Börje Salming Ung

Börje Salming Ung
Börje Salming Ung

Börje Salming Ung – Den svenska ishockeylegenden Börje Salming föddes den 17 april 1951 i Kirunas Jukkasjärvi församling i Norrbottens län. 1973 anslöt sig Salming till de första svenska proffsen som spelade i NHL i Kanada, tillsammans med Juha Widing och Thommie Bergman, efter att ha vunnit två SM-guld med Brynäs IF. Han var medlem i Toronto Maple Leafs. Då var han känd som “Kungen” och “BJ” på jobbet. Efter 16 år med laget blev Salming en ikon.

Salming deltog i 46 Tre Kronor-landskamper från 1972 till 1992, inklusive matcher i Canada Cup och VM. Han har blivit invald i både Hockey Hall of Fame och International Ice Hockey Federation Hall of Fame. Börje Salming var Stig Salmings yngre bror och Bianca Salmings pappa, en mångkampare. Han var en same.

Personlig historia

Karin Salming (1927–2022) och Erland Salming (1921–1956) fick sonen Börje innan de fick dottern Karin Salming. Han tillbringade sin barndom i städerna Kiruna och Salmi. Vid fem års ålder dog Salmings far, en gruvarbetare, i en olycka på jobbet. Anders Nikolaus Salming (1896–1971), som ursprungligen var från same, är den som gav honom efternamnet Salming.

1922 tog han efternamnet Salming, efter byn han föddes i, som ett led i försvenskningen av samiska och finska namn. För Salming var det samiska arvet mycket viktigt; han identifierade sig som halvsamer till en början, men så småningom som same, och han sattes till och med upp på väljarlistan till Sametinget. Skidåkaren Erik August Larsson var gift med en av sina fastrar.

Börje Salming började åka skridskor vid sex års ålder och kom så småningom med i killtruppen i Kiruna AIF; hans familj bodde nära Matojärvi ishall. Som barn var han också handbollsspelare. Salming gifte sig med Margitta Wendin 1974 till 1993. De har två barn, Anders och Therese. Bianca och Rasmus föddes i hans andra äktenskap med Katarina Pettersson.

Börje Salming Ung

I mitten av 2000-talet skildes paret. Pia Lindahl (född 1968) var hans hustru från 2016 till hennes död. Nacka var parets hem. Salming fick ballongvidgning för sin angina pectoris kort efter att de gifte sig. Salming avslöjade sin kamp med amyotrofisk lateralskleros (ALS) den 10 augusti 2022, och han gick bort den 24 november, 71 år gammal, på grund av sjukdomens konsekvenser. Den 20 december 2022 begravdes Salming vid en privat ceremoni i Skogskyrkogården. Min 95-åriga mamma Karin gick bort för tre dagar sedan.

Karriär

Innan han värvades av Brynäs IF 1970 spelade Salming i Kiruna AIF i tre säsonger. Där vann han och hans storebror Stig Salming den svenska titeln i rygg mot rygg. Hans första VM-medalj var ett brons 1972, året då han utsågs till landslaget. 1973 fick han silver. Eftersom han var en av de första europeiska spelarna som gjorde sig ett namn i Nordamerika, draftades han till National Hockey League (NHL) av Toronto Maple Leafs 1973.

Den 17-åriga NHL-karriären för Börje Salming delades jämnt mellan Toronto Maple Leafs (16 år) och Detroit Red Wings (1 år). Med 620 assist är han klubbrekordhållaren för flest assist i Torontos historia. Han hjälpte bland annat till att lansera Canada Cup-evenemangen 1976. Salming hyllades till stor del hemma 1976 under Canada Cup efter att den kanadensiska publiken gav honom stående ovationer under matchen mellan Sverige och USA.

Salming utsågs också till turneringens All-Star-trupp. Här är Salmings syn på situationen: Spelet i Toronto är något jag alltid kommer att minnas. Stående ovationer skänktes mig av kanadensiska fans när jag stolt representerade mitt land. Nationella gränser gäller inte alltid för hockey. (Från engelska språket) Han flyttade till Vaxholm efter att ha spelat för AIK ett tag efter att han återvänt till Sverige.

Han etablerade Salming Sports där. Han äger nu företag som sysslar med alkoholhaltiga drycker och underkläder. Produkter som ishockeyklubbor och handskar bär hans namn också. Blod, svett och hockey—17 år i NHL är Börje Salmings självbiografi. Femtio hockeyexperter, inklusive nuvarande och tidigare NHL-spelare, författare, sändare, tränare och styrelsemedlemmar, sammankallades av the Hockey News magazine 1998 för att skapa en lista över de hundra bästa spelarna i NHL:s historia.

