Marcus Murray Sjuk

Marcus Murray Sjuk
Marcus Murray Sjuk

Marcus Murray Sjuk – En av de mest framstående cybersäkerhetsproffs i landet, Marcus Murray råkar också vara skaparen av Truesec. Ämnet om cyberrisker för samhället och de bästa sätten att försvara sig mot dem är vanligt i hans intervjuer med svensk tv, nyhetskanaler och media. I och utanför Sverige har han hjälpt företag i över 20 år i deras kamp mot cyberbrottslighet och med att upptäcka och bemöta sådana attacker.

Målet med Marcus framstående talande engagemang vid tekniska konferenser över hela världen är att öka medvetenheten om farorna och svagheterna i vårt alltmer digitala samhälle.

Bland Marcus många utmärkelser finns många val av Top Speaker från RSA Europe och Microsoft TechEd. Data Association presenterar detta stipendium årligen för att erkänna en individs ansträngningar att främja digital transformation på ett sätt som gynnar individer, företag och samhället som helhet. Stockholmskretsens styrelse inom Dataföreningen kallas Jury. Prissumman är 10 000 svenska kronor (SEK).

Juryns syfte

Marcus Murray har gjort ett betydande genomslag under en svår period genom att öka Sveriges beredskap att hantera cyberhot och hackerattacker. Över hela världen använder människor nu hans banbrytande hotintelligens, detektions- och svarsteknologier och -metoder. Trots att det är till allas fördel, erkänner allmänheten aldrig det faktum att många offentliga och privata organisationer har fått ovärderlig hjälp med att hantera cyberkriser.

Främst eftersom det kommer från Dataföreningen, en mångårig deltagare i digital utveckling, känner jag mig hedrad. Det hedrar inte bara mig, utan det ger också ett erkännande till alla mina medarbetare som bidragit till att det förverkligas, betonar Marcus. “Vi arbetar som ett team, decentraliserat och arbetar tillsammans praktiskt taget över olika grupperingar”.

Marcus Murray Sjuk

Vi pratar med TRUESEC-skaparen Marcus Murray om branschens snabba uppgång. Hur har allmänhetens perspektiv på den här typen av problem utvecklats, och vilka är de mest akuta farorna nu? Marcus Murray älskar inte bara datorer, han är också väl insatt i deras många användningsområden. I sin roll som IT-säkerhetsanalytiker bevittnar han dagligen nya attackförsök och oroar sig över möjligheten för framtida IT-relaterade skador.

Överbelastningsattacker mot svenska myndigheter och företag är sannolikt orkestrerade av ryska agenter. Marcus Murray, en cybersäkerhetsexpert, bestämmer sig. Även om den inte är den enda skådespelaren är den ryska hackerorganisationen Killnet inblandad i den fortsatta attacken. Att de hjälper till är något de har erkänt. Den här veckan drabbades regioner, sjukhus, media och universitet i Sverige hårt av överbelastningsattacker.

Återigen var det dags på söndagen. Vattenfall och Kivra var bland de drabbade webbplatserna. Enligt uppgifter utlöstes attackerna i Stockholm av koranbränning. Anonymous Sudan, vars namn antyder band till hacker- och aktivistgruppen Anonymous, som har riktat sig mot “etablissemanget” i tjugo år, är den grupp som tar på sig ansvaret för attackerna.

På deras Telegram-kanal har Anonymous Sudan visat sympati för ryska cyberorganisationer samtidigt som de förnekar all rysk tillhörighet. Truesec är dock säker på att det är ett försök från Ryssland att påverka händelserna. Murray förklarar att detta är baserat på deras långtidsanalyser av det ryska hotet samt en veckolång studie av muslimska, sudanesiska och andra aktörer som svar på händelserna i Sverige.

Rysk-amerikansk kommunikation

De har bland annat hållit koll på aktörernas interna kommunikation. Det finns ett antal nära relationer till framstående ryska personer som också är anti-NATO. Det verkar inte finnas någon egentlig koppling till brottslingar i Sudan. I sin egen offentliga Telegram-kanal använder Anonymous Sudan en tragikomisk teknik, enligt Murray.

Många av de ryska bidragen raderades och ersattes med nya som satte Khartoums tid och skickade arabiska sånger efter att det rapporterats i media – inklusive via mina citat – att skådespelarna inte är från Sudan. Till en början gjorde de hänvisningar till ryska skådespelare ganska tydligt.

Effekter på sinnet

Enligt Murrays uppfattning är motivet bakom attackerna ganska uppenbart. Ryssland bedriver för närvarande en påverkanssatsning mot Sverige i avsikt att påverka Natoprocessen vad gäller vår ansökan. Murray hävdar att spelarna har bestämt att koranbränningarna har potential att antingen motsätta sig NATO-medlemskap eller orsaka en försening av det. Sverige vill fortsätta att ta upp frågan eftersom att få Turkiet att vägra dem skulle räcka för att hindra dem från att gå med.

Man kan tänka sig det som att binda sig till företagens entré. Faktum är att bland de mest ofarliga formerna av cyberattacker, överbelastningsattacker tillfälligt inaktiverar webbplatser. En forskare vid Total Defence Research Institute (FOI), David Lindahl, anser att Sverige bör se de senaste attackerna som “en varning och en indikator”; ändå betonar han att inga betydande mål har inriktats.

