
Elisabeth Svantesson Längd – Elisabeth Svantesson är en svensk (moderat) politiker och nationalekonom. Hon föddes i Lundin den 26 oktober 1967 i Lycksele församling i Västerbottens län. Svantesson har varit svensk finansminister och finansminister i Kristerssonförvaltningen sedan 2022. Fram tills nu hade ingen moderat kvinna haft finansministerposten.
Sedan hon valdes 2006 till att representera rebro länsvalkrets har hon varit ordinarie riksdagsledamot och som ekonomisk och politisk talesperson för Moderaterna. Svantesson var licentiatexamen i nationalekonomi vid rebro universitet och doktorand i nationalekonomi vid rebro universitet innan hon valdes in i riksdagen.
Hon tjänstgjorde som regeringen Reinfeldts arbetsmarknadsminister från hösten 2013 till hösten 2014. Svantesson valdes till Moderaternas andre vice partiordförande den 10 januari 2015 och han fick 100 % av rösterna. Hon valdes till förste vice partiordförande den 19 oktober 2019 med 100 % av rösterna.
Inledande stadier
Kyrkoherde Alvar Lundin i Svenska Missionsförbundet och hans hustru Karin (f. Mattsson) är föräldrar till Elisabeth Svantesson. Hennes pappa var stationerad i Lycksele, så det var där hon föddes. Hennes fars jobb krävde att familjen flyttade flera gånger under hennes barndom. Hon gick på Palmcrantzskolans gymnasieskola i stersund.
Utbildning
1987 flyttade Svantesson till rebro för att skriva in sig på ett 3,5-årigt företagsekonomprogram vid rebro universitet. Hon gick på Uppsala universitet för både ekonomi och juridik. Efter att ha tagit sin licentiatexamen i nationalekonomi från rebro universitet 2006, skrev hon in sig på deras doktorandprogram. På rebro universitet 2016 delade hon priset “Årets alumn” med Telias vd Johan Dennelind.
Lagstiftande representation
I och med detta upphöjdes hon till posterna som suppleant i näringsutskottet och ordinarie ledamot i arbetsmarknadsutskottet. Hon utsågs till Riksrevisionsverkets styrelse i november 2009 och var suppleant för den i oktober 2009. Efter att ha blivit invald 2010 satt Svantesson i finans- och EU-utskotten innan han tog rodret i arbetsmarknadsutskottet 2012. Hon meddelade planer på att göra en revision av Arbetsförmedlingen och utsåg Mikael Sjöberg till generaldirektörsposten.
Elisabeth Svantesson ledde Moderatgruppen som utarbetade deras nya migrations- och integrationsstrategi 2015. I de efterföljande migrationsförhandlingarna med förvaltningen hösten 2015 företrädde hon Moderaterna och förespråkade i första hand ett införande av tillfälliga uppehållstillstånd.
Tillsammans med Moderaternas ledare Ulf Kristersson presenterade Elisabeth Svantesson budgetförslaget för den kommande statsbudgeten 2019 hösten 2018. Hon har varit vice ordförande i finansutskottet, samt ledamot i EU-utskottet och utrikesutskottet, alla befattningar hon har haft sedan februari 2019.
Tro på Kristus
Elisabeth Svantesson är uppvuxen i Missionsförbundet och var tidigare medlem i Frikyrkans Lifets ord. Hon ledde den kristna fraktionen i riksdagen som ordförande från 2011 till 2013. Svantesson går regelbundet i kyrkan och är medlem i Kristet Center. När hon utsågs till regeringen var det en mediafrensi över hennes tidigare offentliga framträdanden och kritiken mot hennes religiösa övertygelse. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund reagerade med förvåning på kritiken genom att säga att han tycker att alla, oavsett religiös övertygelse, ska bedömas på sina insatser.
Olika arbetsuppgifter
Elisabeth Svantesson var informationssekreterare för Ja till lieft, en ideell organisation som var både sekulär och moraliskt emot abort. Mellan 2012 och 2013 var Svantesson ordförande för Föreningen Sverige-Israel som dess nationella ordförande.
Kontroverser
Svantessons dubbeldippning på boendeutgifterna upptäcktes i maj i år. Hon var Norabo 2014-2017 trots att hon bodde med sin familj i södra Stockholm. Det resulterade i bidrag på 50 000 kronor till henne 2016. TV4:s frigivning kritiserades hårt, även av nätverkets egen politiska expert Marcus Oscarsson, därför att Svantesson följt riksdagens lagar.
