Simon Pettersson Familj – Simon Pettersson, en svensk friidrottare som tävlar för Hässelby SK, föddes den 3 januari 1994 i Tobo. Hans primära händelse är diskuskastningen. Han tävlade i diskusevenemanget vid världscupen 2017 i London och slutade på elfte plats. Förutom att ta SM-guld 2022 i Norrköping satte Pettersson även nytt personbästa med ett kast på 70,42 meter.
Karriär
I Sixarby fostrades Simon Pettersson. Pettersson kvalificerade sig till finalen i friidrotts-VM i Doha i oktober 2019 och slutade på en nionde plats med 63,72 m. Första gången två svenska friidrottstävlingar tog medalj i samma OS sedan OS i London 1948 var när Pettersson tog silver i diskus och Daniel Sthl vann guld vid olympiska sommarspelen 2020 i Tokyo. Pettersson vann silver i viktkast vid inomhus-VM i februari 2022 med ett kast på 19,57 meter.
Pettersson vann guldmedaljen i diskus vid SC i augusti 2022 med ett kast på 70,42 meter, vilket också var hans första kast över 70 meter. Efter att ha vunnit det överraskande silvret var Simon Pettersson chockad. Han började gråta när familjen började prata. Han säger: “Jag är otroligt tacksam för allt de har gjort för mig.” Efter OS-diskusfinalen dyker han upp från ingenstans, draperad i den svenska flaggan.
När Simon Pettersson träffar Sportbladet efter att ha vunnit silver har han svårt att inse att han har nått sitt mål. Jag var medveten om att mina chanser att ta en bronsmedalj var små, hävdar han. Men det visades inte på kartan att det skulle lyckas bli ett silver.
Minnesmärket för familjen
27-åringen från Sixarby, en liten by utanför Tierp, är extatisk, men det finns en sak till han önskar att han kunde ha: Jag skulle älska att ha familjen här så att jag kunde krama dem.
Vad skulle ni säga till varandra när ni ringer till din pappa?
Simon säger: “Fan, jag ser fram emot det”, men hans ord fastnar i halsen på honom. Han gör en liten paus när tårarna börjar falla innan han säger: “Jag är otroligt tacksam för allt som min familj har gjort för mig”. Det hade inte varit möjligt utan dem.
Vilken typ av festligheter planerar du att ha i Olympic Village?
Jag tror att det första steget är att ringa dem. Det finns också gott godis. Han muttrar “det kanske blir några sådana”, skrattar sedan högt.
“Oreducerbar känsla”
Sportbladet pratar med en mycket glad Per-Erik Pettersson efter tävlingen. Det är obeskrivligt svårt att beskriva. Jag kunde först inte prata eftersom jag grät okontrollerat. Han hävdar att sensationen är helt underbar och bortom beskrivning. Han längtar efter att Simon ska ringa och har svårt att kontrollera sina tårar när han får veta vad Simon sa om honom i Tokyo.
Jag är fortfarande osäker på hur jag ska svara honom. Sedan lovar han emellan snyftningarna. Per-Erik har inte gjort några förberedelser för någon fest. Det är tänkt att prata med både Simon och hans dotter. Men en mycket välkommen överraskning väntade honom vid porten till hans lanthem. En champagneflaska och en svensk flagga har lämnats där. Otrolig.
Så ikväll kommer fortfarande att innehålla lite champagne?
Ja, det kan jag försäkra dig om att det kommer att göra. Simon Pettersson iakttar sin pappa på avstånd. Pappan fortsätter att chatta. är ganska entusiastisk. 2013 års vår-vintersäsong. För att övertala diskuscoachen Vésteinn Hafsteinsson att acceptera Simon Pettersson som mentor reste far och son till Växjö.
Tränaren är inte imponerad. sneglade skeptiskt på den tysta, magra 19-åringen. Simon Pettersson mäter 198 centimeter på höjden och 86 kilo i vikt. Diskuskastare på elitnivå kan väga upp till 160 kg, vilket ger kastet mer kraft. Det var ingen jätteöverraskning när Daniel Sthl vann OS-guldet i Tokyo. Men få hade vågat hoppas på en svensk dubbeltriumf. Efter sitt senaste 70-meterskast hade Simon Pettersson höga förväntningar på sin prestation i EM.
I Växjö är det sen eftermiddag. Förr tränade idrottare i Växjös friidrottshall hela tiden, men idag är det tomt. Praktiskt taget. Ett ljud kommer från kastningen i hörnet, följt av en dov duns och en halvmetallisk smäll när något träffar marken. Det följs av ett kort tal. Du måste fördjupa dig lite längre. Den identiska dämpade smällen, dunk och dunk upprepas sedan.
Simon Pettersson står där borta i det motsatta hörnet, står i diskusringen och lanserar bröd efter bröd in i de hängande takfönsterna. Vid varje kast nickar tränaren Vésteinn Hafsteinsson och gör en kommentar.
Simon har problem med att träna. Den framgångsrika tränaren som stannade kvar för att övervaka praktikantens träning skrattar, “Han tränar hela dagen.”
