Jan Guillou Förmögenhet

Jan Guillou Förmögenhet
Jan Guillou Förmögenhet

Jan Guillou Förmögenhet – Den svenske journalisten och författaren Jan Guillou föddes den 17 januari 1944 i Södertälje. När han och kollegan Peter Bratt avslöjade en underrättelsetjänsts hemlig organisation för riksdagen 1973 blev han en av de mest omtalade personerna i Sverige. Eftersom det äventyrade rikets säkerhet fängslades båda tillsammans med sin källa, före detta agenten Håkan Isacson.

IB-affären var namnet som gavs till avslöjandet. Ett tio månaders fängelse för spionage skickade Guillou bakom galler. Många romaner har publicerats av honom. “Carl Hamilton” är en av hans mest kända serier av romaner, “Arn” är en trilogi, och hans självbiografi “Ondskan” handlar om internatlivet. Jan Guillous karriär som författare och journalist är milt sagt väl förankrad.

Över femtio romaner, inklusive serierna “Ondskan” och “Det stora århundradet”, har skrivits av 79-åringen, enligt tidningen Vi. Det framstår som en lukrativ historia att vara en av Sveriges mest sålda författare. Enbart om Jan Guillou: Min familj, mina barn och min fängelse Hur mycket pengar Jan Guillou tjänar är hans förmögenhet.

Jan Guillous håvade in svindlande 3 443 300 kronor 2022, vilket framgår av uppgifter som Nyheter24 har hämtat från Skatteverket. Det är dock inte allt. Ett överskott på 1 593 071 kronor noterades också av författaren.

Miljoninnehavet av Jan Guillous verksamhet

Bland Jan Guillous fyra aktuella affärsverksamheter finns Achilleus Art o Media Aktiebolag, där hustrun Ann-Marie Skarp fungerar som suppleant och ensam styrelseledamot. Bokon AB, Pocketförlaget Sverige AB, Piratförlaget Aktiebolag och Piratförlaget Holding AB är alla dotterbolag till detta huvudbolag.

Det senaste bokslutet för Achilleus Art o Media Aktiebolag lämnades in i juni 2022 och visade en vinst på 6 846 000 SEK och en omsättning på 8 641 000 SEK. Samtidigt värderades värdet av bolagets tillgångar till 73 383 000 kr. På Östermalm bor Jan Guillou i en femrummare. I en femrummare på Östermalm i Stockholm bor Jan Guillou och hans fru Ann-Marie Skarp.

Jan Guillou Förmögenhet

Bostadens värde är enligt Hitta 24 miljoner kronor, och storleken är 173 kvadratmeter. Även “tryckarstugan” i Uppland tillhör Guillou. Det sprängde rakt igenom fönstren, det fanns inget rinnande vatten eller rinnande toalett och vinden var helt karg. Jag var tvungen att utföra många saker på egen hand, som att lägga nya golv, en kamin och trappräcken.

Jag gjorde ett hantverksarvode, som var lönsamt då men verkar vara ett totalt slöseri med pengar nu. Jämfört med att använda min tid är det nu mer kostnadseffektivt för mig att anställa kvalificerade arbetare för yrkesuppgifter. Han har nämnt tilläggsbostaden till Vi i villa tidigare, men jag är ingen nörd med tummen i tummen.

Miljontals kronor tjänas av de bästsäljande författarna. Däremot döljer de den återstående delen i andra företag och behåller bara en del som lön. Målet är att samla tillräckligt med rikedom, därför lägger jag all min energi på roliga sysselsättningar, förklarar Leif GW Persson. Håkan Nesser, Liza Marklund och Henning Mankell är alla extremt effektiva säljare.

Deras ansträngningar har resulterat i miljontals dollar. Lönedelen är dock en liten del av summan. De lät resten gå till olika företag. De kommer att kunna fördela sina skattebetalningar bättre på det sättet. Dessutom, i händelse av att försäljningen blir lägre än förväntat, har de reserver att falla tillbaka på.

Marklundsfirman är förmögen

Den mest aktuella taxerade inkomsten för Liza Marklund är 981 500 kronor. Även om hennes bokförsäljning är låg är hennes lön fortfarande betydande. Hon säger sig också vara helt tillgångslös i sin självbedömning. En helt annan bild framträder när man tänker på hennes verksamhet.

En vinst före skatt på över 11,5 miljoner kronor och tillgångar på över 26 miljoner kronor framgår av den senaste deklarationen där. Förlaget Piratförlaget, som hon också har en andel i genom sin verksamhet, gav en vinst på 20 miljoner kronor och har 82,7 miljoner kronor i tillgångar.

“Otroligt mycket”

Ja, det är en svindlande summa pengar. För att vara ärlig har jag ingen aning om hur mycket pengar jag tjänar. Hon hävdar dock att även efter att ha dragit av en miljon dollar från hennes ersättning är det fortfarande en rejäl summa. Förutom Jan Guillou är Annmarie Skarp den andra halvägaren i Piratförlaget.

En vinst på 14,6 miljoner svenska kronor noterades av Jan Guillous bolag förra året. Till 44 miljoner är hela bolagets tillgångar registrerade. Mankell regerar dock i detta avseende. Det senaste året har Hans Palco Media AB håvat in över 25 miljoner svenska kronor. Dessutom tjänade han nästan sju miljoner kronor med sina bolag Teve AB och Yellow Horse Film, som han båda äger till 100 %.

