Patrik Lundberg Familj

Patrik Lundberg Familj
Patrik Lundberg Familj

Patrik Lundberg Familj – Birgitta Lundberg, mamma till Patrik Lundberg, gav upp allt för sina två barn. Men efter att de flytt från boet kunde hennes kropp inte längre hantera det. Patrik, en känd sommartalare, diskuterar de osynliga ensamstående mammorna. Han hade ambitioner att bli statsminister eller för internationella angelägenheter som liten. Sanningen var att det var ingendera.

Han hade drömmar om att ge ut böcker och skriva kolumner som ung. I dag uppfyller han den önskan. Förutom att vara värd för ett av årets mest uppmärksammade sommarprogram gav Patrik Lundberg även ut den lika uppmärksammade boken Fjärilsvägen. Jag trodde inte att feedbacken skulle vara lika positiv. Men jag tror att många människor som läste boken eller såg dokumentären kunde relatera till min livsberättelse, särskilt min mammas.

Alla känner en ensamstående, utmattad mamma, mormor eller gammelmormor som kämpade för att balansera jobb, hem och barn. Veckotidningar gör ett bättre jobb med att lyfta fram dessa personer än de stora medierna, enligt Patrik, eftersom dessa kvinnor sällan förekommer i dem.

I ett av Stockholms vackraste områden, Söder, har vi flyttat in på hans arbetsplats. Han var tidigare bosatt i Skne innan han flyttade till huvudstaden för ett år sedan. Vid sidan av sin mamma Birgitta, systern Paula och andra familjemedlemmar växte han upp i Sölvesborg, Blekinge.

Patriks föräldrar separerade när han var tio år. Pappan till Patrik skapade ett liv med en annan kvinna. Patrik tror inte att hans far är en elak person, och han har ingen specifik förbittring mot honom. Han tycker att det är obegripligt att du skulle överge dina barn på det sätt som han gjorde.

Pappa och jag pratade bara med varandra tre gånger om året och hade väldigt sällan kommunikation. På julafton och på varandras födelsedagar. På andra sidan har min syster haft lite mer kontakt med honom. Jag kanske tar kontakt med min pappa och ställer de frågor jag aldrig ställde när jag själv blir pappa och funderar på faderskap. Som, varför ville han inte kommunicera med oss? Ville han verkligen det?

Patrik Lundberg Familj

Mamma till Patrik såg hela tiden till honom och hans systers välfärd. Hon var inte bara kärleksfull, utan också ganska rolig. Hon delade rånberättelser med oss och drog många skämt. Mamma hade en hård famn inom sig. Hon lyckades tjäna pengar till våra aktiviteter och skolbilder trots att vi knappt klarade oss och hon unnade sig nästan aldrig någonting. Mamma gav upp sina egna ambitioner så fort hon fick barn för att hjälpa oss att uppnå våra.

Jämförande historia

Patrik minns att Sverige brukade vara en u-nation för bara några generationer sedan. Då kretsade allt kring att överleva, och varje generation försökte göra nästa bättre. Idag är en betydande del av medelklassen så rik att de kan försörja sina familjer samtidigt som de fullföljer sina egna ambitioner.

Patriks sommartal hade ett specifikt fokus på kärlek och pengar. Pengar är inte allt, som det ibland påpekas, men Patrik håller inte med. För den som har pengar är det enkelt att säga. Det var jobbigt för min mamma, och de få slantarna som var kvar gavs till oss barn. Forrest Gump är en av Patriks favoritfilmer, och han har sett den mer än 50 gånger. Den filmen fungerade som inspiration för min bok.

Man kan läsa min mammas personliga biografi så som den är flätad in i vår svenska politiska historia, säger Patrik, på samma sätt som man kan följa Forrests liv i samband med modern amerikansk historia. Det intima är politiskt i hans ögon. Ja, det är så det är. Det personliga är dock lika politiskt. Politik har en inverkan på människor. 1993 separerade mina föräldrar mitt i en svår ekonomisk situation. Mammas humör förändrades när hon blev ogift under en utmanande ekonomisk tid.

Patrik berättar om hur hans mamma var sjukskriven och hade mycket besvär, bland annat i fötter och tänder. Hon visste att det skulle bli dyrt att gå till tandläkaren, därför ville hon inte. Detsamma gällde för de ögontest hon visste att hon var tvungen att göra. Mamma blev orolig eftersom hon var medveten om hur mycket progressiva glasögon kostar.

Patrik berättar om hur hans mamma fick gå igenom mycket smärta, ofta helt onödigt. Han insåg också att många andra outbildade damer, förutom hans mamma, också blev bortglömda av vården. Det bästa tillvägagångssättet för mamma hade varit att träffa en psykolog, men de skrev istället ut fler piller.

