Lilla Al Fadji Längd

Lilla Al Fadji Längd
Lilla Al Fadji Längd

Lilla Al Fadji Längd – Våren 2008 började Kanal 5 visa den svenska komediserien Lilla Al-Fadji & Co. Den sändes i SVT:s Humorlabbet och är en spinoff av Pierres Late Evening Show. En av seriens författare, Felipe Leiva Wenger, spelar också rollen som Little Al-Fadji. Fredrik Eddari, som även fungerar som seriens främsta manusförfattare, spelar rollen som Abu Hassan.

Poeten Daniel Boyacioglu spelar rollen som Hermes Saliba. Art89 Television är ansvarig för att producera showen. Sveriges Radio P3 har sedan sommaren 2009 sänt samtalsprogrammet “Lilla Al-Fadji Hälliwüüd Radio”.

Deltar

Bor med sin mamma i Husby, strax utanför Stockholm, bor lille Al-Fadji, som är cirka 25 år. Hans liv är fullt av dramatik och spänning, men han har aldrig tillräckligt med pengar. Efter att inte träffa sin pappa sedan han var fyra och ett halvt år, väljer Al-Fadji att besöka adressen på ett vykort som hans pappa tilltalade för länge sedan i hopp om att han har lite pengar att ge honom.

Tillsammans med honom kommer hans vän, affärsmannen Abu Hassan, som är ägare till “Svenska dotterförrådet AB” och “Abu Dhabi market telemarketing” samt hans ovårdade gula Mercedes. Tittarna delade många klipp av Little Al-Fadji, vilket bidrog till showens virala framgång. Rapparen Fille Danza har varit en stöttepelare i Sveriges hiphopscen i nästan två decennier, och hennes repertoar är proppfull av tidlösa hits.

Första soloalbumet “FELIPE” följer förra årets officiella solodebut; skivan behandlar teman som kärlek, familj, umbäranden och identitet. Han öppnar upp om sin bror Pablo Leiva Wenger, Lilla Al-Fadji, Mack Beats, DJ Taro, Highwon och den kommande teateruppsättningen av “Forever with Ison & Fille” i den ärliga omslagsintervjun.

Juan Pablo Leiva Med en mikrofon ställd framför sig sitter Wenger förberedd. Denna ljusa oktoberdag samlas vi i Gamla Stan för en intim diskussion om framtiden. I olika sammanhang har Fille och jag korsat vägar många gånger genom åren. Detta album, tillsammans med Filles och Isons efterföljande kritikerrosade projekt, etablerade utan tvekan sin plats i svensk hiphophistoria.

Lilla Al Fadji Längd

Fille har planerat ett soloalbum under större delen av sin karriär, och nu är det dags för honom att äntligen släppa det. Fille konstaterar tidigt att det finns ett antal faktorer som bidragit till den långa förseningen innan det blev verklighet. Sanningen är att vi aldrig har spelat musik tillsammans.

Vi har alltid planerat att släppa ett album som Ison & Fille, sedan ta oss an soloarbete och sedan börja jobba på följande skiva. Ändå var det aldrig så. Det fanns aldrig ett ögonblick då vi kände att situationen var över; vi fortsatte att köra, våra karriärer blev större och det fanns mer att göra. Vi upplevde äntligen en paus i våra releaser efter ett långt uppehåll. Jag spelar alltid in, det är bara en sak med mig.

Trots att jag tagit semester och sånt har jag aldrig varit långt från inspelningsstudion. Studion är där jag gör mitt jobb. Ja, även om det bara är ett brev till mig själv eller en främling. Jag är en mästare på det. Genom åren har jag samlat på mig en stor musiksamling, med mentaliteten “kanske det här blir min sologrej” eller “det här blir Ison & Fille eller Grillat & Grändy” eller en kollega till mig.

Då slog det mig: jag har skrivit många låtar; nu är det dags att använda dem. Jag kände mig tvungen att dela med mig av mina tankar och känslor efter att ha upptäckt en ny berättelse, ett annorlunda sätt att uttrycka mig genom skrift och tal, och den exakta tonen jag var ute efter. Det verkade som det perfekta ögonblicket, även om det var lite sent, men det kändes fantastiskt ändå.

Våren 2021 startade ett seriöst arbete med soloalbumet “FELIPE”. Fille hade tidigare tappat ett par singlar med Mack Beats, nästan som ett experiment, för att mäta reaktionen. A Ok, men jag tar steget, tänkte jag för mig själv. Tanken att “det här kommer att göra det här och det här för mig” slog mig aldrig.

