Thomas Fogdö Familj – Thomas Fogdö är en svensk idrottspsykolog och professor som föddes den 14 mars 1970 i Gällivare, Norrbottens län. Han brukade vara en utförsåkare. Fogdö började åka slalom som sexåring i skidskolan på Friluftsfrämjandet. Han gick med i det lokala skidgymmet och började senare delta för Gällivare Sportklubb. De blev lurade ur sin barndomsfantasi. Thomas Fogdö, 39, och hans fru är nu föräldrar till tre barn efter tvillingdöttrars oväntade ankomst.
Fantastisk. Enligt den glada skidfolkloren hade de i princip tappat allt hopp. De hade försökt bilda familj självständigt under ganska lång tid. Paret fick äntligen höra goda nyheter förra sommaren: de kommer att bli adoptivföräldrar efter en lång väntan. Thomas Fogdö och Anna välkomnade en dotter, Saga, till världen inte långt efter. Som pappa är känslan bortom ord. Thomas sa till Expressen att de länge önskat sig den här stunden.
Kvällen innan
Efter bara några månader till kunde de konstatera att Annas mage växte. Det andra mirakulösa tillkännagivandet följde: de skulle få två uppsättningar barn. De tvivlade på dess sanning. Detta är helt otroligt, och kändisen kunde inte vara gladare över det. Ytterligare två tjejer var på väg. De två spädbarnen kom sex veckor för tidigt, dagen före julafton. Thomas och Anna har fortfarande inte kommit på något bra namn. För tillfället har vi många olika jobbtitlar, men de ändras ofta. De kallas för närvarande som ett och två.
Personlig historia
I slalomtävlingen i världscupen vann Thomas Fogdö en cup totalt och fem individuella deltävlingar. Han blev rullstolsbunden efter att ha brutit ryggen under ett träningslopp i Åre den 7 februari 1995, vilket gjorde honom paraplegisk från midjan och nedåt. Thomas Fogdö har varit föreläsare, mental kurator och skribent sedan olyckan.
Vid 24 års ålder hade slalomåkaren Thomas Fogdö vunnit fem världscuptävlingar innan han kraschade under träningen. Fogdö har fortsatt att gå framåt från den livsförändrande dagen trots att han var rullstolsburen på grund av en bruten rygg som han ådrog sig i olyckan. Enligt vad han berättat för Aftonbladet insåg han att något hade gått sönder när han låg på rygg med benen i kors över honom. Han var inte särskilt pigg vid tillfället.
Thomas Fogdös liv tog en dramatisk vändning den 7 februari 1995. Bara några veckor före sin 25-årsdag hade han vunnit fem världscuptävlingar när han gjorde sin sista bestigning uppför en backe i Åre. Fogdö snubblar och träffar en stubbe på en transportsträcka. När Fogdö återvände till berget 2019 för första gången på 24 år berättade han för Aftonbladet att han direkt visste att något var fel.
Jag insåg att allt var på väg åt helvete när jag snubblade och ramlade. Det gick snabbt och smärtfritt och krävde bara några stopp. Jag insåg dock att något hade gått sönder sedan jag sov på rygg med benen i kors över mig och för att jag inte var riktigt vaken. Så fort slalomåkaren anlände till sjukhuset konstaterade läkarna en bruten rygg; han var stel under midjan.
Han stannade kvar på Umeå sjukhus de första fyra månaderna efter olyckan. När kirurgen sa till mig, “du kommer förmodligen att behöva sitta i rullstol resten av ditt liv”, var han mycket tydlig och lämnade inget utrymme för tvivel. Det var hemskt, men jag ansträngde mig för att klara mig. Men det vet jag fortfarande inte, erkänner Fogdö, innan jag helt fattade vad de menade.
Idag är det här Thomas Fogdös liv
Legender som Gunde Svan besökte honom på sjukhuset och bjöd på uppmuntrande ord. Med budskapet “ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid” skrivet på en tavla bar Svan med sig sitt arbete. Den före detta slalomåkaren är nu föreläsare och idrottspsykolog; han och hans fru Anna har tre döttrar.
Störtlopp är underhållande, men jag föraktar det när de kraschar. Att se det gör mig fysiskt sjuk. Bli gärna stående om de föredrar det. Även om det aldrig har funnits fientlighet, är skidåkning en sport som jag tycker om. Jag kom ikapp säsongen som jag var menad att titta på när jag låg på sjukhuset. Hans uttalande till Aftonbladet är att han inte är arg på skidorna, utan snarare på sig själv.
Som alpin skidåkare har Thomas Fogdö nått stora framgångar tack vare sina ambitiösa ambitioner och rigorösa personliga standarder. Han tar hem världscuppokalen i slalom 1993, men hans liv tar en dramatisk vändning året därpå på grund av en olycka. Thomas har en bruten rygg och efterföljande förlamning under midjan under ett katastrofalt träningspass. Ett liv där saker och ting inte blir som han planerat ligger framför honom nu.
Den alpina skidåkaren Thomas Fogdö var inblandad i olyckan som inträffade den 7 februari 1995. I Åre höll en 24-åring vid namn Fogdö på att åka ner för skidbacken när han ramlade kraftigt, bröt ryggen och lämnade honom förlamad nedanför midjan. Det här är Thomas Fogdös nuvarande livsstil och det kommer att ha gått 29 år efter olyckan (om några månader).
