Karl Hedin Förmögenhet – Karl Hedin, miljonär vid 74 år, är tredje generationen som driver familjeföretaget AB Karl Hedin. Till ägorna hör förutom sågverk omfattande skogsmark. Karl Hedin äger cirka 28 000 hektar skogsmark, vilket gör honom till en av de största privata skogsägarna i Sverige. Roger Akelius ligger långt efter.
Karl Hedin har en ansenlig förmögenhet, även om man vet lite om den eftersom mycket av den finns på aktiemarknaden. I de flesta fall är det AB Karl Hedin Finans som sköter det. Aktieportföljen i ägardatabasen Holdings som Affärsvärlden granskade 2018 översteg en miljard kronor. Just nu är det 2,2 miljarder fördelat på 10 aktier. Karl Hedin, miljardärjägare och sågverksoperatör, har beskrivit mångfaldsdiskussionen som “skräckpropaganda” på grund av sitt livslånga umgänge med skog och jakt.
Karl Hedin, som blev känd 2018 för att lagföra olaglig vargjakt, är omåttligt populär och utskälld. Svea hovrätt fann honom och andra oskyldiga till jaktbrott efter en fyra år lång rättsstrid som innefattade ett överklagande tingsrättsdom. Detta är vad de gjorde istället för att förvisa mig till Sibirien. “Att det tog fyra år är en del av straffet”, sa Karl Hedin idag i en betydelsefull intervju för Dagens Industri om tiden i häktet och rättegången.
Whiskeytoast sköt grizzlybjörn
Oavsett om hans åsikter anses vara politiskt korrekta eller inte tvekar han inte att uttrycka dem. Hans hudfälla från en grizzlybjörn som han sköt i Alaska för trettio år sedan fungerar som bakgrund för hans fotografering i Di. Enligt tidningen pryds soffbordet med skallen av samma grizzlybjörn. Karl Hedin förklarar snabbt att han och guiden firade sin “vinst” genom att insupa “lite whisky”. Han blev sågverksmiljardär vid 73 års ålder efter att ha varit den tredje generationen som arbetade för familjeföretaget AB Karl Hedin, som går tillbaka över ett sekel.
I dag kämpar han mot både regeringen och barkborren
Han hävdar äganderätten till skogen, tillsammans med 300 000 andra skogsägare; berättelsen noterar att skogen spänner över enorma 39 000 hektar. Barkborren, som han skyller på att ha skadat sin egendom, är synlig genom hyttventilen; han har väckt talan mot staten, men han misslyckades i första instans, enligt Di.
Karl Hedin: Klimatkrisen kommer inte att hända
Under de snart fyra decennier som Hedin har varit ordförande i familjeföretaget, som länge sagts vara skuldfritt, konstaterar studien att omsättningen har ökat från 180 miljoner kronor till 6,5 miljarder kronor, med en vinst på 1,4 miljarder kronor. Han hävdar att denna tillväxt beror på att svenskt skogsbruk värnar om miljön.
När han diskuterar biologisk mångfald säger han:
Alternativt är det troligtvis det mest naturliga alternativet, även om vissa arter minskar medan andra expanderar. Även om det är sant att koldioxidutsläppen ökar, försäkrar den briljante men splittrande miljardären Karl Hedin Di att detta inte är en klimatkatastrof, som man kan tro med tanke på hans livslånga jaktentusiasm.
2018 steg skogsmagnaten Karl Hedins vinst med 600 miljoner kronor. Hedin har under tiden varit i fokus för det fascinerande jaktstråket. Enligt Dagens industri säljer den 69-årige ägaren av cirka 100 miljoner aktier i familjeföretaget när han förbereder sig för att ge det vidare. Karl Hedin skämtar med pressen om hur han måste samla alla till begravningen.
Under 2018 såg den 1 000-manna skogskoncernen AB Karl Hedin en ettårig omsättningsökning från drygt 4,4 miljarder kronor 2017 till knappt 4,7 miljarder kronor, enligt den senaste årsredovisningen. Drygt 100 miljoner svenska kronor var också en ökning av resultaträkningen. Karl Hedin, ägare till sågverket, sa till Dagens industri att det har varit ett utmärkt år. Lagom till att nästa generation tar över familjeföretaget håller Karl Hedin på att få ordning på allt.
Dela upp verksamheten
Karlbo Skog, AB Karl Hedin Skog, Karl Hedin Finans, Källfallet AB och AB Karl Hedin är de fem bolag som kommer att bildas ur ägarens avsikt att dela upp bolaget och dess ett tjugotal dotterbolag. Dessutom tar ägaren för första gången någonsin ut cirka 100 miljoner svenska kronor (SEK) från verksamheten. På frågan om det sa Karl Hedin till Dagens industri att det hela är i namnet på att förbereda familjeföretaget för decennier framöver.
