Harald Mix Förmögenhet – Den svenske entreprenören och riskkapitalisten Harald Mix har gedigen erfarenhet av private equity-branschen.Dalarnas Falun är där Harald Mix föddes 1960. Han växte dock upp i Borlänge och hade höga akademiska ambitioner. Han arbetade med en mängd olika sommarjobb och tjänade ganska lite pengar, men han har erkänt att det var enkelt att få arbete på den tiden.
Till exempel, när han var yngre, tillbringade han hela sommaren med att böja armeringsjärn. Med utmärkelser från gymnasiet tänkte Harald Mix till en början studera medicin. Han sökte till Karolinska Institutet men misslyckades på grund av lotteri. Han valde att ge upp sin dröm om att bli läkare för att studera vid Brown och Harvard i USA eftersom han inte ville skjuta upp studierna.
Hans grundexamen i naturvetenskap kommer från Brown och hans MBA kommer från Harvard.
Harald Mix karriär
Harald Mix valde att stanna på andra sidan Atlanten efter att ha tagit sin examen i USA, där han senare började arbeta som managementkonsult. Han fortsatte med detta i nästan tio år innan han bestämde sig för att åka tillbaka till Sverige. Han var med och grundade Industri Kapital, ett riskkapitalföretag som specialiserat sig på medelstora företag, 1993.
Harald Mix hade under många år hand om deras intressen i Finland och Sverige. Alfa Laval, Ellos, Hemglass och andra företag är några exempel på de som har deltagit i Industri Kapital. Han skapade verksamheten Altor 2002 efter att ha bestämt sig för att det var dags att gå vidare.
Tillsammans med andra städer har företaget också cirka 100 anställda i Stockholm, Oslo och Helsingfors. Han kände att det var dags att gå vidare 2002 och startade verksamheten Altor med personer som Fredrik Strömholm. Han fortsätter att vara engagerad i Altor, som nu har sex fonder för förvärv och utveckling av företag.
Det totala kapitalet i Altor är drygt 8 miljarder kronor. Därutöver sitter Harald Mix i olika befattningar, till exempel i styrelsen för stiftelsen Sverige-Amerika och Brommapojkarna IF. Dessutom driver han hotellet Ett Hem i Lärkstaden, Stockholm, en satsning där även Max Martin och andra investerare har lagt pengar. Altors betydande ekonomiska vinster under Corona-utbrottet har också väckt kritik för Harald Mix.
Hur spenderar Harald Mix?
Harald Mix investerar mycket av sina pengar, men han har också köpt mycket till sin familj och sig själv. De är till exempel ägare till både bostadskvarteret på Sköldungatan och bostadskvarteret på Bragevägen där de bor. Harald Mixs köp av en del av ögruppen Kallskär utanför Norrtälje för 25 miljoner var en väl omtalad affär.
Att han lyckats övertyga kommunen om att ge honom dispens för strandskyddet har väckt stor uppmärksamhet i media, vilket en del belackare inte tyckt om. Det som gör Altor unik är att vi får väldigt lite finansiering från betydande amerikanska pensionsfonder, samtidigt som vi får ett stort belopp från stiftelser, familjer och särskilt universitetsstiftelser.
Tvärtemot vad många tror presterar svenska studenter utmärkt i internationell konkurrens. (Harald Mix) Vissa människor tror att riskkapital är en specifik bransch. Som ett företag som säljer råvaror och saker, ändå är vi verkligen en typ av ägande. Du måste skingra mysteriet kring vad vi faktiskt gör Harald Mix. Tänk på utbildningsmiljön, där ramarna är förutbestämda. Stora vinster kan vara svåra att utvinna där. Och någonstans, enligt min mening, hanteras marknaden ganska effektivt genom konkurrens (Harald Mix).
Tre framgångsstrategier från Harald Mix
Harald Mix har samlat på sig en ansenlig förmögenhet genom att ha en intuitiv känsla för om investeringar kan vara lönsamma. Han är för närvarande en av Sveriges rikaste individer, och många inspireras av hans framgångar. Här är tre framgångsstrategier hämtade från Harald Mixs syn på affärer.
Om du vet vad du vill, vänta inte
Harald Mix lät inte hans misslyckande att få antagning till Karolinska Institutet förringa honom.
Istället gjorde han en helomvändning, reste till Amerika och så småningom fann han förmögenhet som riskkapitalist.
