Hur Lång Är Jonas Gardell

Hur Lång Är Jonas Gardell
Hur Lång Är Jonas Gardell

Hur Lång Är Jonas Gardell – Den svenske författaren, dramatikern, komikern och konstnären Lars Jonas Holger Gardell föddes i Täby den 2 november 1963. Flera romaner, manus, shower och sånger har skrivits av Gardell sedan han debuterade 1979. Hans verk har bearbetats. på tjugofem andra tungomål. Verk som En komikers uppväxt (1992) och 2012–2013 års romantrilogi Torka aldig torar ut gantskar sticker ut.

En TV-serie från SVT baserad på båda romanerna har sänts. För Pensionat Oskar fick Gardell en Guldbagge för bästa manus. För De halft dolda vann han det svenska tv-priset Kristallen. För En Komikers uppväxt fick han Prix Futura. 1996 vann han priset Tage Danielsson, Frödingstipendiet och Stora Svenska Talarpriset.

Hans befordran till teologi hedersdoktor vid Lunds universitet 2007, medicin hedersdoktor vid Linköpings universitet 2013 och filosofie hedersdoktor vid Åbo Akademis fakultet för humaniora, psykologi och teologi 2018 gavs honom alla av olika institutioner.

Bakgrund och första professionella steg

Jonas Gardell föddes av Bertil Gardell, professor i socialpsykologi, och Ingegärd Gardell, psykolog (tidigare Rasmussen). Han har två syskon, Stina Gardell och Mattias Gardell. Som näst yngst av fyra syskon tillbringade Gardell sin barndom i Enebyberg, en förort norr om Stockholm, med sina föräldrar och tre olika syskon.

Som legitimerade psykologer pressade båda föräldrarna sina barn att använda sin kreativitet. Inga främlingar för kristendomen, familjen var ganska involverad i sin baptistkyrka. Pappan lämnade hemmet för sitt yrke och en ny flickvän efter att föräldrarna separerat när Jonas Gardell var ung; de skilde sig 1983.

Jonas Gardell har gång på gång nämnt att hans pappa var den typ av person som fick tillgivenhet men som aldrig kände att den återgäldades. I efterhand, har Gardell anmärkt, “inga skyddsnät kunde motstå kraschen som min familj gjorde vid den tiden.” Han har talat om hur förödande skilsmässan var för honom.

Hur Lång Är Jonas Gardell

Vid fjorton års ålder började han spendera tid på Klara norra kyrogata, ett ökänt Stockholmshäng för unga manliga prostituerade, som ett sätt att kanalisera sin ångest utomhus. Efter det han gick igenom där lovade han sig själv att han aldrig mer skulle bli ett hjälplöst offer. Vid arton års ålder sökte Jonas Gardell inträde på teaterskolan efter gymnasiet med samhällsvetenskaplig inriktning.

Men han hade en förödande insikt: han var den 500:e personen som provade rollen som Hamlet. Så småningom kom han till beslutet att ägna sig åt konst på heltid och, med hjälp av några vänner, etablerade han ett konstgalleri. Efter att ha levt på assistans arbetade Gardell som modell för både skisser och fotografi. Även under denna period skrev Gardell poesi och noveller och gjorde sin litterära debut 1979 med boken Den tigande talar, som kom ut när han bara var 18 år gammal.

Karriär

A Passion Play, Gardells debutroman, släpptes 1985. Verkets kärnteman handlar om hans queera identitet, vikten av självacceptans och friheten att vara sig själv. Enligt Gardell präglades den tidigare delen av hans karriär av korta romaner om hans barndom på 1970-talet; trilogin En komikers uppväxt (1992) är ett exempel på detta.

Han trodde att han hade slutat skriva självbiografier efter Jenny (2006) och flyttade sin koncentration till dokumentärer; under sin karriär skildrade han HBTQ-historia i Sverige i flera romaner. Mellan 2012 och 2013 publicerades romantrilogin Torka aldrig tårar utan handskar, och den recenserades entusiastiskt.

Dessa tre böcker visar uppkomsten av HIV/AIDS-epidemin bland homosexuella män på 1980-talet. Gardell skrev manuset efter Simon Kaijsers romaner. Filmen Torka aldrig tårar utan handskar var en kritiker- och kommersiell framgång. Många av hans skrifter handlar om religion och kristendom. Ett par av Gardells mest uppskattade verk är hans teologiskt fokuserade böcker, Om Gud (2003) och Om Jesus (2009).

Till minne av villkorslös kärlek var en bästsäljande skönlitterär bok i Sverige 2018. Ett av hans verk, Ett lyckligare år, utkom 2021, är en biografi om den svenske filosofen Pontus Wikner som utspelar sig i Uppsala under 1850-talet. Sagan om den lilla sparven, tecknad av Martin Jacobson, var hans första barnbok, utgiven 2022.

Manus

Pensionat Oskar, den första långfilmen anpassad efter ett manus av Jonas Gardell, slog kassarekord 1995. Hösten 1995 tog bilden hem topppriset på Festival des Films du Monde i Montréal, och manusförfattaren Gardell hedrades med en Guldbagge. Ett av Gardells andra uppmärksammade verk är manuset till filmen Livet er en schlager, från vilken den populära låten “Aldrig ska ja stopa äskal dig” är hämtad. En efterföljande cover av Gardell av låten toppade som nummer två på Svensktoppen.

