockeyspelare (back). Han föddes den 17 april 1951 i Jukkasjärvi församling i Kiruna, Norrbottens län, och avled den 24 november 2022 i kvarteret Nacka i Stockholm. Tillsammans med Vladislav Tretiak, Vyacheslav Fetisov, Sergei Makarov, Valery Charlamov och Wayne Gretzky valdes han ut till IIHF-talets lag 2008.

Efter två SM-guld med Brynäs IF flyttade Salming 1973 som en av de första svenska proffsen utomlands, efter Juha Widing och Thommie Bergman, till Kanada för att spela i NHL med Toronto Maple Leafs. Han kröntes till “Kungen” och “BJ” i den regionen. Salming blev en legend i klubben under sin 16-åriga tjänstgöring där.

Salming medverkade i 46 matcher för Tre Kronor på internationell nivå mellan 1972 och 1992, inklusive tävlingar i Canada Cup och World Cup. Han har blivit invald i Hockey Hall of Fame och International Ice Hockey Federation Hall of Fame, och han bär tröja nummer 112 för det svenska ishockeylandslaget. Börje Salming var mångkampens pappa och lillebror till Stig Salming. Namnet Sami gällde honom.

Biografi

Börje Salming föddes av Erland Salming (1921-1956) och Karin Salming, född Persson (1927-2022), och var deras andra barn. Hans första år tillbringades i både Kiruna och den närliggande byn Salmi. När Salming var fem år gammal omkom hans gruvarbetarfar i en tragisk olycka. Hans morfar, Anders Nikolaus Salming (1896-1971), antog det samiska efternamnet Salming efter att ha flyttat dit.

I enlighet med försvenskningen av finska och samiska namn ändrade han 1922 sitt efternamn till Salming från dess ursprungliga form, som baserades på namnet på hans hemstad. Salmings samiska arv var viktigt för honom; han identifierade sig som halvsamer till en början och sedan som helt samer; och han fick rösta i valen till Sametinget. Skidåkaren Erik August Larsson var gift med sin moster.

Börje Salmings Första Fru Margitta

Familjen bodde i närheten av Matojärvi ishall där Börje Salming började åka skridskor som 6-åring, och började så småningom i Kiruna AIF:s pojklag. När han var yngre spelade han även handboll. Salming var gift med Margitta Wendin från 1974 till 1993, under den tiden fick de två barn, Anders och Therese. De fick två barn tillsammans, Bianca och Rasmus, och han gifte så småningom om sig med Katarina Pettersson. De splittrades i mitten av 2000-talet.

Han är gift med Pia Lindahl (född 1968) sedan 2016 och de fick inga barn tillsammans. Paret var Nackabor. Salming fick angina pectoris strax efter bröllopet och fick en ballong vidgad för att lindra smärtan. Salming avslöjade sin diagnos av ALS den 10 augusti 2022; han avled av sjukdomssymtomen den 24 november 2022, 71 år gammal. Den 20 december 2022 bisattes Salming vid en privat ceremoni på Skogskyrkogrden. Mamma Karin gick bort tre dagar tidigare vid 95 års ålder.

Karriär

Salming tillbringade tre år i Kiruna AIF innan han värvades av Brynäs IF 1970. Där vann han och hans storebror Stig Salming svenska mästerskapet i back-to-back-år. Efter att ha tagit sig in i landslaget 1972 vann han brons i världscupen samma år och silver 1973. När Toronto Maple Leafs draftade honom till National Hockey League 1973 var han en banbrytare som en av de första europeiska spelarna att skapa sig ett namn i Nordamerika.

Salming fick stor hyllning på hemmaplan 1976 efter att ha fått stående ovationer från den kanadensiska publiken under matchen mellan USA och Sverige i Canada Cup. I turneringens All Star Team ingick Salming också. Så här kommenterar Salming händelsen: “Jag kommer aldrig att glömma matchen i Toronto. Fans i Kanada applåderade mig för att jag gjorde mitt bästa för att representera sitt land. Ibland det finns inga gränser inom hockey.

Efter att ha flyttat tillbaka till Sverige spelade han en tid för AIK innan han bosatte sig i Vaxholm. Där etablerade han Salming sport som företag. Han är nu involverad i underklädes- och spritindustrin. Hans namn förekommer på ishockeyutrustning inklusive pinnar och handskar. Börje Salming har också skrivit en självbiografi med titeln Blood, Sweat, and Hockey: Seventeen Years in the National Hockey League.

