Emil Jensen Barn

Emil Jensen Barn
Emil Jensen Barn

Emil Jensen Barn – Stockholmsbaserade konstnären, skådespelaren och poeten Emil Jensen föddes den 19 oktober 1974 i Hjärup, Skne. Jensen har gett ut totalt åtta studioalbum och två ljudböcker. Musiken han framför varvas med spoken word och komediuppsättningar. Hans liveframträdanden har tagit honom runt i Sverige och norra Europa, inklusive framträdanden på Dramaten och Peace & Love-festivalerna.

Mänskliga rättigheter, jämställdhet och hållbar utveckling är bara några av de teman som Emil Jensen tar upp, ofta med ett sinne för humor, mellan låtarna under hela hans framträdande. Jensen skriver också krönikor i ett flertal publikationer och Sveriges radio, där han även ibland har utvecklat ett eget program, “Intervju med Emil Jensen i P1. 2008 debuterade han som långfilmsskådespelare i Jan Troells Maria Larsson: tidlöst ögonblick, som var Sveriges Oscar-inlämning det året.

Johan T. Karlsson från Familjen fungerade som producent för båda Emil Jensens tidiga album. Producenten Lars Halapi ansvarar för de kommande två albumen. Två ljudböcker av Jensen släpptes 2006 och 2011, och båda innehåller hans signatur mellanspel. Utöver sitt arbete på Familjens Det snurrar i min skalle, bidrog Jensen med sång till 2011 års låt Nyr, produkten av bandets pågående samarbeten.

Jensen arbetade tillsammans med Tobias Fröberg som producent våren 2013 för att göra hans femte studioalbum, med titeln I det nya landet. Det är hans mest politiskt laddade album hittills och han beskriver en värld “där klyftorna ökar rejält, både i Sverige och världen, inte bara ekonomiskt utan också vad gäller vem som har ordet och vem som får uttrycka sig.” Det har blivit allmänt beröm för showens debut i sitt nya hemland.

År 2007, som en symbol för grönare träningar, cyklade Emil Jensen under sin sommarturné. Turen inkluderade stopp i Malmö, Göteborg och Stockholm samt städerna Arvika och Hultsfred i Sverige (totalt 300 mil). På toppen av Stockholms Kulturhuset var det premiär för dokumentärfilmen 300 eMIL. Filmen släpptes på bio hösten 2008.

Emil Jensen Barn

Att han “i ord och ton granskar människan och samhället, djuren och miljön och deras samspel med brinnande engagemang, knivskarp humor och med blodigt allvar” angavs som anledning till att Emil Jensen tilldelade Björn Afzeliuspriset 2009. Utöver Gustaf Frödingsällskapets Lyrikpris (2011) belönades han med Stig Sjödin-priset (2007), Region Sknes miljöpris (2010), och Stig Sjödins pris för livsgärning i musik (2011).

Humorn döljer dock en djup hängivenhet till social rättvisa och allvar. När han bekämpar trångsynthet, hyckleri och maktmissbruk ställer han sig på de hjälplösa och försvarslösas sida i sitt fiktionsverk. Emil Jensen är en mångbegåvad kreativ vars livshistoria speglar tidsandan. Ett stipendium uppkallat efter Johnny Bode tilldelades Jensen 2015. Medan han deltog i Sommar i P1 2016 höll Emil Jensen ett föredrag där han bland annat diskuterade sin syster Anna.

Dessutom medverkade han i Vinter i P1 2016 och 2017. Dessutom har han hörts i radioprogrammet Tankar för dagen mer än en gång. När han tittade på fotografierna från Göteborg gav Sveriges Hvitfeldtska gymnasium honom till en början en “komiskt nostalgisk” känsla. Eftersom det var en så kraftfull känsla av absolut närvarande, är det frestande att romantisera, musikern, författaren och poeten Emil Jensen hävdar att han blev nostalgisk och tyckte att de dagarna var de bästa i hans liv.

Han var en av alla som var i Göteborg för att demonstrera mot EU-toppmötet och George W Bushs besök i Göteborg i juni 2001. Nils Petter Löfstedts dokumentär “Vi bodde på Hvitfeldtska” debuterade några dagar efter vårt första möte. Emil Jensen är en av dem som intervjuats i den. Ju mer vi diskuterade händelserna, desto mer kunde jag komma ihåg hur det var. Han kommenterar medan han smuttar på sitt kaffe, “Det var hemskt.”

