Helen Sjöholm Ung

Helen Sjöholm Ung

Helen Sjöholm Ung

Helen Sjöholm Ung – Sångerskan Helen Sjöholm är bosatt i kvarteret Gamla Enskede i Stockholm; hon föddes den 10 juli 1970. Sjöholm började sin sångkarriär i körer i unga år och fortsatte med bandet “Just For Fun” i slutet av 1980-talet. Kristina från Duvemåla, som pågick från 1995 till 1999, castade henne bland tusentals andra skådespelare för rollen som Kristina. Hon fortsatte med att spela som Florence i schack, samt i Les Misérables och Fiddler on the Roof.

Sjöholm har gett ut två album, “Visor” (2002) och “Genom varje annatag” (2003), och hon har även turnerat med Jojje Wadenius. “Allsång på Skansen” och “Så ska det låta” är populära svenska tv-program, och hon har även medverkat i Rhapsody in Rock och Speldosa med Björn Skifs. Även om Sjöholm mest spelar svenska folkmusik, spelar hon även jazz och en mängd olika musikstilar. Hon sjunger ofta ABBA-duetter och uppträder med Benny Anderssons Orkester.

Innan hon spelade rollen som Gabriella i Kay Pollacks omåttligt populära “Så som i himmelen” 2004, hade hon sin filmdebut i Rickard Hoberts “Där regnbågen slutar” 1999. Hon hade en huvudroll som “poetissan” i en dramatisering av Harry Martinssons episka dikt “Aniara” på “Stockholms stadsteaters” 50-årsföreställning, som också bjöd på flera musikuppträdanden.

Karriär

Hon fick henne att börja sjunga rollen som Florence i scenproduktioner av Chess som framfördes i mindre skala. Hennes scenkrediter inkluderar Lilla Dorrit i Enskede och Elvira Madigan, en musikal som spelas på Malmö Musikteater. 1995 nådde hon stora framgångar när hon skapade och framförde huvudrollen i Kristina från Duvemåla, en musikal av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Hon gjorde detta på och av i över fyra år, under hela produktionen. Enligt en recension publicerad i Minneapolis Star and Tribune den 14 oktober 1996, sidan 05B, hyllades hon som “extraordinär” vid konserten i Minneapolis, Minnesota 1996 av musikalen. 1998 tog hon en paus från Kristina för att spela Hodel i Spelman på taket.

Helen Sjöholm Ung

När hon återvände till Malmö Musikteater 2000 för att spela Fantine i Les Misérables, fortsatte hon med att skapa rollen som Florence i den omarbetade svenska produktionen av Chess 2002, med huvudrollen mot Tommy Körberg, den ursprungliga Londonstjärnan, som Anatoly. Efter showens avslutning 2003 gick Sjöholm med ett antal andra kända svenskar i revyn Chinarevyn, där Magnus Härenstam, Lasse Berghagen, Loa Falkman, Sissela Kyle och hon själv spelade.

Utöver sitt arbete med Georg Wadenius och Martin Östergren har Helen Sjöholm släppt två album: Visor (2002), som innehåller Östergrens nya arrangemang av populära svenska folkvisor, och Genom varje andetag (2003), med jazzpianisten Anders Widmarks musik. och texter.1999 gjorde hon sin filmdebut i Richard Hoberts film Där regnbågen slutar.

Hon gjorde en triumferande comeback till bioduken 2004, och spelade rollen som Gabriella i den mycket kontroversiella As It Is in Heaven, regisserad av Kay Pollak. Benny Anderssons Orkester (BAO), som har hennes sång, är Benny Anderssons band. De framför Anderssons musik och danslåtar med jämna mellanrum.

Rhapsody in Rock är bara en av flera galaföreställningar som hon har uppträtt i. Helen sjöng huvudsång på en gratiskonsert på Hampstead Heath i London den 4 juli 2009, för att fira Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionen. Bandet var känt utanför Sverige som BAO, men Helen var den kvinnliga sångerskan.

Repertoaren innehöll hits av BAO, traditionell svensk folkmusik, Bach, Shostakovich, ABBA, Cadillac av Hep Stars och en gammal brittisk pubsång kallad Roll Out the Barrell. Förutom ny musik (Story of a Heart), som fungerar som albumets titel, gav Benny Andersson Band ut ett engelskt album den 6 juli 2009. Albumet innehöll översättningar av några av bandets svenska originallåtar.

Den här låten gjorde sin debut på Zoë Balls The Ken Bruce-show på BBC Radio 2 den 25 maj 2009, och fortsatte med att få mycket exponering och till och med läggas till stationens A-lista. Det rapporterades den 11 juni 2009 att Helen skulle uppträda i en konsertversion av musikalen Kristina från Duvemåla, som är känd utanför Sverige som Kristina, i Carnegie Hall i New York den 23 och 24 september 2009.

Under föreställningen porträtterade Russell Watson Karl Oskar och hon upprepade sin roll som huvudpersonen. Stående ovationer skänktes henne båda kvällarna för hennes framförande av “Du måste finnas”. Konserterna blev allmänt väl mottagna och i maj 2010 släpptes liveinspelningen på CD.

