Georg Riedel Fruar

Georg Riedel Fruar
Georg Riedel Fruar

Georg Riedel Fruar – Georg Riedel är en kompositör och kontrabasist från Sverige. Han föddes den 8 januari 1934. När han kom till Sverige när han var fyra år gick Riedel i skolan i Stockholm, där han gick på den prestigefyllda Adolf Fredriks Musikskola. Trots Riedels samarbeten med framstående svenska artister som trumpetaren Jan Allan och Arne Domnérus, är den mest kända inspelningen med Riedel sannolikt Jan Johanssons 1962–1963 minimalistisk-jazzantologi Jazz på svenska (“Jazz på svenska”).

De flesta känner till Riedel som kompositören som komponerade partituret till Emil i Lönneberga (“Emil of Maple Hills”)-filmer och andra Astrid Lindgren-filmer. Även på 1960-talet gjorde han flera filmer i regi av Arne Mattsson och partitur för filmer baserade på romaner skrivna av Stig Dagerman. På 1977 års Jazz at the Pawnshop var Riedel också gästmusiker.

Tidigare år

Född av en judisk mamma från Tjeckien och en sudettysk far, tillbringade Riedel sin barndom i Karlovy Vary, Tjeckoslovakien. Efter att Tyskland annekterade Sudeterna 1938 flydde Riedel och hans familj till Sverige. Han var då fyra år gammal.

Riedel har blivit berömd för sitt arbete med pianisten Jan Johansson på jazzalbumet Jazz på svenska, som innehåller minimalistiska jazzarrangemang av traditionella svenska folklåtar och är det mest sålda jazzalbumet i Sverige. Han är också uppmärksammad för musiken han har komponerat till filmer och TV-program inspirerad av Astrid Lindgrens verk. Sångerskan Sarah Riedels pappa är den här mannen.

Personlig biografi

Född i en böhmisk-tysk familj tillbringade Riedel sin barndom i den tjeckoslovakiska staden Karlovy Vary (tyska: Karlsbad). För att undvika nazisternas förföljelse flydde Georg och hans judiska mamma till Sverige när han var fyra år gammal. Han började ta sånglektioner på folkskolan i Stockholm när han var skolpojke. Han började på fiol innan han gick vidare till kontrabas.

Han gick på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm innan han startade en karriär som jazzbasist på 50-talet. Bland de många jazzartister och grupper som Riedel har samarbetat med finns Jan Allan, Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Johansson, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson, och Radiobandet. Som basist var Riedel medlem i jazzkombon Trio con Tromba.

Han efterträdde Jan Johansson som tonsättare till Astrid Lindgrens film- och tv-atiseringar efter Johanssons död 1968. “Du kare lille Snickerbo” och “Idas sommarvisa” är två av de mest kända sångerna. Efter detta fortsatte han att komponera musik för barnrim. Förutom att skriva varje låt av Astrid Lindgren, har han även gjort musik för Lennart Hellsing (Bananskiva 1976), Barbro Lindgren och TV-serien Alfons Åberg, som skrivit dess särpräglade melodi.

Bland Georg Riedels konstnärliga kompositioner finns körverk till dikter av Tomas Tranströmer och en opera bearbetad från August Strindbergs Hemsöborna för Stockholms Folkopera. Passion for the Earth, en körkomposition av honom och Karin Liungman, färdigställdes 2009. Georg Riedel hedrades med Stockholms stads högsta utmärkelse 2021 för sina insatser för ungdoms- och barnkultur.

Domarna resonerade så här: Georg Riedels melodier och klanger är djupt rotade i svensk kultur. Han har förtrollat publik i alla åldrar med sin jazz och sång i över femtio år. Musiken till Banana Book, Pippi Långstrump, Emil och Idas sommarsång hör till Georgs över tusen kompositioner. Tidlösa låtar som för alltid markerar ett barns musikaliska landskap.

Till och med hans mest intrikata sånger är skickligt underskattade, och även hans mest grundläggande melodier är aldrig tråkiga. När det kommer till barn duger inget mindre än de bästa. Den 72-årige Tommy Körberg tar upp en filmmusikikon i lördagens avsnitt av Så mycket bättre 2020. Vem då? Musikern Georg Riedel, ändå. Men vem är denna berömda figur, och vad är hans professionella prestationer? Visa dina svar.

Georg Riedel Fruar

Kan du berätta Georg Riedels ålder och var han bor?

Den här dagen 1934 kom Georg in i denna värld, och han kommer att bli 86 år gammal. Trots att han nu bor i hjärtat av Stockholm, föddes han i Karlovy Vary i dåvarande Tjeckoslovakien.
Han har gjort en betydande inverkan som musiker och kompositör.

Sarah Riedels pappa

Sångerskan, låtskrivaren och musikern Sarah Riedel är från Sverige. Musik och jazz är hennes främsta intresseområden. Som Georgs dotter har Sarah fortsatt i sin fars fotspår.

De välkända verken av Georg Riedel och Astrid Lindgren

Den berömda barnboksförfattaren Astrid Lindgren är en individ som Georg haft flera givande samarbeten med. Så, exakt vad har dessa partnerskap involverat? Så Astrid skrev sångtexten och skickade dem till Georg för att få en låt att följa med.

