Carl Jan Granqvist Förmögenhet – Carl Jan Granqvist är professor i matlagningskonst vid Norwegian University of Hospitality i Stavanger, medlem av Universitetet i Stavanger, förutom att vara krögare, mat- och vinexpert och TV-personlighet. Carl Jan kom till denna värld i Örebro, Sverige den 22 mars 1946. Uppskattningsvis 60 miljoner svenska kronor är Carl Jan Granqvists nettoförmögenhet.
Han tillbringade 1967 och 1968 vid Stockholms universitet, där han hade konstvetenskap som huvudämne. Han gick i Örebros Virginska restaurangskola 1969–1970. 1970–1972 var han även elev på Operakällaren. Han medverkade första gången i SVT:s vinprovning Levande liett 1983, och sedan dess har han gästat en rad andra program.
Medan han visar oss runt på hotellet
Carl Jan att han njuter av att äta dagens tre måltider på terrassen. 1984 förvärvade han Sax Bruk, en herrgård med anor från slutet av 1700-talet. Efteråt bosatte han sig där permanent. Han bröt helt ihop på grund av omständigheterna. När han drar händerna över det pittoreska landskapet beskriver han de många byggnader han ser och hur de användes i järnindustrin, inklusive masugnar och smedjor.
Han är en fängslande talare. Han utbildar oss om områdets förflutna när han visar oss om. Tolv strukturer, inklusive ett kapell och ett lusthus, utgör platsen. Nära sjön planerade Ernst Kirchsteiger ett spannmålsmagasin och bryggeri som sändes på tv 2011. Som Carl Jan uttrycker det, “den färdiga produkten blev riktigt bra” men “bryter sig helt stilmässigt från hur det ser ut på byggnaden.
Detta med hänvisning till hans ansträngningar att återskapa herrgårdens antika 1600- och 1800-talsomgivningar. Den mer konventionella “Ernst-stilen” är det rådande utseendet genom hela publikationen.
Tack till Per Knutsson för fotot
Carl Jan är uppenbarligen väldigt entusiastisk över att måla. Han ger omfattande demonstrationer och talar om ett brett utbud av konstnärliga medier, inklusive keramik, glaskonst och målningar. Hans “Ernsthuset” rymmer en omfattande samling keramik av Hertha Hillfons, som han värdesätter högt.
När du har haft en chans att se tomten är det dags att checka in i huset. När du kliver in från verandan ser du vardagsrummet och matsalen sammanslagna till ett. Ett enormt bord håller på att dukas upp för en vinprovning som är planerad till senare samma kväll, och fyrtio kvinnor förväntas delta. Efter att i unga år ha bestämt sig för att hans liv inte skulle bli något mindre än en vild fest, bjuder Carl Jan nådigt in alla till sitt lantliga hem.
Denna plats har varit värd för en kammarmusikfestival årligen i över 30 år. På grund av rummets blå-vita kakelugn och färgtonen på väggarna får salongen namnet blå salongen. De kallas för “Jacob Sjölin-rummet” eftersom alla rokokomöbler i al är signerade av 1700-talets Arboga och Köpings möbelmakare Jacob Sjölin.
När Carl Jan närmar sig en rörig låda full av silver, gör han en mental notering att den blå salongen, tack vare Rörstrands kakelugn av 1700-talskonstnären Jean Erik Rehnska, skulle vara perfekt för en vintersalong. Sedan förklarar han att det var hans fars innan han plockade upp en dirigents stafettpinnen och knuffade lite.
Silverbesticken på en Jacob Sjölin möbel är omfattande. På väggen hänger också en dirigentstav, testamenterad till Carl Jan av hans far Johannes Grankvist. Bord gjorda av Elvdalsporfyr och stolar tillverkade av al är bland de ämnen han fortsätter att ta upp. Kända konstnärers målningar och porträtt i svart och vitt pryder väggarna.
Det skulle vara rättvist att säga att Carl Jan uppnådde sitt mål att föra tillbaka imperiets väsen här. Det var några möbler som fanns där redan när han kom dit. Arvegods och föremål som hittats på auktion utgör resten. Carl Jan har länge varit en frekvent på antikaffärer och auktionshus på grund av sitt seriösa intresse för antikviteter, särskilt de från 1800-talets romantik och empire.
Med det sagt har saker och ting förändrats. Nuförtiden använder han artefakter som finns på en mobil enhet för att göra sina upptäckter. Skönheten med dessa armband är helt enkelt häpnadsväckande. Men, som sagt tidigare, har den varit slutsåld ett bra tag nu, enligt Carl Jan. Jan har en imponerande samling verk, vilket bevisas av konstverket som hänger på toaletterna.
När du kommer in i huvudentrén genom den enorma porten välkomnas du av två salutpistoler som flyttats från Jädersbruk i Arboga kommun. Innanför huvuddörren finns hallen, och dit har vi kommit. Huvudporten är målet för två salutkanoner som avfyrats från byn Jädersbruk. Vi kommer att bo på andra våningen, så snälla uppför den robusta trätrappan för att komma dit.
