Hans Blix Sjuk

Hans Blix Sjuk
Hans Blix Sjuk

Hans Blix Sjuk – Hans Blix, svensk diplomat född den 28 juni 1928 i Uppsala, tjänstgjorde som generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA) 1981–1997 och som FN:s chefsvapeninspektör 2000–2003, allt i flykten. -fram till Irakkriget (2003–11). Innan han fick sin Ph.D. från Cambridge gick Blix vid Uppsala universitet i Sverige och Columbia University i New York City.

1960 började han undervisa vid Stockholms universitet där han tidigare studerat juridik. Han anslöt sig till den svenska delegationen till FN:s generalförsamling året därpå och stannade där till 1981. Han tjänstgjorde i den svenska delegationen till Genèvekonferensen om nedrustning 1962 till 1978. Efter examen från college 1963 började Blix arbeta på Svenska Utrikesministeriet Ministeriet, som så småningom blev statssekreterare med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete 1976.

1978 blev han utrikesminister och 1981 utnämndes han till generaldirektör för Internationella atomenergiorganet. Svenske diplomaten och folkpartiets lagstiftare Hans Martin Blix (lyssna (hjälpinfo)); född 28 juni 1928. Han ledde Internationella atomenergiorganet efter att ha varit Sveriges utrikesminister (1978–1979). Blix övervakade byråns reaktion på Tjernobyl-katastrofen i Sovjetunionen och var den första västerländska representanten som besökte platsen.

Från mars 2000 till juni 2003, när han efterträddes av Dimitris Perrikos, var Blix också ordförande för FN:s övervaknings-, verifierings- och inspektionskommission. Jakten på massförstörelsevapen i Irak började 2002, och kommissionen fann ingenting. USA:s president George W. Bush gjorde ett uttalande om Irak den 17 mars 2003.

I ett tal från Oval Office förklarade Bush att om Saddam Hussein inte lämnade Irak inom 48 timmar skulle USA invadera. Som förberedelse för USA:s och allierades invasion av Irak den 20 mars beordrade Bush alla vapeninspektörer, inklusive Blixs team, att lämna landet. Blix utsågs till styrelseordförande för råd till Förenade Arabemiraten om dess kärnkraftsprogram i februari 2010. Han är en tidigare ledare för World Federation of United Nations Associations och är en man med internationellt rykte.

Blix försäkrade ofta allmänheten att Irak inte arbetade med kärnvapen under det första decenniet av sin tid som generaldirektör för IAEA. Men efter Persiska Gulfkriget 1990-1991 upptäckte amerikanska inspektörer bevis på ett hemligt kärnvapenprogram i Irak. Blix valdes till verkställande chef för FN:s övervaknings-, verifierings- och inspektionskommission (UNMOVIC) i mars 2000, på grund av starkt motstånd från USA. UNMOVIC fick i uppdrag att utföra det svåra uppdraget att söka efter massförstörelsevapen i Irak.

FN:s säkerhetsråd röstade för en resolution som beordrade Irak att avväpna den 8 november 2002, och FN-inspektörer anlände till landet senare samma månad. Den irakiska regimen var inte tillräckligt samarbetsvillig, rapporterade Blix till rådet i januari 2003. USA:s president George W. Bush och hans personal, som hade lobbat för en strejk mot Irak, såg detta som stödjande bevis för att kriget var nödvändigt. USA började genomföra flyganfall mot landet i mars 2003.

Blix lämnade in en rapport i juni 2003 där han uppgav att inga massförstörelsevapen hade upptäckts av FN-inspektörer i Irak, men han uppmuntrade ändå USA att låta FN-inspektörer i det ockuperade Irak fortsätta sin utredning. USA:s administration backade hårt mot begäran. Blix drog sig ur UNMOVIC den 30 juni 2003 efter att ha beslutat att inte förnya sitt kontrakt.

Disarming Iraq (2004) var hans uppföljningsarbete, där han var mycket kritisk till Bushadministrationens beslut som ledde fram till invasionen av Irak. Massförstörelsevapenkommittén är en oberoende internationell organisation med huvudkontor i Sverige och Blix har varit dess verkställande ordförande sedan juli 2003.

Under sin tid som IAEA:s generaldirektör från 1981 till 1997 övervakade den svenske kärnkraftsexperten Dr. Hans Blix organisationen när den hanterade nedfallet från Tjernobylolyckan, information om Iraks hemliga kärnvapenprogram och skyddade kränkningar av Nordkorea. Den världsomspännande rättsordningen för kärnenergi förstärktes under hans ledning och nya skyddsåtgärder infördes.

Han gick både på Columbia University och University of Uppsala innan han tog sin doktorsexamen från Cambridge. Han doktorerade i juris vid Stockholms universitet 1959 och en docent i folkrätt året därpå.
Dr. Blix ledde avdelningen för folkrätt vid det svenska utrikesdepartementet från 1963 till 1976.