Filmer som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga har använt sig av dessa texter och melodier, som sedan har förvandlats till sånger. Th sommarlåten av Ida och Du käre lille Snickebo är två av de mest kända och oförglömliga musikstyckena. Georg fortsatte att skriva låtar till barnsånger efter det. Han har komponerat temasången till Alfons Åbergs TV-serie samt noterna till Astrid Lindgrens filmer.

Tommy Körbergs förhållande

I tv-programmet samarbetade Georg och Tommy Körberg. Georg skickar en hälsning till Tommy eftersom det är mycket bättre. Hej Tommy. Georg beklagar att han inte kan träffa dig personligen på grund av det aktuella läget och nämner den globala epidemin i TV-programmet. Och han fortsätter: Men så småningom kommer saker och ting att förbättras, eller hur? Efter det ska vi träffas.

På lördagar klockan 8 ställ in på TV4 och TV4 Play för att se Så mycket bättre. Vid fyra års ålder immigrerade Riedel till Sverige och skrev in sig på grundskolans sångprogram i Stockholm. Han behärskade fiolen innan han gick vidare till kontrabas. Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Gunnar Svensson, Egil Johansen, Rune Gustafsson, och Radiobandet är bland de jazzartister han har samarbetat med.

Han efterträdde Jan Johansson som kompositör till Astrid Lindgrens filmer efter Johanssons död. “Kära lille Snickerbo” och “Idas sommarvisa” är två av de mest kända kompositionerna. Efter detta fortsatte han att komponera musik för barnrim. Han har skrivit det särpräglade temat för tv-serien Alfons Åberg, komponerat musik till Barbro Lindgren och Lennart Hellsing (Bananskiva 1976), samt medverkat i alla Astrid Lindgrens sånger.

Georg Riedel har komponerat körmusik, bland annat till texter av Tomas Tranströmer, och opera baserad på August Strindbergs Hemsöborna för Folkoperan i Stockholm, bland annat konstmusik. Georg Riedels första biografi, som varit mycket efterlängtad, ligger på kaffebordet. Riedel var en jazzartist och kompositör. Det händer ett pulserande liv bakom titlarna som börjar i den gamla tjeckiska kurorten Karlsbad 1938 och fortsätter i en annan typ av kurort, Fårö.

Och ändå fortsätter han att spela vid en ålder av 84. Hela Georg Riedel, enligt mig, är musik. En tillbakalutad katt som vilar huvudet på en upprätt björk (kontrabas). Håret är rufsigt i Östersjöstil och han bär en tröja med ränder som han stickat själv under jackan på en av bokens bilder. När jag går till den 80:e dimensionen vill jag vara så chill musikaliskt.

Alla har, som ordspråket säger, arbetat med Riedel. Tillsammans med Jan Allan, Jan Gullin, Jan Gunnar Svensson, Jan Johansson, Jan Egil Johansen, Monica Zetterlund, Lennart Hellsing, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, Jan Allan, barnkörer, vuxenkörer, kyrkomusiker, och även Bengt Bedrup. Allt.

Den här boken är väldigt givande. Var och en av de fyra författarna – Jan Bruér, Gunnel Fagius, Sofia Lilly Jönsson och Martin Nyström – bryr sig om en annan aspekt av Riedels massiva verk: jazz, barnmusik, kören och judisk historia och tradition. Biografin, reducerad till dess väsentliga beståndsdelar – en buljongkub – beskriver knapphetens alkemi, eller processen genom vilken ett litet antal toner omvandlas till musik genom att hoppa, studsa, krypa, klättra, dyka, springa, vila och så på.

Faktum är att inte ens Riedel har en aning om hur det fungerar. Å andra sidan finns det låtar, och han kan inte alltid placera den exakta melodin. Stycken som skrivits nyligen är alltid de mest avgörande. Även om Riedels tankar om sin egen musik inte alltid är så tydliga, är det tydligt att han och hans anhängare vrålar obundna i takt med Östersjön.

Så det är inte analysen som gör den här boken stark, utan mångfalden av innehåll den innehåller – foton, musik, brev, fotnoter och två CD-skivor som är som Riedels fingeravtryck. Från och med 1950 och fortsättningsvis genom åren med Rune Öfwermans trio, var Sarah Riedel och Nicolai Dunger samarbetspartners på 2000-talet.

Under ett besök med Lasse Gullin togs en av dessa fantastiska bilder. Jazzpunkarna ryker utanför Volvon då det är vårvinter någonstans i Sverige. Halva takräcket upptas av basen, instrumentgöken. De kommer att gå vidare till nästa nivå på bara några timmar. Bemannad av ett gäng musiker. Och tveka inte att ta del av Riedels poäng.

Det verkar som om artisten fångar de flyktiga ögonblicken i en musikalisk komposition på papper innan de försvinner i tomma intet. Till exempel är “Ovanlig blues” lika vackert och enkelt transkriberad som Franz Schuberts improviserade servettsketcher.

Georg Riedel Fruar
Georg Riedel Fruar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!