Marcus Oscarsson Sjukdom – En välkänd sjukdom har kommit tillbaka i år, enligt norska FHI. För drygt ett sekel sedan orsakades den dödliga spanska sjukan av H1N1-viruset. Dessutom orsakade det svininfluensapandemin 2009. Svininfluensan har förändrats sedan det senaste utbrottet och är nu ett allvarligt hot igen. Som VG påpekar har vår immunitet försvagats av mutationer i det aktuella viruset, som är en direkt ättling till svininfluensan.
Mer skadlig konsekvens
Norska FHI rapporterar att årets influensavaccin är effektivt mot svår sjukdom och dödlighet, men är mindre framgångsrikt i att förebygga infektion totalt sett. Kombinationen av influensa, RS-virus och covid-19 utgör utmaningar för vården, enligt Världshälsoorganisationen. Enligt FHI-överläkare Preben Aavitsland, i samtal med VG, verkar svininfluensaviruset, som inte har setts på flera år, vara det dominerande viruset.
Skrämde alla
I början av 2009 drabbades södra USA och Mexiko av spridningen av influensa A(H1N1), ofta känd som svininfluensan. Som ett resultat av virusets globala spridning höjde Världshälsoorganisationen pandemivarningsnivån till 6 den 6 juni 2009. Antalet influensapatienter på vårdinrättningar var betydligt högre än under den tidigare säsongsinfluensan, och intensivvårdsavdelningarna var överväldigade av patienter med svår viral lunginflammation, enligt MSB:s krisinformation.
Stor negativ effekt
Utbrottet av svininfluensa föranledde den största massimmuniseringen i Sveriges historia, med 5 miljoner svenskar som fick vaccinet. Oro över vaccinet som potentiellt kan orsaka den sällsynta neurologiska störningen narkolepsi uttrycktes i grannländerna Sverige och Finland inte långt efter.
När jag har mardrömmar
Läkemedelsförsäkringen ersatte hundratals barn och vuxna som utvecklat narkolepsi till följd av vaccinet, enligt SVT. Eftersom narkolepsi är en neurologisk störning kan den drabbade individen inte reglera sin sömn- och vakenhetscykler. Enligt Socialstyrelsen innebär det att individer med störningen upplever okontrollerbara sömnattacker och extrem sömnighet under dagen. Tidöpartierna är nu måltavla för hård kritik från oppositionsledaren.
E22-sträckan i Skåne hade som bekant betydande problem tidigare i januari. Den kraftiga snöstormen dämpade verkligen evenemanget, och det blev avsevärda förseningar eftersom ett stort antal fordon skapade uppställningar när lastbilar strandade i snön. Socialdemokraterna hävdar nu att Tidöpartierna skyddat KD:s infrastrukturminister Andreas Carlson från utredningar av händelsen. Enligt Aftonbladet sker detta.
“Total katastrof”
Socialdemokraterna ville bjuda in Carlson till trafiknämnden, men nämndens majoritet ska ha hindrat dem. Magdalena Andersson (S) sa till tidningen att det är en total katastrof och att oppositionen borde få granska regeringens svar på E22-händelsen.
Vill du kolla in
Oppositionsledaren berättar vidare att hon tänker undersöka regeringens agerande i E22-problematiken.
Hon tycker att de inblandade myndigheterna inte har varit i kontakt med varandra och att det är viktigt att lära sig deras agerande.
Undersök vad som hände
Trafikverket tittar på händelsen från flera håll eftersom den fick stor nationell uppmärksamhet.
Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, tror att det kommer att bli svårt att göra något åt de strandsatta åkarna som fick köerna att bildas. Jag är inte säker på vilket verktyg som skulle vara mest effektivt för att stoppa en lastbil från att hindra vägen. Enligt vad han säger SVT kan inte plogfordon och räddningstjänst agera i sådana situationer på grund av förekomsten av bilar.
Måste prata om
Dessutom förtydligar Olsson att det är utmanande att utröna den exakta händelseförloppet utan att samråda med var och en av de berörda parterna, såsom Länsstyrelsen, Trafikverket, ordningsvakten och de olika räddningstjänsterna. Han har varnat förare att vara uppmärksamma på väderprognoser och att vara redo för allt som kan hända på svenska vägar under vintern.
Den svenska journalisten och statsvetaren Marcus Oscarsson föddes den 21 mars 1976 för första gången i tryck. Trots att han är mest känd som politisk analytiker på TV4 har han erfarenhet av både politik och icke-politisk statlig tjänst.
