Hugo Hävelid Pappa

Hugo Hävelid Pappa
Hugo Hävelid Pappa

Hugo Hävelid Pappa – Den tidigare professionella ishockeyspelaren Anders Niclas Hävelid föddes den 12 april 1973 i Enköping, Uppsala län, Sverige. Magnus Hävelids yngre bror är han. Under Elitseriens gång har Niclas spelat för fyra separata klubbar. Han började sin proffskarriär och tillbringade sju år i AIK. Efteråt tillbringade han en säsong med Malmö IF innan han begav sig till National Hockey League.

Innan han slutade 2009 tillbringade han fyra år med Linköping HC 2004–2005 och NHL-lockouten 2004–2005 med Södertälje SK. Mighty Ducks of Anaheim valde honom i den tredje omgången, som nummer 83 totalt, 1999, när han var 26 år gammal. Säsongen därpå gjorde han sin NHL-debut med NHL-laget. Under sina nio år i NHL delade han sin tid mellan Atlanta Thrashers (2005–2009) och New Jersey Devils (22 matcher spelade) innan han lämnade Nordamerika.

För Sverige var Hävelid en nyckelspelare i två världscuper. 1998 hjälpte han sitt lag att vinna guld i Schweiz och 2004 tog de silver i Tjeckien. Han tävlade också för Tre Kronor i de olympiska spelen i Turin 2006, där de tog hem guldet. Därefter, 1993, när JVM hölls i Sverige, tog han silver som junior. Matthewias, som spelar för Linköping HC, och Hugo, som spelar för Djurgården Hockey och Tre kronors U18-lag, är tvillingar födda till Hävelid.

Karriär

Enköpings SK var där Hävelid började sin ishockeykarriär, och han växte upp där. Hävelid spelade för ESK i två säsonger i division 2, gick sedan vidare till RA 73 i division 1, och skrev slutligen på ett kontrakt med AIK för Elitserien 1991–1992 efter det. Säsongen efter tvingades AIK spela i division 1 en säsong innan de återvände till Elitserien. Hävelid gjorde sin finaste säsong i den svenska högstadivisionen 1997–98, hans sista säsong i AIK.

Under 53 matcher gjorde han nio mål och lade till sju assist för totalt sexton poäng. Till säsongen 1998–99 lämnade Hävelid AIK och kom till Malmö IF. En 4-5-triumf över HV71 inträffade den 26 september 1998, då han gjorde MIF-debut med ett mål och två poäng. Anaheim Mighty Ducks valde Hävelid, då 28 år gammal, i den tredje omgången av 1999 års NHL-draft, till val #83 totalt.

Hugo Hävelid Pappa

1999–2000 var Hävelid en stöttepelare för Mighty Ducks, spelade i 50 matcher och noterade nio poäng (2 mål, 7 assist). Efter att ha gjort sin NHL-debut den 2 oktober 1999 mot Dallas Stars gjorde han inte mål igen förrän den 19 november 1999 mot Chicago Blackhawks på Jocelyn Thibault. Ett brutet finger höll honom ur spel i 22 matcher som började den 15 januari och slutade den 8 mars 2000.

Hans tidigare professionella hockeyerfarenhet inkluderade två matcher med Mighty Ducks minor league affiliate, Cincinnati Mighty Ducks. Av totalt tio assist för säsongen 2000–01 kom sex under de första nio matcherna som Hävelid spelade (16–30 oktober 2000). Också under den här tiden gjorde han mål i fyra raka matcher, vilket var en hög karriär för honom.

När han spelade Columbus Blue Jackets den 13 december samma år gjorde han två mål och lade till fyra assist för totalt sex poäng, vilket satte ytterligare ett ligarekord. Ytterligare en skada som drabbade Hävelid i en match mot Pittsburgh Penguins i mitten av januari 2001 var hans främre korsband. Trots att han satt under 35 matcher till följd av skadan, lyckades han ändå bli den tredje ledande målskytten för laget i genomsnittlig istid.

Trots att Hävelid spelade i alla 52 matcher hade Hävelid en nedslående säsong 2001–02 med bara ett mål och två assist – hans sämsta poängsumma i NHL:s historia. Även om säsongen 2002–03 var överlägsen. Med en karriär-high i mål och poäng, Hävelid var en av bara fem Mighty Ducks att spela i var och en av de 82 grundserien matcher. När San Jose Sharks kom till stan den 30 januari 2003 var det Hävelids 200:e NHL-skridsko.

Lagets främste målskytt under grundserien var Hävelid, som också gjorde sin NHL-slutspelsdebut i april 2003. Med utgångspunkt från ett rekord på 4-0 skickade Mighty Ducks Red Wings i den första omgången av slutspelet. I den andra omgången spelade de mot Dallas Stars, som de också slog med 4-2. När de spelade mot Minnesota Wild i semifinalen vann de alla fyra matcherna samtidigt som de bara tillät ett mål.

Längs vägen blev de den första klubben i Clarence S. Campbell Bowls historia att nå Stanley Cup-finalen. Trots att de mötte New Jersey Devils förlorade de serien i den sjunde och sista matchen, 3-0. Genom 21 slutspelsmatcher noterade Hävelid fyra assist. Han var den bästa försvararen på Mighty Ducks säsongen därpå, och spelade in 26 poäng (sex mål, tjugo assist) på 79 sett. Innan Phoenix Coyotes den 16 mars 2004 hade han spelat i 300 NHL-matcher.

