Frida Karlsson Längd Och Vikt – En svensk längdskidåkare vid namn Frida Elisabeth Karlsson föddes i Sollefteå, Västernorrlands län, den 10 augusti 1999. Hon blev den yngsta världsmästaren i längdskidåkning någonsin 2019 efter att ha vunnit guldet i stafetten. Hennes karriär inkluderar elva VM-medaljer och ett OS-brons.
Karlsson blev den första svenska kvinnan att vinna den prestigefyllda världscupen när hon vann tremilen i Holmenkollen den 7 mars 2020. Efter att Charlotte Kalla vann 2007–2008 blev hon den andra svenska kvinnan att vinna Tour de Ski i 2022–2023. Hon var loppets sista mästare.
Ursprung och första anställningsår
Leif Medins och Mia Karlssons dotter Frida Karlsson är Eva-Lena Fricks systerdotter. Hannah är hennes yngre syster, medan Fanny är hennes storasyster. Skidåkning har varit en framgångsrik sport för både mamma och moster. Karlsson representerar Sollefteå Skidor IF i tävlingar. 2016 tävlade hon i 3 000 meter vid ungdoms-EM i Tbilisi, Georgien, och slutade sjua med tiden 9 minuter, 53,34 sekunder. 2015 körde hon samma tävling i finska ungdomsmästerskapen. Remsle UIF FF var hennes tidigare fotbollslag.
Seniordebut 2017–2018
Som ett erkännande för Karlssons prestationer säsongen 2017–18, som inkluderade en pallplats i Scandinavian Cup och en guld-, silver- och bronsmedalj vid junior-VM, överlämnade Johan Olsson och en bank henne ett stipendium vid namn “Framtidens skilöfte” den 25 april 2018. Karlsson kommer att kunna använda Johan Olsson som mentor i sitt pågående företag, förutom att få pengarna via stipendiet.
Frida är en enastående idrottare som utmärker sig i både konventionella och sprinttävlingar, vilket är anledningen till att hon tilldelas detta stipendium. I grund och botten en skidåkare som kan göra det i dagens sport. 2018 fick Karlsson ett känt namn på världsscenen genom att vinna junior-VM i skiathlon samtidigt som han tävlade i längdskidåkning. Att åka förbi seniorlandslagen från Sverige, Finland och Norge på sin seniortävlingsdebut i Scandinavian Cup några veckor senare var hennes mål.
2018–2019 VM-triumfer
Två veckor tidigare hade hon tagit hem guldmedaljerna vid junior-VM i Lahtis. Det gjorde att det svenska landslaget tog med junioren Karlsson på sin roster för senior-VM i Seefeld. Hon slutade femma i skiathlon och vann sedan 10 km klassiskt i världscupen och slutade tvåa efter norska Therese Johaug med bara tolv sekunder. Hon är tredje genom tiderna i världscupmedaljer som vunnits av skridskoåkare under tjugoett år. Av dem alla har bara Barbara Petzold och Therese Johaug varit yngre.
En junior från Sverige tog en individuell medalj vid ett världsmästerskap för första gången någonsin. Två dagar senare tävlade Karlsson den andra etappen av det svenska dam-VM-stafettlaget som tog guld vid VM. Detta gjorde henne till den yngsta världscupvinnaren i historien. Vid världsmästerskapen tog hon brons på de sista tre milen, vilket gav henne ett hattrick av medaljer.
Slappna av och kom tillbaka 2019 och 2020
Svenska Skidförbundet meddelade Frida Karlssons avstängning från tävling på obestämd tid den 12 december 2019, med angivande av hälsoproblem som orsak. Efter att Karlssons testresultat inte klarade de hälsokrav som skidförbundet ställt upp, stängdes hon av från att tävla i världscuppremiären i Ruka i november och december 2019.
När hon återvände till världscupbanan efter två månaders uppehåll, tävlade hon på 10 km (f) den 9 februari vid Svenska skidspelen i Falun, där hon placerade sig som nionde. Den 15-16 februari deltog Karlsson i de två första 10-kilometerstävlingarna i 2020 FIS Ski Tour i Östersund, men han diskvalificerades därefter från att fortsätta turnén.
Hennes bästa världscupavslutning hittills var fjärdeplatsen i 10 km (k)-loppet i Lahtis den 29 februari. Karlsson sprang andra sträckan i det svenska stafettlaget som slutade trea den 1 mars, vilket markerade hennes första pallplats i världscupen. . Karlsson besegrade Therese Johaug och tog andraplatsen i tremilen i Holmenkollen senare i mars. Karlsson kom tillbaka spektakulärt för att vinna loppet, trots att han bara var 1 minut och 8 sekunder efter Johaug. Detta resulterade i hennes första världscupseger i karriären.
helt nya VM-medaljer för 2020 och 2021
I ett dramatiskt lopp som såg Karlsson krascha med Therese Johaug, bryta en stav, och tappa mycket tid i den klassiska halvleken, återhämtade hon sig och slutade tvåa efter en spurtstrid med Ebba Andersson på upploppet. Karlsson öppnade VM i Oberstdorf 2021 med silver i skiathlon. Även i det efterföljande 10 km klassiska loppet tog Karlsson andraplatsen, bakom Johaug.
Karlsson höll sig med packningen under hela sista 30 km-loppet. Ändå hon vann brons trots att han tappade spurten mot Heidi Weng efter en kollision med Ebba Andersson och en träff från norskan. Hon fördes till sjukhus med ambulans efter loppet.