Kraft- och vattenförsörjningen, såväl som finansiella institutioner, har varit opåverkade. Enligt vad han sa tidigare i veckan kan de åtgärder som vidtagits hittills kategoriseras som politiska protester.
Det han kallar “hacktivistiska” grupper har funnits ett tag, enligt hans mening. Det är en uppmärksamhetssökande attack. Om du vill äta på vissa restauranger kan du lika gärna låsa dig till deras dörr.

Lindahl hävdar att det är irriterande, dyrt och väcker uppmärksamhet, men att det i princip inte gör någon skada. Det har gått ett år sedan en cyberattack fick Coop att stänga sina butiker. Det har dock hänt mycket mer i år, och nuförtiden har specialister en bättre förståelse för hotaktörerna och deras kapacitet.

“Vi vet till exempel allt om Rysslands kapacitet efter att de spelat ut hela sin skiva i Ukraina”, säger Marcus Murray, säkerhetsspecialist på Truesec. Överbelastningsattacker mot svenska myndigheter och företag är sannolikt orkestrerade av ryska agenter. Marcus Murray, en cybersäkerhetsexpert, bestämmer sig. Även om den inte är den enda skådespelaren är den ryska hackerorganisationen Killnet inblandad i den fortsatta attacken.

Att de hjälper till är något de har erkänt. Den här veckan drabbades regioner, sjukhus, media och universitet i Sverige hårt av överbelastningsattacker. Återigen var det dags på söndagen. Vattenfall och Kivra var bland de drabbade webbplatserna. Enligt uppgifter utlöstes attackerna i Stockholm av koranbränning. Anonymous Sudan, gruppen som tar på sig ansvaret för attackerna, har kopplingar till Anonymous, hacker- och aktivistkollektivet som har riktat sig mot “etablissemanget” i nästan två decennier.

På deras Telegram-kanal har Anonymous Sudan visat sympati för ryska cyberorganisationer samtidigt som de förnekar all rysk tillhörighet. Truesec är dock säker på att det är ett försök från Ryssland att påverka händelserna. Murray förklarar att detta är baserat på deras långtidsanalyser av det ryska hotet samt en veckolång studie av muslimska, sudanesiska och andra aktörer som svar på händelserna i Sverige.

De har bland annat hållit koll på aktörernas interna kommunikation. Det finns ett antal nära relationer till framstående ryska personer som också är anti-NATO. Det verkar inte finnas någon egentlig koppling till brottslingar i Sudan. I sin egen offentliga Telegram-kanal använder Anonymous Sudan en tragikomisk teknik, enligt Murray. Många av de ryska bidragen raderades och ersattes med nya som satte Khartoums tid och skickade arabiska sånger efter att det rapporterats i media – inklusive via mina citat – att skådespelarna inte är från Sudan.

Till en början gjorde de hänvisningar till ryska skådespelare ganska tydligt. Enligt Murrays uppfattning är motivet bakom attackerna ganska uppenbart. Ryssland bedriver för närvarande en påverkanssatsning mot Sverige i avsikt att påverka Natoprocessen vad gäller vår ansökan. Murray hävdar att spelarna har bestämt att koranbränningarna har potential att antingen motsätta sig NATO-medlemskap eller orsaka en försening av det.

Sverige vill fortsätta att ta upp frågan eftersom att få Turkiet att vägra dem skulle räcka för att hindra dem från att gå med. Faktum är att bland de mest ofarliga formerna av cyberattacker, överbelastningsattacker tillfälligt inaktiverar webbplatser. De senaste strejkerna bör av Sverige ses som “en varning och en indikator”, enligt David Lindahl vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), men han betonar att inget av verkligt värde har åstadkommits.

Kraft- och vattenförsörjningen, såväl som finansiella institutioner, har varit opåverkade. Enligt vad han sa tidigare i veckan kan de åtgärder som vidtagits hittills kategoriseras som politiska protester.
Det han kallar “hacktivistiska” grupper har funnits ett tag, enligt hans mening. Det är en uppmärksamhetssökande attack. Om du vill äta på vissa restauranger kan du lika gärna låsa dig till deras dörr.

Lindahl hävdar att det är irriterande, dyrt och väcker uppmärksamhet, men att det i princip inte gör någon skada. Alla Turkiets president Erdoğans planerade förlovningar under hans valkampanj på onsdagen har ställts in på grund av hans sjukdom. Efter att ha förklarat att han hade fått magsjukan efter att ha arbetat långa timmar med kampanjen, avslutade presidenten plötsligt en tv-sänd intervju i går kväll.

Erdoğan meddelar på sociala medier att hans läkare har rådet honom att vila, men han planerar att återvända om några dagar. Många anser att valet den 14 maj är en vattendelare i det samtida Turkiets historia. Oberoende och pålitlig rapportering är grunden för vårt nyhetsrum. Beträffande ekonomiska, religiösa, offentliga och privata särintressen har Sveriges Radio är autonom.

Marcus Murray Sjuk
Marcus Murray Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!