Miriam Bryant Syster Dödsorsak

Miriam Bryant Syster Dödsorsak
Miriam Bryant Syster Dödsorsak

Miriam Bryant Syster Dödsorsak – 2023 gick Miriam Bryants syster bort på grund av cancer. I en intervju med TV4:s “Sjung tillsammans mot cancer” berättar hon om den utmanande perioden. Hon kunde inte börja kemoterapi eftersom sjukdomen hade gått för långt. Sarah, konstnären Miriam Bryants äldre syster, dog i cancer i juni 2023 vid en ung ålder av 41 år.

Hon beskriver prövningen hon gick igenom tillsammans med sin syster på galan “Sjung tillsammans mot cancer” som arrangerades av TV4 och Cancerfonden. För att uttrycka det enkelt, hon var det mest fantastiska någonsin. Hon lyste mitt liv. Hon offrade mycket. Fram tills det stannade fortsatte hon att köra. Efter att ha uthärdat extrem trötthet under en längre period sökte hon läkarvård bara för att upptäcka att hon var allvarligt sjuk.

Kom precis tillbaka från en Beyoncé-konsert

Sarah fick diagnosen tjocktarmscancer i stadium fyra, berättar hon. Hon kunde inte börja kemoterapi eftersom sjukdomen hade gått för långt. Hon berättar att de hade hoppats på att få tillbringa minst en sommar med henne. Sarah gick på ett Beyoncé-event i Stockholm med Miriam tio dagar innan hon gick bort. Kort därefter inleddes palliativ vård för henne. Att uppleva “otroligt smärtsam” sorg efter sin systers död var vad Miriam Bryant beskriver.

Peneloperade låten samtidigt som de mötte motgångar

“Sarkofag” skrevs medan artistens syster var sjuk, och den framfördes på galan. Hon tillägger att skrivandet av låten gav henne en befrielse från sin smärta och att kreativiteten var avgörande för hennes läkningsprocess. När hon sjunger den, säger hon, är hon vid sin sida. På en P3-intervju satte jag och Veronica Maggio oss ner.

Min syster Sarah smsade mig sedan. Hon låg på sjukhuset efter att ha återvänt från en charterresa till Kap Verde. De skulle göra tester, och hon var ganska utmattad, hävdade hon. Att känna skuld var inget nytt för Sarah. För cirka sex till sju år sedan lades hon in på sjukhuset på grund av en buksmärta.

Inga ytterligare tester genomfördes eftersom det antogs ha gynekologiska skäl. När jag tänker på det irriterar det mig. De skulle ha gjort en endoskopi våren 2022 efter att hon upplevt ett återfall av sina magbesvär, men istället gjorde de en gastroskopi. Bukhålan var tom. Tumören i tarmen skulle dock ha varit synlig under en endoskopi.

Miriam Bryant Syster Dödsorsak

Utskriven från tjocktarmscancer

Hennes läkare tror att hon kan ha haft cancer i ett decennium innan den upptäcktes… Ändå kändes diagnosen tjocktarmscancer som utmärkta nyheter när vi fick den. Trots diagnosen i så tidig ålder kan tjocktarmscancer slås. Ändå hade maligniteten utvecklats. Hon var tvungen att få bort handfatet innan cellgiftsbehandlingen kunde påbörjas, men hon fick infektioner och läkarna fick slut på effektivt penicillin.

Hon började känna hur hennes kropp stängdes av. De opererade och tog bort en stor del av livmodern och tarmarna, bland andra organ. Dessutom eliminerades en betydande del av maligniteten. Men det var vid den tidpunkten som de fick reda på att den snabbt spridande nekrosen hade äventyrat äggledarna. Kemoterapi är hopplöst.

En vargs äldre syskon med en glödlampa

Det var omöjligt att ignorera Sarah. Det kommer att fastna i ditt sinne om du har träffat henne. Hon fick uppmärksamhet, talade med auktoritet och tog på sig sin roll. Vi gick i grundskolan tillsammans när hon var tonåring och allas favoritskönhetsdrottning. Den självsäkerheten förblev hos henne för alltid. Hon var också rolig – ett riktigt original!

Ändå visade hon en stor grad av vänlighet och omsorg. När de behövde uppmuntran eller sund vägledning var hon där för att ge det. Hon var klippan som lyfte mitt humör när jag var deprimerad och ung. Hon bokade en tid hos en psykolog åt mig. Hon var som en vargmor för oss yngre syskon. Hon var vår ledstjärna för hopp och tog slag för våra vägnar.

Hon röjde vägen. Hon tog hand om min andra syster och mig när det var konflikt hemma, trots att hon var tio år äldre än mig. Jag kan berätta att vår mamma var riktigt nöjd med alla oss syskon. Vid alla våra framträdanden, matcher och spelningar var hon där. Hon hoppade på tillfället att vara med direkt. Hennes stolthet var äkta.

Förmodligen gavs en stor del av hennes liv upp för oss. Även när hon levde upptog det mycket av mina tankar. När hon gick igenom så mycket smärta kunde jag må dåligt. När hon satte våra behov före sina egna och valde att bortse från sina egna traumaupplevelser.

