Greg Duplantis Record – Greg är en praktiserande olje- och gasadvokat, före detta stavhoppare i världsklass och skicklig stavhoppscoach. Han har coachade flera NCAA All-American stavhoppare, inklusive tvåfaldiga NCAA-mästaren, Lisa Gunnarsson, samt världsrekordhållaren, olympisk mästare, Mondo Duplantis.
Armand Gustav “Mondo” Duplantis (född 10 november 1999) är en svensk-amerikansk stavhoppare, den nuvarande världsrekordhållaren utomhus och inomhus (6,21 meter (20 fot 4+1⁄2 tum) och 6,22 meter (20 fot) 5 tum)), den nuvarande olympiska och tvåfaldiga världsmästaren utomhus (2022 och 2023) och engångsmästaren inomhus, den nuvarande Europamästaren och den nuvarande Diamond League-mästaren.
Han vann silvermedaljen vid världsmästerskapen 2019. Duplantis är tvåfaldig europamästare från 2018, då han satte nuvarande världsrekord under 20, och från 2022. Inomhus är han 2022 världsmästerskap inomhus och 2021 års EM inomhusmästerskap guldmedaljör. Duplantis vann titeln som 15-åring vid ungdoms-VM 2015. Ett år senare kom han trea vid U20-VM. 2017 tog han den europeiska U20-titeln och året därpå, World U20-titeln. Duplantis är också en tvåfaldig Diamond League-mästare.
Både European and World Athletics Male Rising Star of the Year 2018, två år senare röstades han fram som Årets manliga idrottare i världen. För sin säsong 2022, där han slog världsrekord tre gånger, blev världsmästare utomhus och inomhus, Europa- och Diamond League-mästare och klarade sex meter plus 22 gånger, korades Duplantis till både Europas och världens manliga idrottare. I februari 2023 har han klarat sex meter eller högre 60 gånger, det mesta av alla idrottare i historien.
Liv och karriär
Duplantis föddes i en atletisk familj i Lafayette, Louisiana. Hans amerikanska far, Greg Duplantis, som är av Cajun och finsk härkomst, är en före detta stavhoppare med ett personbästa på 5,80 m (19 fot 1⁄2 in), medan hans svenska mamma Helena (född Hedlund) är en före detta sjuidrottare och volleyboll spelare.
Hans två äldre bröder, Andreas och Antoine, och hans yngre syster, Johanna, ägnade sig också åt idrott; Andreas representerade Sverige som stavhoppare vid ungdoms-VM 2009 och junior-VM 2012, medan Antoine hoppade av stavhopp för baseboll på gymnasiet innan han begav sig till Louisiana State University där han blev lagets karriärsträffledare 2019.
Medan han växte upp i ett engelsktalande hushåll, lärde Duplantis adekvat svenska som sitt andra språk.[9] Uppmuntrad av sin mor tog Duplantis omfattande lektioner över Skype för att förbättra sitt flyt och 2020 kände han att han förstod inhemskt och snabbare tal mycket bättre än han hade gjort tidigare. Hans mamma hävdade samtidigt att medan Duplantis kände sig blyg för att tala svenska offentligt, gjorde han det mycket gärna privat, där det var mindre tryck.
År 2021, efter att ha vunnit OS-guldet, hade hans kunskaper i språket förbättrats till den grad att han kände sig bekväm med att göra fullständiga svensktalande intervjuer. Tidigare har Duplantis beklagat att förbättringen av sin svenska har försvårats något av den höga nivån på engelska kunskaper i Sverige, vilket har lett till att modersmålstalare föredrar att prata engelska när de pratar med honom.
Efter att ha vunnit Jerringpriset som den mest populära idrottaren i Sverige 2020 uttryckte Duplantis lättnad över att den svenska allmänheten hade accepterat och omfamnat honom. Under nämnda OS uppgav Duplantis också att hans äldre bror som hade stora erfarenheter av att representera Sverige på ungdomsnivå och hans kärlek till Sverige som barn gjorde hans val väldigt enkelt men att han också känner ett starkt band till Lafayette.
Duplantis brukar dela upp sitt år mellan vintrar i Louisiana och somrar i Uppsala i Sverige, anpassat för när de två klimaten erbjuder bäst träningsmöjligheter. I och med att Duplantis mamma Helena växte upp i Avesta, reste kommunen en stavhoppsstång bredvid det gigantiska dalahästmonumentet för att visa upp höjden på hans världsrekord, något som fick Duplantis att “bryta ihop i tårar” över betydelsen av vad han åstadkommit. när han hörde talas om det.
