Elisabeth Ohlson Wallin Fru

Miriam Bryant Vikt
Miriam Bryant Vikt

Elisabeth Ohlson Wallin Fru – Elisabeth Anna Karin Ohlson Wallin är en svensk teaterchef, konstnär och fotograf. Hon föddes Ohlson den 28 maj 1961 i Skara. De flesta känner till Elisabeth Ohlson Wallin från den uppmärksammade utställningen Ecce Homo. Hon jobbar som frilansande porträttfotograf varje dag.

Biografi

Ohlson Wallin har varit fotograf sedan 1980, men det var inte förrän den omstridda bildutställningen Ecce Homo 1998 som hon gjorde sig ett namn. Den första offentliga visningen av Ecce Homo ägde rum i ett härbärge som konstnären personligen hyrt av Stockholms brandkår på Renstiernas gata i Stockholm. Den 16 juli 1998 inföll Ecce Homos visning på Europride-dagen.

Efter ett besök i klipprummet på Södermalm bad dåvarande diakonen Tuulikki Koivunen Bylund vid Uppsala domkyrka konstnären att presentera bilderna som ett bildspel i kyrkan den 16 september 1998, som en del av kulturnatten. Elisabeth Ohlson Wallin ledde tre meditationsgudstjänster medan hon presenterade bilderna, spelade klassisk musik och beskrev var och en. Livets ords protest utanför katedralen registrerades samtidigt med 12 000 besökare.

Bildvisningen resulterade i bombhot mot katedralen, och dåvarande påven Johannes Paulus II avbröt ett möte med ärkebiskop KG Hammar. Trots detta reste showen i två år i hela Sverige och Europa och utlöste ofta upplopp och protester. Protesterna utanför och inne i Annedals kyrka i Göteborg, november 1998, och uppståndelsen utanför Norrköpings stadsmuseum när konstnären Elisabeth Ohlson Wallin försökte dokumentera protesterna fick starkast respons. Konstnären skyddades så småningom genom att föras utanför staden med poliseskort.

Ohlson Wallin hämtar inspiration från barocka bibliska målningar, men hon genomsyrar ofta bilderna med en dokumentär innebörd tack vare sin erfarenhet som pressfotograf för tidningar. Hennes fotografier gör kampen för hbtq-rättigheter mycket tydlig. Utställningarna Helgon och In Hate We Trust, varav den senare var starkt influerad av Caravaggio och Artemisia Gentileschi, skildrar båda denna kamp.

Lars Grdfeldts författarskap och Eva Dahlgrens musik förstärker bilderna. Hon tilldelades Humanisternas Ingemar Hedenius-pris 2009. På Nationalmuseum i Stockholm finns bland annat konstverk av Ohlson Wallin. Hon presenterade Jerusalem på Världskulturmuseet i Göteborg 2010. En av de 15 bilderna, som skildrade hbtq-personers kamp i Jerusalem, togs bort efter diskussioner mellan Göteborgs underrättelsetjänst och museets ledning. Tre homosexuella muslimska män ska ha avbildats på en bönematta i konstverket som togs bort.

Elisabeth Ohlson Wallin Fru

Kung Kristina Alexander, en nyskapad pjäs om regenten Kristina som transperson som Elisabeth Ohlson Wallin skrev tillsammans med skådespelaren Aleksa Lundberg, som också representerade Kristina, gjorde teaterdebut 2017. Ture Rangström stod för premiären 2017, vilket hölls i Stockholm på lilla Strindbergsteatern.

2019 hängde hennes verk Paradiset över huvudaltaret i Sankt Pauli kyrka i Malmö. Den här versionen av Adam och Eva i paradiset av Lucas Cranach har HBTQ-personer. Den döptes till den första hbtq-altartavlan i Sverige. 2012 gav Ohlson Wallin den till Skara domkyrka, men den fick avslag eftersom den var politisk. Efter ett långvarigt argument där bland andra Lundabiskopen Johan Tyrberg hänvisade till bilden som gnostiker, togs den bort kort därefter. Eftersom ormen, ett kristet emblem för ondskan, var transpersoner, sades den också vara transfobisk.

Ohlson Wallin sa under beslutsmötet angående Paradisets avsättning att “Beslutet beror på att vi i Sverige inte är mogna nog att ha ett altarbord i det heliga rummet med hbtq-kopplingar” och att hon skulle återkomma med en ny HBTQ-altarbord att presentera för kyrkan. Sätt stopp för försäljningen och flytta julen till påsk. Elisabeth Ohlson Wallin, konstnär och fotograf, gjorde det uttalandet efter att ha blivit så sjuk att hon behövde syrgasbehandling 24 timmar om dygnet för att andas.

Jag tror nej, gå inte ut, strunta i den här julen, fira den till påsk istället, tillägger hon, efter att du varit på sjukhuset och sett hur farlig den här sjukdomen är. Under fyra dagar var hon inlagd på Södersjukhuset i Stockholm där hon fick syrgasbehandling dygnet runt. Den välkända och prisbelönta fotografen och konstnären tackade sjukhuspersonalen i ett meddelande på Instagram och rådde folk att iaktta försiktighet.

