Hur Lång Är Moa Granat

Hur Lång Är Moa Granat
Hur Lång Är Moa Granat

Hur Lång Är Moa Granat – Moa Granat är en svensk friidrottshäcklöpare och sprinter som föddes den 8 augusti 2004. Hon bär Vallentuna FK-loggan. Granat tävlade på 400 meter häck vid junior-EM i Tallinn, Estland, i juli 2021. Hon gick in i finalen i silver efter att ha vunnit sina heat i försöken och semifinalerna.

Hon vann guldmedaljen på 400 meter häck i SM utomhus 2021. Den 26 februari 2023, i de svenska junior- och ungdomsmästerskapen inomhus, satte Granat juniorrekord för Sverige genom att avsluta 400 meter på 53,78 sekunder. Granat vann 400 meter häck i junior-EM i Jerusalem i augusti 2023 med tiden 56,58 sekunder.

Hon är Marko Granats dotter. VM-debutanten Moa Granat, 19, har tävlat. Den enorma potentialen hade velat springa lite snabbare, men nöjer sig med möjligheten att tävla mot de största i världen. Granat erkänner att han till en början var lite chockad. 19-åringen har vunnit guld på 400 meter häck tre gånger i rad på seniornivå i EM, samt junior-EM tidigare i somras.

Granat började sin första VM-match i måndags. Den talangfulla svenska löparen placerade sig på sjätte plats i sitt försöksheat på 400 meter häck. Tiden 56,61 var 18 hundradelar långsammare än det tidigare rekordet. Den svenska idrottaren hävdar att hennes mål var att sätta ett nytt personligt rekord. Så jag är lite sviken, erkänner Granat.

“Chockad” av hastigheten, granaten

19-åringen anser ändå att loppet har varit “okej” och säger att hon värdesätter möjligheten att tävla i sitt första betydande seniormästerskap. Inte minst är det hur det känns att tävla mot de bästa häcklöparna i världen. Hur långt före mig de var vid det första hindret gjorde mig nästan chockad först. Även om jag förutsåg att de skulle röra sig snabbare, kanske det skulle ta längre tid. Jag är dock fortfarande överlycklig för det var en underbar upplevelse.

Vid avslutningen, är du fortfarande inte helt fängslad?

Det känns underbart, faktiskt. Det finns fortfarande en mening med att vara här. På JSM inomhus i Karlstad i söndags gav 400-meterslöparen en rejäl smäll. Granat triumferade och överträffade Moa Hjelmers svenska juniorrekord 2009. Granat avslutade loppet på 53,78 sekunder och slog Hjelmers tempo med 41 hundradelar av en sekund.

Hur Lång Är Moa Granat

Jag visste redan under tävlingen att jag ville sluta under 54. Nu när det var ett ensamt lopp var det nästan lyckat. Moa konstaterar i ett pressmeddelande att det var bra att ha känslan av att kunna köra sitt eget lopp. Efter inomhus-VM (i Malmö) kände jag att jag hade mer energi i kroppen, och jag slutade se det som en nackdel att kunna köra mitt eget lopp här och koncentrera mig på att bara trycka på pedalen. Det var roligt, därför var det ett fantastiskt lopp!

När Moa gick in i den sista kurvan hade hon definitivt etablerat en stark ledning. Hon kanske kan hantera det, eller kanske inte. Gjorde hon? Ingen kunde skada henne när hon spurtade på 56,61 sekunder till strecket. Ett fantastiskt strategiskt lopp. I ett J20-EM har Sverige aldrig tidigare tagit fyra guldmedaljer. Och på JEM var det en svensk guldskiva.

Det tidigare rekordet sattes vid Tallinn-turneringen, där Maja Skag tog två guldmedaljer på egen hand i lång- och trestegstävlingarna och Gabriel Wallmark tog hem den tredje i tresteg. Fyra individer har vunnit guldmedaljer i Jerusalem, tre av dem tävlade i löpartävlingar. Det är det som är anmärkningsvärt. Det nuvarande rekordet fyller snart 37 år. Dessutom hade det kanske blivit ännu en guldmedalj om Emma Sralla inte redan hade dragit sig ur damernas diskusurtagning på grund av fotsvårigheter efter att ha fått noll pass.

Moa Granat slutade fyra i ett tufft 400-hästarslopp under föregående dags kvällspass. Moa är fortfarande på väg mot Ann-Louise Skoglund från Sveriges rekord på 400 meter häck på 54,15 från Stuttgart 1986.
Den 30 augusti fyller den 37 år. Men Moa Granat, som precis fyllde 19 år för två dagar sedan, är den person som borde kunna utgöra ett hot mot det i framtiden.

I ett mycket utmanande lopp har hon sedan vunnit guldet. Med ett personbästa på 46,43 har hon kommit nära Ann-Louises 42 år gamla svenska juniorrekord på 56,00. Moa är en naturligt begåvad löpare.
Pappa Marko var svensk mästare på 400 meter och 400 häck.

