Grill Anders Ålder

Grill Anders Ålder
Grill Anders Ålder

Grill Anders Ålder – Kultdokumentären som gav Vinslöv berömmelse för tjugo år sedan hade Holger, Anders och Jacko Jackonelli bland sina framstående skådespelare. Enligt Anders “Grill-Anders” Svensson har jag uppgraderat till en något bättre grill. Enligt Anders “Grill-Anders” Svensson blev byn delad efter filmens premiär 2001 i höstas.

De äldre var förbryllade och undrade: “Vad är detta för mögel?” Jag förstår inte varför de filmade kyrkan och allt det där istället. Som han uttrycker det bjöd vi in oss själva. När en kompis hörde att Anders “antagligen skulle hålla sig borta från byn ett tag” över telefon, berättade en kompis att även om Anders inte längre bodde i Vinslöv så var han med i filmen. Det var hans avsikt att göra det. Anders hävdar att han undvek stan i några år.

Kom tillbaka

“Nej, jag ska dit!” Jag bestämde mig efter en tid. “Det kommer att fungera!” Anders avslöjar att han och en kompis utforskade hela Vinslöv efter att han frågat om han skulle vilja åka på en resa med honom.
Efter att jag gått några varv började flera av dem hälsa på mig efter att ha gett mig konstiga blickar.
“Tillbaka” Vinslöv? Det är rätt. Det är faktiskt korrekt.

Över friidrott

Många år har gått sedan Anders senast bodde i Vinslöv. En annan storfigur från dokumentären, Holger Nilsson, har gått bort. Likaså hans bekant John Albrektsson. Bangolfmästaren Kjell Fredriksson har lämnat orten. Grill-Anders spelar inte bara bangolf längre, utan han var en rank bangolffantast när “Plötsligt i Vinslöv” spelades in.

Jag levde för golfförbud. Men jag slog i väggen för jag kände att det var för mycket. Jag spelade inte bara, utan jag jobbade också där och deltog i tävlingen. Det var tråkigt för mig. Anders Svensson hävdar att man har förlorat hela sitt överklagande. Det som ger Anders Svensson hans moniker “Grill-Anders” är en av många saker som visas i filmen.

Grill Anders Ålder

“Plötsligt i Vinslöv” är en dokumentär som du kan se på SVT Plays Öppna arkiv. Inspelningen av dundersuccén “Plötsligt i Vinslöv” skedde för 20 år sedan. Även om kultfilmen gav staden berömmelse, var inte alla medlemmar av stationssamhället nöjda med rampljuset. – Folk skällde ut och glodde på en, tillägger Anders Svensson. Jenny Bergman och Malin Skjölds dokumentär började som en oplanerad kortfilm om en pizzeria som gick i strid med lagen. Det konceptet har för länge sedan bleknat ur minnet. Slutresultatet är en artefakt från svensk filmhistoria.

I grunden handlar “Plötsligt i Vinslöv” om fyra personer. Med Holger Nilson, John Albrektsson, Kjell Fredriksson, och Anders Svensson vid rodret. På bangolfen kom Jenny och Malin på mig. Anders hävdar “Jag var där och hjälpte till”, när han tar plats i gatumatsstället som en gång kallades Perssons restaurang.
Holger och John gick bort idag. Strax utanför Helsingborg, nära Rydebäck, bor Kjell. I Vinslöv är Anders Svensson till vänster. Han går under namnet Grillanders på Facebook.

Biobesökarna vet exakt varför. Anders lagar pommes frites inne i köket medan han står i en av de mest ikoniska bilderna. Anders verkar helt obekymrad över de höga lågorna. En utökad motivering av “ingenting kan hända” är vad han levererar istället. Han har fullständig kontroll över situationen.

Var smaken på flintfritesen bra?

De var tillagade till perfektion, konstaterar han och skrattar. Han anstränger sig för att se på den ljusa sidan av saker när det är möjligt. Kanske är det bara den han är, eller så känner han sig pressad att agera på det sättet. Anders pratade nyligen med tidningen Hem & Hyra om den utmanande perioden efter premiären av dokumentären den 2 oktober 2001. Han hävdar att han fick stryk. Kristianstadsbladet har verifierat bilden. En blev tukad och stirrad på av de andra. Det fanns en påtaglig känsla av lynchning i luften. Många hade något att säga.

Varför?

För dem var filmen en fläck på samhället. Jag tror att många förväntade sig att filmen skulle skildra något annat. De skulle skjuta byn och kyrkan, eller något i den stilen.

Enligt din åsikt, vad är grejen?

Enligt min åsikt introducerade filmen några nya idéer. Personligen kände jag att jag var den enda där. Jag tänkte att du inte skulle passa in i mängden. Det pratades en del efter filmen om hur cyniskt den använde sina ämnen för att göra underhållande tv. Jenny Bergman och Malin Skjöld är filmare, och Anders har inga problem med dem. Allt jag kan säga om dem är bra. Med ett ord, de var proffs.

Trodde du verkligen inte att de skulle säga en sak och göra en annan?