Det var sommaren 2004 när Atlanta Thrashers förvärvade running back Kurtis Foster i utbyte mot Hävelid. Men han spelade hela säsongen i Elitseri sv för Södertälje SK i Sverige på grund av NHL-lockouten. Nummer fyra Med sex poäng (tre mål, tre assist) på 56 matcher ledde han SSK till semifinal i slutspelet.

Han var medlem i Atlanta Thrashers i fyra år. Han gjorde sin NHL-debut med Atlanta Thrashers den 5 oktober 2005, och han fortsatte med att spela 33 gånger. Även om Thrashers förlorade med 7-5 mot Penguins den säsongen gjorde han sin NHL-debut den 27 oktober och gjorde mål på Sébastien Caron.

I årets sista match, den 28 december, gjorde Hävelid sin 100:e poäng i NHL. Under grundserien dök han upp i varje match och slutade med 32 poäng (4 mål, 28 assist). Han hedrades också med klubbens Dan Snyder Memorial Award för sin enastående prestation. Hävelid lade till ytterligare tre år till sitt avtal med klubben sommaren 2006. Hans statistik för 2006–07 var 21 poäng (3 mål, 18 assist). Han dök upp i 77 matcher för laget.

Hans hundrade NHL-assist kom i januari 2007. Hans genomsnittliga istid för säsongen var 25 minuter och sexton sekunder, och han spelade mindre än 20 minuter fem gånger. Med sin säsong 2007 tog laget sig till Stanley Cup-slutspelet för första gången någonsin. Ett rekord med 0-4 mot New York Rangers i första omgången var dock deras fall. På slutspelet noterade Hävelid två assist på fyra spelade matcher, vilket gjorde honom till lagets främste målskytt.

Handlade med Myles Stoesz och Anssi Salmela till New Jersey Devils den 2 mars 2009, var Hävelid. Han hjälpte till att sätta upp fyra mål på femton matcher som spelades av Devils under grundserien. Därefter, i slutspelet, besegrades de med 3-4 av Carolina Hurricanes. Med 1 minut och tjugo sekunder kvar av matchen, samlade Hurricanes sig från ett 3-2-underläge för att rädda en 3-4-seger i mästerskapsmatchen. Dessutom var detta Hävelids sista match i National Hockey League.

För Elitserien anslöt Hävelid till Linköping HC i maj 2009, trots Thrashers önskemål om återkomst. Han gjorde sitt första mål för klubben i en 2-1-förlust mot Djurgårdens IF den 6 oktober samma år (2). Medan han spelade för klubben för andra gången, slog han sitt Elitseriens poängrekord på 50 spelade matcher, vilket gjorde 22 poäng (5 mål, 17 assist).

Han var lagets näst bästa målskytt, bakom endast Magnus Johansson. Han lade till ett år till sitt avtal med LHC innan säsongen 2011–2012 startade. För första gången på nio år kom klubben inte till slutspelet, vilket inte var ett gott tecken. Genom att spela i varje match hade Hävelid den näst sämsta plus/minus-statistiken (-14) i truppen.

Trots att det var Hävelids sista säsong med Linköping, fick han ett nytt år samma säsong (2012). Han var en viktig kugge i lagets körning till SM-slutspelets semifinal, eftersom han startade varje match hela säsongen. Efter ankomsten besegrades de dock av Skellefteå AIK, seriens vinnare, med 1-4 i matcherna. När säsongen 2013–14 gick mot sitt slut meddelade Hävelid att han lägger av med ishockey den 24 april.

Speltid i landslag

Hävelid var på plats i Tjeckoslovakien 1991 när U18-EM avgjordes efter att ha blivit uttagen till det svenska u-18-landslaget. Medan Sverige besegrade Norge, Frankrike och Tyskland, förlorade det mot Sovjetunionen, Tjeckoslovakien och Finland. Tack vare Hävelids ena mål på de sex matcherna kunde de sluta fyra i turneringen. 1993 valdes Hävelid att representera Sverige på JVM.

Sverige var oavgjort på första plats med Kanada efter att ha vunnit sex av sina sju matcher. Sverige fick silvermedaljen när Kanada vann sin match mot Sverige. Hövelid lyckades inte göra mål i tävlingen. VM 1998 i Schweiz var Hävelids debut i Tre Kronor. Säsongens inledningsmatch blev en 1-6-seger över Frankrike den 2 maj. Sverige tog sig obesegrat igenom gruppspelet och dominerade sedan värdnationen Schweiz med 2-7 i semifinalen.

Finalen var en bäst-av-två-serie, och de ställdes mot Finland. Svenska laget tog hem pokalen efter en 1-0-seger i den första matchen och en poänglös oavgjord match i den andra. Hävelid noterade två assist på nio startade matcher. Efter att ha assisterat till Maxim Sokolovs mål i Sveriges 2-0-seger i träningsmatchen över Ryssland den 21 april 2004 gjorde han debut i A-laget. Tre dagar på vägen tävlade Hävelid i sitt andra världscup, denna gång i Tjeckien.

Som tidigare blåste Sverige genom gruppspelet och besegrade USA i semifinalen och Lettland i kvarten. Trots att Sverige förlorade den sista matchen mot Kanada med 3-5 fick Sverige ändå silvermedaljen. Under nio matcher stod Hävelid för två assist. Hävelid tävlade i de olympiska spelen i Turin 2006, hans enda framträdande i sporten. För sin andra gruppspelsmatch fick Sverige en skakig start och förlorade med 0-5 mot Ryssland.

Hugo Hävelid Pappa
Hugo Hävelid Pappa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!