Bo Strömstedt Sjukdom

Bo Strömstedt Sjukdom
Bo Strömstedt Sjukdom

Bo Strömstedt Sjukdom – Den svenske publicisten Bo Eugén Strömstedt föddes den 4 maj 1929 i Vasa, Finland, och avled den 24 juni 2016 på Södermalm i Stockholm.

Biografi

Bo Strömstedts födelseort är Vasa. Harald Strömstedt (1899-1971), predikant i Pingstkyrkan, och Hildur, född Helin (1898-1974), hans mor, fick honom. Fadern växte upp i Vasa men kommer ursprungligen från lg församling i Arvika kommun i västra Värmland. Modern är en landare ursprungligen från Föglö.

1950 skrevs Strömstedt in vid Lunds universitet för att ta en filosofie examen. När han gick på college i Lund blev han engagerad i Lundaskolans poeter och Litterära Studentklubben. Med början 1952 arbetade han som litteraturkritiker på Expressen; 1960 ledde han tidningens kulturredaktionsavdelning; 1977 var han chefredaktör; och 1992 undervisade han i journalistik vid Göteborgs universitet.

Dagens Nyheter AB (1977–1986) och Tidnings AB Marieberg (1986–1992) hade honom båda i sina styrelser. Strömstedt målade miniatyrporträtt av poeter till olika avsnitt av Svenska Krusbär 1998.

Familj

Efter att ha träffat och gift sig med Margareta Strömstedt 1953 uppfostrade Strömstedt två söner, Niklas och Lotten. Han gick bort 2016 efter en lång tids sjukdom. På Maria Magdalenas kyrkogård i Stockholm blev Bo Strömstedt begravd. Bo Strömstedt, publicist och tidigare chefredaktör för Expressen, har gått bort. Hans ålder angavs till 87.

Slutet kom plötsligt eftersom han var gammal. Sonen Niklas Strömstedt säger till Aftonbladet att han kände sig “konstig” efter att hans pappa gått bort. Efter en lång kamp mot sjukdomen somnade publicisten och romanförfattaren Bo Strömstedt vid 3-tiden på fredagen. Aftonbladet citerar Niklas Strömstedt, sonen, som verifierat historien. Det slutade för att han var gammal. Han erkänner att det är en ovanlig upplevelse att förlora en förälder.

Innehållschef på Expressen

Bo Strömstedt, född i Vasa, Finland, 1929, var tidningens chefredaktör 1977–1991. Därefter tog han över för Per Wrigstad. Strömstedt hade arbetat som litteraturkritiker och tidningens kulturredaktör tidigare. Han har även undervisat i journalistik som gästprofessor vid Göteborgs universitet och tagit hedersdoktor vid Lunds universitet.

TT rapporterar att Expressens upplagarklyfta med Aftonbladet fördubblades under Strömstedts femton år som chefredaktör. Det meddelades 1991 att “Sveriges mäktigaste tidningsman slutar” när han sa upp sig från sin tjänst. Expressen sålde då cirka 570 000 exemplar dagligen. Strömstedt uttryckte dock också oro för att rivalen skulle kunna slås ut i sammanhanget.

Om Aftonbladet försvann, sa han till TT, skulle Expressen tappa spetsen och bli tråkig. Aftonbladet passerade Expressen som Sveriges mest lästa tidning på några korta år efter lanseringen.

tagit chansen i fängelse

Strömstedts sista år som ansvarig utgivare på Expressen präglades av en av de mest minnesvärda incidenter han skrivit om. Då väcktes en uppmärksammad rättegång för grovt förtal av Justitiekanslern. Enligt TT kommer detta efter att publikationen avslöjat manipulerade bandy- och ishockeytävlingar, där spelare avslöjats för att ha samarbetat för att fuska om pengar.

Stora mängder pengar hade spelats på det slutgiltiga resultatet av gamla Tipstjänst, därför blev frågan känd som “spelskandalen” när den avslöjades. Bo Strömstedt fick åratal i fängelse för händelsen, men 1991 förklarade en pressfrihetsjury honom oskyldig till alla 176 anklagelser mot honom. För alla Sveriges medier var detta en konflikt värd att bevaka. Bo Strömstedt sa till TT att om JK hade lyckats med sin strävan att bredda området för allmänt åtal hade det varit till men för alla journalister.

Varit sjuk ett tag

Sedan giftermålet 1953 har Niklas och Lotten Strömstedt kallat Bo och Margareta Strömstedt för sina föräldrar. Strömstedt dukade äntligen under för sin sjukdom på fredagskvällen. Olle Svenning, en av hans vänner, hävdar att han var omgiven av familjemedlemmar. Svenning säger till Aftonbladet att beskedet var tragiskt väntat eftersom han varit sjuk så länge.

Han tillägger att han “glimtade” sin kompis några gånger, men att det blev allt svårare att kommunicera med honom i slutskedet. Redan i hans sista dagar tillät Bos märkliga minne honom att recitera poesi på både svenska och finlandssvenska.

Full av glädje och glädje

Enligt Svenning är Bo Strömstedt en riktigt gemytlig och musikalisk individ. Du hade en fantastisk tid att prata kultur med honom och han var en fantastisk person överlag. Thomas Mattsson, nuvarande chefredaktör på Expressen, mejlade i fredags Aftonbladet för att dela nyheten. Han konstaterade att Bo Strömstedts betydelse för publiceringen inte kunde överskattas.