Att tänka bortom det uppenbara – “Jag har musik och vi driver ett bolag” – var viktigare. Jag valde att rycka av mig det. Du är förmodligen mer bekant med den tidigare tankeskolan på mixtapes; du är medveten om att du kasserar dem. Det var närmare det. Tillåt mig att samtidigt komma på vad jag vill åstadkomma när jag liksom kastar bort det här…

När skivan kom ihop var den bättre planerad och hade ett konsekvent ljud hela tiden. Du kan se att Fille fortfarande har mycket att tänka på, i sina låtar och i sin dagbok. Skivan, upplever han, handlar mest om hans nuvarande situation i livet, som har haft sina upp- och nedgångar. I sina skrifter beskriver han att bli myndig samtidigt som sina följeslagare tar på sig sin roll, känner sig ensamma, växer upp fattiga och hur sådana känslor aldrig riktigt försvinner.

Fyll dockh, fortsätter att räkna sig lyckligt lottad som har gett sig in på vägen till en musikkarriär. Att jag fick åka på den här resan, samarbeta med mina närmaste vänner och se hela Sverige är vad “tack” handlar om. Jag antar att jag bara väver in mycket i livet eftersom det är annorlunda. Dessutom en karriär inom rap, vare sig man vill vara het eller inte.

Den där känslan som Ison och jag delar… Att slåss mot vinden har alltid känts som en ständig kamp för oss. Du vet, den känslan försvinner bara inte. Precis när du tror att du har hittat den perfekta personen att tillbringa resten av ditt liv med, dyker någon annan upp. Det har inte varit huvudfokus; snarare har det varit ren fröjd att dela den kreativa processen med nära och kära. Och använd det som bränsle för att komma åt andra områden.

Andreas “Taro” Tanisawa, som Fille säger har varit bollplank för “FELIPE” under hela processen, har hängt med på det nya albumets resa. Taro har varit förknippad med Fille (och Ison) sedan deras genombrott i den svenska hiphop-scenen, och han kontrollerade etiketten Hemmalaget under lång tid. Detta album innehåller Taro flitigt.

Vi satt i studion och grubblade över det medan Mack gjorde ljudbilden och beats. Taro, å andra sidan, har gett vägledning, delat sina åsikter och hjälpt till att vägleda. Varför? För jag är en musiker som utforskar flera genrer. När jag komponerar musik får det en helt ny ton. Dessutom var Taro närvarande för att peka mig på rätt sätt.

Regi och hans tolkning av texterna och tonen var vanliga ämnen i våra diskussioner. På så sätt har han fungerat som vägledning för sina idéer och riktning. Han har varit en integrerad del av vårt team från början av vårt yrke. På den här skivan är det fantastiskt att höra ett nytt perspektiv på tillfredsställande ämnen som diskuteras. Trots att det var samma personer var något fel.

En integrerad del av att göra albumet har varit att arbeta med producenten Marko “Mack Beats” Saez. De är också delägare i skivbolaget La Vie Music, som har släppt låtar av artister som rapparen L1NA. God personkemi och ett arbetssätt som båda trivs med är grunden i samarbetet, enligt Fille och Mack.

Det är ovanligt att Mack helt enkelt ger ett komplett beat medan vi arbetar tillsammans. Det är mer ett möte där vi planerar våra nästa steg. När jag kom igång hade jag ett tiotal låtar som var överallt; vi valde och valde vilka vi skulle använda. Vi avslutade det också och introducerade något nytt efteråt. Efter att vi har diskuterat, konstruerat och gjort några mindre justeringar kommer vi att pfft.

Den mörkare, mer känslomässigt laddade saken är mer vår hastighet. Äntligen finns det… Vi blev underhållna av musiken av C. Tangana, en spansk artist som har övergått från rap till sång. Även om jag inte kan påstå att den officiellt finns på skivan för tillfället, är det den typen av musik som inspirerade oss att skapa det här albumet.

Dina sololåtar ger mig intrycket av att du har fulländat en hybridstil som kombinerar sång med rappning. Du använder fortfarande många broar och refränger, och det finns också direkt rap, vilket är väldigt Fille. Sedan när har saker förändrats? Din vikt är löjlig. Åh nej, du tänker så, för det gör jag också. Du kanske har hört mig sjunga på vårt debutalbum.

Kanske var det mer en 50 cent-grej på den tiden. Då, om autotune ens fanns, var det inte lika vanligt. Bara så du vet har jag aldrig slutat nynna och göra musik. Därför tycker jag inte att det är ovanligt eftersom jag alltid har gjort det. Jag antar att det bara är det att jag har fortsatt att sjunga och ibland låtit det ta mer plats.

Men samtidigt, och detta är något annat jag avslöjade i denna strävan, har jag också komponerat låtar med bara sång tidigare. Några för andra och några för mig själv. Men jag vill gärna rappa; Jag är en rappare. Mina tankar och känslor kan uttryckas genom ramsor, ordlekar och andra former av poetiska uttryck. Det inkluderar mina två favoritmusikaktiviteter – att komponera melodier och rappa.

Lilla Al Fadji Längd
Lilla Al Fadji Längd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!