För att ta sig till Göteborg tog Emil Jensen sin cykel. För att tala ut mot felaktigheter planerade han att närvara. Som ett resultat av detta var han måltavla för polisens övergrepp och misstankar. Han känner fortfarande effekterna av det som hände honom. Jag kunde hålla mig kall och hjälpa individer som var ännu yngre och mindre erfarna än jag genom den värsta kaoset och min tid bakom galler. Ändå minns jag att jag blev omkörd av känslor efter att ha släppts från polisens förvar.

Jag ifrågasätter om han gick i terapi för det senare, eller om han bearbetade sina upplevelser på andra sätt. Med en skakning på huvudet avvisar han idén. Det finns fortfarande saker som kan behövas att göra, enligt min åsikt. Det är naturligt att anta att bearbetning av smärtsamma känslor och minnen skulle få dem att försvinna. Men det finns vissa saker som måste bevaras.

Det var en traumatisk upplevelse inte bara för mig utan för hela Sverige, och det borde vi nog alla ha det i åtanke och arbeta igenom det samtidigt. Att resa med cykel från Stockholm till Göteborg var ett alternativ för Emil Jensen. Snart nog återkommer vi till det. Vilket för oss till cykeln. Men först börjar vi prata om hans politiska engagemang: mot rasism, orättvisor och miljöförstöring.

Hans engagemang började när han fick veta om Stephen Bikos död och kampen mot apartheid i Sydafrika när han var junior i gymnasiet, säger han. Insikten var så grundläggande och självklar att det var den första riktiga ögonöppnaren. Eftersom det inte fanns några oklarheter var inledningen både lärorik och nyttig. Det säger sig självt att apartheid var dåligt.

Efter att apartheidregimen störtades kändes det som en triumf som man hade deltagit i. hoppas att omständigheterna kan förbättras med tiden. Tanken har stannat hos mig. I Skne kommun, som hade problem med högerextremism, låg Staffanstorps gymnasium. Trots att det kan vara svårt eller obehagligt ska man inte backa eller slå dövörat till, som Emil Jensen påstår sig ha insett i just det ögonblicket.

En ovärderlig färdighet som han använder regelbundet som bidragsgivare i Sveriges Radios program som Tankar för dagen och i sina egna musikaliska strävanden. Ur en konstnärlig synvinkel är det avgörande att känna att det jag skapar idag kanske inte är det som alla önskar. Det är dock en nödsituation, så jag måste göra det.

Allt han skapar är genomsyrat av en känsla av brådska. Det spelar ingen roll om texten är för en tidning, radio eller någons sångtext. Hans senaste singel, med titeln “Tiger”, bygger på idén om global harmoni. Användning av fossila bränslen är en källa till konflikter som måste lösas. Som ett exempel tror jag att alla konflikter i slutändan handlar om resurser, inklusive det fruktansvärda kriget i Ukraina. Det är upp till oss människor att avsluta kriget och återställa harmonin på jorden.

Tour susar skogen, som han avslutade några dagar innan vårt möte på ett café på Södermalm i Stockholm, har varit en plattform för honom att diskutera sin passion för biologisk mångfald och miljöskydd. Med hans egna ord blev turnén en “monsterturné” med ett 70-tal föreställningar inplanerade över hela Sverige.

Som en symbol för ett mer miljömässigt ansvarsfullt sätt att leva cyklade han mellan showerna under den första etappen av turnén i södra Sverige. Å andra sidan bestämde han sig och hans medmusikanter för att ta tåget för andra halvan av turnén. Jag ville verkligen åka en cykeltur från Ystad till Haparanda, men jag kan inte utsätta andra musiker för den typen av stress.

De större avstånden i Norrland gör cyklingen till en redan utmanande uppgift. Ämnet miljöförstöring, klimatförändringar och anledningarna till att många människor har svårt att acceptera att dessa saker händer diskuteras. Hur man får sig själv och andra att helt förstå, det är den eviga frågan. Många faktorer bidrar till utmaningen.

