Lasse Berghagen Barbro Svensson

Lasse Berghagen Barbro Svensson
Lasse Berghagen Barbro Svensson

Lasse Berghagen Barbro Svensson – Född den 9 mars 1938 i T, Järvsö församling, Hälsingland, Barbro Margareta “Lill-Babs” Svensson var en svensk sångerska som avled den 3 april 2018 i kvarteret Hedvig Eleonora i Stockholm. Efter 50-talet förblev Lill-Babs en av Sveriges mest älskade artister under de närmaste decennierna.

Just då:

Lill-Babs föräldrar, Ragnar Svensson (1911-1999) och Brita, född Brolin (1917-2007), fick sitt första barn den 9 mars 1938 i en blygsam by i byn T i Hälsingland. De två första levnadsåren tillbringade hon i en liten lägenhet med sina föräldrar, tvärs över gatan från Järvsö tågstation. Två år och tre månader efter att Lill-Babs föddes kom Birgitta med i familjen. Hennes bröder Uffe och Lasse föddes efter att familjen flyttade till Stene 1949.

Hon började sin sångkarriär i gruppen “Blvingarna”, där hon och hennes kamrater sjöng fosterlandssånger på kyrkans ljusfester och satte upp julpjäser. Efter att ha flyttat till Kilafors med sin familj när hon var elva år började Lill-Babs uppträda med en av sin pappa Ragnars arbetskamrater. Hon sjöng och han ackompanjerade henne på dragspelet.

De uppträdde på huvudhotellet i Söderhamn vid flera tillfällen. Lill-Bab ville alltid bli gymnastikchef när hon var yngre. Hon utmärkte sig i höjdhopp eftersom det var hennes favoritsport. Hon vann den nordsvenska ungdomstiteln i höjdhopp vid 13 års ålder med ett hopp på 1,37 meter.

Ett första år och debut

På “Barnens dag” i Järvsö 1953 framträdde Svensson för allmänheten för första gången. Möjligheten att uppträda med Lasse Schönnings orkester på Wivex i Sundsvall dök snart upp. Hon “upptäcktes” av orkesterledaren Simon Brehm efter att ha uppträtt i Morgonkvists radioprogram 1954, och han tog henne därefter till Stockholm, där hon gjorde sin professionella debut på dansrestaurangen Bal Palais.

Lasse Berghagen Barbro Svensson

1954 satte hon ut en stenkaka med titeln Min mammas boogie och Svar till “Ung och kär” för första gången. Svenssons manager var Simon Brehm, som gick bort 1967. Han gav henne även smeknamnet “Lill-Babs”, en självklar referens till den äldre och tidigare mer populära sångerskan Alice Babs.

Little Babs från 1961

1957 hade Lill-Babs sin tv-debut och 1958 uppträdde hon i en allmän park under eget namn för första gången. Hon har besökt nästan varje svensk folkpark och tilldelats parkens högsta utmärkelse, ett förtjänsttecken i guld.

uppträdanden och gästplatser runt om i världen

Svensson sjöng April, april, som Siw Malmkvist hade sjungit i den svenska uttagningen, när hon representerade Sverige vid Eurovision Song Contest i Cannes 1961. Det året hade Lill-Babs också tävlat om två andra låtar. Hon uppmärksammades först i början av 1960-talet i Västtyskland, där hon även hade flera filmframträdanden och producerade två låtar på engelska som bara fanns i USA.

Svenssons speciella egenskaper var bland annat att hon signerade album för The Beatles. Drop-In sändes första gången 1963, och den innehöll ett framträdande av Lill-Babs samt ett framträdande av det då okända bandet The Beatles. På 1970-talet uppträdde hon i en revy med Kar de Mumma på Folkan och spelade som Annie Oakley i Göteborgsuppsättningen av Annie Get Your Gun på Scandinavium.

Lars Forssell, en svensk poet, skapade en scenuppsättning för Lill-Babs 1982 som gick på Stockholms Bacchi Wapen och Södra Teatern. Det sistnämnda programmet finns bland de som finns arkiverade på SVT:s Öppna arkiv. Förutom bonusspåret “Clownen” skrev Lars Forssell alla låtarnas texter. Själva låtarna är en internationell blandning av amerikanska, franska och engelska stilar.

