Lucianoz Pappa

Lucianoz Pappa
Lucianoz Pappa

Lucianoz Pappa – Luciano Axelsson har länge velat bli r&b-sångare. Han har nyligen blivit svensk dansmusiks nye kung. DN har spårat fenomenet hela vägen från biltvätt till mainstream. Artistkarriärer är sällan linjära, men för Luciano Axelsson var vägen banad. Den romska ungen från Rinkeby var kvick på fötterna som en fjällsprängare när han var fem år gammal. Varje dag sjöng han i bilen, i klassen och på vägen hem.

Då var min ultimata musikaliska hjälte Stevie Wonder. Enligt Luciano Axelsson stod jag framför tv:n och sjöng med i hans sånger. Han var sju år när Expressen hörde talas om honom första gången. Enligt artikeln var det en gång ett litet barn vars sångtalang lockade en skara åskådare varje gång han övade i sitt vardagsrum. Ett framstående skivbolag hade nått ut till honom och gjort hans ambition att vara musiker till verklighet. Den här unge mannens ålder specificerades till 9.

Tjugo år senare, efter att ha börjat i botten, steg han upp i graderna på flera olika reconfirmations.
Fordonsrengöring och detaljering hörde till mina arbetsuppgifter. Vi lagade lädret på sätena och lädret som omger ratt och växel. Luciano Axelsson handlade i första hand på Arbetsförmedlingen. Han gjorde två försök att ta hjälp av socialtjänsten i hopp om att få lite pengar.

Du har verkligen inte haft det lätt hittills. Som många färdigheter hade den försvunnit. Han köptes från sitt skivkontrakt av skivbolaget, därför blev det inget album. Utan att stanna fortsatte Luciano Axelsson igång. Han råder oss att hålla hakan uppe eftersom ingenting kommer lätt men det är viktigt att behålla en kämpande attityd.

Han provade på talangshower och spelade in låtar som ingen märkte. Han kunde sjunga backup för Infinite Masss Rodrigo “Rigo” Pencheff, profilen som medlem i hiphopgruppen Rinkeby, i TV4:s “Körslaget” medan han bara var 16 år gammal. På samma sätt som en mp3-spelare spelar musik så spelar Luciano det också. Varje låt som någonsin skrivits kan han namnge. “Rigo” sa till Stockholm City tidningen att han är en sann talang.

Lucianoz Pappa

Luciano Axelsson konstaterar att musiken spelade en betydande roll i hans utveckling. Även om hans pappa spelade svensk dansbandsmusik i huset tyckte han snarare om att sjunga r&b, soul och pop. En gång fick han lägga till en refräng till en låt med en rap från en kompis i Rinkeby. Yasin Byn var en plats som blev känd över hela landet.

Rinkebyborna är alla bekanta med varandra. För Luciano Axelsson är det ovärderliga minnen. Han och hans vän Sherihan Hersi sjöng en duett på gymnasiets examen. Inne i hallen bröt vi i sång. Föreställningarna fick pedagogerna till tårar. Under artistnamnet Cherrie blev Sherihan Hersi framträdande som ung vuxen i Sverige som populär r&b-sångare.

Eftersom Luciano Axelsson inte redan hade gymnasieexamen skrev han sig in i skolans individuella läroplan för sådana elever. Han försökte komma med i TV4:s “Idol” två gånger. Saker och ting gick helt enkelt inte ut. Han försökte igen medan pandemin var i full gång. Luciano Axelsson sjöng “Världens största” av r’n’b-artisten R Kelly, och hans silkeslena, kristallklara framträdande gav honom en guldbiljett.

När den sista provspelningen närmade sig gick han ivrigt. Juryn kom tillbaka med ytterligare en negativ dom. Det var en börda för mig att bära. Jag provade dock inte på tävlingen. För att uttrycka det enkelt kände jag ett behov av att ta kontakt. Kort sagt, jag önskade mig ett liv med större möjligheter. På tunnelbaneresan hem fick Luciano Axelsson en deppig tanke. Han insåg att han inte längre kunde lita på låtarna.

Du kan prova allt du vill, men det fungerar inte. För mig visade det sig att detta var en enorm utmaning. På våren samma år fick Luciano Axelsson för andra gången på kort tid avslag av staden för ett ekonomiskt bidrag. Den lokala styrelsen tyckte inte att han gjort tillräckligt för att försörja sig. Han tror att pengar inte är allt, men det är alltid nödvändigt.

En höstkväll med nära och kära i oktober förra året markerade en vändpunkt under det föregående året. Det spelades musik i köket och bordet var dukat till middag. Luciano Axelsson satt med en tom platta framför sig och sjöng med i “Det är dig jag ska vänta på” av Stefan Borsch och hans dansband. Låten är en cover på den danska klassikern “Det’ lige det” av paret Hot Eyes, som kom på fjärde plats vid Eurovision Song Contest 1984, samma år som Herreys tog förstaplatsen.

Gina Axelsson, tågets städare och enäggstvillingbror Lucianos, tog fram sin telefon, filmade en snabb film och laddade upp den på Tiktok. En kornig video av det blev snabbt viralt. En halv miljon människor såg videon under sin första vecka online. Luciano Axelsson berättar att de hade tanken att något hade potential. Han hämtade sedan en högtalare från förvaringsutrymmet, i vilken han kopplade in en mikrofon, och klev ut.