Torsdagseftermiddagens final på 400 meter häck vanns av Vallentunas Moa Granat på 56.58, en fortsättning på Sveriges succé-EM för 19-åringar i Jerusalem. Jag är överlycklig, det är bara toppen! Jag är överlycklig och glad att den uppnådde guldstatus eftersom jag verkligen önskade det här. Moa som är extatisk säger att jag och Melwin kom överens igår om att vi båda skulle få medaljer, helst guld.

När det var dags för final satte Moa allt på spel på bana sju. Hon imponerade i både försöken (57,79) och semi (57,00). Olha Masjanienkova från Ukraina var snabbast där, men Moa vann med knappa 25 hundradelar på 56,58. Masjanienkova vann silvermedaljen på 56,83 och Alexandra Stefania från Rumänien vann bronsmedaljen på 57,02. Efter att ha vunnit en silvermedalj i Tallinn för två år sedan har Moa nu två JEM. Hon drog sig ur Sydamerikanska junior-VM förra året.

försöker slå det 42 år gamla rekordet

Endast 15 hundradelar skiljde vinnartiden, 56,58, från Moas tidigare personbästa, som han satte i Folksam GP-galan i Karlstad drygt en månad tidigare. Med den tiden hamnar Moa på nionde plats genom tiderna bland svenska seniorer och tvåa bland juniorer under 19 år. Det är bara Ann-Louise Skoglund framför henne; Moa har försökt slå sitt 42-åriga svenska juniorrekord hela sommaren och har fortfarande några möjligheter att göra det.

forntida guld

Segern är den första någonsin för tjejer från Sverige i JEM, där Moas silvermedalj från 2021 (57,94) och Jo Carlssons bronsmedalj från Thessaloniki 1991 (58,23) är de enda övriga medaljerna. Noterbart är att grenen utelämnades från JEM-programmet när Ann-Louise Skoglund nådde laglig ålder för alkoholkonsumtion.

På pojksidan finns dock två guldmedaljörer: Carl Bengtström i Bors 2019 (50,32) och Niklas Wallenlind i Birmingham 1987 (50,65). Moas seger var Sveriges femte i denna tävling, som också har gett ett silver hittills. Sedan Ann-Louise Skoglunds prime på 1980-talet är Moa Granat den bästa fäktare Sverige har producerat. Har precis fyllt nitton och född 2004. Kenth Olsson har vigt sitt liv åt idrotten och är en av Sveriges mest kända tränare. Nyss fyllda 78 år och född 1945.

Årets VM är bara början på Moa Granats resa mot storhet; det är hans erfarenhet som kommer att leda honom dit. Det var en ganska enkel anpassning eftersom vi redan jobbat tillsammans, förklarar Moa.
Men nu är satsningen klar. Jag vill prestera så bra jag kan. När Helena Hellgren var Moas tränare i Vallentuna bevakade Kenth Olsson hennes karriär på den tiden.

Han kommer bra överens med sin pappa Marko, som han hjälpte till att vinna SM-guld på 400 häck och 400 platt på 1990-talet. Gustafssons mamma Madeleine, som också var tävlingsinriktad, var en topp 400 meter häcklöpare för Sverige. Enligt Kenth är Moa en pärla. Hjon besitter egenskaper som liknar både Marko och Madeleine. Hon har en dålig attityd och var ganska slapp med sin teknik. Hon har intrycket att hon så småningom kommer att överträffa Lisa Skoglunds rekord.

Redan här i Budapest är Lisas nu 41-åriga svenska juniorrekord på 56,00 i fara. Ja, jag tror att hon lyckas. Kenth hävdar att hon är i utmärkt skick. Med en personbästa tid på 56,43 satt i Karlstad GP tidigare i somras har Moa kommit nära. Hon har sedan dess varit framgångsrik med att ta såväl SM-guldet som JEM-guldet i Jerusalem, varav det senaste var för drygt en vecka sedan. Lisas svenska seniorrekord är utmanande 54,15, så det får vänta till senare.

Kanske är Kenth Olsson mest känd för att ha gjort Johan Wissman till en löpare i världsklass. De tog fram en långsiktig strategi som i slutändan ledde till att Wissman blev europamästare på 200 meter i EM i Göteborg 2006, 400 meter VM-finalist i Osaka 2007 och OS-medaljör i Peking året därpå.
En enastående prestation av en svensk.

Han spelade också en roll i det norska atletiska miraklet, eftersom Hvard Bentdal Ingvaldsen slog Wissmans nordiska rekord på 400 meter i söndags under försöken (44,39 mot 44,56), då Wissman var anställd i Norge i tio år fram till 2020. Dessutom tränar Kenth Olsson Joel Bengtsson, som tävlar på 110 häck, och Julia Henriksson, som tävlar på 200 meter. Imorgon måndag inleds försöksheatet på 400 meter häck för Moa Granat.

Hur Lång Är Moa Granat
Hur Lång Är Moa Granat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!