Han tjänstgjorde i den svenska regeringsdelegationen till FN:s generalförsamling från 1961 till 1981, och i den svenska regeringsuppdraget till konferensen om nedrustning i Genève från 1962 till 1978. 1976 befordrades han till posten som understatssekreterare för internationellt utvecklingssamarbete i UD. Från och med oktober 1978 tjänstgjorde han som landets utrikesminister fram till följande år.

Efter att Blix mandatperiod som IAEA:s generaldirektör upphörde, utsåg FN:s generalsekreterare Kofi Annan honom till verkställande ordförande för FN:s övervaknings-, verifierings- och inspektionskommission (UNMOVIC). Från och med januari 2000 hade han den rollen till juni 2003. En av de mest kända utlandssvenskarna är Hans Blix, som ägnat sin långa karriär åt att förespråka global demokrati och fred.

Enligt honom pågår det för närvarande färre krig runt om i världen. Konflikten i Ukraina representerar en “svängning” i händelseförloppet. En riktigt hemsk sådan. Den tjugotvåårige juriststudenten Hans Blix flög till New York i slutet av september 1950 för att praktisera hos FN. Han hade fått priset för bästa uppsats på global nivå. En fruktbar och lång karriär centrerad kring frågor om nedrustning, inspektion av vapen, kärnkraft och miljöskydd följde.

I sommar fyller han 94. Ytterligare en utmärkelse planeras till den 18 maj för honom. Sedan, 2016, öppnade Stockholms universitet Hans Blix Center for the History of International Relations. Ett farväl till striderna, hans senaste roman, närmar sig också sitt slut i vår. De första arton kapitlen är klara. Han anställer nu en engelsman och en amerikan för att hjälpa honom med hans enorma musikinstrument.

Krig, vi kände dig knappt. Avskaffa alla krig? medan Ukraina upplever sitt dödligaste och mest fruktansvärda krig på decennier? Hans Blix erkänner, “Självklart kommer jag inte att kunna avsluta boken i sin helhet förrän kriget i Ukraina är över.” Den centrala tesen i hans bok, att antalet krig och väpnade interventioner i världen har minskat under det föregående halvseklet, förblir obestridd.

Detta beror delvis på det faktum att dagens stora nationer, utrustade med kärn-, cyber- och rymdvapen, ser konflikter som alltför förutsägbara och farliga för att fortsätta. Som ett resultat skiftar de sitt fokus från militär makt till ekonomisk och finansiell tvångstaktik. Kriget i Ukraina, enligt Hans Blix, är en “aberration” i sammanhanget eftersom det går emot den allmänna trenden.

Han är förtjust i idiomatisk engelska. Krig kan starta av en mängd olika anledningar, inklusive dumhet eller en galen ledare. Men jag håller inte med om att Putin är helt sansad. Jag får intrycket att tanken på Rysslands härlighet håller alla ryssar väldigt nära hans hjärta. Han är ganska attraktiv för mig, men jag tvivlar på att han har stöd från landets elit i den här frågan. De har inga nattliga fantasier som utspelar sig under Katarina den storas regeringstid.

Men om så är fallet, varför går inte eliten in för att stoppa Putin? En anledning är att det inte finns några politiska partier i Ryssland. En fördel med demokratisk regering och politiska partier är att val kan leda till en fredlig maktövergång. Naturligtvis är Hans Blix kritisk till Putins beteende, inklusive hans förnekande av att ett krig kommer att utkämpas i Ukraina, hans förgiftning av oliktänkande och hans hyckleri. Putins hot med kärnvapen slår honom som “vårdslös” och “oansvarig”, säger han. användbar idiot” för Putin.

Han håller alltså generellt med om det perspektiv som till exempel den amerikanske statsvetaren John Mearsheimer regelbundet framför, nämligen att Rysslands och Putins aggressiva beteende banade väg för genom USA:s och Natos agerande gentemot Ukraina. Efter att Berlinmuren föll och Warszawapaktsländerna gick med i Nato började denna process. Ryssland blev förståeligt nog upprörd över detta. Sedan gick de baltiska staterna med i Nato, vilket markerade ännu en expansion.

Jag tvivlar inte på det; dessa nationer var på randen av katastrof innan de anslöt sig till oss. Enligt Hans Blix började den nuvarande situationen vid Nato-toppmötet 2008 i Bukarest. Förenta staternas dåvarande president George W. Bush drev på för medlemskap för Georgien och Ukraina. Frankrike och Tyskland var bestämt emot det. Resultatet blev en medelväg. Det finns ingen tidsram specificerad i protokollet för Georgiens och Ukrainas medlemskap.

Hans Blix Sjuk
Hans Blix Sjuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!