Vilka skäl tror du att dessa är?

Till att börja med är det en svårfångad och teoretisk undersökning som trotsar sammanfattning. När man hanterar mer påtagliga problem, som rasism eller jämlikhet, är det lättare att se de orättvisor som finns. Det lämnar frågan om överskådlig framtid. Även om det inträffar just nu, kanske den verkliga katastrofen inte inträffar förrän om 50 år. Oavsett hur mycket vi oroar oss för framtiden, inklusive vår egen avkomma och kommande generationer, är den tiden inte nu. Det gör det mer utmanande att vidta alla slags åtgärder.

“Det är den eviga frågan – hur får vi oss själva och andra att verkligen förstå?”

Jag tror också att makt spelar en roll, och efter att ha läst lite om ämnet kom jag till slutsatsen att, ja, våra hjärnor genomgår vissa fysiologiska förändringar när vi uppnår auktoritetspositioner. Med tiden kommer vi att tro att särbehandling är vår skyldighet. Tyvärr tror jag att det är så de flesta människor känner om alla andra former av liv på jorden. Ju mer auktoritet och privilegier vi har, desto mindre sannolikt är det att vi ändrar vårt sätt.

Emil Jensen nickar till förbipasserande och kikar ut genom fönstret. Även om han har bott i Stockholm, Sveriges huvudstad, i många år, insåg han nyligen en djup längtan efter att vara ute i naturen och delade denna känsla med mig. Till den frid man upplever när man är omgiven av naturen. Det ger mig en välkommen befrielse och en känsla av acceptans.

Han fortsätter med att säga att även om hans turcykling är en demonstration av lönsamheten i en grönare livsstil, är det också en handling av extrem egoism. Eftersom det förbättrar mitt humör, skulle jag vilja prova det. Det är fantastiskt att sitta på cykeln och låta saker flöda runt om jag ska kunna ta mig till Orust för att leka. Det är som den där gamla klichén om hur vi kan vara pessimistiska i vårt tänkande men optimistiska i våra handlingar för alltid.

Det är väldigt exakt, eftersom fokus på något påtagligt och hanterbart hjälper dig att sluta grubbla. Genom att göra det, rta bort all återstående osäkerhet om betydelsen av mitt arbete. Anledningen är att jag tänker spela på Orust efter att jag cyklat där. Eller om vi pratar om att odla tomater i krukor på balkongen. Distraherande aktiviteter för att förhindra grubblande.

Känner du för att grubbla om du inte gör det?

Jag måste erkänna att jag har, och det är med beklagande. Och då är jag också väldigt nära olika strategier för att avvärja det. En sådan aktivitet är att åka på naturvandring. Men Emil Jensen har också en rad tekniker som snarare väcker oron. Det är som om han använder komplexa mentala beräkningar som en distraktion från sina känslor.

Häromdagen var jag i P1 och lyssnade på Good Morning, World! Göran Rosenberg hävdade att artificiell intelligens (AI) bara kan beräkna, medan människor kan tänka. Sedan fick jag lite panik för jag insåg att vissa dagar är det precis vad jag också gör: gör beräkningar för att stänga ute världen. Sedan slog det mig: den del av mig som jag trodde var mänsklig och sårbar är faktiskt sättet jag närmar mig artificiell intelligens.

Det är möjligt att att använda räkning för att övervinna negativa känslor som sorg eller ångest inte är så mycket av en “kristalliserad” teknik som det är ett “naturligt” sätt att hantera stressen i det dagliga livet. Enligt Emil Jensen har han alltid varit i sällskap med melankoli, melankoli och grubblande. Den “glada grunden” i hans liv var dock en orubblig känsla av optimism och kärlek till livet.

Men en depressiv episod för några år sedan fick mig att känna att det inte var någon mening med att leva. I början av 2020-talet upplevde han en anfall av depression. Han verkar tro att det var coronapandemin, men han skakar på huvudet när jag frågar om det var den verkliga orsaken. Det visade sig att historien egentligen handlade om hans olösta sorg över sin äldre systers död i cancer för 15 år sedan.

Emil Jensen Barn
Emil Jensen Barn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Innehållet är skyddat !!