Sjungit dansbandlåtar och laddade upp ytterligare videor till Tiktok. Många svenskar hörde till dem som påverkades av klippans tillgänglighet. Det är en stor hit hos allmänheten. Det är en fantastisk subgenre, enligt Luciano Axelsson. Han antog artistnamnet Lucianoz, en återgång till z i slutet av namnen på legendariska 80-talsdansgrupper. För mig fungerar det här. Enkelt sagt, jag är en glad person som gillar att dela glädjen med andra. De två går vackert ihop.

Att den här möjligheten kanske finns en gång i livet, tänkte jag. Skivbolaget uppskattade “kontrasten” som Luciano Axelsson erbjöd, hävdar han. Att höra att någon från Rinkeby gillar ett bra dansband är en sällsynt händelse. Att få folk från yngre generationer intresserade av dansband. Att säga “det är dig jag väntar på” blev en framgångsparad. Två, tre, fyra miljoner streams på Spotify spelades in. Lucianoz debutalbum blev guldcertifierat.

Ett samtal kom in från Melodifestivalen. I ett sällsynt och välkommet mellanspel sjöng han “Piccadilly circus” av Pernilla Wahlgren, flinande som en man som precis vunnit på lotto. Lycka smittar av sig, och jag är en mästare på att sprida den. Han gick från att jobba ströjobb på en biltvätt till att uppträda inför en miljon människor i Melodifestivalen under loppet av några månader.

En vecka senare gästade han Kanal 5:s “Bianca” med Bianca Ingrosso och Carola Häggkvist. Denna situation är idealisk. Sedan fick han ett samtal från “Allsng p Skansen” och frågade om han ville spela ett set i sommar. Det fanns bara en oro: skulle Luciano Axelsson hitta en plats för sig själv i den konkurrensutsatta dansbandsscenen.

Så vitt han kan säga är han en romsk man från Sverige som är på väg. Han är väl medveten om sin bakgrund, men han ser sig själv mer som en Rinkebybo än som en vandrare. Kärlek finns, men att finna den har visat sig vara utmanande för dagens ungdom. Han hävdar att alla inte fick de möjligheter de önskade.

SVT sände våren 2007 en fiktiv miniserie kallad “Leende guldbruna ögon” om en adopterad närking vid namn Lennart som strävade efter att bli dansbandssångare. Han avvisades av varje grupp han provspelade för, så han bildade sin egen orkester, Lennartz, eftersom de inte skulle anställa en svart sångare.

Endast utlandsfödda ungar från Stockholms förorter visade intresse för att leka med honom. Lennartz gjorde sin debut på Myspace, där han snabbt blev viral och fick en spelplats på “Allsng p Skansen.”
Lennartz visste inte att bandet var ett praktiskt spratt. För att göra narr av dem hade deras musik blivit viral.

Vad sägs om med Lucianoz?

Slutligen, tog han verkligen dansband på allvar, eller försökte han bara göra det stort? Juni 2023. Skansen och den omgivande Sollidenscenen är ett måste. Många fotografer väntade på att ta bilder på stjärnorna när Pernilla Wahlgren presenterade årets ensembleartister. Luciano Axelsson var inte den utvalda attraktionen, men han var den lyckligaste. Han smög runt mixern och tog bilder med artister som han aldrig sett på TV.

Dennis “Jerry” Wilhelmsson var Luciano Axelssons pappa, och han stod i periferin med PR-folket och skivbolagsrävarna. Han, liksom sin son, arbetade en gång med bilrestaurering tills ett ryggproblem tvingade honom att sluta. Och han tog med sin son på resan när han körde till Tyskland för att köpa bilar för att sälja vidare i Sverige.

Som barn minns Luciano Axelsson sin pappas ständiga tjat vid biltvätten och på resor, då han blev tillsagd att sluta använda svampen för att rengöra bilen och istället vara uppmärksam på radion. Nedanför Sollidens scenkant berättar Jerry Wilhelmsson: “Jag sa till dem: ‘Ni har fått Guds gåva och du måste ta hand om den’.” Pappa Jerry Wilhelmsson, borlängebor som tillbringade sin ungdom med att dansa i stadens parker, var den.

inspiration för hans familjs förkärlek för dansbandsmusik. När han slog sig ner i Stockholm med sin nya familj slutade han inte lyssna på dansbandsmusik. Luciano är bekant med den musiken och har säkert sjungit med i den. Det är enligt Jerry Wilhelmsson där han är instängd. Pappa var inget fan av Luciano Axelssons r&b, soul och popmusik.

Bry dig inte om någon av de där rocksakerna, varnade jag. Det låter som att din röst är mer naturlig där.
I det ögonblicket på Sollidens scen, när han äntligen fick posera med Carola Häggkvist och Pernilla Wahlgren, var Luciano Axelsson glad över att han hade tagit beslutet att byta genre. Det här känns fantastiskt på min hud. Han anser att det är en livslång dröm som förverkligats.

Lucianoz Pappa
Lucianoz Pappa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!