Hängivenhet, melodier och förbittring

Trots att hon hade många vänner kunde Sarah aldrig förverkliga sina ambitioner. Hon följde sitt hjärta och fortsatte att göra musik. Det var hon som först spelade musik för min andra syster och mig… “Sarah talade fyra språk – svenska, finska, engelska och ett fjärde språk – musik…” sa hon under begravningen. Dessutom gav hon poängen.

Hennes cancerdiagnos kom precis

två veckor efter att hon tagit sin lärarexamen. Och då hade hon bestämt sig för vad hon tyckte var en trevlig aktivitet. Hon undervisade i musik och uppträdde som sångerska. Men att ta sig dit hade inte varit någon picknick. Eftersom hon gav sitt liv för oss kan jag inte låta bli att känna skuld. Hon kanske hade upptäckt sin väg snabbare om hon inte hade gjort det.

Även om vi diskuterade ett brett spektrum av ämnen, tog vi aldrig upp frågan om att hon brydde sig om oss. Även om man älskar varandra är det lätt att bli upprörd och frustrerad när man är så extremt nära som vi var. Precis som hon har jag en väldigt stark personlighet. Inklusive mina två yngre syskon också.

När det gäller hudvård prioriterade Sarah sin näsa, som hade det mesta av hennes kropp. Hon var fullständigt oböjlig och envis. Ibland var vår syskondynamik giftig, och det var den typen av saker som kunde koka över till olika argument. Även om vårt förhållande byggdes på kärlek är det lätt att känna sig dömd om man inte har stöd för sin psykiska hälsa.

Så jag antar att det fanns tillfällen då vi kände oss som om vi kritiserade varandra. Hon kan också ha känt mitt inflytande. Nyheten att Sarah var sjuk fick dock allt att försvinna. Därefter var min irritation och försämring förgäves. Tack och lov försvann de ut i tomma luften på ett ögonblick. Åren av fiendskap blommade helt enkelt ut till kärlek. Det var trevligt.

Att bara plocka upp henne, överösa henne med tillgivenhet och uttrycka min kärlek till henne var en helt ny sensation för mig. När någon är nära döden får det att säga “jag älskar dig” en mycket djupare innebörd. Aldrig tidigare hade jag gått igenom det. Hon var också ganska öppen för att ta emot den tillgivenheten.

Sedan “all in” och rakt ut på brickan

Då och då kunde jag ta en paus från allt och helt enkelt vara med Sarah. Precis som jag var hon stockholmare. Förmodligen försökte vi båda att laga något slags känslomässigt ärr. Vi ignorerade helt enkelt den större bilden och fortsatte att tänka, “det är vi, det har alltid varit vi.” En viss sorts relation kännetecknas av att det var bråk och så vidare.

“Hur nära är de?!” var en fråga som många hade när de såg oss. Vi hade utvecklat ett intimt band som var både orubbligt och obekvämt nära. Vi har lyft upp varandra, bett om hjälp och satt upp höga mål för oss själva. Det fanns aldrig ett ögonblick då vi skulle överge varandra, oavsett hur svårt det blev mellan oss.

Känn dig fri att slå, sparka och förolämpa mig så mycket du vill. Ändå kan du räkna med min orubbliga lojalitet. Hon önskade att hon kunde lämna sjukhuset lagom till påsk. Hade hon njursvikt? Jag och mina syskon hade ingen aning. Hon fick beskedet att hon inte kunde gå hem eftersom hon behövde vård. Men att stanna var inte i hennes planer; hon föredrog att återvända hem.

Hon hade blivit informerad om att det inte fanns något hopp om botemedel, vilket vi upptäckte senare. Men det var vi inte medvetna om eftersom hon höll tyst om det. Fyra veckor senare gick hon bort. Hon hade blivit informerad om att det inte fanns något hopp om botemedel, vilket vi upptäckte senare.

Men det var vi inte medvetna om eftersom hon höll tyst om det. Fyra veckor senare gick hon bort.
Jag var otröstlig under större delen av en vecka. Jag kände fruktansvärt att den jag älskar kommer att förlora allt på grund av detta, och mitt hjärta värkte för henne. Bland dem var hon den ivrigaste att delta.

Vi var på Beyonces konsert tio dagar före hennes död, och hon dansade i publiken. När sjuksköterskorna hörde detta blev de häpna. Fröken “all in” körde rakt in i kaklet. Det var precis så hon var. För att uttrycka det enkelt, hon njöt av livet till det yttersta.

Upplev hennes närvaro

Det var vi som till sist sa, “det är okej, du kan släppa taget nu.” Det verkade dock som om hon höll på för vår fördel när berättelsen nådde sitt slut. Vi grät när vi låg i sängen med henne och lovade att ta hand om våra föräldrar. Alla kommer att tas om hand av oss.

Miriam Bryant Syster Dödsorsak
Miriam Bryant Syster Dödsorsak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!