Salming var den enda svensken som kom med på experternas lista och de placerade honom på 75 av 100. Salming erkändes som en av de sex bästa ishockeyspelarna under de senaste hundra åren ett decennium efter det. Detta var relaterat till en bankett som ägde rum i Québec den 17 maj 2008, för att fira 100-årsjubileet för Internationella ishockeyförbundet. Sommar i P1, ett radioprogram i Sverige, med Salming som gästtalare den 13 juli 2014.

På Tidernas hockeygala den 17 november 2022 i Avicii-arenan prisades Börje Salming flera gånger; detta var hans sista offentliga framträdande, som inträffade mindre än en vecka innan han gick bort. “Ge aldrig upp och ha kul hela tiden” har varit hans livs credo. Vid den första matchen för säsongen 2006–07 den 4 oktober 2006, på Air Canada Centre, fick Salming sin tröja nummer 21 hissad upp i taket på hemmaarenan som en symbol för hans insatser i klubben.

Jamal Mayers hade “Salming’s” nummer 21 under säsongen 2009–10, till exempel, eftersom Toronto Maple Leafs är ett av flera NHL-lag som har tagit bort tröjantalet viktiga spelare vars karriärer avbröts av skador som ådrog sig när de spelade för klubb. Tillsammans med andra klubbstorheter som Mats Sundin har Toronto rest ett monument på Legends Row för att hedra Börje Salming. På Matojärvi Sports Arena fick Salming sin start och den 3 december 2016 höjdes taket på den fullsatta ishallen för att få plats med hans tröja nummer 21.

Börje Salming fick stående ovationer i Avicii Arena den 17 november 2022, under Svenska Ishockeyförbundets hundraårsfirande med Tidens hockeygala. Tiderna All-Star-laget valde ut honom och Nicklas Lidström som två av sina backar. Dessutom gav NHL-kommissionären Bill Daly honom utmärkelsen Honorable Mention. 2023 instiftade NHL Alumni Association (NHLAA) Börje Salming Courage Award som en hyllning till Börje Salming. Den här hockeyhjälten fyller snart 70 år.

Lagom till Börje Salmings jubileum uppvaktade SportExpressen honom. En utmärkt intervju med ikonen där han diskuterar sitt liv efter pappas död, sitt välkända yrke och sin kärlek till Pia. Det är svårt för mig att tro att jag närmar mig min 70-årsdag. Enligt Börje Salmings uppfattning är det dock i princip bara en siffra. Det är svårt att tro att Börje Salming är på väg att fylla 70 år när man ser honom.

Även om det har gått femtio år sedan han gjorde sitt första mål på isen står han fortfarande kvar som om ingenting har förändrats. Ett par “Salming”-gymnastikskor, svarta till färgen, är hans skor att välja på. Hans figur, gömd under hans fashionabla plagg, är lämplig för en sexig Hollywood-film. Han har också frisk hud. Börje Salming tittar ner i sjön och säger: “Jag kommer hit flera gånger i veckan.” I allra sydöstra hörnet av Stockholm, på en gata som heter Nacka Strand, befinner vi oss.

Ner till restaurangen, som ligger bara hundra meter bort vid sjön, måste vi gå ner för väldigt många trappsteg. När de anländer till piren kommer båtar som slåss mot strömmen. När jag reser in till stan brukar jag ta en båt. Jämfört med att köra är det bekvämare. Det tar ungefär tjugofem minuter. Enligt Börje Salming “går jag på samma biljett som busskortet” när han börjar gå ner för trappan. Snart är vi tillbaka på trappan, med stor bokstav T.

Från sina två tidigare äktenskap har Börje Salming ärvt fyra barn. Hans första fru Margitta, som han träffade i Gävle, gav honom två barn: Anders som är 46 år och Teresa som är 44 år. De kallar Vaxholm, samma stad där Börje tidigare bodde, granne med alpinkungen Ingemar Stenmark, efter sin tid i NHL. Från Toronto kom Anders och Teresa. Rasmus, 25, och Bianca, 22, är Börjes barn från hans äktenskap med Katarina. Per Börje kallar de båda staden hem. Lika många barnbarn som barn – totalt fyra – är mina.

Börje Salming Ung
Börje Salming Ung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!