Martin Dahlin Föräldrar

Martin Dahlin Föräldrar
Martin Dahlin Föräldrar

Martin Dahlin Föräldrar Den svenske före detta professionella fotbollsanfallaren Dan Martin Nataniel Dahlin föddes den 16 april 1968. Han betraktades allmänt som en av de bästa forwards i världen när han var på sin topp. Han började sin karriär med Malmö FF 1987 och blev 1988 års allsvenska målskytt innan han gick i pension 1999 efter att ha spelat för klubbar i Bundesliga, Serie A och Premier League.

Mellan 1991 och 1997 spelade han på högsta nivå för det svenska landslaget och tjänade 60 landskamper under den tiden. Han var medlem i den svenska truppen som kom trea vid fotbolls-VM 1994. Han tävlade för Sverige i olympiska sommarspelen 1988 och UEFA-EM 1992. Han vann Guldbollen för bästa svenska spelare 1993.

Min barndom

I Uddevalla trädde Dahlin in i världen. Hans musikaliska pappa kommer från Venezuela, medan hans svenska mamma födde honom. Han föddes i Uddevalla men växte upp i Lund; hans mellannamn hedrar Martin Luther King Jr. Martin Dahlins familj (mamma, styvfar och storebror) bodde i Lund när han var liten. Dahlins pappa är musiker och föddes i Venezuela men växte upp i England.

När Martin Dahlin var ung väckte hans mamma hans intresse för fotboll genom att presentera honom för legenden om Pelé, den brasilianska fotbollsspelaren. Innan han värvades av Roy Hodgson i Malmö FF spelade han för Lunds BK. 1988 fann han äntligen framgång där genom att göra flest poäng och vinna SM-guldet. Han var också väldigt nära att gå med i Fiorentina. Efter det tog många stora lag notis om Dahlin. Efter fyra år i Malmö FF värvade den tyska storklubben Borussia Mönchengladbach honom 1991.

Karriär i klubbar

Han vann Guldbollen-priset för bästa svenska spelare 1993. Malmö FF, Borussia Mönchengladbach, AS Roma, Hamburger SV och Blackburn Rovers var bland klubbarna han representerade under sin karriär. Han hade sin mest framgångsrika period med Borussia Mönchengladbach, där han och Stefan Effenberg vann tyska cupen 1995.

Mitt under säsongen 1997–98 flyttade Dahlin från Roma till Blackburn Rovers, där han spelade i 21 matcher och gjorde fyra mål efter endast fem matcher under säsongen 1998–1999 på grund av en skada som han ådragit sig i en träningsmatch, bestämde han sig för att dra sig tillbaka från sporten efter en kort period med Hamburger SV 1999.

Martin Dahlin Föräldrar

Efter att deras försäkringsgivare vägrat att betala för skadan stämde Blackburn Rovers och hävdade att skadan kan ha orsakats av vanligt slitage. Efter att en dom till förmån för klubben fastställdes efter överklagande 2005, återförvisades ärendet till tingsrätten för vidare prövning. Högsta domstolen ställde sig på försäkringsbolagets sida och fastställde att spelaren hade ett redan existerande tillstånd den 12 april 2006. Blackburn förlorade cirka 4 miljoner dollar som ett resultat av detta beslut.

Karriärmöjligheter utomlands

Dahlin spelade 66 gånger på seniornivå för Sverige. Han gjorde fyra mål för det svenska landslaget när de slutade på tredje plats vid fotbolls-VM 1994. Han var också medlem i truppen som gick vidare till semifinalen i UEFA Euro 1992. År av arbetserfarenhet Dahlin gjorde sin proffsdebut 1991 med Borussia Mönchengladbach.

Smeknamnet “der Bomber” skänktes honom när han gjorde många mål i Tyskland och snabbt blev en favorit hos fans. Kicker Sportmagazin röstade fram honom som den bästa utländska anfallaren i Bundesliga 1995. Samma år hjälpte han också Borussia Mönchengladbach att slå Wolfsburg och vinna den tyska cupen.Under VM 1994 var svensken eftertraktad och klubbar som Everton, Tottenham, Inter och Fiorentina försökte få bort honom från Borussia Mönchengladbach.

Dahlin, ett möjligt Bosmanfall, skrev på med Juventus i Italien i januari 1996. Borussia Mönchengladbach pekade å andra sidan på artikel 11 i den nationella lagstiftningen, som säger att om transferreglerna ändras förlängs Bundesliga-kontrakt automatiskt med ett år . Efter att först ha bett om 55 miljoner nöjde sig tyskarna med 30 miljoner för Dahlin. Trots Juventus erbjudande på 25 miljoner dollar backade klubben ur affären.

