Jakob Hellman Sjukdom

Jakob Hellman Sjukdom
Jakob Hellman Sjukdom

Jakob Hellman Sjukdom – Jakob Hellman försvann abrupt ur rampljuset efter sin betydelsefulla upptäckt 1989. Han diskuterar anledningen i kvällens “Så mycket bättre” Att inte vara sig själv, inte vara artist, fungerade inte så bra, hävdar han. I kvällens avsnitt av “Så mycket bättre” tar sig 55-årige sångaren och artisten Jakob Hellman till Gotland.

Hans album “…and great sea” gav honom sitt stora genombrott 1989 när han bara var 23 år gammal. Han blev snabbt berömmelse som popartist. Men han drog sig snabbt från rampljuset tills nu. Han avslöjar orsaken i programmet. Jag vände mig snart och visste precis vem jag skulle vara. Att vara den karaktären var kul för mig. Du har möjlighet att uppleva aspekter av dig själv som du sällan får se. 1989 utkom Jakob Hellmans högt ansedda debutalbum “…och stort hav”. Jacob Hellman från “Så mycket bättre”

Kan inte släppa taget

Han karakteriserar “figuren” som brash, någon som öppet pitchade sina egna låtar till skivbolag. Jag gick in i allmänhetens ögon med skivan. Det var det jag för länge sedan mentalt förberett mig på; Jag hade komponerat musik och strävade efter att bli artist. Jag höll också tungan stadigt i munnen eftersom den rörde sig så snabbt. Jag förstår att jag inte riktigt kunde släppa taget och bara njuta av mig själv.

“Försökte att inte vara Jakob Hellman”

Beröm gavs till albumet. En ökande osäkerhet följde dock konstnären. Då ville jag bli helt av med det. Nu sköter jag allt på egen hand, men så småningom flyttade jag till Malmö eftersom jag inte orkade längre.
Han började arbeta i ett bageri och sedan inom äldreomsorgen där. Att vara någon annan och inte artist fungerade inte så bra. Han hävdar att det känns som att han har försökt ett tag att inte vara Jakob Hellman.

Musikern diskuterar “Så mycket bättre”

Trettioett år senare släpps äntligen hans andra album, “Finally Gone”. Låtskrivaren diskuterade det nya albumet samt inspelningen av “Så mycket bättre” i en tidigare intervju med Aftonbladet. Du fick intrycket att de var verkligen omtänksamma och vänliga. Jag minns att jag en dag tänkte att jag sjöng så dåligt att jag helt enkelt ville sluta och gå hem.

Jakob Hellman Sjukdom

Men jag återvände känslomässigt och blev liksom involverad. Jag önskar att jag kunde ha varit kvar längre vi hade bara fem dagar där. Han hävdade då att det hade varit svårt att kliva ut igen. Lördagar kl 20:00 på TV4 och TV4 Play sänds “Så mycket bättre”. De flesta musiker drömmer bara om något liknande det genombrott de upplevde i slutet av 1980-talet.

Därefter blev det en paus i samtalet. En dubblettpost finns inte. Jakob Hellman har dock åtta nya låtar packade inför sin nästa turné i höst. Trettio år har gått sedan släppet av en av de mest hyllade debutskivorna i svensk pophistoria,… och det enorma havet. Ett tiotal låtar på svenska som var helt nya för lyssnaren bara flödade med.

Desperat och oskyldig, naiv och uppriktig. Med nerverna hängande ur skjortan (den som hängde utanför byxorna) sjöng Jakob Hellman. Men vad hände efter det? Faktum var på ett uppdrag att lösa det urgamla pusslet. I Falun. När Jakob Hellman träffas på stationen är han klädd i blåa byxor och en svart t-shirt.

På ett bra sätt liknar han versionen av sig själv som fångades på de där uppriktiga bilderna av Sven Dolling som fanns på skivan och utstrålade en medveten attityd. Naturligtvis är dagens ansikte lite mer snett och frisyren mindre fluffig. Tre decennier har gått. I samband med Jakobs gymnasieavslutning flyttade familjen till Falun.

De flyttade från Jokkmokks kommuns lilla Vuollerim i Norrbotten. Med en stuga vid Bäckehagens herrgård en halv mil från stan fortsätter Jakobs föräldrar, Hanna och Ola, att bo i centrala Falun. Efter examen från Lugnetgymnasiet 1984 frågar Jakob om vi skulle vilja titta på den. Till synes finns det många likheter.

Han förvånar oss med sin förståelse för små fåglar samtidigt som han visar upp plyschvarelserna för oss.
Jag är skicklig på att hantera det jag kan kontrollera även när jag inte kan göra så mycket. Eftersom det bara finns ett hundratal arter av småfåglar i Sverige, var jag bekant med dem alla. När du läser detta kommer Jakob Hellman och hans familj att ha flyttat till Palma på Mallorca, så han kommer snart att kunna börja plugga in även de spanska småfåglarna.

