Janne Andersson Ung

Janne Andersson Ung
Janne Andersson Ung

Janne Andersson Ung – Bojan Djordjic och svenske landslagstränaren Janne Andersson har gjort upp på tv. Efter att ett rasande bråk direktsänts på måndagskvällen efter Sveriges 5-0-seger mot Azerbajdzjan i EM-kvalet har både Janne Andersson och Bojan Djordjic uttalat sig. Djordjic, expert inblandad i matchens efterproduktion på tv-stationen Viaplay, avslöjar så mycket för den svenska tabloiden Aftonbladet.

Vi hade ett underbart, långt samtal. Vi löste saker i godo, med ömsesidig förlåtelse. Den tidigare Manchester United- och AGF-mittfältaren sa till Aftonbladet att allt som hände mellan honom och tidningen är i det förflutna. Djordjic ifrågasatte förbundstränaren Janne Anderssons beslut att inte använda yttern Jesper Karlsson mer i de två föregående matcherna efter matchen.

Andersson kände att efter storvinsten var samtalet omtumlat, men Djordjic påpekade för honom att han var representant för tio miljoner människor som förbundskapten. Janne Andersson vände sig till experten och sa: “Vem representerar en man med serbisk härkomst som Djordjic?” Vissa har ansett att utredningen har rasistiska förtecken och Djordjic har redan efterlyst en ursäkt. I tisdags, på en presskonferens, fick han veta det av Andersson.

Antydan att Andersson hänvisade till Djordjics bakgrund motbevisas alltså. Med tanke på hans uppväxt kan jag se hur han kan dra den slutsatsen. Jag ber om ursäkt om han tog det från det jag sa, men det är inte den jag är. Andersson beklagade att det tolkades på det sättet i tisdags.
När jag kom var alla väldigt uppspelta och fulla av frågor. Då svarade jag illa när jag borde ha varit lugnare. Det är verkligen oprofessionellt av mig att fungera som förbundstränare de senaste sju åren.

Den 60-årige tränaren blev rörd av händelsen. Jag mår hemskt över hur jag har svikit mig själv. Jag är riktigt upprörd på mig själv. Flera gånger sparkade jag i väggen. Janne Andersson, kapten för det svenska landslaget, delade en cigarett med Bojan Djordjic i Viaplay-studion efter matchen.

Du tappar förståndet när du precis har vunnit. Janne Andersson utbrast när han lämnade studion “Det är så illa.” Kaptenen för förbundet talade till media i går kväll för att utveckla sin reaktion och för att slå ut en ny undersökningslinje. Situationen blev spänd efter att Bojan Djordjic kritiserat Jesper Karlssons speltid i de två EM-kvalmatcherna.

Janne Andersson Ung

Karlsson, som inte var med i lagets förlust mot Belgien, klev upp i matchens sista minuter och gjorde ett spektakulärt mål från en frispark mot Azerbajdzjan. Djordjic ifrågasatte varför Karlsson inte såg mer speltid. Jesper verkar trivas. Sedan kan vi bråka om vem vi ska börja hela natten lång, sa Janne Andersson.

Vem skulle då inte vilja spela? Vem spelar inte om jag får välja startelvan? Jag ber om ursäkt, men som landslagskapten har du fritt spelrum att göra som du vill. Jag orkar inte mer av det här, sa Andersson. Janne Andersson skakade generellt på huvudet efter att Bojan Djordjic antytt att han tagit det personligt.

Vi har redan vunnit med 5-0 och nu klagar du? Heliga skit. När han sätter in en så skjuter spänningsnivån i höjden. Dejan Kulusevski från Sverige testade positivt för covid-19 sex dagar innan lagets EM-debut mot Spanien i Sevilla. En 58-årig man från Söndrum, Halmstad, sitter på en presskonferens som sköts upp i sista minuten och försöker vägleda svenska folket genom den rådande krisen. Den här rösten låter lugn.

Där syns uttryck för missnöje. Samtidigt visar en färsk Sveriges Radios undersökning att svenska folket har en enorm tilltro till sin landslagsledare. Hkan Hallberg sitter och ser världen gå förbi från sitt hem på Söndrumsvägen i Halmstad, som är vägen som leder till den idylliska badorten Tylösand på sommaren. I snart ett halvt sekel har han varit vän med Janne Andersson. Tillsammans har de korsat landskapet som gjort mer för att forma vår förbundskapten än någon annan.

Jag heter också Alet, och det är Jannes också. Svårigheten, förklarar Hkan Hallberg, är att han är mer känd än han är. I detta sammanhang avser “Alet” Alets identifierande information. Jannes bortgångne far, Olle, var ordförande i bolaget. Janne Andersson har fortfarande rekordet för flest gjorda mål i tävlingen.

Det stämmer, medger Håkan Hallberg, även om han verkar ovillig att acceptera sanningen. Janne hade en höjdpunkt totalt. Jag gick bakåt och han gick framåt. Först efter att jag blivit befordrad till forward förlorade han någonsin skytteligan. Efter det verkade han lite mindre entusiastisk.