Inflytande av familj och skola
Född och uppvuxen i Odensås, Småland, Oscarsson är från Virserum. Efter avslutad gymnasieskola på Hultsfred fortsatte han sin utbildning vid Växjös Linnéuniversitet och tog en civilekonomexamen med inriktning mot statsvetenskap och civilekonomi. Efter att ha påbörjat regeringskansliets aspirant- och diplomatprogram 2006 fortsatte han med att delta i trainee-program i Denver, USA, som drivs av Svensk-Amerikanska Handelskammaren, och Peter Wallenbergs program för internationellt ledarskap.
Karriär
Efter att ha tillbringat fem år som lokalredaktör på Vimmerby Tidning och tolv år på Barometern-OT är han nu nordisk reporter för de brittiska tidningarna The Times, The Sunday Times och Daily Mail. Han täckte flera lagstiftande val i Skandinavien samtidigt som han arbetade som reporter för de amerikanska nyhetsbyråerna Global Post och The Daily Telegraph.
Innan han blev politisk expertanalytiker på TV4 2012 hade han kommenterat politik för TT, Aftonbladet och SVT Aktuellt i Sverige. Från 2004 till nu har han varit gästprofessor i statsvetenskap vid University of Denver i Colorado, USA. Hans föreläsningar har inkluderat ämnen som europeisk politik, transatlantiska förbindelser och Europeiska unionen, såväl som inrikespolitiken i flera europeiska nationer.
Han arbetade som opolitisk tjänsteman några år runt 2010 på olika institutioner som finansdepartementet, riksdagen och statsrådsutskottet under förra alliansregeringen, efter det nämnda aspirant- och diplomatprogrammet på Regeringskansliet. . Rekryterad av Miljöpartiets dåvarande ekonomisk-politiske talesperson Mikaela Valtersson arbetade Oscarsson ett tag på partiets riksdagskansli med början 2011.
2013, när han kom till TV4, lade Veckans Affärer till honom på deras lista över Sveriges enastående stjärnor. En Kristallen TV-prisnominering för 2015 års TV-personlighet förlängdes till honom. 2015 belönades Oscarsson med Förståelsepriset, som beslutades av en panel bestående av yrkesverksamma inom kommunikationsbranschen och den svenska allmänheten.
Negativ feedback
Oscarsson gav fem rekommendationer för Europeiska unionens framtid i ett Facebook-inlägg 2016. Dessa inkluderade: en starkare insats för att främja de positiva aspekterna av EU, starkare gränssäkerhet för att förhindra att Turkiet hotar en ny tillströmning av flyktingar, ökat bistånd till området omedelbart kring flyktingarna, starkare åtgärder för att förhindra krig och ett starkare ställningstagande mot militant islamism.
Reaktionerna på planerna var varierande. Några av utvärderarna hade en mer optimistisk syn och tyckte att förslagen var sunda och i vissa fall uppenbara. Några av utvärderarna ansåg att Oscarsson hade avvikit för långt från sin arbetsbeskrivning som neutral politisk analytiker och började framföra sina personliga åsikter i ämnet.
Programchefen på TV4 Viveka Hansson försvarade Oscarssons beteende. ”Färsk fläkt i medieetablissemanget” var lovordet Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, gav Oscarsson för sitt inslag. Publikationen rapporterar att tolv personer skulle påverkas och att anställda kommer att flyttas till TV4:s plats, som ägs av Telia. Med flytten kommer livefunktionerna att koncentreras mer på hemsidan, vilket innebär att Nyhetsmorgon och Efter fem kommer att ha färre liveaspekter.
Ett antal positioner påverkas
Ändringarna kommer att påverka flera yrkeskategorier, till exempel de som handlar om presentationer, handledare, grafiska formgivare och specialreportrar. Både TV4 och Marcus Oscarsson, den framstående politiska kommentatorn på TV4, har förnekat påståendena från Dagens Media om att han kommer att få minskad sändningstid. Precis som han har gjort de senaste tolv åren kommer Marcus att förbli en politisk förståsigpåare och ta upp alla aspekter av politiken.
Inte sant, säger Marcus Oscarsson
Trots att han är förvirrad över varför falskt material om honom har dykt upp har Marcus Oscarsson på Instagram uppgett att han tänker fortsätta jobba som politisk expert på TV4. Jag kommer att fortsätta arbeta som politisk expert på TV4; Jag har gjort det i tolv år. Det pågår för närvarande inga diskussioner om mig, och jag tänker fortsätta arbeta som kommentator.
Dessutom är det inte sant att jag ska tona ner mitt engagemang; faktiskt, jag tänker bli ännu mer synlig framöver på grund av det faktum att det amerikanska valet, precis som 2012, 2016 och 2020, håller på att bli spännande.