Scen

Börjar med God natt, Mr. Moon in 1986 har han haft många kritikerrosade föreställningar under hela sin karriär. Den ursprungliga scenproduktionen av Kim och Jonas debuterade 1989. Med kompositören och musikern Kim Hedås på scenen sändes programmet på SVT. Kim och Jonas var avgörande för Gardells uppgång till stjärnstatus som ståuppkomiker och artist före sin tid. Att framföra sin populära singel “Mitt enda liv” på turné började 2013. En kväll med reflektion över hans 30 år på scen lanserades 2016 med premiären av hans teaterföreställning 30 Years Together.

Medier som radio och tv

Gardell har medverkat i olika svenska tv-program som han själv, inklusive Stjärnorna på slotlett, So ska det låta, Doobidoo och Sommerkrysset. Med låten “There is a way” tävlade han i Melodifestivalen 2018:s andra semifinal och slutade på en sjunde plats. Säsonger där Jonas Gardell har varit värd inkluderar Summer (1990,1991,1992,2013 och 2019) och Winter (1991, 2008).

Doctor of honoris causa

Gardell tillskriver det mesta av sin inspiration från Bibeln, och hans tro är en röd tråd genom hela hans skrifter. Skälen för Gardells utnämning till teologi hedersdoktor vid Lunds universitet i december 2007 var: Ett genomgående tema i hans arbete är kampen för de förtrycktes rättigheter och värdighet, och han skriver mycket om dessa frågor.

Han är en betydande samhällsanalytiker och kritiker eftersom han är en av få människor som kan förena människor i alla åldrar med sin unika blandning av uppriktighet och komedi. Mot bakgrund av resonemanget. Ett par teologiprofessorer satt i fakultetsstyrelsen som var tveksamma till att offentligt motsätta sig utnämningen.

Jonathan Gardell tilldelades doktorsexamen i Lunds domkyrka den 30 maj 2008. Bara dagen innan höll han sitt invigningstal, “Inbjuden till Jesu bord”, till en överfull folkmassa i Lunds Heliga Trefaldighetskyrka. Gardell upphöjdes till medicin hedersdoktor vid Linköpings universitet den 17 maj 2013.

Den här gången tog några strid med själva resonemanget och nämnde “dess mångfacetterade beskrivning av ett mörkt kapitel i svensk medicinsk historia” som exempel. Vid Åbo Akademis fakultet för humaniora, teologi och psykologi upphöjdes Gardell den 25 maj 2018 till filosofie hedersdoktor.

Familj

1986 flyttade Gardell ihop med Mark Levengood och 1995 fick de ett registrerat partnerskap. Levengood och Gardell knöt samman 2011. Deras äktenskap varade till 2023. De är föräldrar till två barn: Gardells son från ett tidigare förhållande med vännen Ingeborg Svensson och Levengoods dotter från ett tidigare förhållande med Fanny Ambjörnsson.

Poet, manusförfattare och komiker. Även om 59-årige författaren Jonas Gardell av “En komikers uppväxt” inte är rädd för rampljuset, håller han sina barn långt borta från det. Mark Levengood och Jonas Gardell gifte sig 2011, efter att ha ingått ett partnerskap 1995. Enligt Expressen och andra twittrade Gardell då “Efter att ha varit gifta i 25 år, på söndagen gifte jag och Mark oss äntligen ‘på riktigt’, också i lagens och samhällets mening”, säger han.

När slutade Jonas Gardell och Mark Levengoods äktenskap?

Deras beslut att avsluta sitt 37-åriga äktenskap offentliggjordes i juni 2023. Efter tolv års äktenskap skilde de sig.

Jonas Gardell: Det är därför vi anstränger oss för att inte stoltsera med våra barn

Mark Levengood, 59, och Jonas Gardell, 59, har en son och en dotter. Enligt Feminas rapportering har de splittrade föräldrarna tagit det medvetna beslutet att skydda sina barn från rampljuset, och vägrat visa dem på nätet eller vid offentliga sammankomster. Kändisar och influencers som använder sina barn som reklamverktyg har Gardells största motvilja. 2020 gjorde komikern ett djärvt uttalande på en upplaga av sin podcast “Mark & Jonas podd” om hur 47-årige Alex Schulman “sålde ut sina barn i en annons”, enligt Aftonbladet.

En känga från Jonas Gardell kontra Alex Schulman

I den högt ansedda “Alex & Sigge”-podden annonserar Schulman sina sponsorer, och Gardell kritiserar denna praxis i det här avsnittet. Ett exempel på detta är komikerns svar på podcastprofilen som visar hans barn i en annons. Gardell frågar: “Är du seriös? Du är så desperat efter pengar att du är villig att sälja dina barns hår för löss?” frågar intervjuaren i mikrofonen.

Därefter vill serieserien veta om någon annan svarar på annonser som dessa. Hans röst knakar av sorg när han fortsätter. Även om Gardell har en son, var sista gången han sågs på sina sociala medier under sin examen 2022. Det finns dock tillfällen då pappa Gardell helt enkelt avslöjar sin bakdel.

Hur Lång Är Jonas Gardell
Hur Lång Är Jonas Gardell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!