Axel Schylström Olycka

Axel Schylström Olycka
Axel Schylström Olycka

Axel Schylström Olycka – Den 20-årige fotbollsspelaren och studenten Axel Schylström hoppade på tågets tak på ett infall. Hans 70% brännskador har inte läkts helt. Axel planerar dock nu att hålla föredrag i hopp om att uppmuntra andra att återvända.

Vi strosar genom Norrköpings tågstation, platsen för händelsen som ägde rum i somras den 13 juni bara två dagar innan Axel Schylströms examen. På perrongen kan du se det identiska röd-vita tåget. Trots sitt bristande minne är Axel medveten om att han och hans vän, hänförda av studentfestligheter, kom på den dumma planen.

Svårt bränd efter händelsen

Några hundra meter bort såg poliser att Axels kropp tog 16 000 volt, vilket åtföljdes av ett ljusutbrott och en explosion. Någon stod över mig när jag vaknade. Enligt Axel kände sig passageraren illa till mods när han låg på rygg över banan och begärde att få sitta istället. Tredje gradens brännskador påverkade 70 % av Axels hud och skadade alla tre hudlagren såväl som den underliggande vävnaden.

De områden som är hårdast drabbade inkluderar bröst, rygg, nacke och armhålor. Enligt Axel, som tillbringade dagar sövd på brännskadaavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping, verkar det som att huden blivit svedd av ljusbågen från elledningen.

Genomgick kirurgiska ingrepp var Axel Schylström

Axel tappade koll på hur många gånger han har opererats under sina 3,5 månader på sjukhuset, vilket förmodligen är närmare 20. Många ställen behövde det, inklusive rygg och nacke, så jag fick hudtransplantation från mitt vänstra ben . Det kommer förmodligen tio operationer till i min framtid, och jag går på sjukhuset två eller tre gånger i veckan. Det kommer att ta minst två år till för kroppen att återhämta sig helt.

Ja, jag har varit nere på sistone på grund av mitt mindre än stellar utseende, men hey, jag har rullat med slag. När jag ligger på mitt sjukhusrum har jag skrikit ut min smärta flera gånger för att det har varit så hemskt. Under all plast och bandage jag lagt på kliar det fortfarande. Mina panikepisoder är svåra och jag kan inte repa mig. Min hud har krympt, och jag känner mig instängd i den, säger Axel Schylström.

Axel Schylström Olycka

Alla i stan lägger märke till Axel Schylström

Mittfältaren Axel spelade för Sleipners A-lag i division I fotboll innan olyckan. Han säger att efter att ha avslutat college var hans planer att spela fotboll, jobba och ta ett år för att komma på vad han ville göra härnäst. Att få så många blickar på stan är tufft, enligt Axel, men man vänjer sig. Han kommer nu att börja lära andra om upplevelsen av att befinna sig på botten och att ta sig till toppen.

Även om du tar mycket skada och sjunker till en låg punkt, finns det alltid ett sätt att ta sig upp igen. Det är det budskapet jag vill förmedla för att motivera andra, säger Axel Schylström. Efter olyckan tävlade Axel i “Idol” på TV4, där han placerade sig fyra. Melodifestivalen 2017 är hans år att tävla. Axel Schylström råkade ut för ett fruktansvärt missöde 2012 när han klev ombord på ett stannat tåg och smällde in i några kraftledningar.

Stora delar av hans kropp brändes allvarligt till tredje graden efter att ha fått 16 000 volt genom honom. Allt hände så snabbt att jag inte minns så mycket av själva kollisionen, säger han. Axel Schylström har skrivit en bok, börjat föreläsa, medverkat i “Idol” och satsat på musik sedan olyckan. I Melodifestivalen spelas nu hans låt “Gorgeous”.

Sofia här: Vad handlar din låt om?

Det handlar om att lära sig acceptera sig själv. Att inte hitta fel och förakta sig själv i onödan.

Sofia: Vad är det roligaste med att gå på Mellon?

Att stå på den scenen, när det är tre miljoner människor som tittar. Då kittlar det vackert i magen. Det är verkligen kraftfullt. Jag kliar hemskt mycket för att det ska sitta i ryggmärgen. Jag kan recitera hela föreställningen inifrån och ut i sömnen innan den stora dagen. Instagram benchmark. Bilden på Axel Schylströms nyfödda dotter vilande på bröstet delades online i augusti förra året.

Det överträffade snabbt alla andra svenska Instagram-inlägg vad gäller likes, både under 2017 och totalt sett. Det är konstigt. Det var underhållande att så många människor gillade fotot eftersom det var så rått och oskrivet. Ungefär ett år efter olyckan fick Axel utstå en mängd plågsamma behandlingar när han var på sjukhus. Han fick bland annat hud överförd från vänster ben till rygg och nacke under operationerna.