Många förändringar har skett under åren och Carl Jan diskuterar dem alla. Detta är redogörelsen för hans process för att ta bort nålfiltsmattor från trappor och golv och för att skrapa bort konstverk from väggar. Den andra våningen i huvudbyggnaden, som har cirka 800 kvadratmeter, är prydd med blomsterurtag som leder till andra våningen.
Ytterligare rum kan finnas på andra våningen, som ett arbetsrum och en “kvinnosalong” – ett rum med grön inredning och gula väggar, enligt Carl Jan. I den rosa hallen vakar två enorma gyllene speglar toppade med värmländska örnar allt som händer. Jag minns att jag såg den här rokokositsen i min farfars vardagsrum i Lekhyttan när jag var liten, säger Carl Jan och lutar sig över en vit soffa med rosa sidenklädsel och rör försiktigt i tyget.
När saker har betydelse för dig blir det roligare att göra dem. Saknade nära och käras meddelanden är särskilt hjärtskärande. Carl Jan har konstaterat att minnen från hans föräldrar är tröstande. Carl Jan Erik Granqvist, född den 22 mars 1946, i Örebro, Örebro län, är en välkänd svensk krögare, vinexpert, tv-personlighet och adjungerad professor i matlagningskonst vid Norges Bespisningshögskole, som nu är en del av universitetet i Stavanger, från och med 2005.
Medan Granqvists mamma undervisade i textilt hantverk, undervisade hans far i grundskolan och sjöng (under ledning av David Björling) i Hidinge. Mellan 1967 och 1968 gick han på Stockholms universitet med konstvetenskap som huvudämne. Han gick in på Virginska restaurangskolan i Örebro 1969 till 1970. På Operakällaren (1970–1972) och AB Vin- & Spritcentralen (1972) genomgick han även internutbildning.
Byggandet av Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, som ägs av Örebro universitet, övervakades av Carl Jan Granqvist, som tillträdde rollen som källarmästare på Grythyttans gästgiveri 1972. I Sverige var han tidigt en förespråkare för saperen. tillvägagångssätt, som innebär att man tilltalar matgästernas andra sinnen vid sidan av sina smaklökar när man skapar en meny. Han startade Vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm 1986 tillsammans med en annan person.
Med början 1983 med ett framträdande tillsammans med Knut-Christian Gröntoft i underhållningsprogrammet Levande lieft på SVT, fortsatte han med att medverka i en rad andra TV-program. Han var bland annat utmanare på På spåret (tillsammans med Lotta Bromé), men han var även Ingvar Oldsbergs gästvakt 2004-2005.
Hans tv-framträdande 2006 var på Carl Jans änglar. Han var även gäst i Boston Tea Partys andra avsnitt, då han och programledarna Filip och Fredrik pratade mat och champagne. Han deltog även i TV 4:s Let’s Dance 2009 tillsammans med Maria Lindberg. Han gjorde ett framträdande i det andra avsnittet av Kanal 5:s Devil’s Rally 2010.
“Mannen, mötena, måltiden” är titeln på hans memoarer. Paret fick sonen Carl-Johan Granqvist, född 1992, och de var gifta 1991 till 1997. Svenska Frimurarorden räknar Granqvist till sina medlemmar. Kändiskocken och TV-värden Den 77-årige Carl Jan Granqvist är indragen i en juridisk strid om Saxå Bruk, hans livsverk.
Herrgården såldes nästan av honom, men han bestämde sig för att ge bort den istället. Vid denna tidpunkt stämmer mäklarfirman honom för underlåtenhet att betala provision. Om vi inte kan nå en uppgörelse måste ärendet, enligt Carl Jan Granqvist, tas upp till domstol. Beskedet att Carl Jan Granqvist skulle skänka sitt livsverk till Saxå Bruk kom förra året.
Aptitum Akademi, den stiftelse som Carl Jan Granqvist själv bildade, skulle få fastigheten som ligger i östra Värmland mellan Grythyttan och Filipstad. Han står för närvarande inför rättsliga åtgärder på grund av detta. Fastighetsmäklarna Skeppsholmen Sotheby’s International Realty hävdar i sin anmälan till Stockholms tingsrätt att de anlitats av Carl Jan Granqvist för att företräda honom vid försäljningen av fastigheter i Saxå Bruk i slutet av juli 2020.
Enligt mäklarverksamheten ska de ha 804 125 kronor i “överenskommen mäklarprovision” sedan Granqvist beslutat att ge husen istället två år senare. Han står nu inför en stämningsansökan på hela beloppet, plus en dröjsmålsränta på 8 procent från och med den 20 juli 2022, eftersom bolaget inte har fått några betalningar.
“Tror att vi försonas”
Enligt Carl Jan Granqvist, som pratat med Expressen Nöje, anförtrodde han uppdraget att sälja eller skänka fastigheten till mäklarverksamheten Skeppsholmen Sotheby’s eftersom han var osäker.
Carl Jan hävdar att de har alternativa planer för när försäljningen går ner eftersom han gav bort detta.
Enligt Carl Jan Granqvist är han i kontakt med mäklarfirmans ägare och hoppas att de kan nå en ömsesidigt godtagbar lösning. Alternativet är att ta det till domstol. Jag tror dock att vi kan göra upp, eftersom vi redan har pratat, tillägger han.