Claes Hellgren Längd

Claes Hellgren Längd
Claes Hellgren Längd

Claes Hellgren Längd – Claes Hellgren är en svensk sportspelare och före detta handbollsmålvakt. Han föddes i Norrköping den 27 februari 1955. Han spelade 214 landskamper och var deltagare i de olympiska sommarspelen 1984 respektive 1988 i Seoul. Efter det fortsatte han med att träna många landslag och klubblag.

Personlig historia

Rune Hellgren, arkitekten och simmaren vars pappa simmade med SoIK Hellas, vann tre individuella SM-märken i långbana 1943 och 1945 för 200 meter bröstsim respektive 400 meter bröstsim. Förutom att undervisa i offentliga skolor hade mamma Anna-Carin Hellgren tillsyn över gymnastiken. Under en resa till Västerås 1967 blev Claes Hellgren intresserad av handboll.

Som förberedelse för deras kommande flytt tog föräldrarna med sig sina söner på en sightseeingtur i staden. Passagerare ombord på tåget var handbollsspelare från Tjeckien, Sovjetunionen och Danmark, som alla tävlade i det pågående världscupen. Hellgren interagerade till en början med handbollslandslaget under VM-semifinalmatchen mellan Danmark och Tjeckoslovakien i Rocklundahallen.

Klubbupplevelse

Efter att ha skrivit på med Irsta HF debuterade Claes Hellgren 1972–1973, då han spelade för klubbens A-trupp i division 3. 1974, efter två säsonger, kom IF Guif åter till toppnivån efter att han värvats. Säsongen 1977 var den enda av Hellgrens fyra på Guif som nådde SM-slutspel; tyvärr blev de utslagna i semifinalen av SoIK Hellas.

Hellgren kom till IK Heim 1978. Under sina fem år där tog laget sig till SC-slutspelet fyra gånger och vann titeln 1982 och 1983. Säsongen 1979–80 mötte truppen mot slutmästarna CB Calpisa Alicante i Cupvinnarcupens semifinaler, deras enda betydande internationella prestation för tiden. Claes Hellgren och Björn Jilsén, två Heimspelar från Sverige, blev de första utländska proffsen i handboll sommaren 1983 när de flyttade till Teneriffa för att spela för Tres de Mayo, en klubb som nyss skapades 1968 och var nybörjare i Spaniens topp liga.

Claes Hellgren Längd

Hellgren röstades fram som Årets spelare i Spanien under sin rookiesäsong, där laget också slutade sexa och nådde den nationella cupturneringens semifinal. Hellgren förblev ensam svensk i truppen nästa år då de placerade sig nionde. Hellgren var medlem i Göteborgs HP Warta-lag 1985–1986 som förlorade i SM-finalen mot Redbergslids IK.

En tränartjänst i USA gick före den aktiva karriären 1986 och 1987. Mellan 1987 och 1990 tränade Hellgren hockeylaget Irsta HF. Säsongen 1989–90 var deras första framträdande i Allsvenskan, den främsta serien i Sverige. De avslutade grundserien på fjärde plats och fortsatte med att förlora SC-semifinalmatchen mot HK Drott. Hellgren tränade Stavanger IF den senaste säsongen (1990–1991). Efter ett kort uppehåll 1995 vann hon US Sushi Masters.

Speltid i landslag

Hellgren debuterade för Sveriges A-landslag den 10 september 1976 i en match mot Schweiz i Trelleborg. Segern blev Sveriges, 19-16. Han var med i landslaget i tolv år, under den tiden spelade han under fyra kaptener (Bertil Andersén, Ingemar Eriksson, Caj-Åke Andersson och Roger Carlsson). Han representerade Sverige i OS 1984 och 1988, där han rankades femma, och i världsmästerskapen 1978, 1982 och 1986, där han rankades åttonde, elfte respektive fjärde.

Hellgren hade länge rekordet för flest A-landskamper som spelas av en svensk spelare. Av dem var 29 i OS- eller VM-slutspelet. När Hellgren nådde 200 landskamper blev hon den första svenska handbollsspelaren att göra det. En plats i världslaget 1984–85 var en belöning för det arbete som lagts ned under de olympiska sommarspelen 1984. [referens krävs] Under åren 1984 och 1985 utsågs han till världens bästa målvakt.

En karriär inom management och coaching

En ledighet från tävlingsspel och utnämningen till kapten för USA:s damlandslag markerade början på en karriär inom ledarskap. De kvalificerade sig till 1986 års panamerikanska mästerskap i Brasilien genom att vinna sin kvalificeringstävling. Ungern och Österrike var värdar för VM 1986 i december. USA slutade sist av de sexton lag som tävlade. Efter det guidade han truppen att triumfera vid Pan American Games 1987 i Indianapolis i augusti.