Elisabeth Svantesson (M) har varit i rampljuset ända sedan hon utsågs till finansminister i Sveriges högerförvaltning efter valet 2022. Sedan dess har M-toppen blivit alltmer populär, vilket har fått Nyheter24 att undersöka de vanligaste googlade frågorna i Sverige som rör Svantesson.
Hur gammal är Elisabeth Svantesson?
Elisabeth Svantesson fyller 56 år hösten 2023; hennes födelsedag är den 26 oktober 1967.
Vad är Elisabeth Svantessons exakta längd?
Statsminister Ulf Kristersson (M) är 169,5 centimeter lång, och medan Elisabeth Svantesson inte har avslöjat sin faktiska längd så framstår hon som betydligt längre utifrån fotografier.
Vet vi om Elisabeth Svantesson har genomgått formell utbildning?
Enligt hennes eget CV hos regeringen tog Elisabeth Svantesson en kandidatexamen i nationalekonomi från universitetet på rebro 1991. Hon återvände till skolan tio år senare för att ta en civilekonomexamen från Uppsala. Hon gick på rebro universitet och tog examen med en licentiatexamen i nationalekonomi 2006.
Vem är Bjarne Svantesson, fru till Elisabeth Svantesson?
Bjarne Svantesson är Elisabeths man. De började dejta när Svantesson var 16 och knöt säcken när han var 21. Bjarne Svantesson är sjuksköterska till yrket. Han briljerar i sitt arbete, men ett yrkesliv har aldrig varit en prioritet för honom. Enligt vad Elisabeth Svantesson berättat för DN tidigare har han tagit på sig ett enormt stort ansvar hemma och med barnen.
Att återuppbygga arbetskraften, få alla som kan arbeta och bidra och få bukt med förmånsbedrägerier är mina högsta prioriteringar. Först då kommer vi att kunna finansiera vårt rättssystem, militära och sociala system på världsklassnivå. Jag föreställer mig Sverige som en plats där alla barn har tillgång till utbildning av hög kvalitet, där tonvikten ligger på lärande och där människor behandlas rättvist. Ett samhälle där ansträngning uppmärksammas och ingen behöver oroa sig för att bli utanför. Det är enligt min mening så vi säkerställer Sveriges fortsatta styrka och säkerhet.
Jag har bott runt om i Sverige sedan jag föddes i Lycksele 1967. Mitt nya hem med min man ligger utanför Nora. Jag tillbringar det mesta av min tid i riksdagen och på vägarna, men när jag inte är där tycker jag om att promenera i skogen, träna på Friskis och titta på tv-program på Netflix. Det är dock viktigt att umgås med nära och kära.
Tanken att ens ansträngningar belönas är avgörande för mig. Jag är bekant med kampen för att få pengarna att gå ihop. När mina tre söner var små bestämde jag och min man att gå våra utbildningar på egen hand. Barnbidragets ankomst den 20:e varje månad gjorde det möjligt att gå och handla mat och kanske till och med till McDonald’s. Då var utlandssemestern ovanlig. Istället tog vi ungarna till Arlanda för att se flygplanen lyfta och landa. Intimt, och det närmaste vi kom ett charterflyg på den tiden.
Jag kom in i politiken sent i livet och fick en plats i Sveriges riksdag 2006. I koalitionsförvaltningen var jag arbetsmarknadsminister mellan 2013 och 2014. Jag arbetade på rebro universitet och var aktiv medlem i rebro kommuns fritidspolitik innan jag blev invald i riksdagen. Mitt examensarbete för min ekonomilicentiatexamen fokuserade på erfarenheterna från nya invandrare till Sverige. Min professionella och politiska verksamhet har båda varit starkt knuten till ämnet integration eftersom det är så viktigt för mig.
Tidigare har jag varit ordförande i Moderaternas policyutvecklande arbetsgrupp. En av de viktigaste faktorerna för att göra Sverige bättre är att få fler att arbeta och bidra till det gemensamma bästa. Det är ohållbart för en välfärdsstat att hjälpa den av två invandrare som för närvarande inte kan försörja sig själva. Till exempel tycker jag att det borde finnas ett bidragstak för att säkerställa att arbetet alltid lönar sig. Det borde inte finnas ett sätt för många bidrag att bli mer än vad som kan tas emot i lönekuvertet.
Sverige står inför många utmaningar just nu, men jag tror att vi kan vända saker och ting. Att produktionslinjen kan återställas, välfärdsbedrägerier stoppas och säkerhetsåtgärder stärkas. Men för det skulle vi behöva en ny administration. Moderaterna är beredda att gå in och gå i spetsen för denna satsning.