“Jag behöver fortfarande ha syrgas kopplat till mig 24 timmar om dygnet. Även om de aldrig får sitta stilla, är personalen lugna och artiga och uppvisar varken spänning eller irritabilitet. Jag ber dem böner. Jag känner mig verkligen skyddad och älskad. Elisabeth Ohlson Wallin, 59, skrev från sin sjukhussäng, “Var försiktig och shoppa inte just nu

.

Hälsningar till sjukvårdspersonalen

Hon har släppts efter fyra dagars behandling för covid-19 när Aftonbladet ringer upp henne. Jag är mycket mer tillfreds. Bara väldigt, extremt utmattad. Det var en genuint fantastisk upplevelse att få veta hur farligt detta virus är. Man lär sig att vara blygsam om livet, hävdar hon. Elisabeth Ohlson Wallin fortsätter att delta men tar mycket ledigt för att koppla av.

Mina lungor kunde inte riktigt ta in det nödvändiga syret, därför fick jag syrgas. Att starta processen så att jag kunde andas tillräckligt på egen hand tog fyra dagar. Trots att de går på knäna var personalen på Södersjukhuset ganska tålmodiga. Besättningen har så mycket att berömmas för, särskilt hur de motiverar varandra och fortsätter att arbeta hårt. Jag känner att jag har fått ett andra liv just nu eftersom jag är så tacksam.

Den här julen, strunta i det, sa uppropet

Ohlson Wallin, som har gett ut flera konstböcker, rönte beröm för utställningar som “Ecce homo” och “In hate we trust”, väckte uppmärksamhet som manusförfattare och regissör, med mera, råder nu alla att avbryta eventuella mellandagsförsäljningar och eventuellt till och med skjuta upp jullovet. Jag tror verkligen att det inte är värt besväret. Jag tror nej, gå inte ut, strunta i den här julen, fira den till påsk istället, tillägger hon, efter att du varit på sjukhuset och sett hur farlig den här sjukdomen är.

Vi behöver nog bara lugna ner oss på riktigt. Jag inser att alla har press på sig att erbjuda presenter och barn väntar och längtar. Det är ganska utmanande; på ambulansfärden hem från sjukhuset såg jag hur stressade och aktiva individer är. Julen är en psykologisk mardröm eftersom vi ställer så höga krav på oss själva för hur det ska vara, trots att det finns sjuka människor runt omkring oss. Men jag hoppas innerligt att alla kan hålla sig inomhus om det överhuvudtaget är möjligt.

Elisabeth Ohlson Wallin är oroad över vad som händer om det inte finns tillräckligt med vårdinrättningar i januari och februari till följd av den ökade smittspridningen under juluppehållet. Jag hade inte överlevt om jag inte fått vård. Det är ett stort problem även om du bara får syrgasstöd istället för en ventilator. Organen kan börja svikta om man inte får tillräckligt med syre, varnar hon.

Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf, fick syrgasbehandling dygnet runt samtidigt som hon fick medicinsk behandling för covid-19. Hon uttrycker sin tacksamhet till Södersjukhusets team i ett inlägg på Instagram. Trots att de aldrig får sitta tyst är de lugna och trevliga. Jag ber dem. Jag känner mig verkligen skyddad och älskad. Undvik att sälja direkt och var försiktig.

Nu när hon släppts säger Ohlson Wallin till Aftonbladet att hon mår mycket bättre men att hon är ganska utmattad. Det var en genuint fantastisk upplevelse att få veta hur farligt detta virus är. Man lär sig att uppskatta livet mer, sa hon till tidningen. De uppmärksammade föreställningarna “Ecce homo” och “In hate we trust” är bara ett par av höjdpunkterna som Ohlson Wallin är känd för. Elisabeth Ohlson Wallin, en fotograf som var starkt engagerad i Noaks ark på 1980- och 1990-talen, försåg oss med många vackra bilder.

Hon lär oss idag hur vi använder våra smartphones för att ta bättre bilder. Vi håller tummarna för att det ska synas på vår hemsida och i sociala medier. Som Elisabeth själv formulerade det så fanns “härliga och hungriga studenter” på plats i både riksorganisationen och lokföreningar. Stockholm stod värd för den första Ecce Homo-utställningen 1998.

Senare hölls en utställning som tilläts av ärkebiskop K. G. Hammar i Uppsala domkyrka. Senare gjorde Ecce Homo en jordglobsturné. Den 3 oktober 2012 öppnade Belgrad, Serbien, som vid den tiden var den enda staden i den regionen i Europa som var värd för en Ecce Homo-utställning, officiellt sina dörrar. Säkerhetsvakter måste vara i tjänst dygnet runt för att säkra utställningen.

Miriam Bryant Vikt
Miriam Bryant Vikt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!