
Lucianoz Ursprung – Det har funnits en ständig fascination för mannen under kung Carl XVI Gustafs högföreningsmantel under hela hans regeringstid. Författaren och fysikern Mikael Holmqvist hävdar att uppmärksamheten har övergått till den mer angelägna frågan om kungens faktiska auktoritet till följd av detta. Ur ett affärsperspektiv förstår jag att media är nyfikna på killen King Kong, hans personlighet, hans favoritdjur och om han är en morgonmänniska eller inte.
Ändå tycker jag det är märkligt att kung Carl XVI Gustafs ord och gärningar som riksföreståndare inte får mer granskning. Han spelar trots allt en avgörande roll. Jag tror att de flesta akademiker har accepterat framställningen av kungen som hjälplös och distanserad, därför har denna nyfikenhet också dykt upp i den akademiska sfären. Min mentala bild av Mikael Holmqvist är av en annan person. Vi har inte haft en munk med hans styrka på länge.
Den tredje och sista boken av Mikael Holmqvists trilogi om Sveriges överklass som började med “Djursholm” och fortsatte med “Handels” finns nu tillgänglig. Den här boken är resultatet av år av forskning av Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Han hävdar att han hade idén till studien när han gjorde intervjuer med lokalbefolkningen i Djursholm för sin första bok.
Lucianoz Ursprung : Stockholm(Swedish)
Historiska kopplingar till kungafamiljen på Djursholm bidrog till slottets överdådiga atmosfär. Tydligen håller denna trend i sig. “Den kungliga touch” är hur jag syftar på drottningens förmåga att skydda och förbättra sin miljö genom uppmärksamhet på detaljer och fysisk närhet till sina undersåtar. När jag först gick till ett hus som hade en kalender med bilder på familjen och kungen och drottningen hängande ovanför den öppna spisen, blev jag helt förbluffad. De är mer än villiga att visa mig det schemat, säger han.
Kungen är trots allt den högsta socialtjänstemannen. Att ha band till kung Carl Gustaf och den svenska kungafamiljen kan därför vara en källa till prestige och ära för vissa familjer. Mikael Holmqvist hävdar att kungens residens närheten till stadskärnan och kungens framstående status i Djursholm är exempel. Till exempel, trots att hon bodde i grannlandet Solna, pendlade prinsessan Estelle till Djursholm för sin utbildning.
Han hävdar att kung Carl XVI Gustaf av Sveriges heder, representativa forum och privata möten förvandlade Djursholm till en fristad för ekonomiska eliter under hans fem decennier vid makten. Han uppmuntrade sina undersåtar att göra karriärer inom vetenskap, måleri och andra kreativa företag, i direkt motsats till sin far, Gustav VI Adolfs, intressen.
Medicinens område är naturligtvis enormt. Kungen har dock säkrat eliten i den ekonomiska världen med sin kungliga touch och därmed som statschef. Enligt Mikael Holmqvist har Carl XVI Gustaf blivit en slags megafon för företagssektorns mål och värderingar under sin klosterkarriär. Det beror på att fiktionen och de verk som stödjer ställningen som statschef säger väldigt lite om vad monarken har att göra i sin funktion. Därför har han befogenhet att installera sig själv som statschef i avsaknad av specifika instruktioner.
Tänk på att monarkin var under eld under kungens regeringstid och att han själv var en ung man när han tillträdde tronen. Med tanke på detta imperativ håller jag med Mikael Holmqvist om att det var naturligt för palatset att vända sig till näringslivet för både inspiration och vägledning: Tom Wachtmeister, Djursholmsbo och Wallenberg-allierad, var den första hovmarskalken för kung Gustav I av Sverige.
Som närmaste rådgivare instruerade han kung George I om vem han skulle träffas och vilka möten han skulle delta i. För första gången i svensk historia var kommersiella intressen direkt kopplade till kungafamiljen. Under konstitutionsperioden arbetade många av kungens närmaste rådgivare i verksamheten.
Enligt Mikael Holmqvist kommer man att märka att vissa teman dyker upp igen oavsett vilket ämne som diskuteras om man ser tillbaka på kungens tal och intervjuer tillräckligt länge. Kungen uppmanar oss alla att ta personligt och kollektivt ansvar genom att anta entreprenöriella tankesätt och sätt att bete sig, som att vara hoppfull och se framåt. Han diskuterar kort vikten av introspektion, kritisk analys och problemlösning, men låter generellt marknaden definiera samhällsideal.
Det är spännande att han blev kung precis när Sverige började visa symptom på att överge sitt mångåriga socialdemokratiska sociala paradigm. I samma andetag hävdar Mikael Holmqvist att kung Carl XVI:s inflytande är okontrollerat, och att han aldrig avviker från de värderingar som styr nationens ungdom.
Då skulle folk börja behandla honom som en politisk figur, vilket han inte är, och skulle börja se honom som excentrisk. Kungens styrka, som Mikael Holmqvist uttryckt, ligger i att han snabbt har anpassat sig till stundens ideal samtidigt som han har bidragit till att befästa dem.