Detta skyddar verksamheten från potentiella ekonomiska nedgångar även i framtiden. Karl Hedin säger till Dagens industri att hans mål är att säkerställa en mer rättvis och korrekt överlåtelse av aktier vid hans död. Hedin är däremot säker på att han inte kommer någonstans snart. Bland de rikaste privata markägarna i Sverige hamnar Hedin högt.
Byggavdelningen är mo st framgångsrik för tillfället, med byggnadsarbetare på 43 platser runt om i Sverige och kanske ännu fler i framtiden. Enligt Hedins intervju med Dagens industri är företagets tillväxtplaner alltid på gång på alla avdelningar, men det är något som medarbetarna också måste möta.
Utredningsmisstänkt
Sedan han greps den 26 oktober har den 69-årige miljardären och affärsmagnaten Karl Hedin varit huvudmisstänkt i den uppmärksammade jakten. Han greps på anklagelser som bland annat omfattade mord och sedan eld på en varg . Frigivningen kom efter att han hade avtjänat sina 31 dagar i fängelse. Det finns två svenska miljonärer med agrara rötter, enligt ekonomitidningen Veckans Affärer.
Bland dem finns Melker Schörling, affärsman och chef för Melker Schörling AB, ett börsnoterat värdepappersföretag. Hans substansvärde är 13,5 miljarder kronor, enligt Veckans Affärer. Utanför Götlunda tillbringade Melker Schörling sin barndom på en gård. Rune Andersson är en annan självgjord miljardär som också sysslar med jordbruk.
Mellby Gård, ägarens bolag, bedriver både odling i Skåne och äger betydande andelar i andra svenska bolag. Rune Anderssons förmögenhet är 5 miljarder SEK. Smedjebacken och sågverks- och handelskoncernägaren Karl Hedin AB, Karl Hedin, är en av de 111 miljardärerna i landet. Det finns 22 000 ha skog som även ägs av familjen Hedin. Karl Hedins nettoförmögenhet är 1,5 miljarder svenska kronor.
Karl Hedin har nyligen delat ut sitt imperium i fem olika verksamheter. Uppskattningsvis 6,5 miljarder kronor är värdet av sågverkskungens livsarbete, enligt värderingen. Tragiskt nog fördjupar Kersti Linderholms organiska debatter i Sverige befintliga klyftor inom jordbrukssektorn. Det skulle inte vara acceptabelt med tanke på betydelsen av jordbruksutveckling. Sofia Emilsson, som övervakar verksamheten för ekologiska lantbrukare, skrev detta stycke.
Tragiskt nog fördjupar Kersti Linderholms organiska debatter i Sverige befintliga klyftor inom jordbrukssektorn. Hennes argument vidmakthåller den falska uppfattningen att ekologiska bönder i grunden står i strid med konventionella bönder. Alla i Sverige ska vara stolta över den roll ekologisk produktion spelar för att bygga ett hållbart jordbruk, och majoriteten av ekologiska bönder fungerar bra med sina konventionella motsvarigheter.
Viljan att uppnå maximal självförsörjning driver många ekologiska bönder. Nyckeln är att avvänja dig från tvivelaktiga stimuli och de konglomerat som stöder dem. Följaktligen tar vår ekoorganisation då och då ställning mot dessa mäktiga ekonomiska intressen, snarare än andra gårdar. Genom att samarbeta med Eco-September kan svenska ekologiska bönder främja de positiva effekterna av eko utan att smutskasta sina konventionella motsvarigheter.
Vi sprider faktabaserad information och strävar efter att fler kunder ska kunna välja vilken mat de vill köpa i samarbete med myndigheter, marknadsaktörer och andra i branschen. Kersti Linderholm gör inte bara flera sakfel, utan hennes retorik polariserar också och skapar motsättningar där inga behövs. Land Lantbruks beslut att publicera påståenden som saknar stödbevisning gör mig besviken.
Närmare bestämt säger Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i sitt övergripande bidrag till livsmedelsstrategin den 7 november: Eftersom ekologiskt jordbruk är mer beroende av lokala resurser och är mer självförsörjande än konventionellt jordbruk, kommer ökade investeringar i ekologiskt jordbruk att hjälpa Sverige att bli mindre beroende av utländska insatser för livsmedelsförsörjning.
Förutom att uppfylla målen i EU:s plan för biologisk mångfald och producera högkvalitativa varor som kan konkurrera på global nivå, kommer ytterligare investeringar i ekologisk produktion att öka den biologiska mångfalden. Den samlade forskningen stöder ekologiskt inom olika områden, inklusive denna, som ett sätt att nå ett mål – en väg mot ett hållbart, konkurrenskraftigt livsmedelssystem på lång sikt.
Våra samtal bör fokusera på detta övergripande mål, som är att gå över till en hållbar livsmedelskedja så snart som möjligt. Det är onödigt för debattörer som Kersti Linderholm att slösa energi på att bevittna en fiktiv debatt som är både kontroversiell och meningslös. Det skulle inte vara acceptabelt med tanke på betydelsen av jordbruksutveckling.