Mamma Birgitta svimmade då och då, men Patrik och hans syster hade aldrig modet att kontakta en ambulans eller någon familjemedlem. Jag trodde att socialtjänsten kunde besöka oss om de fick reda på hur mamma mådde. Jag kan nu som vuxen anta att min mamma upplevde panikepisoder. Och som om hon tog hand om oss, hennes jobb, huset och trädgården inte räckte, hon var också tvungen att ta hand om sina föräldrar när de blev gamla och skröpliga.

Patrik tror att hans mamma offrade allt feller honom och hans syskon och arbetade outtröttligt för att hålla ihop pusselbitarna i livet. Birgitta kanske fortfarande lever idag under andra omständigheter och levnadsstandarder. Det är nästan kusligt hur min mamma praktiskt taget utvecklade en utmattad depression dagen efter att jag och min syster flyttade ut. Det verkade som om hon äntligen kunde andas fritt, efter att ha gjort allt hon kunde för att uppfylla sitt ansvar. Mamma gick bort för tidigt till följd av stressen, enligt Patrik.

Patrik svarar att de flesta familjer där båda föräldrarna är anställda och har god hälsa har det relativt bra på frågan om han tror att de förmögnas lycka har byggts på de mindre bemedlades elände. Å andra sidan måste det finnas ett stort skyddsnät om du är en ensamstående förälder som är sjuk eller arbetslös. Om så är fallet, hur? Fråga vilken ensamstående förälder som helst som upplever det.

När vi diskuterar jämställdhet ifrågasätter Patrik varför en kvinna fortfarande är projektledare och ansvarig för den sociala komponenten. Trots att vi lever i upplysta tider har jag många manliga vänner som ännu inte har fattat det. De klagar över att de inte förstår varför deras fruar gnäller när de inte erbjuder hjälp.

Som de uttryckte det, “Säg bara vad jag ska göra så gör jag det.” Du har inte riktigt förstått konceptet, som är att kvinnor alltid måste kontrollera alla spakar, alltså. En annan illustration skulle vara födelsedagsfirande för vänners barn. Enligt Patrik är det alltid mammorna som har ansvaret och de som bjuder in till firandet.

Patrik har också funderat på att många män upplever ett feministiskt uppvaknande när de blir pappor till döttrar. Men han känner att när man får en son så borde det vara minst lika viktigt att tänka på detta. I verkligheten ser det inte alls ut så. Många pappor ser till att deras döttrar inte försätter sig själva i fara eller riskfyllda situationer. Istället bör du koncentrera dig på att lära dina söner att skydda damer från fara, råder Patrik.

Vid nio månaders ålder flyttade Patrik till Sverige från Seoul. I boken Gult på utsidan, som kom ut för några år sedan, skrev han om sin egen erfarenhet av adoption. Han säger att det är svårt att avgöra vad som är vad på frågan om hur adoptionen har påverkat hans liv. Jag tror att jag har utvecklat en “översvensk” identitet, möjligen för att jag inte upplevde att att vara svensk är något som faller mig naturligt. Jag tror verkligen att jag är den svenskaste svensken i Sverige. Jag avgudar Melodifestivalen, svensk historia, allsångsshower och Vasaloppet.

Patrik har besökt sin födelseort Sydkorea ett tiotal gånger. Han träffade några av sina biologiska familjemedlemmar, inklusive sin biologiska mamma och pappa, på den första resan tillbaka.
Jag påstås ha blivit övergiven eftersom min biologiska mamma upplevde förlossningsdepression.

Min biologiska pappa sa till mig vid vårt möte, när allas känslor var höga, att han inte ville lämna mig men kände att han inte hade något annat alternativ. Han sa till mig under vårt första möte att “nu är jag glad för jag fick träffa dig och därmed är mitt liv komplett.” Vi upprätthöll regelbunden kommunikation fram till hans död för tre år sedan. Min relation med min storebror har alltid varit den bästa. Vi träffas ofta.

Ett porträtt av hans mamma målades av Patrik Lundberg. Jag gick igenom alla hennes ägodelar. Hon kom från en prydlig arbetarfamilj och hade hållit igång alla sina föräldrars pappersarbete ända tillbaka till 1920-talet, inklusive betyg, kursbevis, referenser från arbetsgivare och liknande. För att komma ihåg bläddrade han också i gamla fotoalbum och bad sin syster Paula om hjälp.

Patrik Lundberg Familj
Patrik Lundberg Familj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!