Hitinspelningar inkluderar “Du måste finnas” från den symfoniska musikalen Kristina från Duvemåla (Kristina), “Vår sista dans” med Benny Anderssons orkester, “Gabriellas” sång” (ur filmen Så som i himmelen a.k.a. (a.k.a. “I Know Him So Well”) från musikalen Chess, “Det är vi ändå” (med Tommy Körberg och Benny Anderssons Orkester), och “Du är min man” (“Du är min man”) med Benny Anderssons Orkester, bland andra.

Helen Sjöholm föddes av Hans Sjöholm, ingenjör, och Marie-Louise Wessblad, en lärare. Hon började sin sångutbildning i ung ålder och gick med i bandet Just For Fun i slutet av 80-talet. Hon var också en hemstadsstjärna i musikalerna West Side Story och The Wizard of Oz. Kristina från Duvemåla var en musikal som gick från 1995 till 1999 och Sjöholm fick rollen efter att ha tävlat med 1 000 andra sökande.

Hon fortsatte sin musikaliska karriär 2002 när hon fick rollen som den främsta kvinnan i den svenska produktionen av musikalen Chess. Samma år vann hon Guldmasken för sin insats i rollen. Vid sidan av sina samarbeten med Jojje Wadenius på turné och med Anders Widmark på albumen Visor (2002) och Through Every Breath (2003) har Sjöholm även gett ut soloverk.

Förutom Les Misérables och Spelman på taket har hon varit med i Rhapsody in Rock, Speldosa-turnén med Björn Skifs, Allsång på Skansen och TV-programmet So ska det låt. Sjöholm ackompanjerar Benny Andersson på sång och slagverk i hans orkester, BAO. De var ansvariga för hennes mest framgångsrika singel hittills, “Du er min man”, som toppade som etta på de svenska listorna från 2004 till 2009.

Låten tillbringade 278 veckor på listorna innan den släpptes den 8 november. 1999, hon hade sin första långa roll i Where the Rainbow Ends, regisserad av Richard Hobert. I Kay Pollaks film Så som i himmelen från 2004 fick hon även rollen som Gabriella. Där framförde hon Gabriellas låt, som efter 68 veckor på Svensktoppen hade tagit sig upp till 2006 års sjätte mest spelade låt.

Sjöholm spelade tillsammans med Tommy Körberg, Jan Malmsjö och Monica Nielsen i musikalen My Fair Lady, som pågick från september 2008 till december 2009. 2009 vann hon sin andra guldmask för sin porträtt av Eliza Doolittle. Den engelska konsertversionen av Kristina från Duvemåla, nu helt enkelt känd som Kristina, ägde rum i Carnegie Hall i New York den 23-24 september 2009, med Sjöholm som sjöng titelrollen.

Hon återtog rollen i Londons Royal Albert Hall den 14 april 2010. I konserthuset i Stockholm uppträdde Sjöholm vid riksdagens galaevenemang för att hedra Victoria och Daniel den 18 juni 2010. Hon spelade Rind, den blinda poetinnan, i en uppsättning av Aniara på Stockholm Stadsteater under senhösten 2010.
Sjöholm var en del av Jonas Gardells Livet er en schlager-produktion från hösten 2014 till sommaren 2015. Förutom Johan Glans och Peter Jöback medverkade hon som Mona Berglund.

Hon var med som värd för Radio P1:s sommarprogram den 11 augusti 2006 i Sverige. Helen Sjöholm såg för sig en karriär inom konsten när hon var liten och skulle sjunga i sin pappas plåtstudio. Målet att bli en stor sångerska gick i uppfyllelse när hon fick huvudrollen som Kristina från Duvemåla, och hennes liv förändrades oåterkalleligt. Regelbundet nyper jag mig i armen.

På Diesel Workshop caféet i Sickla, strax utanför Stockholm, hälsar Helen Sjöholm varmt välkomna. Hon har ett glatt, jordnära uppträdande som utstrålar värme. Hon läser menyn i sin strävan efter att hitta något nytt att prova, och hon nöjer sig med en multikulti-sallad. Till stöd för sin CD Euforia, där hon framför coverversioner av Billy Joels låtar, avslutade Helen Sjöholm nyligen en turné.

Hon lyssnade på en gammal favoritlåt, “She’s Always a Woman”, som hon nästan hade glömt bort, och inspirationen att skapa ett sådant album kom till henne av en slump. Det återuppväckte min passion för det, och min nyfikenhet för Billy Joel följde snart. Hennes beslut att sjunga låtarna på sitt modersmål växte ur hennes önskan att undvika att släppa ett album med coverlåtar och istället upptäcka originalmaterial.

De fick nytt liv som sånger när de gjordes på svenska. Även om hon är liten och städad har Helen Sjöholm en otrolig röst. Vid åtta års ålder skrev hennes mamma in henne i en kör efter att hon redan hade hittat instrumentets styrka. Det var mycket glädje när jag äntligen hittade en plats som gjorde det möjligt för mig att fullfölja min livslånga passion.

Fram tills hon var nitton år gammal var hon körsångerska, och hon dagdrömde hela tiden om att bli artist.
Jag hade hoppats på att få gå på college och skaffa mig ett anständigt jobb istället för att göra en karriär inom musiken. När hon var tonåring hjälpte hon sin pappa att städa upp deras plåtverkstad, som råkade vara en fantastisk plats för sång. Jag åkte dit ofta för att sjunga på grund av den fantastiska akustiken. För mig blev det en underjordisk fristad där jag kunde ägna mig åt mina lyriska drömmar.

Helen Sjöholm Ung
Helen Sjöholm Ung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!