Thomas Fogdö, som var 24 år och redan vunnit fem världscupslalomtitlar, åkte högt för tillfället. Men vid ett träningspass i Åre skulle hela situationen plötsligt förändras. Fogdö blev förlamad nedanför midjan och krossade ryggen i ett fruktansvärt fall som inträffade under en transportsträcka, då han landade på en stubbe.
“Det var brutalt”
De efterföljande månaderna ägnades åt sjukhusvistelse i Umeå. När kirurgen sa till mig, “du kommer förmodligen att behöva sitta i rullstol resten av ditt liv”, var han mycket tydlig och lämnade inget utrymme för tvivel. Det var hemskt, men jag ansträngde mig för att klara mig. I en tidigare intervju med Aftonbladet sa Fogdö “det vet jag fortfarande inte” innan han helt förstod deras innebörd.
Efteråt fick Thomas Fogdö en underbar vård på Umeå sjukhus, även om han helt klart hade det tufft med omständigheterna. Jag satte inte min fot i den stora korridoren på sjukhuset de första femton dagarna. Den platsen var förbjuden för mig. Det känns som att alla tittar på dig, och många andra har sagt samma sak, oavsett om de är kända eller inte.
I den miljön kände jag mig helt orolig. Jag valde dock att ha en presskonferens först, i hopp om att få jobbet. Det var ganska svårt, har han påpekat förut, och nu när han är 48 år börjar han känna sig mer tillfreds i den här offentliga miljön.
Han tillbringar dagen så här
I sin nuvarande roll som idrottspsykolog assisterar Thomas Fogdö ett antal alpina åkare. André Myhrer har använt honom tidigare som mental tränare. Men han är också involverad i att tala, med fokus på ämnen som mental träning, målfokus och konsten att övervinna hinder. Men han har också ett stort intresse för skidåkning. Störtlopp är underhållande, men jag föraktar det när de kraschar.
Att se det gör mig fysiskt sjuk. Bli gärna stående om de föredrar det. Även om det aldrig har funnits fientlighet, är skidåkning en sport som jag tycker om. Jag kom ikapp säsongen som jag var menad att titta på när jag låg på sjukhuset. Jag kanske är arg på mig själv snarare än på skidorna.
“Inga egenskaper som kännetecknar en vinnarskalle är medfödda, allt är något vi kan påverka själva.” Kommentarerna uttalades av Thomas Fogdö, en slalomidrottare vars liv plötsligt förändrades. Trots att han flyttade från Gällivare 1995, kallar Thomas Fogdö och hans familj nu Uppsala hem. Thomas är född 1970.
Frågar du Thomas Fogdö så är “noll laatta” hur folk refererar till mig när jag kommer hem, trots att jag är en riktig Gällivarebo. En tidig fascination för slalom – antänd av en idol i Ingemar Stenmark – utvecklades till en karriär. Året han skulle ha fyllt 25 år var han med på ett träningspass i Åre när han ramlade i en skog på väg till en backe, landade hårt och bröt ryggen; denna olycka skulle påverka hans liv för alltid.
Hans kirurg sa att proceduren var framgångsrik, men att han sannolikt skulle tillbringa resten av sitt liv begränsad till att använda rullstol. Jag kunde inte fatta ett ord; hur skulle jag kunna göra anspråk på framgång samtidigt som jag erkänner sannolikheten att jag aldrig kommer att återfå min förmåga att gå?!
Han försäkrade mig vidare att jag borde vara kapabel att leva ett typiskt liv. Vad fan, tänkte jag, “den här läkaren är helt förvirrad.” Det var ett nytt liv, inte riktigt vad jag hade tänkt mig, men ändå underbart, säger Thomas Fogdö och tillägger att hela hans tillvaro byggdes på ben. Bland Thomas Fogdös många roller finns idrottspsykolog, pedagog och författare.
Men efter olyckan gav han upp drömmen om att gå i sin pappas fotspår och bli polis. Även om jag stänger dörren hela vägen, irriterar det mig fortfarande. Det finns ingen anledning till att jag inte kan jobba som polis. Känner du till några poliser som använder rullstol? Utan tvekan gör det det.
Ett förhastat avskedande av framtiden som “det går inte” är obefogat. Om du stöter på svårigheter, sök hjälp, samarbeta med andra och leta efter sätt att övervinna dem. Kopplingen till “vinnarskallar” är uppenbar för Thomas Fogdö, som hävdar att människor fortfarande skulle bo i grottor om de hade fortsatt att agera på samma sätt.
En “vinnarskalle” är någon som är engagerad, motiverad, passionerad, gör det de tror är underhållande, är beslutsam, är bra på att känna igen vinsterna inför målet, har drömmar och är engagerad i uppgiften, enligt publiken på föreläsningen idag på Kalix folkhögskola. Thomas Fogdö fortsätter med att påpeka att han ogillar termen “vinnarskalle” eftersom det inte betyder något som alla kan relatera till.
Han föreslår att fokusera på de positiva aspekterna av livet, vilket ökar självförtroendet, och att försöka leva efter den mentaliteten varje dag. Fogdö hävdar att inga av de egenskaper vi räknar upp som indikerar en “vinnarskalle” är inneboende talanger, utan snarare är saker som vi har kontroll över.