Informerade även Axel om att han aldrig kommer att gå normalt igen. Han kunde dock återvända till fotbollen efter omfattande träning. Förutom fotproblem fick jag nervskador i benet. Min rörelse påverkas negativt. Det värker som fan om jag rör på mig för mycket. Mina kläder verkar vara lite åtsittande när jag stretchar. Till viss del en “tusen nålar”-känsla.

Sofia: När du var yngre, vad hade du för ambitioner?

Jag är en absolut fotbollsexpert.

Sofia här: Werplanerar du att fortsätta arbeta med samma projekt idag om olyckan inte hade varit framme?

Förlåt, men nej. Jag tror inte att jag hade vågat prova. Kanske hade jag jobbat som skoputsare i Schweiz. Varför ska jag vänta med att riskera att förlora allt på musiken när du är så nära döden? I sitt dagliga liv och på sociala medier använder Axel Schylström flitigt komedi. I själva verket gör han lätt av sina brännskador.

I ett försök att trappa ner skulle jag vilja visa att det är acceptabelt att tappa tunga ämnen lätt. Axel kände sig självmedveten om sina ärr och sina olikheter till en början. Den ständiga granskningen gjorde även en enkel resa till snabbköpet till en prövning. Sedan blev han trött på att känna sig generad. Folk visade mig så mycket tillgivenhet när jag började visa dem mina ärr.

Just i detta ögonblick kommer jag att stå framför en publik på tre miljoner. Juni 2012 var det dags för proven. Ett Östgötatrafikens tåg lämnades stannat över natten vid en perrong vid Norrköpings centralstation när Axel Schylström, som då var 19 år, och en jämnårig kompis kunde kliva ombord. “Det bara händer” när vi väl hade en idé eller såg något, antar jag. Axel Schylström tror att anledningen till att han inte minns något är att hans hjärna har raderat allt på grund av hur hemskt det är.

Brännskador av tredje graden

Sjuttio procent av Axels kropp brändes till tredje graden när han chockades med sexton tusen volt. Han svimmade och störtade impotent ner på vallen, några meter nedanför. Förutom brännskadorna var vännen oskadd. Båda fördes till brännskadeavdelningen vid Linköpings Universitetssjukhus. Axel opererades för sina skador dagligen ett tag.

Beskriver sitt liv

I sina aktuella föreläsningar diskuterar Axel Schylström upplevelsen av att återgå till handling efter en svår olycka. Berätta för mig vad du hoppas att folk tar ifrån att höra dig tala. Jag hoppas att de hittar motivation att fullfölja sina drömmar och förverkliga sina ambitioner. Om den berättas rätt tror jag att historien om min comeback kan lära ut mycket. Detta är något jag strävar mot.

“Gripande och stark”

I går delade han sin historia med eleverna på Norrköpings film- och musikgymnasium. Det rörde mig djupt. Enligt eleven Hanna Collin var hans ord kraftfulla och rörande. Stellan Adolfsson, studiekamrat, håller med. Jag tyckte att det var otroligt att han gick från att vara helt orörlig till att kunna springa, gå och spela fotboll igen.

Förutom sin triumf på Idol har han tävlat i Melodifestivalen och hållit föreläsningar över hela landet. Axel Schylströms status i Melodifestivalen har återställts. Axel Schylström hittade äntligen foten på Idol 2015 och blev fyra. Även det året var hans debutalbum “The champion” ute. När han tävlade i Melodifestivalen 2017 med låten “När ingen ser” och avancerade till Andra chansen fick hon återse henne på en fantastisk plattform.

Axel Schylström är tillbaka på mellanstadiet och tävlar med två bidrag, sex år efter sitt senaste framträdande. I den fjärde omgången av tävlingen sjunger han sin egen låt “Georgeous” och skriver låten “Mer av dig” för Theoz. Axel Schylström, en 19-åring från Norrköping, fick 16 000 volt i kroppen 2012 efter att ha klättrat upp på en stillastående tågvagn i sitt hem.

Han kämpade i månader för sitt liv medan han var ärrad över större delen av sin kropp. Axel har i tidigare intervjuer diskuterat smärtan och sagt att den är konstant med undantag för när han uppträder. När man uppträder live, för det är då adrenalinet slår in. Men utan tvekan i det vanliga livet. Man kan inte blunda för att sår av det här slaget alltid är synliga. Jag har dock anpassat mig till det; faktiskt har jag gjort det de senaste fem åren.

Han sa till Aftonbladet 2017 att han inte hade en aning om hur det var att inte ha brännskador. Att han har ärr på kroppen är inget nytt för honom. Istället för att täcka över sina sår visar han stolt upp dem. Att övervinna behovet av att bry sig om andras åsikter om mitt utseende och ärr var en vändpunkt i mitt liv. Hans intervju med Elinstallatören avslöjade att han inte skäms över att vara sig själv. Förutom att uppträda som artist håller Axel Schylström även föredrag om att leva med funktionsnedsättningar och allvarliga brännskador.

Axel Schylström Olycka
Axel Schylström Olycka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!