Hans Gabriel Trolle Wachtmeister Förmögenhet – Hans-Gabriel Trolle-Wachsmeister var godsägare och greve från Sverige. Han föddes den 9 januari 1923 i Trolle-Ljungby, Kristianstads län, och dog den 9 november 2023 i samma område.
Personlig historia
Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister var släkt med Knut Wachtmeister och Ann Marie Ramel; han var också son till Hilla-Brita Trolle (1894-1943) och greve Carl-Axel Trolle-Wachtmeister (1893-1956), den förste hovjägaren. Trolle-Wachtmeister skrevs in på Sigtuna 1940, sedan 1941-1942 gick han på lantbruksskolan i Önnestad. 1944 tog han reservofficersexamen och 1946 tog han examen från Påhlman-handelsinstitutet.
Sedan 1956 har han varit både verkställande direktör för Trolle Ljungby AB (fastighetsförvaltning) och innehavare av stiftelsen Trolle Ljungby. Efter att ha inträtt i styrelsen 1957 uppträdde Trolle-Wachtmeister till ordförandeposten 1978 för de svenska stärkelseproducenternas organisation. Innan han gick i pension satt han i styrelsen för flera företag: Hasselfors Bruks AB (1951–1993), Export Invest (1971–1993), Kema Nobel (1973–1984), Stora Papyrus (1973–1993), Stora Nymölla (1960). –1987), och SEB Kristianstad (1957–1982), där han senare utsågs till ordförande.
Hans Gabriel Trolle Wachtmeister Förmögenhet : 18,8 miljoner kronor
Dessutom har han suttit i styrelsen för AB Sågverksintressenter. 1958 briljerade Trolle-Wachtmeister till rang av ryttmästare inom kavallerireserven. Hennes föräldrar var godsägaren Erik Tornérhjelm och Ellen, född Valentiner-Branth. 1949 gifte sig Trolle-Wachtmeister med Alice Tornérhjelm. Trolle-Wachtmeisters hem var slottet i Skåne som kallas Trolle Ljungby.
De bönder som brukat fastigheten i Trolle-Ljungby i åtskilliga generationer och bidragit med mark- och husrenoveringar skulle under 2013 få sina hyror höjda med 42 %, vilket framgår av dokumentären Greven och Frälsningsbönderna av Per Anders Rudelius. Slutligen begränsades ökningen till 10 % av hovrätten. Trots Trolle-Wachtmeisters överklagande avslog Högsta domstolen hans begäran om prövningstillstånd den 17 september 2013.
Han lämnade kontrollen över fastighetsförvaltningsbolaget Trolle-Ljungby 2021. Claës Wachtmeisters farbror är Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister. Att ha en högre förmögenhet är inte begränsat till honom i nordöstra Skåne. Under taxeringsåret 2005 hade 47 personer i utgivningsregionen Kristianstadsbladet ett skattepliktigt värde överstigande 10 miljoner kronor. När beloppet sänks till 3 miljoner kronor ingår 182 individer.
Å andra sidan är de rika inte alla lika. Det finns ingen riktigt som greve Trolle Wachtmeister. Tommy Söderberg, som varit bosatt i Finja men nu bosatt i Österrike, slutar på andra plats, efter flera hundra miljoner kronor. Innan Axfood förvärvade Eurotaste var han dess grundare och VD.
Tommy Söderbergs förmögenhetsuppskattning 2005 var nittioen miljoner. Peder Treschow, som äger godset Karsholm nära Kristianstad och även är starkt engagerad i andra ändamål som SNS (Studie-förbundet näringsliv sahmähle) och LRF Skåne, kommer trea på listan med 70 miljoner.
Den kände byråchefen Rune Andersson från Mellby Gård i Sösdala är fjärde man på listan. Från 1983 till 1990 övervakade han tillväxten av Trelleborg AB, som idag är en av Sveriges stora industrikoncerner. Han är nu bosatt i Sösdala och är hjärnan bakom sitt privata affärsimperium som skaffat sig en förmögenhet på 61 miljoner.
Alice Viktoria Trolle Wachtmeister, den första kvinnan på listan, kom in som nummer fem med en rapporterad förmögenhet på 50,7 miljoner. I Gärds Köpinge ligger den efterföljande kvinnan, Ulla Håkanson, som är värd 28 miljoner, bara elva. Dag Ivarsson, ättling till Brios grundarfamilj, och några andra män i 20-miljonersklassen följer med henne i Osby.
När det gäller damer kommer Inger Margareta Johansson från Hässleholm in som nummer 22, medan Britt Ingegerd Svensson från Bromölla kommer in som nummer 16. Sanningen är att bland de femtio rikaste människorna i nordöstra Skåne är bara tretton kvinnor. Den genomsnittliga förmögenheten för de 37 männen är 32 miljoner kronor, medan deras är 16,7 miljoner kronor. Deras medianförmögenhet är 21,8 miljoner, exklusive greve Wachtmeister.
Statskontoret fick 2005 bidrag på 18,8 miljoner kronor i förmögenhetsskatt från de 50 främsta inkomsttagarna, som tillsammans har en förmögenhet på 1,4 miljarder. Greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, en 96-årig vän till honom och änkling efter den uppskattade hovveteranen Alice Trolle-Wachtmeister, står i centrum för detta familjebråk.