Andersson och Hallberg tillbringade större delen av sina liv där i Alevallen under 1970- och 1980-talen. Och Alets IK var ett av Sveriges tusen fotbollsförbund som fungerade som inofficiella samhällsnav. Gemenskaper med några få människor som hjälpte varandra.

På grund av Alets blygsamma storlek kände man sig tvungen att vställ upp för rollen som ledare när den presenterades för dig. Och jag följde efter. Hkan Hallberg, som var ledare i Alet fram till i höstas då han slutade för att jobba för Hallands Fotbollförbund, säger att han började engagera sig i organisationen när han var 15 år.

Jag började träna Alets flicklag när jag gick i gymnasiet

Per Hallström, Jannes farbror, har varit ordförande i Alets IK i snart 30 år. Han ersatte Olle, Jannes pappa. Jannes första tränarspelning var med Alets flicklag. Därefter tog damlaget över. Janne har inga konstigheter. Han är ledare för landslaget. Ja. Han är dock Aletan och därmed en av oss. Hallström, som har ständig kontakt med det svenska landslagets kapten, tror att spelaren trivs “minst lika mycket som vi”.

Janne är en hängiven medlem i gruppen som ställer många frågor och för noggrant register. När spelen sänds online tittar han på tillsammans med oss. Hkan Hallberg och Per Hallström drar tydliga kopplingar mellan Alets IK och den typ av ledarskap på elitnivå som Janne Andersson etablerade.

Att Janne har haft varje kontor i organisationen är ett stort plus. Alla materialförvaltare som är värda sitt salt skulle veta bättre än att säga till Janne: “Du vet inte hur fan jag känner.” Sedan uppenbarligen. Det är något han är medveten om. Precis, säger han. Hkan Hallberg förklarar att det beror på att han “varit på alla positioner” tidigare.

Vi som spelade ungdomsfotboll fick lära oss att göra allt. Jag och Janne har sorterat smutsiga kläder och kört runt de där svettiga tändsticksställen som legat ute i några dagar. Vi har uttömt alla alternativ. Att därifrån möta och tävla med de största i världen är ett stort steg framåt. Det finns inte många spelare i det moderna spelet med så mycket erfarenhet som Janne gör.

Det är också en styrka. För att kunna känna empati med människor och sätta sig i deras skor. Som ordspråket säger, “människor vill alltid göra bra saker, men ibland behöver du hjälpa dem genom att ställa de rätta frågorna.” Det är en startpunkt i Janne

Riktningen intagen av Andersson

Alltid börjar vi med det mest grundläggande av mänskliga villkor. Angående våra handlingar. Konsensus om och fast förankring i grunderna är avgörande. Fotbollslandslaget, enligt deras kapten, lägger en premie på slutliga beslut. Janne Andersson värdesätter ordning och reda.

En betydande risk uppstår från avsaknaden av tydlighet när de som har auktoriteter är oförberedda på att göra val. Vi är alla felbara, men som ledare försöker jag vara förstående när misstag görs. Individer måste ta modet att ta ledningen. Våra unika perspektiv håller saker fräscha, och det är vad ett team trivs med.

Som förbundskapten sedan 2016 har Janne Andersson gjort det till en prioritet att bygga en stark ledargrupp runt sig. Det finns totalt fem medlemmar i ledningsgruppen, borträknat sjukvårdspersonal, medieföreträdare etc. Janne har mycket på tallriken som landslagskapten, men alla spelar en viktig roll.

Att träffa rätt personer är en färdighet som kan bemästras. Min närmaste medarbetare är Peter Wettergren, som är assisterande kapten för landslaget. Vi har båda samma grundläggande övertygelser om fotbollsspelet, men våra individuella förmågor varierar kraftigt. Mina kollegor har det ganska trevligt nu för tiden. På grund av detta har många stora förhoppningar om att det ska bli effektivt. Vi får inte mycket erkännande, men vi älskar det vi gör.

Enligt Janne Andersson måste det vara flytande för att det ska fungera i toppform i förhållande till spel mot lag från hela världen. När vi är på resande fot har vi bara några dagar på oss att träna för att uppnå toppprestationer. Eftersom vi samarbetar alla tider på dygnet är det avgörande att våra träffar är stimulerande, trevliga och givande.

För Janne Andersson har inget varit viktigare än fotbollen. Han tog sig så långt som till division 2 som spelare, men insåg snabbt att det var träningen där det verkliga nöjet fanns. I början av 1980-talet var hans första jobb att träna sin yngre systers Atlets IK-lag. Därefter spelade han för Halmstads BK, Laholms FK, Halmstads BK, rgryte IS, och IFK Norrköping på väg till landslaget. Hans nuvarande tid som tränare är totalt 37 år.

Men att bli tränare var egentligen aldrig något som var medvetet. Istället har han motiverats av en önskan att utöva inflytande över de miljöer där han befinner sig, vare sig de är akademiska, sociala eller fotbollsrelaterade.

Janne Andersson Ung
Janne Andersson Ung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!