Kerstin Ljungström Föräldrar

Kerstin Ljungström Föräldrar
Kerstin Ljungström Föräldrar

Kerstin Ljungström Föräldrar – Ljungström, vid 16 års ålder, inledde sin musikaliska karriär med bildandet av bandet Rotten Group 1977. Efter att ha spelat sina första professionella shower 1978 under namnet Reeperbahn, bland annat i Lngholmsparken, bestämde sig bandet för att göra om sig själva till Lesbian Hardcore . I november 1979 släppte Reeperbahn sitt självbetitlade debutalbum. Rolling Stones och T. Rex var särskilt inflytelserika i de tidiga stadierna av bandets utveckling.

Reeperbahns ljudlandskap tog lite tid att hitta. När de började sjöng de till exempel på både engelska och svenska. Bandet hade dock redan utvecklat sitt sound när de började införliva syntar och gitarrer i sin musik 1981, två år innan deras genombrottsalbum Venuspassagen. Till en början delade Ljungström och Dan Sundquist på låtskrivaransvaret för bandet, men i och med Sundquists avgång 1982 blev Ljungström den främsta låtskrivaren.

Efter sin sommarturné 1984 slutade Reeperbahn och släppte albumen Peep-Show och Intriger 1983. Trots det kom bandet samman två gånger under Ljungströms livstid: en gång 1986 för den första Hultsfredsfestivalen, och igen 2010 för den Forever Young-turné. Ljungström, som medlem i bandet Reeperbahn på 70- och 80-talen, ackompanjerade ofta bandets liveframträdanden på gitarr förutom att sjunga. Efter ett framträdande 1982 hyllade en kritiker Ljungströms gitarrarbete som “häftigt, intensivt och brutalt”.

Medlemmarna i Reeperbahn spelade medlemmar i ett påhittat band som heter Nürnberg 47 i filmen G – som i gemenskap från 1983, regisserad av Staffan Hildebrand. Senare konstaterade Ljungström att han och hans bandkamrater inte var direkt entusiastiska över Hildebrands film: “Vi var inte särskilt stolta över att vara med i filmen då eftersom det kändes för dumt. Om så är fallet antar jag att jag inte var det. del av den tilltänkta publiken.

Ljungström och hans Ratata-vän Heinz Liljedahl grundade bandet Heinz & Young kort efter Reeperbahns upplösning. Trots projektets korta livslängd släpptes albumet Buzzbuzzboys (1984). Ljungström uppträdde även med Martin Sörling som duon Sexofones i början av 1980-talet.

Kerstin Ljungström Föräldrar

Går det ensam

Efter Ljungströms tid med Heinz & Young tog han ett längre uppehåll från musiken. Han utbildade sig på Berghs School of Communication och tillbringade sedan en tid i reklambranschen som copywriter. Han sysslade med litteratur och modellbranschen. Ljungström återvände till musikscenen sommaren 1992, denna gång som soloartist, och gjorde en uppsättning på Hultsfredfestivalen med några egna kompositioner.

Albumet Olle Ljungström gavs ut av Telegram Records i april 1993. Efter att ha uppträtt på Webstras singel “Vänner för livet” från 1992 som duettpartner, tog Ljungström upp en gitarr och började skriva nya låtar igen. Ljungström sa: “Innan Webstras hade jag ingen tanke på en solokarriär”, i en intervju med Sydsvenskan flera år senare.

Musikbranschen, där jag arbetade som modell och reklam, var min personliga Piss Factory of Choice. Att göra musik var inte för någonting. Att återigen vara låglönearbetare tilltalade mig inte. På frågan om sin musikaliska återupplivning i en tidigare intervju sa Ljungström, “återigen kände att [han] hade något att berätta.” Ljungström arbetade också för en reklambyrå som gick i konkurs 1991–1992.

Som han gjorde på Reeperbahn-eran skrev Ljungström texterna till sina sololåtar på svenska (med undantag för några coverversioner). Under 1990-talet och in på 2002 arbetade Heinz Liljedahl nära bandet för att komponera musiken, som i första hand var standardrockpop. Många av Ljungströms låtar hade musik komponerad enbart av Liljedahl.

Ljungströms musikaliska bidrag begränsade sig inte till detta projekt. 1998, för hyllningsalbumet The Flying Dutchman 2, coverade han “Balladen om all kärleks lön” av Cornelis Vreeswijk. Ljungström var paneldeltagare i den första säsongen av ZTV-programmet Knesset, som sändes våren 1995.

Han nominerades också till “Årets textförfattare” samma år, och han vann Rockbjörnen för “Årets manliga svenska artist” samma år. Enligt Aftonbladets uttagning av “århundradets 50 bästa svenska artister” från 1999 kom Olle Ljungström på plats 30. I den svenska dubben av Asterix och Obelix Meet Caesar (1999) gav han rösten till den skurkaktiga karaktären Trubadix.

Kerstin Ljungström har tidigare skrivit låtar för musiker som Agnes, Daniela Rathana och Rhys, nu sjunger hon äntligen sitt eget material. Debutsingeln “Ex” släpps den 28 januari. Kerstin Ljungström, en singer-songwriter som just nu är singel, har uppträtt sedan hon var barn. Kerstin växte upp omgiven av folkmusik- och instrumententusiaster, så när hon var i tonåren kunde hon självsäkert utropa sig som multiinstrumentalist.

Min mamma förtjänar mycket beröm; hon var den som först

introducerade mig för gitarren. Jag bildade ett band när jag var 14 och sjöng och spelade i det. Tonåringarnas mamma var så uppmuntrande att hon avsatte plats på en av sina restauranger i Bollnäs, Sverige, speciellt för deras framträdanden. Vid sexton års ålder lämnade konstnären de frodiga hälsingeskogarna för stadens ljusa ljus och musikstudier. Sedan dess har allt flutit på!