Det finns inga gränser för kloka investeringar
Riskkapitalbolaget Altor gjorde investeringar i praktiskt taget allt och samlade som ett resultat en svindlande förmögenhet. Du kan uppnå mer om du inte sätter begränsningar för vilken typ av verksamhet du kan samarbeta med. Håll fast vid dina värdesaker. Många tror att när något börjar stiga till ett bra värde kommer riskinvesterare att sälja det direkt.
Istället bör man, enligt Harald Mix, vänta, särskilt om man är säker på företagets framtid potential. På Altor Equity Partners fungerar Harald Mix som ordförande, medgrundare och partner. Private equity-bolagets portfölj har förändrats över tiden; den består nu av 39 verksamheter, allt från restaurangkedjan O’Learys och sportkedjan XXL till investmentbanken Carnegie och resebyrån Ving som han och Petter Stordalen förvärvade i höstas.
Det finns nu en mer distinkt gräns mellan opportunism och innehaven, och Mix uttrycker en önskan att reparera företag som han tror är i grunden sunda men som kan ha upplevt ett problem inom ett område av verksamheten. Men utöver den förändringen ligger just nu Harald Mixs personliga tillgångar gjorda genom ägarföretaget Vargas på bordet.
Vargas är där Harald Mix initialt gjorde investeringar i batteribolaget Northvolt och nu senast i den helt nya fossilfria stålverksamheten H2 Green Steel. Född den 10 maj 1960, Harald är en man som är bosatt på Bragevägen 4 i Stockholm. Han har bott här sedan den 10 januari 2003, vilket är 20 år sedan. Han delar hem med ett antal andra, däribland Ann och Alexandra, till exempel.
Ingen vill ha Olof Harald mer än någon annan. Vi har redan avslöjat information om honom fem gånger denna månad. Olof Harald är förmodligen en genuin affärsman eller är intresserad av investeringar och affärer. Se vilka företag som nämns lite längre ner på sidan för att lära dig om de många styrelser som han sitter i.
Han delar trapphus med fyra andra boende i hans bostadskvarter. Vi vet nu vilka de är och vilka som bor på varje våning. Stockholm är där de flesta som söker efter Olof Harald i denna egenskap bor. Harald Mix, VD för Altor, kommer att vara skyldig 238 miljoner kronor i skatt till följd av sin tidigare anställning hos IK Investment Partners, ett private equity-bolag.
Mix Skatteverket svarar: “Jag har inte fått någon sådan ränta.” Skatteverkets utredning av det massiva riskkapitalbolaget IK Investment (tidigare Industrikapital) avslöjar hur enorma summor som betalades ut årligen till bolagets grundare och finansiella rådgivare. Myndigheterna granskade bland annat investerarna i fonden och fick tillgång till tidigare topphemliga papper från IK.
Skatteverket uppskattar att personalen under de fyra åren 2005 till 2008 fick 900 miljoner kronor per år i form av så kallad carry interest. Merparten av pengarna tros ha gått till grundaren Björn Savén. Skatteverket rapporterar att han under loppet av fyra år har tagit in 925 miljoner kronor. Han ska nu betala totalt 725 miljoner kronor i skatter och skattetillägg.
Ett antal av IK:s nuvarande och tidigare toppchefer är dock måltavlor för besluten. En av personerna som är inblandade i skatteröran är Harald Mix, som lämnade IK för 10 år sedan och sedan började konkurrera med Altor. Han tjänade 303 miljoner kronor på IK, och han är skyldig 238 miljoner kronor i skatt, enligt Skatteverket.
Andra instanser är Gustav Ahman som ska betala 106 miljoner kronor och Michael Rosenlew som ska betala ett vite på 132 miljoner kronor. IK och de enskilda bestrider taxeringen och hävdar att räntebäringssystemet har hanterats i enlighet med lagen och sedvanlig affärssed. Harald Mix förnekar bestämt att ha tagit emot några vinstandlar som kan anses vara lön.
Han framhåller att han under de år som skatterevisionen omfattade gjort betydande investeringar i IK:s fonder och inte ens arbetat för verksamheten. Enligt honom “har jag inte fått någon sådan ränta”, rapporterar Skatteverket. Finansmannen Harald Mix samlade på sig en stor förmögenhet genom riskfyllda investeringar. Man kan lära sig mycket om hur man skaffar sig en betydande förmögenhet genom att noggrant undersöka sin köpstrategi och vilka typer av företag som hamnade i hans portfölj.