Och det är inte allt den gamle greven gör; 35-årige Carl-Fredrik Wachtmeister har planerat att ärva godset ganska länge. Den 74-åriga grevinnan och huvudfrun Kirstine von Blixen-Finecke, som står drottning Silvia mycket nära, efterträdde i somras den avgående vd:n för Trolle-Ljungby AB. Rivaliteten är centrerad kring jakträtten till Trolle-Ljungby gods, som funnits i denna familj sedan 1800-talet.
och ligger utanför Kristianstad. För vad grevens familj uppfattar som en absurt blygsam summa lät greve Hans-Gabriel godsets jägare Linus Larsson köpa dessa jakträtter under de följande tjugo åren. Greve Hans-Gabriel kan ha blivit lurad att skriva på jaktarrendet av någon i hans närhet, enligt Carl-Fredrik Wachtmeister och hans far Claës, som är samma släktingar som kommer att ärva marken i framtiden.
Som Expressen rapporterat kan Trolle-Ljungby AB drabbas av en årlig förlust på 2,2–2,5 miljoner kronor, vilket uppgår till totalt 50 miljoner kronor i bolagets bokföring efter 20 år. Beslutet fattades i förra veckan i Stockholms Fideikommissnämnden och 96-årige greve Hans-Gabriel fick rätten. Han är fri att sälja jakträtterna om han vill. Åtminstone för tillfället är konflikten över, enligt greve Hans-Gabriel.
Säger till Kvällsposten, “Då blir det en fråga för dödsboutredningen.” Det säger Eskil Nord, ordförande i Förtroendenämnden. Inte ens vid 86 års ålder har Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister för avsikt att kliva av.
Efterträdaren är dock redan vald. Enligt Trolle Ljungbys markägare håller min brors barnbarn på en högre utbildning.
Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister är den rikaste herren på det enorma Trolle Ljungby gods, som sträcker sig från Kristianstad till Bromölla i Skåne. Hans bedömda förmögenhet var drygt 600 miljoner svenska kronor 2007. Fastighetsförvaltningsbolaget sysselsätter 35 personer och har en omsättning på cirka 70 miljoner svenska kronor.
Förmåga att komma tillbaka
Eftersom Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister är fideikommission har han rätt till avkastningen från Trolle Ljungby, men han kan inte inteckna eller sälja marken. Han ser sig själv mer som en chef än en ägare.
Utan biologisk avkomma
Enligt Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister bör fastigheten gå i arv från en generation till en annan i samma eller bättre skick. Ingen avkomma har fötts till honom och hans fru Alice. Men 25-årige Carl-Fredrik Wachtmeister, bror Knuts barnbarn, är den som har chansen. Carl-Fredrik Wachtmeister, ursprungligen från Stockholm, flyttade precis till “Lilla slottet” vid Trolle Ljungby, men det har han vetat sedan han var liten.
Intresserad av konstens värld
Han har gått ett år i Skurups lantbruksskola och studerar nu ekonomi vid Lunds universitet.
Min första utställning kommer snart och jag har gått på konstskola i två år. Mitt långsiktiga mål är att ha en karriär som involverar konst.
Är det möjligt att integrera det med hyresvärdsfunktionen, enligt dig?
Det skulle vara jättebra. Trolle Ljungby har gott om plats för en studio, konstaterar Carl-Fredrik Wachtmeister med ett fniss. Listan över rika svenskar som hade gömda tillgångar utomlands inkluderar en medlem av den svenska kungafamiljen, en grevinna och markägare som får skattefinansierat stöd.
I ett samarbete med SVT Nyheter avslöjade uppdragsutvärderingen en sällsynt lista över svenskar som hade tillgångar till havs som inte var föremål för svensk beskattning. Människor som utnyttjade Sveriges förmånliga skattelagar efter att ha trott att banksekretessen skulle skydda dem på obestämd tid men som i takt med att faran med att resa dit växte lämnade tillbaka sina pengar för att betala skatt.
Efter att designern Sigvard Bernadotte förlorade sin furstetitel på 1930-talet blev hans änka Marianne Bernadotte en framstående figur i sig. Trots att hon inte fått något ekonomiskt stöd är hon officiellt erkänd som medlem av Sveriges kungafamilj. Hon erkände i sin självrättelse 2012 att hon hade en offshoreförmögenhet på 44 miljoner kronor som inte var skattskyldig. Hon förklarar oväntade händelser för Mission Review med att det är ett arv.
Jag är fullt medveten om att jag inte har begått några skatteflykt eller andra fel. Så mycket är sant; Jag har varit väldigt tydlig om det. Men hon planerar att rådfråga sin advokat och hoppas att han ska kunna ringa.
Ytterligare medlemmar av kungafamiljens inre krets
Marianne Bernadottes advokat, Staffan Andersson, är en berömd skatteadvokat som ofta ger intervjuer om sin praktik, inklusive hans syn på självrättelser. Vid det här tillfället föredrar han dock att skicka ett kort mail istället för att gå med på en intervju. På Uppdrag gränsknings känsliga och unika lista över svenskar med offshoretillgångar finns ytterligare individer knutna till kungafamiljen.
Under trettio år tillhörde den näst högsta tjänsten vid hovet – huvudfrun – grevinnan Alice Trolle Wachtmeister. En hemlig förmögenhet på fem miljoner kronor avslöjas av henne. Dessutom ingår hennes make, greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeister. Han har haft betydande innehav till havs som har undgått skatt samtidigt som han fått mångmiljonbelopp i skattefinansierad hjälp frånEuropeiska unionen för sin verksamhet.