Mer än det faktiska värdet

De två verksamheternas sammanlagda tillgångar uppgår till 99 miljoner svenska kronor. Även Leif GW Persson har det bra. Han har en nettoförmögenhet på 6,3 miljoner SEK och en vinst på över 2,4 miljoner SEK. De företag som ägs av honom och de andra litterära titanerna har ett mycket högre verkligt värde än vad som visas i deras finansiella räkenskaper. Min uppskattning skulle vara dubbelt så mycket om du skulle fråga. Leif GW Persson hävdar dock att upphovsrätt på böcker är en av de saker som är väldigt svåra att värdera.

Med alla pengar, vad har du för planer?

Jag strävar efter att samla en enorm förmögenhet så att jag kan sluta oroa mig för att klara mig och fokusera på mina passioner, som inkluderar att läsa, skriva och jaga. Mitt klädkonto är i mindre utsträckning, som ni vet. Obs: All data härrör från de senaste offentligt tillgängliga finansiella rapporterna och värderingarna.

Jan Guillou är en välkänd fransk-svensk författare och journalist, vars karriär har präglats av både framgång och debatt. Hans ekonomiska utveckling är lika spektakulär som hans kreativa och journalistiska prestationer. Jan Guillous förmögenhet är konsekvensen av årtionden av produktivt skrivande, listig journalistik och smarta affärsbedömningar.

Från hans tidiga tid som omstridd journalist till hans nuvarande ställning som etablerad författare och delägare i Piratförlaget har Guillous ekonomiska landskap varit lika flyktigt som hans yrke. Från provocerande journalistik till litterär triumf. Guillous karriär började inom mediaområdet, där han snart gjorde sig ett namn genom att avslöja IB-incidenten 1973 med Peter Bratt. Detta djärva uttalande ledde till fängelsestraff för spionage, men också till en ökad offentlig profil.

Efter sin tid i fängelse omvandlade Guillou sin erfarenhet till litterär berömmelse. Hans författarskap, som inkluderar spionromanerna om Carl Hamilton och historiska berättelser som trilogin om Arn Magnusson, har inte bara befäst sin plats i svensk litteratur utan också bidragit till en ständig inkomstström. Dessa publikationer, tillsammans med andra litterära ansträngningar, har varit avgörande för upprättandet av hans ekonomiska förmögenhet.

Piratförlaget En källa till välstånd

Piratförlagsverksamheten, som Guillou är delägare i, har varit en nyckelroll i hans ekonomiska framgång. Förlagsverksamheten, som han driver tillsammans med sin fru Ann-Marie Skarp och romanförfattaren Liza Marklund, har haft en nyckelroll på den svenska bokmarknaden. Genom att ge ut sina egna och andras verk har Guillou kunnat dra nytta av förlagets framgångar. Piratförlagsverksamhetens historia är en berättelse om kreativitet och framåtanda, vilket har bidragit till Guillous ekonomiska välmående.

Privatlivets ekonomiska gåta

Guillous personliga liv har också påverkat hans ekonomiska beslut. Hans äktenskap med Marina Stagh, och senare med Ann-Marie Skarp, samt hans familjeliv har inspirerat hans ekonomiska metoder. Genom att balansera personliga band med professionella åtaganden har Guillou kunnat navigera i ekonomins tidvis tumultartade vatten. Det är uppenbart att hans familjeband och personliga relationer har varit en del av hans livs ekonomiska pussel.

Kontrovers och kapital – Guillous politiska och ekonomiska attityder

Guillous politiska åsikter och de frågor han varit inblandad i har säkert haft inflytande på hans varumärke och resultat. Hans starka stöd för det palestinska folket och fördömandet av Israel, liksom hans skrivande om Irak, har orsakat debatt. Dessa positioner har förändrat hur allmänheten och marknaden ser på Guillou, vilket i sin tur har haft konsekvenser för hans finansiella ställning. Det är en balansgång mellan att vara trogen dina värderingar och att klara av de ekonomiska realiteterna av att vara en offentlig person.

Arvet från Guillou Litteraturens och journalistikens inverkan på ödet

Hans inverkan sträcker sig bortom de ekonomiska måtten och till de kulturella och intellektuella prestationer han har lämnat bakom sig. Guillous förmögenhet är ett bevis på att pennan kan vara mäktigare än svärdet och i hans fall också en källa till ekonomisk framgång.

I slutändan är Jan Guillous förmögenhet mer än en siffra; det är en återspegling av ett liv fyllt av litterära och journalistiska prestationer, ekonomiskt skarpsinne och en aldrig sinande ström av samhällsengagemang. Det finns ett missförstånd i den svenska klasskampen. Häromdagen läste jag i en morgontidning om en man som förklarade att han misslyckats med sin klassresa.

Först hade han höjt sig till överklassen, tänkte han. Men nu dyra tider, inflation och stigande låneräntor hade tvingat honom tillbaka till medelklassen. Det var ett konstigt missförstånd. Mannen hade inte genomgått någon klassexkursion. Han hade helt enkelt tagit en rundtur med spårvagn nummer 7 runt Djurgården.

Jan Guillou Förmögenhet
Jan Guillou Förmögenhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!