Duplantis provade stavhopp först som treåring i familjens hem i Lafayette, Louisiana, och tog sig snabbt till evenemanget; han satte sitt första världsbästa i åldersgruppen vid sju års ålder, och hans hopp på 3,86 m (12 fot 8 tum) som 10-åring överträffade de tidigare världsbästa även för åldrarna 11 och 12. Från och med juli 2015 är han världsbäst i alla åldersgrupper från sju till 12 års ålder; han hade 13 års rekordet tills det slogs i maj 2015.
2015: U18 världsmästare
2015, hans första år på Lafayette High School, satte Duplantis nationella förstaårsrekord både inomhus och utomhus och utsågs till Gatorade Louisiana Boys Atlete of the Year. Som medborgare i både USA och Sverige kunde Duplantis ha valt att valva för båda länderna internationellt; i juni 2015 var det annoukonstaterade att han hade valt Sverige.
Duplantis representerade Sverige för första gången vid ungdoms-VM 2015 i Cali, Colombia; han vann guld på countback med ett första försök på 5,30 m (17 fot 4+1⁄2 in), förbättrade
Greg har också varit personalcoach och frekvent föreläsare vid National Pole Vault Summit i Reno, Nevada, sedan starten av evenemanget.
Greg och Helena har delat tränaransvaret för den olympiska mästaren sedan han började stavhoppa i ung ålder. De delar för närvarande tränaransvaret för Belgiens nationella rekordhållare och olympier Ben Broeders sedan 2022. Armand Duplantis har gjort det igen. I helgen blev det fjärde världsrekord – och efteråt konstaterade hans pappa: Jag vet att han kan hoppa 6,30.
Armand Duplantis har länge varit den bästa stavhopparen genom tiderna och i helgen slog han världsrekordet för fjärde(!) gången i sin korta karriär. Det var två år sedan han slog sitt första världsrekord, då han hoppade 6,17, och sedan dess har dominansen varit total.
Pappas glädje
Han satt dock fast länge på 6.19, men efter att ha slagit det för bara någon vecka sedan kom nästa världsrekord av enbart fart. Under inomhus-VM i Belgrad hoppade Duplantis 6,20(!) – och gladast av alla var kanske Greg Duplantis. 220320 Armand Duplantis från Sverige firar att hoppa på världsrekord på höjden 6.20 med Greg Duplantis medan han tävlar i stavhopp för män under dag tre av friidrotts-VM inomhus den 20 mars 2022 i Belgrad.
Armand Duplantis pappa var den ende i familjen som missade alla tre världsrekorden, men fick nu äntligen bevittna sin son skriva historia. Det var som om Mondo hade bestämt sig för att ge mig det där världsrekordet till slut. Jag vet inte var han fick styrkan och koncentrationen ifrån, men till slut kom det där perfekta hoppet, säger han till Aftonbladet .
Berättelsen om framtiden
Greg Duplantis är också Armands tränare, och få kan bedöma hans potential och kvalitet som han. Så, hur högt kan egentligen Mondo hoppa under sin karriär? Greg Duplantis tar det på allvar. Det finns såklart en gräns, men jag VET att han kan hoppa 6.30, säger han och fortsätter sedan: Kanske till och med 6.40.
Dessutom har Armand Duplantis framtiden framför sig. Han är bara 22 år och om man ska tro pappan är det många år kvar i världseliten. Jag tror att du kan utvecklas fysiskt och tekniskt tills du är 30. Lär dig nya saker, finslipa detaljer och ständigt förbättra dig. Sedan kan du behålla den i flera år till.
Duplantis är tränare och far till den hyllade tonåringen stavhopparen Armand “Mondo” Duplantis, som är världsrekordhållaren för juniorer i stavhopp, med 5,90 meter. “Det var fantastiskt! Det är svårt att beskriva hur stolt jag är över honom, säger han. I början av året hoppades vi på 5,70 meter, så att han kan kvalificera sig till VM 2017, och vi fortsatte att sätta nya mål, och vi fortsatte att höja ribban. 5,90 meter var en överraskning.”
Hans planer för framtiden är att Mondo ska tävla vid inomhus-VM i mars 2018 i Birmingham. Han kommer att vara mer selektiv i många av sina möten i år. Vi är fokuserade på dessa två tävlingar nästa år!” Duplantis råd till blivande stavhoppare är följande: “Fortsätt arbeta och oroa dig inte för någon annan. Oroa dig för dig själv. Det är en riktigt komplicerad händelse. Den har de fysiska, tekniska och mentala aspekterna. Alla har sin egen takt. Fortsätt att förbättra dig själv.”
Mondo lyckades genomföra den första Sam Kendricks stavhoppsutmaningen, och senast klarade Kendricks en andra utmaning för stavhoppsatleter att hoppa 5,41 meter, 5,51 meter, 5,61 meter, 5,71 meter och 5,81 meter. På frågan om Mondo någonsin skulle delta i denna andra utmaning, svarade tränaren: “Mondo kommer förmodligen att göra det. Jag tror att han förmodligen kommer att prova den, säger han.