Fredrik Belfrage Sjuk

Fredrik Belfrage Sjuk
Fredrik Belfrage Sjuk

Fredrik Belfrage Sjuk – Fredrik Belfrage är en svensk radioprogramledare och personlighet som föddes den 29 juli 1949 i Växjö. Under 1970- och 1980-talen utvecklade Belfrage en igenkännbar röst och ett ansikte tack vare sitt konsekventa arbete för Sveriges Radio och SVT, särskilt i sportrelaterade sammanhang. Lennart Hyland, känd för sin Hyland’s Corner, var där Fredrik Belfrage började sin mediekarriär.

Han hade sin radiotillkännagivande debut i Radiosporten i Sveriges Radio i början av 1970-talet och sedan dess har han medverkat i en rad kända program i Sveriges radio och TV. Fredrik Belfrages kanske mest kända roll var den som “Gomorron Sverige”-programledaren, som sändes i SVT från 1993 fram till 2017 då Morgonstudion tog plats. Från 1985 till 1989 leddes “Gomorron Sverige” av Fredrik Belfrage.

Biografi

Tandläkaren Ke Belfrage (1915-1985) och Vera Maria, född Vange (1914-1984), är föräldrar till Fredrik Belfrage. Han är medlem av den aristokratiska familjen Belfrage. Belfrage är en av “Hylands pojkar”, vilket syftar på att Lennart Hyland lärde honom hur man sänder. Han började i media som en kvick sportkommentator för Radiosporten, där han bevakade evenemang som simningen vid OS i München 1972 och en av Gunnar Larssons guldtävlingar.

Förutom Gomorron Sweden, Bell & Bom, Prat i Kvadrat, Lilla Sportspegeln och Svenska Melodifestivalen 1982, 1984 och 1987 har Belfrage presenterat för en rad andra program. Han fokuserar större delen av sin tid nuförtiden på att moderera diskussioner på TV eller på seminarier. På 1980-talet var han också svensk kommentator för Eurovision Song Contest under tre av dessa år (1984, 1985 och 1987). Varje dag diskuterar TV-personligheten Fredrik Belfrage döden. För han har en mörk sida även om han fortfarande trivs med sitt arbete.

63-åringen säger till EXTRA att när åren går har man bara tio till femton somrar kvar. Han hade en framträdande position i svensk TV och radio under 1970- och 1980-talen och var bland annat programledare för “Gomorron Sverige”. Men Fredrik Belfrage har inte varit lika ofta i svensk tv de senaste åren. Han är dock fortfarande engagerad i samma sorts uppdrag; den enda skillnaden är att det inte spelas in. Däremot jobbar jag mindre nu när jag är 63 år, säger Fredrik till Extra.

Inga större planer

Hans arbete är roligt. Jag tänker ändå gå i pension om några år. Han har verkligen redan börjat ta ut pengar från de två pensionsförsäkringar han köpte för 30 år sedan. Och han har inga större intentioner för framtiden. Någon sa till mig en gång när jag var yngre att du bara hade en begränsad tid att bo här. Jag börjar tro att det är sant, och att det inte kommer att finnas många undantag. Du måste behålla verkligheten. Allt eftersom åren går kanske du bara har tio till femton somrar till. Man vet bara aldrig, säger Fredrik.

Fredrik Belfrage Sjuk

Även om han aldrig har varit livrädd för att dö har den välkände programledaren alltid haft den här typen av idéer. Men jag tror att det är utmanande att sticka ut. Du kommer till exempel inte alltid att leva med den person du gör just nu. Dessutom händer det mycket runt omkring mig. Min vän gick bort i förrgår. Nu är jag deprimerad, men sånt är livet, säger Fredrik till Extra.

tunga funderingar

Dessutom tar han upp döden i någon form praktiskt taget dagligen med sin 61-åriga fru Eva. Du kan ha många olika personligheter som person, och jag visar ofta upp min mörkare sida. Jag innehåller dock också mycket flam och bullshit. Allt jag har är en svart soundboard. Han fick bära lördagsprogrammet Go’morron Sverige efter ikonen eftersom han var en av “Hylands pojkar”. Fredrik Belfrage kritiserade nyligen kanalen för att ha gjort ett oväntat drag i en intervju med Expressen. Belfrage: Jag antar att det var ett fatalt misstag.

Lennart Hyland fungerade som programledare och satt framför kameran när Go’morron Sverige hade premiär som landets första morgon-tv-program 1977. Idag satt 72-årige Fredrik Belfrage i redaktionen. Programmet hade stor framgång och nästa år tilldelades det betydande journalistpriset. Som en av “Hylands pojkar”, en grupp unga manliga sportjournalister som tv-stjärnan hade utbildat, fortsatte Belfrage att arbeta med Hyland. Till exempel hörde Ingvar Oldsberg och Fredrik Belfrage båda till gänget.