2021 och 2022: delta i strid med Johaug
Karlsson och Therese Johaug turades om att sluta etta och tvåa i världscupens inledande fyradistanslopp. Den 27 och 28 november, under premiärhelgen i Ruka, vanns 10 km klassiskt av svensken, jaktstarten av norrmannen och Karlsson slutade tvåa. Karlsson slutade trea i Davos den 12 december efter att ha slutat tvåa i Lillehammer veckan innan, och Johaug vann 10 km fritt i Davos den 12 december.
Frida Karlsson tävlade också på Ruka och nådde den klassiska sprintfinalen och placerade sig på sjätte plats. Karlsson kände tyngden av besvikelsen under OS i Peking. Hennes bästa individuella prestation i turneringen var en femteplats i det första skiathlonloppet. Tränare och myndigheter var tvungna att hjälpa henne efter att hon svimmade vid mållinjen. Efter milloppet inträffade liknande händelser och Karlsson slog OS-rekordet strax före de sista tre milen. Hon kunde bara ta hem en medalj från OS – ett brons från stafetten.
Tour de Ski-seger 2022 och 2023
Frida Karlsson vann Tour de Ski för sista gången säsongen 2022–2023. sida 28 Karlsson blev medvetslös efter att ha kollapsat vid mållinjen på sista sträckan.
Integritet
Media har uppmärksammat Karlssons vänskap med Maja Dahlqvist, skridskoåkare i landslaget. De kallar sig “MDFK” och delar bostad medan de är på väg till VM och på landslagsträning. På grund av sina respektive genombrott som toppåkare blev Karlsson och William Poromaa ett av de mest omtalade paren i Idrottssverige.
Innan de började skidgymnasiet i Sollefteå träffades de redan och bodde ihop ett tag. De gjorde tillkännagivandet att deras förhållande hade upphört efter skid-VM 2023. Frida Karlsson har gjort betydande framsteg i sin strävan att bli världsmästare. Hennes 172 cm används nu till hennes fördel.
Skidåkaren har en ny längd som hon tidigare inte kunnat använda på grund av sin brist på styrka.
När Frida Karlsson skulle diskutera sin insats och känslan av att allt äntligen hade klickat efter det traditionella intramurala loppet i Östersund veckan före jul, lyste hennes ögon. Den 172 centimeter höga Frida Karlsson börjar bara i sitt yrke.
Den norska mästarinnan Therese Johaug är elva år äldre än henne och 10 cm kortare än henne, men hon är medveten om att hon har övertaget i den här matchen. Frida Karlssons arv är tidsbeprövat. Båda påverkas av längden. Frida Karlsson säger, “Jag har jobbat länge med strejken och nu ger den utdelning.”
Hon fortsätter med att notera att att kunna använda sina långa spakar förbättrar hennes energieffektivitet, vilket hjälper henne i sprints och distanslopp. Att ha det med dig är en stor lättnad eftersom jag har kommit att tänka på det som min svaga punkt. Frida Karlsson säger att ett av hennes mål är att ha kontroll över sin kropp så att hon inte slösar energi här och där eller hanterar frekvens.
En del av Frida Karlssons skridskoåkning har förbättrats, enligt hennes instruktör Per Nilsson: När det gäller en sådan aspekt har hon känt sig eftersatt. Tidigare kände hon sig som en klättrare, men insatsen är nu funktionell. Den här tekniken kan också användas som ett vapen, enligt Per Nilsson. Han noterar dock att det fortfarande finns mer att göra:
Hon blir för upphetsad eller orolig och glömmer att ställa in tekniken, vilket är en potentiell källa till misslyckande. Hon borde sakta ner och fundera över hur hon ska få ut det mesta av sin längd innan hon skyndar sig att använda klichéer.
Lopp från Tour de Ski sändes
Trots sin brist på kärnstyrka och teknik kan Frida Karlsson nu skapa en solid hävstångseffekt tack vare sin längd. Hon lade ner mycket tid på gymmet förra säsongen för att fylla på under lågsäsongen. Snarare för att lyfta skivstänger den här säsongen, koncentrerar hon sig på att utveckla sin kärnstyrka på ett praktiskt sätt.
Under strejken har var och en av dessa faktorer bidragit till en ökning av omsättningen. Det hjälper henne med standardteknikens insats, vilket hon gör för tempoväxlingar, spurter och lättare terräng. Dessutom, eftersom du försöker tillämpa samma tekniker på den fria skissningen i kugghjul tre, svämmar det över i det avsnittet också.
Staking och korta skurar med hög hastighet när tryck kan hittas är två saker jag har jobbat mycket med. Frida Karlsson berättar att hon fick satsa mycket efter att ha haft problem med höftböjaren och en period då diagonalskidåkningen inte var effektiv. Jämfört med sina rivaler kan Frida Karlsson nu ta ytterligare ett steg framåt, enligt tränaren Per Nilsson. Om en kvinnlig cyklist kan hålla farten uppe under längre tid över platt terräng kan hon ha har en fördel gentemot andra kvinnliga ryttare, enligt honom.
Insatseffekten är, enligt Frida Karlssons förhoppningar, uppenbar redan i Tour de Ski. Jag har dagdrömt om Touren och snabbt skannat schemat för att få en känsla för vilken typ av lopp det är ända sedan vi hörde talas om det. Skidåkaren hävdar att det kommer att bli flera masstarter och jaktstarter, och att ackumuleringen av extra sekunder kommer att vara avgörande.