Hans femåriga fru Karolina arbetar som präst och är anställd av kyrkan. Jakob konstaterar med ett stort leende att «det är vansinnigt mycket som händer på en gång« med hänvisning till den rörande kaos som pågår samtidigt som hans kommande turné. Malmö gästas av resan den 1 november och Göteborg den 7 december.

Det kommer att bli ungefär som en vanlig konsert. Kanske lite mer samtal. Se om det är roligt. Jag vet inte varför, men ibland skrattar folk åt mig, ler Jakob Hellman. Jag ska spela extremt gammal musik. Men det finns också några färska. Han sänker förväntningarna sådär hela tiden.

Han rapporterar att han känner sig lite mer tillfreds i sig själv nu. Det underlättar också uppträdande i allmänhet och att sjunga de klassiska låtarna i synnerhet. Han säger att han brukade vara på sin vakt och hålla en vision om sitt ideala jag. mogen och fullvuxen. Även om han sågs som söt ville han också vara tuff. Han medger nu att det nog skavde lite.

Jag var osäker på vad jag skulle göra när jag upptäckte det. När folk hörde min musik, sa de: “Det låter bra, det låter som du.” Det verkade inte säga något för mig personligen. Även om han från början var ivrig att spela in ett uppföljande album, hade han blivit van vid att inte släppa ny musik tre eller fyra år efter utbrottet.

Han struntade helt i det runt 1994 och flyttade utan några planer först till Lund och sedan till Malmö.
Jag var trött på att höra folks åsikter om den ena och den andra frågan. Efter att ha gått många lektioner som var fruktlösa började han arbeta. I en brödfabrik, ett äldreboende och en musikskola.

Trots att han försökte spela in två gånger under åren med två olika producenter kunde han inte återvända. Låtarna var inte riktigt bra. Han erkänner nu att han borde ha haft större tilltro till omgivningen. Jag kan erkänna att jag ångrar att jag inte fick den andra skivan klar. Utan ursäkt kan jag erkänna det.

För oss som gillar musiken lika mycket som jag själv hade det nog varit ganska passande att släppa en skum skiva. Men jag är inte positiv. Status quo är kanske en bra sak. Jag är inte heller säker på om jag avtar eller gör en nystart. Min karriär kan komma till ett vackert slut med den här turnén.

Jakob Hellman har överlevt på musik sedan 2010, både genom Stimpengar och liveframträdanden. Även om han är långt ifrån rik har han fortfarande sin familj att ge honom skydd. Jag kanske har råd med en ny gitarr och ett par nya byxor om mina nya låtar blir tillräckligt populära för att spelas på radiostationer och streamingplattformar.

Det finns rapporter om missbruksproblem och mental instabilitet, trots hans iver att visa sin förmåga att utföra uppgifter. Reentry har mötts med reentry, spända framträdanden har följts av ytterligare shower med en uppenbart ostadig sångare. Jakob Hellman säger, “Jag har ingen bra förklaring till varför jag inte har gjort en ny journal, jag har ingen diagnos eller så.” Sedan blir han tyst.

När han äntligen talar säger han att han ville göra något annat med musik. Och han är nyfiken på vad han behöver hitta på idag igen. Jag måste anta en optimistisk syn. Människor är bara intresserade av att lyssna på ny musik; de vill inte ha mig där. Precis som jag träffades de och gifte sig med mina låtar, och nu vill de höra min nya musik också!

Sedan 1945 har familjen Bäckehagen ägt herrgården. Det minsta av de två bostäderna ägs av Jakob Hellmans föräldrar. Det stora hemmet är upptaget av Jakobs faster Lena. På altanen sitter Ola Hellman. Bredvid honom vid bordet sitter hans maka Hanna och när de springer runt i det höga gräset diskuterar Jakobs söner fästingar.

Kaffe och kakor serveras av Hellmans. Demokassetten som läraren skickade till tio skivbolag i december 1987 spelades in av sonen Jakob i ett av rummen nedanför i det enorma huset. För att vara ärlig hade jag en del tvivel. Men när Train först kom ut tyckte jag att det var humoristiskt.

“Det har du inte berättat för mig”, svarar Jakob, “men jag hörde det i bilen när det spelades första gången”, erkänner Ola Hellman. Enligt Ola var den spännande aspekten att vi var genuint okunniga om Jakobs verksamhet innan hans anställning på EMI och att en betydande mängd musik gömdes undan.

Jakob Hellman Sjukdom
Jakob Hellman Sjukdom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!