Per Ragnar och sedan Berit Gullberg tog över Go’morron Sverige efter att Lennart Hyland slutat. Men Fredrik Belfrage var redo att ta över 1985. När jag tog över var programmet redan etablerat, Hyland hade grävt grunden och lördagsförmiddagarna var en fantastisk tid. Enligt honom i en intervju med Expressen, medan han var på NK Shopping, var personalen där rasande för att de inte hade några kunder den första timmen och krävde att vi skulle stänga en timme tidigare.

Belfrages kritik mot SVT:s agerande

Fram till 1989 var Fredrik Belfrage programledare. Efter det fokuserade hanpå andra roller i karriären, som moderator och radiovärd. Ett antal gånger har han fungerat som Melodifestivalens ledare. Go’morron Sverige fortsatte till 1996, då SVT valde att avsluta programmet. Den tidigare programledaren är ganska tveksam till detta beslut.

– Jag tyckte att det var olyckligt att SVT offentliggjorde det ögonblicket. Jag tror att det var ett allvarligt förbiseende. TV4 valde lördagsmorgonens tidslucka för att de inte var dumma. Folk är iväg och njuter av en maklig frukost när de plötsligt bara stänger av och låter sina rivaler sköta affärer, klagar Fredrik Belfrage i Expressen.

Han ser till att fortsätta leva ett lugnt pensionärsliv med sin fru Eva nu. Varje dag är huvuduppgiften att bestämma vad man ska äta till kvällsmat, ungefär som att säga: “Du, jag såg ett nytt vin och det fick fyra getingar; vi köper en sån.” Sedan spelar jag mycket golf, går runt mycket och läser mycket. TV-programmen har blivit så underbara, enligt mig, och jag njuter verkligen av alla dessa danska deckare.

Kungaparet upplevde en ny tragedi

Silvias svar på Silvias gode vän Fredrik Belfrages dödsbesked har nu offentliggjorts. Fredrik Belfrage gick bort i corona nyligen. En av vännerna tillägger att drottningen är helt förkrossad och inte kan förstå.
Erik Belfrage, diplomat, avled. Han dog till följd av det dödliga covid-19-viruset. Kungen, 73, och drottningen, 76, som just nu går igenom ännu en förlust, var goda vänner med Erik.

En av Hylands söner är Fredrik Belfrage

Tandläkaren ke Belfrage och Vera Maria Vange är föräldrar till Fredrik Belfrage. Den adliga släkten Belfrage kom först till Sverige från Skottland på 1600-talet, och Fredrik Belfrage är en ättling av den linjen. Efter en lång och framgångsrik karriär är Fredrik Belfrage nu pensionerad och delar sin tid mellan sitt boende i Göteborg och Bstad på Västkusten.

Tillsammans med andra som Tommy Engstrand, Ingvar Oldsberg och Lars-Gunnar Björklund fick Fredrik Belfrage medieträning av Lennart Hyland. Under 1970-talet blev Fredrik Belfrage berömmelse i svensk radio och tv. Han hade sin radioreklamdebut i Radiosporten i början av 1970-talet och sedan dess har han varit med i radio och i en rad kända svenska tv-serier.

Den aristokratiska familjen Belfrage

John Belfrage, Fredriks farfarsfar, föddes i Skottlands Kirkcaldy 1614. John Belfrages far Henrik Belfrage, eller Beveridge som namnet uttalades på engelska, gick bort innan sonen föddes, och hans mor Joneta Balram var kopplad till Stuart linje. När John Belfrage kom till Sverige 1624 hette han Hans. Elisabeth Segolsdotter var dotter till borgmästaren när Hans Belfrage flyttade i området som numera är känt som Vänersborg. Paret Belfrage hade sammanlagt elva barn.

Hans Belfrage gifte om sig med Brita Roos af Hjelmsäter efter Elisabeths död 1657 och 1660 valdes han till borgmästare i Vänersborg. Sex år senare ansökte Hans Belfrage om att bli svensk adel, eftersom han var fullt medveten om och utan tvekan stolt över sitt ädla arv. Hans begäran godkändes i december 1966, och familjen Belfrage nr. 782 har varit hedervärd sedan dess. 90 år efter Hans Belfrages död 1688 befordrades familjen Belfrage till status som riddare.

Idag är Fredrik Belfrage en nöjd pensionär som har många välkända vänner

Sedan några år tillbaka är Fredrik Belfrage pensionär. Han tycker om att spela golf, läsa, träna och titta på danska tv-mysterieprogram. Fredrik Belfrage blev hjältemärkt sommaren 2018. Han såg en kvinna drunkna när han tog en morgonpromenad längs stranden i Bstad, där han tillbringar somrarna. Fredrik Belfrage dök otvivelaktigt ner i floden och lyckades rädda kvinnans liv. Fredrik Belfrages 70-årsdag var den 29 juli 2019. Tillsammans med hustrun Eva och andra svenska kändisar hölls firandet på Dannholmen i Fjällbacka skärgård på Västkusten.

Fredrik Belfrage Sjuk
Fredrik Belfrage Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!