Hon är för närvarande aktiv inom låtskrivande, produktion och liveframträdande, och hennes krediter inkluderar arbete med svenska superstjärnor som Vargas & Lagola, Estraden och Viktor Leksell. Det är fantastiskt att få träffa andra duktiga musiker och skapa vacker musik. Det har lärt mig mycket.

Men nu är hon redo att ägna sig helt åt sin solokarriär, och hennes debutsingel, “Ex”, är en fantastisk succé. Kerstin säger att hon är “tokig” av förväntan inför släppet. Under en lång tid, kanske ett decennium eller mer, har jag förutsett detta. Jag bestämde mig för att prova på låtskrivande och produktion eftersom jag vill ha självständighet. Även om jag tycker väldigt mycket om lagarbete, när jag sjunger på egen hand, stimuleras en annan nerv.

Låtens titel ger bort ämnet, som är ex. Jag har sällan varit ensam och alltid kämpat för att anpassa mig till känslan av isolering. Den här låten utforskar “mellanvärlden” av att vara fast i en ouppfyllande relation med någon som du inte kan få dig själv att helt släppa taget om. Hur smärtsamt det kan vara faktiskt.

Kerstin, Daniela Rathana, Madeleine Eliasson och Fanny Hultman bidrog alla till låtens skapande. För ungefär fyra eller fem år sedan började vi med en grov skiss och har sedan dess utökat den. Pandemin har hindrat oss från att släppa den när vi hade hoppats. Äntligen klickar den på plats!

Vad tycker du om HBT+-gruppen?

Majoriteten av musikerkompisarna identifierar sig som HBTQ+, och hennes favoritminne i regnbågen är att hon deltog i sin första Pride-marsch med sin mamma. Hennes uppmuntran har varit konstant. Vi gick som en grupp med stolta föräldrar och blev lika rörda som resten av publiken. Min mamma och familjens hund gjorde förstasidan på tidningen i Lule. Ha så kul!

Hur många av dina följare identifierar sig som medlemmar i HBTQ+-communityt?

Jag är inte säker, men jag hoppas verkligen det. Vänligen skrik från hustaken om du hittar någon. Framtiden kan vara oklar, men ny musik från Kerstin garanteras. Vi räknar med att släppa ett album under det kommande året. Se vad du gör! Den 28 januari, missa inte Kerstin Ljungströms “Ex” singelsläpp. För ungefär ett år sedan blev låten “Ex” en radiohit. Den lika populära “Lägenheten” och den första EP:n “7856” följde låten.

Kerstin Ljungström, som tidigare arbetat som låtskrivare och producent för bland annat Agnes, Oscar Zia, Seinabo Sey och Daniela Rathana, släppte sitt första soloalbum. Hon tror att det kändes befriande att avslöja en tidigare gömd del av sig själv efter att ha tillbringat så mycket tid med att gömma sig bakom andra.

“Sinnessjuk”

Kerstin Ljungström kallar 2016 i en kort beskrivning för ett “helt vansinnigt” år. Förutom sin självbetitlade debut och efterföljande turnéer med Victor Leksell och Vargas & Lagola har hon även samarbetat med Victor Leksell och Vargas & Lagola på Agnes skiva “Magic still exists”, för vilken hon belönades med en Grammis som kompositör av året.

Allt jag hade hoppats på verkade falla på plats under ett enda år, vilket jag är evigt tacksam för. Det mest spännande är att jag hanterade allt utan att känna mig överväldigad. Hon hävdar dock att hon har kunnat hålla isär sina olika aktiviteter samtidigt som hon fortfarande är fullt närvarande i var och en.

Kerstin Ljungströms introspektiva varumärke av svensk pop uppskattades entusiastiskt av både fans och kritiker. Samtidigt som hon uppskattar positiv feedback, säger hon att det inte är drivkraften bakom hennes egna releaser Om min musik gör mig glad, så är det irrelevant om det “går bra” eller inte.

TT: Men kan du använda all kredit du beviljades förra året?

Ja! Då blir jag överlycklig! En person som hör sig själv i en sång eller bara njuter av den är som en morot för mig” Det är utmärkt på alla sätt.

Ljuvlig atmosfär

Alla svenska popinfluenser i “7856” går tillbaka till när hon var liten. Hennes mamma spelade ofta Bo Kaspers Orkester när hon växte upp i Hälsingland. Kanske är det därför som Ljungströms soloverk är så märkbart utan rockinfluenser. (Skrattar) Mamma var aldrig i metalband som Iron Maiden. Oskar Linnros, Veronica Maggio och Jonathan Johansson är bara några av de svenska musiker vars musik jag har lyssnat på och njutit mycket av. Trots att jag lagt alla mina passioner i min låts.

Hon hävdar att vilken stil som helst, vare sig det är pop, soul, dans eller till och med bara ett bra piano, kan användas. Kerstin Ljungström har samarbetat med ett antal uppmärksammade artister som producent och låtskrivare, men det finns ett namn som märkbart saknas i denna lista. Jag hoppas någon gång få samarbeta med Sam Smith eller någon liknande i musikbranschen. Det är absolut idealet. Jag tycker om att samarbeta med sångare vars framträdanden överraskar och rör lyssnarna. Det kan vara någon jag inte har hört talas om tidigare.

Lyckträff

Hon nämner Shy Martins, vars kommande album innehåller ett antal liknande samarbeten, som ett exempel. När jag av misstag kom på mig själv att arbeta med henne hade jag ingen aning om vilken musikgenre hon tänkte skapa. Men i slutändan var det det bästa samarbetet någonsin, så hon hoppas på fler framgångar som det.

Kerstin Ljungström Föräldrar
Kerstin Ljungström Föräldrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!