Bo var mer en man med vackra fraser än ord, men han verkade förkroppsliga vår egen essens. Som han uttryckte det, “kontrovers är livsnerven i kvällstidningen”; vi måste ta slagsmål i domstolarna och med de mäktiga. Hans inlägg i Expressen förbättrade nyhetsförmedlingen och debatten under en period då media i Sverige var mycket mer begränsad än nu.

På vilket sätt tänker du om honom?

Bo var – och är! — givetvis en förebild för mig och andra publicister som tror på journalistikens förmåga att blanda ljuset med det tungt vägande, och som anser att etablerade medier har ett viktigt ansvar att också informera, skriver Thomas Mattsson i mejlet. Bo Strömstedt, publicist och tidigare chefredaktör för Expressen, gick bort vid 87 års ålder.

För att parafrasera konstnären Niklas Strömstedt, “han är med i allt vi gör” är hur han alltid kommer att tänka på sin bortgångne far. Publicisten Bo Strömstedt avled vid 03-tiden på torsdagen efter en lång kamp mot sjukdomen. Han var gammal och hans kropp höll på att försvinna. Niklas Strömstedt, 57, säger om sin pappa, “Han somnade lugnt i natt, men det är klart att det är tomt och trist och konstigt.”

Expressens legendariske chefredaktör

Bo Strömstedt tog en fil kand i filosofi från Lunds universitet 1950 och började arbeta som kritiker på Expressen året därpå. Han var en av tidningens mest lysande redaktörer från 1977 till 1991.

Det är nog det bästa han tar en tupplur

De skriver till Expressen, “Vi är naturligtvis alla väldigt ledsna, men vi tycker att det var skönt för honom att vila och att han sitter vid poeternas bord tillsammans med Bellman, Stiernhielm, Astrid Lindgren, Taube och Aspenström.” Margareta, Niklas och Lotten Strömstedt är tillsammans med sina respektive familjer medlemmar i Strömstedtska klanen. Eftersom det är midsommar, kanske de bryter ut i en snapslåt. Men vi andra kommer att ha platsen för oss själva.

Familjen sörjer just nu privat. På många sätt kommer jag alltid att minnas honom. Min mamma tillbringade praktiskt taget hela sitt liv med honom, och jag ser spår av honom i mina egna barn och syster. Enligt Niklas Strömstedt väger det mycket. Bo Strömstedt, författare och publicist, har gått bort. Hans ålder angavs till 87.

Bo Strömstedt, som varit sjuk ganska länge, somnade äntligen på fredagskvällen med sina familjemedlemmar omkring sig. Det slutade för att han var gammal. Sonen Niklas Strömstedt säger till Aftonbladet att han kände sig “konstig” efter att hans pappa gått bort. Bo Strömstedt var chefredaktör för Expressen 1977 till 1991.

På samma tidning hade han även tidigare tjänstgjort som litteraturkritiker. Verken “Löpsedeln och insidan” (1994) och “Det tjugonionde brevet” (1998 ) är också hans verk. Strömstedt var också programledare för tv-programmet “Svenska krusbär” i slutet av 90-talet, där han diskuterade svenska poeter och poesi.

Bo Strömstedt var far till Niklas och Lotten Strömstedt och make till författaren och journalisten Margareta Strömstedt. Olle Svenning, en nära vän, minns Bo Strömstedt som en sällskaplig, musikalisk och glad person som under sina sista år kämpade för att behålla kontakten med omvärlden men lyckades “glimt”:

Redan i hans sista dagar tillät Bos märkliga minne honom att recitera poesi på både svenska och finlandssvenska. Enligt Svenning, som pratat med Aftonbladet, var han en fantastisk kulturintresserad människa som man njöt av att umgås med. Bo Strömstedt, infödd finländare, föddes i Vasa 1929. Från och med 1951 som litteraturkritiker fortsatte han under många år som Expressens kulturchef. Han tog över som redaktör för Expressen efter Per Wrigstad 1977.

Bo Strömstedt Sjukdom

Enligt TT slutar “Sveriges mäktigaste tidningsman” när Bo Strömstedt hoppade av som utgivare 1991 efter 30 år vid rodret. Expressens dagliga upplaga uppskattades till 570 000 exemplar, och inte utan anledning. Strömstedt var chefredaktör för Expressen i femton år, under den tiden fördubblades tidningens läsarklyfta mot Aftonbladet; När Strömstedt lämnade sin tjänst uttryckte han rädsla för att den senare skulle avsättas. I en intervju med TT varnade han för att förlusten av Aftonbladet gör att Expressen blir unken och tappar spetsen.

Men utan Bo Strömstedts ledning rasade tidningens upplaga och krisen höll i sig i åratal. Aftonbladet passerade Expressen som Sveriges mest lästa kvällstidning på bara några korta år. Efter att Strömstedt lämnat sparkade den en gång så mäktiga och välmående tidningen snart flera chefredaktörer. Ett mycket uppmärksammat åtal för grovt förtal väcktes av Justitiekanslern året innan till Strömstedts avhopp från Expressen. Tidningen hade under Bo Strömstedts ledning som utgivare avslöjat manipulerad bandy och ishoc

Bo Strömstedt Sjukdom
Bo Strömstedt Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!