Salming var den ende svensken som kom på experternas topp 100-lista, och han kom in på number 75. Tio år efter sin pensionering erkändes Salming som en av sportens stora genom tiderna. Internationella ishockeyförbundet firade sitt hundraårsjubileum med en lunch i Québec den 17 maj 2008. Den 17 november 2022, en vecka före sin alltför tidiga bortgång, deltog Börje Salming i Tidernas hockeygala som hölls i Avicii arenan, där han upprepade gånger hyllades av publiken.

Roligt först, framgång senare har varit hans livslånga credo. Salming hedrades för sina bidrag till Toronto Maple Leafs genom att ha sin tröja (nummer 21) hissad till toppen av Air Canada Center på öppningskvällen för säsongen 2006–07 (4 oktober 2006). Jamal Mayers, till exempel, bar “Salming’s” nummer 21 under säsongen 2009–10 eftersom Toronto Maple Leafs bara avgår tröjanummer av nyckelspelare som råkade ut för en karriäravslutande olycka när de var med i laget.

Börje Salming, tillsammans med flera andra klubbar hjältar som Mats Sundin, hedras med en staty i Torontos Legends Row. Den 3 december 2016 höjdes Salmings rookienummer, 21, till takbjälken på den fullsatta Matojärvi Sports Arena, där han fick sin start i NHL. Den 17 november 2022 firade Svenska Ishockeyförbundet sitt hundraårsjubileum med ett hockey gala på Avicii Arena, och Börje Salming var hedersgäst.

Tillsammans med Nicklas Lidström blev han utsedd till Tidernas All Star-lag som back. NHL-kommissionären Bill Daly gav honom också ligans hedersbetygelse. NHL Alumni Association (NHLAA) instiftade Börje Salming Courage Award 2023 till hans ära. Börje Salmings första fru Margitta Wendin är avbildad av Hedda Stiernstedt i Viaplay-serien “Börje”. Nyheter24 svarar på några ofta ställda frågor om hennes förhållande, barn, kommentarer om programmet och nuvarande livsstil.

Börje Salming, kirunabor och en av Sveriges största ishockeyspelare, tillbringade 16 år hos Toronto Maple Leafs. En Viaplay-serie med titeln “Börje” skulle visa hockeyikonens liv och karriär, inklusive hans äktenskap med Margitta Wendin, efter hans död i ALS den 24 november 2022. Han var 71 år gammal.

När blev Börje Salming och Margitta Wendin bekanta?

I början av 1970-talet träffades Margitta Wendin och Börje Salming när Salming var spelare för Brynäs IF. Enligt Allas kröntes Margitta då till Fröken Gävle. Bilder från Börje Salmings liv: Tre svenska kronor, trehundra stygn och en lycklig familj

Var Börje Salmings första fru Margitta Wendin?

Börje Salming gifte sig faktiskt med Margitta Wendin först. 1974 knöt paret ihop sig i en kyrka utanför Gävle.

Hur länge hade Börje Salming varit gift med Margitta Wendin?

Äktenskapet mellan Börje Salming och Margitta Wendin varade i 19 år, från 1974 till 1993. Börje Salming gifte sig senare med Katarina Pettersson, men paret splittrades senare i mitten av 2000-talet. Salming var gift med Pia Salming vid sin död.

Fanns det någon avkomma från Börje Salming och Margitta Wendins förbund?

Anders Salming föddes 1974 och Teresa Salming föddes 1976; båda var barn till Börje Salming och Margitta Wendin.

Spelar Hedda Stiernstedt Margitta Wendin i “Börje”?

Medan Valter Skarsgrd porträtterar Börje Salming i “Börje”-serien på Viaplay, spelar Hedda Stiernstedt Börjes fru, Margitta Wendin. Margitta hälsade på Stiernstedt i TV4-programmet “Efter fem” via videomeddelande. Jag är verkligen glad över att du ville ta på dig den här rollen, inte bara för att du är en mycket bra skådespelare, utan för att du också är en trevlig person som jag lärt känna lite grann.

Den här produktionen har varit en både seriös och känslosam upplevelse för alla inblandade, men det har också varit ett stort nöje att se dig och resten av skådespelaren. Jag är dock angelägen om att se resultatet.

Var hittar Margitta Wendin sin nuvarande livsstil?

Margitta Wendin, som är bosatt i Stockholm och fyller 70 år vid årsskiftet 2023/2024, har i allmänhet undvikit rampljuset under hela sitt liv.

Börje Salmings Första Fru Margitta
Börje Salmings Första Fru Margitta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!