Efter ett träningspass är det inte ovanligt att Pettersson är den sista som lämnar rummet. Han var motiverad att förbättra sig genom åren av detta mål. Jag älskar att träna. Enligt Pettersson till Yle Sporten är kombinationen träningng och tävla är det han tycker mest om att göra. Han är otroligt tacksam över att få göra det. Inför OS-finalen i Tokyo var Pettersson något av en underdog i diskusvärlden och tävlade i skuggan av sin välkända träningspartner. Sedan dess har han dock höjt sig till framträdande plats.
Olympisk triumf
Simon Pettersson chockade alla när han ledde Sverige till en fantastisk dubbelseger i herrarnas diskus vid OS i Tokyo förra året. Man trodde att Sverige skulle ta medalj i finalen; något mindre skulle ha varit en besvikelse. Det var ändå förvånande att det fanns två utöver guldet och silvret. Niondeplatsen i VM 2019 och fjärdeplatsen i EM 2018 var Petterssons bästa avslut i samband med betydande händelser inför OS.
Jag hade varit nöjd med min prestation även om jag hade placerat mig femma eller sexa. Varje förbättring över nionde plats skulle ha varit en positiv utveckling. Pettersson är medlem i islänningen Vésteinn Hafsteinsson-ledda kasttrupp som övar i Växjö. Daniel Sthl, en OS-guldmedaljör, är medlem i samma grupp. Pettersson har fått friheten att utvecklas utan att vara under någon nämnvärd påfrestning av förväntningar på framgång på grund av den enorma stjärnans skugga.
Enligt Pettersson var segern i OS ett naturligt nästa steg i tillväxtkurvan. Han var tvungen att avsluta träningen exakt och utan några skador. Vesteinn hänvisar ofta till denna kontinuitet. Det är avgörande. Daniel Sthl var en spelhörna när Hafsteinsson träffade honom första gången, men nu är han en vinnarskalle. För Pettersson har samma formel också varit framgångsrik. rots att han är en naturlig tävlande har hans prestation påverkats mycket av mental träning.
Vésteinn gav mig hopp om att jag är kapabel att hantera situationer som jag tidigare hade tvivlat på. Han övertalade mig att om allt går som det ska kan jag vinna en medalj. Tränaren Hafsteinsson och Pettersson pekar båda på det faktum att det råder ständig vänskaplig konkurrens bland dem på träningen som en annan avgörande komponent i deras framgång. Sthl och Pettersson knuffar varandra.
Vi vinner båda på varandra. Att ha en följeslagare att följa och hänga med är vanligtvis fördelaktigt. Träningen får då större genomslag, enligt Pettersson. Enligt tränaren Hafsteinsson kommer de bra överens, har lärt sig att spela efter varandras styrkor och har uppnått en viss balans som ett resultat.
Omständigheten
På grund av föregående års framgångar fick doldis till och med uppmärksamhet. Med en OS-silvermedalj och ett nytt personbästa på 69,48 meter har framtiden extremt stora förhoppningar. Till skillnad från sina tidigare tävlingserfarenheter befinner sig Pettersson nu i en helt annan situation. Jag ska anstränga mig för att anpassa mig till kraven, men jag fruktar att detta i och för sig kan visa sig vara svårt. Tiden får utvisa om jag kommer att känna mig tillfreds i den egenskapen, men jag hoppas verkligen att jag kommer att göra det.
Trots att Pettersson alltid har hållit hög standard ser han press utifrån som en utmaning. Drivkraften har varit mina egna behov. Han hanterar inte att lämna saker oavslutade. Han är inte rädd för att fokusera på de små detaljerna för att förbättra de små saker som i slutändan kan ha en betydande inverkan. Generellt sett är jag hård mot mig själv. Tanken på att jag skulle kunna prestera bättre än jag är för närvarande stör mig, och det är det som driver mig att förbättra mig.
Tävlingsplatserna är där Pettersson briljerar. Han har förmågan att pressa sig själv till det yttersta i konkurrenssituationer. Han njuter av närkamperna, ungefär som omständigheterna i det olympiska mästerskapet. Eftersom det är jämna strider och man slänger varandra lite, får det mig att känna något. När det är antingen nu eller aldrig så presterar jag bäst. Jag tycker om att träna, men jag brinner mest för känslan av att tävla.
söker nya äventyr
Trots att förra säsongen avsevärt överträffade förväntningarna fanns det ändå en önskan. Förväntningarna på en VM-medalj i Eugene, USA, sommarens VM var höga. Det svenska laget blev dock något sviket av VM-finalen när Pettersson och Sthl inte lyckades placera sig. EM i München är sommarens sista betydelsefulla turnering.
I slutet av juli var det svenska mästerskapen, då Pettersson steg och blev en av de mest populära möjligheterna att vinna EM. Pettersson överskred den eftertraktade tröskeln på 70 meter samtidigt som han vann svenska mästerskapet. På 70,42 meter är det nya rekordet nu satt av en individ. Efter Sthl och slovenskan Kristjan eh flyttade utgången upp Pettersson till trea i den globala statistiken för i år.