Musikalen “Tillsammans – 183 år på scen”, med Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson i huvudrollerna, hade premiär i Stockholm den 28 april och turnerade på 15 platser i Sverige från 28 april till 7 maj. Mellan 8 november och 26 november upprepades konserten 17 gånger, med den sista föreställningen planerad till Scalateatern i Karlstad. Susanne Cederberg filmade föreställningen, och dokumentären “Siw, Lill-Babs och Ann-Louise” hade premiär i SVT den 16 maj,

2018.

Framträdanden på TV

Svensson har också varit värd för ett antal populära svenska tv-program, inklusive Hemma hos Lill-Babs (1987), Morgonlust (1988), Vem tar vem (1990-1993) och Cocktail (1991). Lill-Babs medverkade i Stjärnorna p Slottet 2012. Hon har även arbetat som tv-skådespelare.

Personliga angelägenheter och piloter

Innan inledningslåten ” vi e AIK ” spelas på Friends Arena hemmamatcher spelas hennes klassiker “Live Life” för fansen. Hon gifte sig med konstnären Lasse Berghagen i tre år mellan 1965 och 1968, och sedan fotbollsmålvakten Kjell Kaspersen från Norge i tre år mellan 1969 och 1973.

Under hela sin karriär var Svensson en stor hit hos de svenska tabloiderna. Många broschyrer som täcker ämnen som äktenskap, separation och konkurs fick grönt ljus. är jag, skrevs tillsammans med Anna Wahlgren och gavs ut 1996. 2013 skrev hon tillsammans med Lotta Bromé romanen Barbro som släpptes för allmänheten.

Trots hjärtflimmer fortsatte Little Babs att arbeta i flera år. Senare fick hon veta att hon också hade cancer. Den 3 april vid 80 års ålder gick hon bort. En massiv minnesstund hölls dagen innan i Stockholms Storkyrkan. Lasse Berghagen, då bara 19 år gammal, blev hopplöst kär i Barbro “Lill-Babs” Svensson, då 26. För mig var hon en vision om skönhet.

Han har tidigare beskrivit henne som “en blandning av sött och salt” och beskrivit henne som “cool tjej och charmig” i dokumentären. Den unge mannen vann Lill-Babs hjärta, och snart gifte de sig och bildade familj. Emellertid skulle parets förhållande sönderfalla totalt tre år senare.

Det är därför, i ärlighetens namn, Lasse Berghagen gifte sig med Lill-Babs

1965 presenterade Simon Brehm, Lill-Babs chef, Lasse för Lill-Babs. Malin Berghagen föddes 1966, och hennes föräldrar knöt samma år. Lasse berättade tidigare för dagstidningen Hälsoliv att dottern var anledningen till att paret gifte sig. Barbro sa alltid att det var den främsta anledningen till att man gifte sig med barn då, så det var därför vi gjorde det.

Vi hade vår del av toppar och dalar, men sånt är livet. Det var fantastiska tider, även om resultaten av dina ansträngningar inte alltid var positiva. Deras “roliga” avbröts 1968 när de skilde sig. Kristin Kaspersen föddes till Lill-Babs och hennes efterföljande man, den norske landslagsmannen Kjell Kaspersen.

En förtvivlad Lasse lurade i skuggorna. Malin Berghagen förklarar i dokumentären “En blandning av sött och salt” att hennes pappa var “extremt olyckligt kär i min mamma”. Jag håller med om att det var svårt att fånga hans uppmärksamhet med allt det kaoset. Mammas nya pojkvän tillkännagavs i flygblad som distribuerades över hela landet. Känslan var tillräcklig. Lasses resa för att hitta Cornelis Vreeswijk skulle börja på soptippen. Ämnet har kommit tillbaka verkar det som.

Kommentarer från dottern när Lasse Berghagen dumpade Lill-Bab

Lasse och Cornelis blev “rumskamrater” efter att ha träffats på festlokalen Gyldene Freden i Stockholm.
Ja, Lasse har bosatt sig på Cornelis husbåt. Nu, över ett halvt sekel senare, har Lasse hedrats med priset efter Cornelis Vreeswijk, och Malin minns det avgörande ögonblicket i sin fars liv: Hur han blev trött på dina moll-toner”, beklagar hon på Instagram.

Lasse Berghagen Barbro Svensson
Lasse Berghagen Barbro Svensson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!