De följde med oss, det är allt. Deras skildringar av vår livsstil och dagliga rutiner var perfekta. Enligt Anders är mängden kärlek hså långt uppvägde mängden hat. För vissa är filmen en religiös upplevelse. En enorm fanskara samlade in pengar för att fixa Holger Nilssons moped, DVD-versionen av filmen är en av SVT:s mest sålda filmer genom tiderna, och Vinslöv kom som nummer fyra för den dyraste Sverigeversionen av Monopol. Detta var Skånes enda representation.

Anders fick också en flod av autografer under sina första år. Populariteten för selfies har skjutit i höjden under de senaste åren. Fans har också kommit fram till honom hemma och erbjudit sig att köpa en drink till honom. Hela kvällen dröjde vi kvar i samtal vid pizzan. Inbjudningar till svensexor har också kommit i hans väg.

Peter Wahlbeck och jag träffades i Halmstad. Vi bytte autografer på en golfboll; han fick min och jag fick hans. Under de senaste två decennierna har han sysslat med båda. Taket målades och plåten vattenblästrades bland annat. Dessutom var det en del rörelse i närheten. Kommer ursprungligen från Hässleholm, men har sedan dess bosatt sig i Vinslöv. Vinslövs ridsportgrupp anställer honom som vaktmästare. För det mesta älskar jag det.

Vad skulle du ha att säga om en tredje bild är på gång?

Min ansökan skulle ha varit mer sannolikt om samma direktörer varit inblandade. Att ha roligt hade varit allt som krävdes. Dokumentärfilmen “Plötsligt i Vinslöv” från 1999 regisserades av Jenny Bergman och Malin Skjöld och har fotografi av Mårten Nilsson. Premiären av filmen ägde rum den 2 oktober 2001, på SVT2.

Den här dokumentären följer Kjell Fredriksson, den regerande Europamästaren i inomhusgolf, samt flera lokalbor från den skånska byn Vinslöv. Dokumentären har blivit något av en kultklassiker och 2009 var SVT:s mest sålda DVD genom tiderna versionen med specialinslagen. Efter 2009 dök uppföljaren He upp igen från ingenstans.

Helt plötsligt var han med i TV4:s “Vad hände sen?” och så var han i Vinslöv

Mauri Hermundsson, en känd tv-personlighet, besökte Vinslöv i somras för att filma ett avsnitt med “Grill-Anders” Svensson. Avsnittet, där profilen fick strålande recensioner från Vinslövsbor, sändes i måndags.
“Grill-Anders” hade det hårt i byn under några år efter “Plötsligt” i Vinslöv, men han var oförberedd på hur mycket folk de hade samlat där.

Nöje och kultur I uppföljningsfilmen till den folkkära dokumentären Medan grillmästaren Anders Svensson söker kärleken söker Holger Nilsson efter sin papegoja Jacko Jackonelli i Vinslöv med hjälp av Norra Skånes reporter Bertil Nilsson. Grillmästaren Anders Svensson söker kärleken medan Norra Skånes reporter Bertil Nilsson hjälper Holger Nilsson att hitta sin papegoja Jacko Jackonelli i uppföljaren till kultdokumentären Plötsligt i Vinslöv.

Med hjälp av ett bananskal tog sig Bertil Nilsson in i filmen. Samtidigt med inspelningen var han i Vinslöv för att producera en artikel om Holger och hans papegoja. En handfull provlådor togs från honom innan han ombads att vara med. “Jag har mer en radiolook”, förklarar han och förklarar varför han inte drogs särskilt till det. Han samtyckte dock motvilligt att delta.

A Så många scener inklusive mig själv i filmen var en överraskning för mig på den tiden. Han försäkrar mig att jag också kommer att överleva eftersom jag är 62 år, född på en gård norr om Farstorp och helt omärklig. Enligt hans mening är Vinslövsborna mer mottagliga för den här filmen än den förra.

Detta är troligen närmare deras ursprungliga vision för den första filmen. Vinslövsborna häpnade 2001 när en dokumentär samproducerad av lokalborna Malin Skjöld och Jenny Berggren sändes i SVT. Ingen hade förutsett detta. – Ola Hansson, som inte ens är med i filmen, tog undantag vid framställningen av oss som femtusen byidioter, säger han.

Redan innan den sändes på tv såg Anders Svensson – som blev känd som grillmästaren – en smygtitt. Handlingen ägde rum i hans lägenhet. – Jag hade hoppats kunna klippa bort scenen med grillen, men de sa att det var för sent. Bilden var redan färdig. Han uttrycker sin glädje över det idag. Han hade det tufft när filmen väl var slut.

A Det var tufft ett tag. Efter ett började folk titta ner och kommentera. Han frågar hur i hela friden det gick att skada Vinslöv på ett sådant sätt. Men sedan han bildades 2004 har han blivit lite av en hjälte, särskilt i Vinslöv—Plötsligt en förening. På grund av detta hade Anders Svensson inga betänkligheter att göra ett framträdande i nästa film. Allt har förändrats till det bättre.

Enligt honom ville många veta när den andra skulle vara ute. Både filmen och deras samhälle har blivit en stolthet för majoriteten av Vinslövsborna. – Roland Persson, som äger både Tavernan och Holgers hus, hävdar att filmen har gjort Vinslöv känt. På onsdag kommer alla, inklusive nejsägarna till den första bilden, att slå sig ner framför TV:n. Förmodligen med någon grad av självrespekt.

Grill Anders Ålder
Grill Anders Ålder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!