Dahlin å sin sida kom till AS Roma där han spelade tillsammans med Jonas Thern. Den svenske spelaren fick bara in 64 minuters action i den matchen. Med forwards som Abel Balbo, Daniel Fonseca, Francesco Totti och Marco Delvecchio var konkurrensen för hård. Dahlin gick så småningom tillbaka till Borussia Mönchengladbach på lån, där han höll sin Bundesliga-målsvit vid liv.

Dahlin såldes till Blackburn Rovers i Englands Premier League för 30 miljoner dollar följande sommar, 1997. Där stötte han på Roy Hodgson, hans gamla tränare i MFF. I England begränsade Dahlins ryggproblem från oktober 1997 honom till bara fyra mål i tjugosex tävlingar. Blackburn stämde sitt försäkringsbolag för att han inte fick ersättning för den dödliga skadan, men han förlorade till slut fallet. 1999, medan han var utlånad till Hamburger SV, spelade Dahlin sin sista professionella match.

Han var bara 31 när han tvingades dra sig ur proffs fessionell fotboll på grund av ryggproblem och slitagebesvär. Martin Dahlin startade sin egen klädlinje, Dahlin Shirts, 1994. Tidiga våren 1995 debuterade företaget med sin första linje. Dahlin och hennes företag, Heab Hestra, sköter nu varumärket.

Pensionering

Dahlin har en permanent bostad i Monaco. Ett klädföretag bär hans namn med tillstånd. Han är trespråkig, kan kommunicera på svenska, engelska och tyska. Dahlin arbetade vidare som agent för sportbyrån som drevs av hans gamle lagkamrat Roger Ljung, Roger Ljung Promotion AB. Så småningom startade han sitt eget företag, MD Management. Pontus Jansson, Behrang Safari, Jonas Olsson och Ola Toivonen är bara några av de kunder han representerar.

Martin Dahlin, 55, och hans fru Josephine, 44, har bestämt sig för att skiljas. Martin är en före detta landslagsspelare. De har varit tillsammans i 13 år som ett gift par och de har redan två barn. Framställningen om upplösning av äktenskap har lämnats in till Stockholms tingsrätt. Paret Dahlins uppger i sin ansökan att de kommer att behöva tid ifrån varandra för att tänka över saker och ting innan de går vidare med skilsmässan.

De knöt samman 2010 och nu skaffar de en ung familj på två. Familjen har på sistone flyttat från Monaco till Stockholm. Martin Dahlin har diskuterat sin separation med Aftonbladet. Vi har ömsesidigt och i godo bestämt oss för att skiljas, men kommer att förbli nära vänner och en stark enhet som föräldrar till vårt älskade barn. I ett uttalande till tidningen sa Dahlin, “Vi ber att få gå igenom denna period av separation i lugn och ro för vår familjs skull och för våra barns skull.”

Är en frekvent besökare i Monaco

Martin Dahlin uppgav i en intervju med Aftonbladet i vintras att han flitigt besöker familjens tidigare bostad i Monaco. Jag delar min tid jämnt mellan Monaco och Stockholm. Han förklarade att de hade bestämt att det var dags för barnen att gå i en svensk skola och att han tyckte att pendlingen var bekväm.

Dahlin är väletablerad i fotbollsbranschen, efter att ha representerat Andreas Granqvist, Mikael Lustig och Markus Rosenberg under deras tid med det svenska landslaget. Med fyra mål och tre assist 1994, VM-spel, var Martin Dahlin en viktig bidragsgivare för Sverige. Efter hans och bronshjältarnas prestation i USA, förkunnades de tillbaka i sitt hemland. Ryggsmärtor tvingade honom att avsluta sin fotbollskarriär tidigt, men det hindrade honom inte från att finna framgång som agent och entreprenör.

Skilja sig

Tillsammans med sin fru Josephine Wallgren, en modedesigner och innehavare av den exklusiva klädkollektionen Deitas, flyttade han till Monaco 2006. De knöt ihop säcken våren 2010 och fostrar nu två små barn som ett gift par. De har äntligen bestämt sig för att separera. Dahlin bekräftar uppgifterna i ett uttalande till Sportbladet och menar att ansökan om äktenskapsskillnad har lämnats in till tingsrätten.

Vi är goda vänner och kommer att förbli en stark enhet som föräldrar till vårt älskade barn, trots vårt ömsesidiga och vänskapliga beslut att separera. I vår familjs hälsa och utvecklings intresse, såväl som för våra barns bästa, begär vi respektfullt integritet under denna tid av separation.

har flyttat

För ett tag sedan återvände de till hemlandet Sverige. Jag delar min tid jämnt mellan Monaco och Stockholm. Enligt en intervju Dahlin gav till Sportbladet i vintras “passade det mig ganska bra att pendla” eftersom hans barn, Lilly och Julian, hade nått en ålder där de borde gå i svensk skola.

Martin Dahlin Föräldrar
Martin Dahlin Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!