Mellan 1987 och 1990, när han spelade för Irsta HF, gick Hellgren gradvis över till att vara enbart tränare. Han var kapten för det svenska U-landslaget under en enda säsong (1988–89), samma år som truppen blev UVM:s åttonde affiliate. Från 1990 till 1992 var han chef för Stavanger IF. Truppen tävlade i Europacupen för mästarlag under sin debutsäsong. Trots att SIF besegrade finska mästarna Sjundeå IF besegrades SIF i andra omgången av HK Drott. Stavanger besegrade Runar med 21-20 i finalen i den norska mästerskapscupen under andra säsongen. De tog sig vidare till slutspelet i Eliteserien och förlorade i kvartsfinalen i Cupvinnarcupen mot Vikingur Reykjavik.

Från 1992 till 1994 var Hellgren huvudtränare för Irsta IF. Inget av åren tog de sig förbi vårserien, där åtta lag tävlar, än mindre slutspel. Hellgren övervakade USA:s landslag för både män och kvinnor från 1994 till 1996. Som tränare för damlandslaget och huvudinvesterare i Olympiska spelen i Atlanta 1996, övervakade Hellgren förberedelserna för sommarspelen 1996.

I mars 1995 vann kvinnorna vid Pan American Games som hölls i Mar del Plata, Argentina. Bland de tjugo länder som tävlade vid årets världsmästerskap i Österrike-Ungern, slutade USA på en sjuttonde plats. Av åtta lag som tävlade i OS kom detta sist. I herrtävlingen placerade de sig på 21:a plats av 24 tävlande i världscupen 1995 och 9:a av 12 i olympiska sommarspelen 1996.

Han hade tillsyn över det svenska damlandslaget från 1996 till 1999. 1996 slutade Sverige på åttonde plats av tolv lag i EM-slutspelet i Danmark, men de kunde inte kvala in till VM 1997 eller 1999. Han tränade IF Guif från 1998 till 2001. 1999 avancerade truppen till Elitserien. År 2000 tog de sig som nybörjare till kvartsfinal i SM-slutspelet. 2001 mötte de Redbergslids IK i SM-finalen, men Redbergslids IK vann med 2-1.

Under åren som följde tränade han målvakter för en mängd olika organisationer, bland annat Svenska Handbollförbundet (2008–2012), Rhein-Neckar Löwen (2010/11), AG Köpenhamn (2010–2012) med flera. Han har sedan 2014 ansvarat för Hammarby Fotbolls fysiska träning. I sina föreläsningar utgår Claes Hellgren från sina omfattande livserfarenheter för att diskutera topp individuella prestationer och vikten av att bygga ett team där varje medlem bidrar till helheten. Gör det möjligt för människor att utvecklas och lyckas trots extrema motgångar.

Efter att ha upplevt svåra buksmärtor fördes 68-årige Claes Hellgren till sjukhus med ambulans. Mängden blod i buken var 1,5 liter. Jag hade inte överlevt om jag inte hade gått in, säger handbollsexperten till Aftonbladet. Den mycket sedda tv-kommentatorn vann sin 56:e handbollstitel i januari. Det blå ljuset tändes i ambulansen två månader senare.

En plötslig och kraftig magvärk drabbade Claes Hellgren precis efter att han kommit hem från ett träningspass. Maria kom tillbaka efter att ha gått ut med hunden och upptäckte att maken Claes låg utspridda på toalettens golv. Han berättade för Aftonbladet att buksmärtan var svår. Efter att ha slagit 112 konstaterades att 68-åringens tillstånd inte motiverade att en ambulans skulle skickas. Som ett resultat fördes Hellgren snabbt av sin familj till Västerås för en röntgen.

Vad hittade de?

Fem magblodartärer hade spruckit, vilket gjorde att 1,5 liter blod svämmade över buken, som det visade sig.

Sjukhusinläggning ordnades för Claes Hellgren

Efteråt bereddes en akut ambulans för att föra patienten till Uppsala Akademiska sjukhus. Enligt Claes Hellgren var den relativt korta 35-minutersresan på drygt sju mil en bragd. Så det var tur. Ingen sa något när jag gick in, men senare sa de att jag inte hade varit här idag om jag inte hade varit det. Efter vad som kändes som en evighet var det äntligen morgon, och farväl. Jag skulle inte ha tagit mig därifrån levande om jag hade avstått från att gå in.

Medan han sov opererades han. Han fick återvända till Västerås efter att ha tillbringat några dagar på akuten, där han stötte på ytterligare ett hinder. Hans veckolånga dropp var ett resultat av en infektion i hans bukregion. Istället åkte han till sjukhuset i Västerås för ett tarmsår och väntade ytterligare en vecka på att det skulle läka.

En “helt fin” Hellgren är idag. Han fortsätter att arbeta som vanligt på sitt träningscenter trots den förödande inverkan på hans tillstånd. Han kan sköta sin dag normalt, var bara försiktig så att du inte har bråttom. Det finns ett slut, och det vet jag, men jag vet också att saker och ting kan bli bättre. Ju mer jag reser desto blygsammare blir jag, säger Claes Hellgren.

Claes Hellgren Längd
Claes Hellgren Längd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!