Kristine Stavås Skistad Längd – När det gäller sprinters är hon bland de bästa i världen. Allmänheten hatas av 24-åriga Kristine Stavås Skistad. Överväldigande nog har den norska stjärnan försvunnit. Vid VM 2019 i Seefeld fick den norska längdskidåkaren Kristine Stavås Skistad sitt genombrott. Den här en gång så stora talangen återuppstod förra året efter en rad nedslående säsonger.
Efter semestern fortsatte hon med att vinna fem världscuplopp, inklusive en sprint ner Jonna Sundling i Falun. Sedan dess har det varit ganska tyst kring 24-åringen. Hon har valt att stå utanför den norska landslaget och har bara gjort ett framträdande för intervjuer sedan mars. Lösningen är här; fortsätta använda den. Jag är spänd på vad framtiden har att erbjuda, sa hon till Drammens Tidende i augusti.
“snyggare än någonsin”
Skistad Stavås föredrar att träna hemma i Konnered och håller sig utanför rampljuset lika mycket som potential. Enligt Norska Dagbladets intervjuer med närstående till sprintsensationen vill hon komma bort från hajpen. Men TV 2:s höjdexpert Petter Soleng Skinstad har varit med om hennes framträdande. Enligt hans mening imponerade Skistad Stavås under hela försäsongen.
Det lilla jag har sett av henne i hennes teknikträning, hastighetspass och intervaller har varit helt uppmuntrande. Hans åsikt, som han säger till Dagbladet, är att hon ser skickligare ut än tidigare. Hon är tillbaka i världseliten efter tre utmanande år, och hon är fast besluten att besegra svenskarna i torsdagens sprint. Sedan hon var liten har Kristine Stavås Skistad, som är 24 år, beundrats och hyllats av många anledningar.
Ett pressmeddelande från det norska skidförbundet i januari 2019 avslöjade att hon hade tagit två antidopningsmediciner när hon var tolv år gammal, vilket väckte debatt om hennes sjukdomshistoria.
Hon fick ett anmärkningsvärt genombrott den vintern. Tillsammans med Frida Karlsson, som var i hennes ålder, porträtterades hon som en blivande längdsuperstjärna och en sprintsensation. Det kan vara sant även nu, men att ta sig till seniorlandslaget var ingen picknick. För svårt visade det sig vara.
“Jag har fått kämpa”
Skistad, spelad av Kristine Stavå, har varit överansträngd, sjuk, och har tidigare sagt att hon “tappar bort sig själv” i dem. Saker och ting har varit tuffa för mig. Att återvända och åka bra är dock fantastiskt. “Jag värdesätter det mer nu”, konstaterar Stavås Skistad inför torsdagens sprintlopp. Många har kallat henne “talangen som försvann”, och på frågan om hennes återkomst rycker hon bara på axlarna.
Hon lämnade den norska nationella utvecklingstruppen våren 2021 för att lägga pengar på sitt eget företag, och hon har sedan dess återtagit sin position som världsmästare. Bara en månad tidigare, i den klassiska sprintfinalen i Le Rousses, Frankrike, triumferade hon över fyra svenskar och tog sin första VM-titel i proffsdivisionen.
Motiverande faktor: Framgång vs Sverige
Resan har varit mödosam, men hon har motiverats av ett enastående mål: att besegra svenskarna. Som hon förklarade för Sportbladet då hade hon varit ett fan av dem länge och ville äntligen sätta igång dem när hon tränade. Det verkar som att den frispråkige norrmannen, som delar vissa likheter med Petter Northug, har framstått som den främsta rivalen till de svenska sprintsensationerna.
Maja Dahlqvist hävdar att hon utan tvekan är en av konkurrenterna. Om du har vunnit världscupen betyder det att du är en snabb sprinter. Efter det kommer jag inte att vara den mest skräckslagna personen runt henne.
“Hur är det mojligt?” utbrister Ribom i glädje
För Emma Ribom är det mest imponerande med norrmannen hur snabb och explosiv han är.
Redan från slagträet har hon otrolig fart och kan diktera spel på planen. Så hon har många beundransvärda egenskaper.
Hur känner du om hennes plötsliga utbrott?
Nej, det finns många tillfällen när du bara inte förstår hur det är möjligt. Skistad, som ägs av Kristine Stavå, upphöjdes till världscupen i Oberstdorf 2021. När hon hade en nästan perfekt körning i världscupen 2019 i Seefeld råkade hon ut för en katastrofal semifinalolycka. Universum har återigen stött sig framför hennes pjäxor.
Följande är alla svenska tävlande:
Damtränaren Stefan Thomson diskuterade i en intervju med Sportbladet lagets styrkor och den taktik som blir mest effektiv i världscupsprinten i Planica.
Jonna Sundling är författare.
Hon placerar sig fint i starten och är ganska explosiv. En av hennes starka drag är de brantare delarna av banan, där hanr “finish” är mycket imponerande. Med sin senaste körstil hoppas hon nå tävlingshastigheter av ganska hög magnitud.
En ung kvinna som heter Emma Ribom
För att uttrycka det enkelt, hon är mäktig. Hon tycker att det är jättebra eftersom det är ett långt, sammanhängande avsnitt med lite extra diagonalåkning, vilket är något hon briljerar med. Tillsammans med hennes fina “finish” i insatsen är den här kursen skräddarsydd för henne. Under tonåren genomgick de norska längdskidstjärnorna Helene Marie Fossesholm och Kristine Stavås Skistad en östrogenbehandling.
Som medlem i Antidoping Norges medicinska nämnd är den norske läkaren Per Medböe Thorsby oroad över att det norska skidförbundet avslöjat materialet. Det gör honom ledsen, säger han till Dagbladet, att två unga läkare känner sig tvungna att diskutera känsliga personliga hälsofrågor offentligt. Espen Graff, presschef för det norska skidförbundet, uttalade till SportExpressen att organisationen har en helt transparent process och inte har något att dölja.
Under tonåren genomgick de norska längdskidstjärnorna Helene Marie Fossesholm och Kristine Stavås Skistad en östrogenbehandling. Som medlem i Antidoping Norges medicinska nämnd är den norske läkaren Per Medböe Thorsby oroad över att det norska skidförbundet avslöjat materialet.
Det gör honom ledsen, säger han till Dagbladet, att två unga läkare känner sig tvungna att diskutera känsliga personliga hälsofrågor offentligt. Espen Graff, presschef för det norska skidförbundet, uttalade till SportExpressen att organisationen har en helt transparent process och inte har något att dölja.
Ett par norska superstjärnor Marguerite Helene
När de var tonåringar fick Fossesholm, 17, och Kristine Stavås Skistad, 19, hormonbehandlingar. Detta avslöjades i ett nyhetsmeddelande från det norska skidförbundet på måndagen, i samband med uttagningen till JVM i Lahtis senare i januari. “De har självständigt och med helt andra utgångspunkter fått frågor från media om medicinsk användning av hormonbehandlingar kopplade till växtsjukdomar”, uppger de i ett pressmeddelande.
Försök att förebygga påståendet om icke-existerande fakta
Vid 8 års ålder började Helene Marie Fossesholm besöka ett barnsjukhus för kontroller och sedan dess har hon behandlats med tillväxthormon i över tre år, från december 2014 till september 2017. Fossesholm upplevde en onormal tillväxt vid 13,5 års ålder, med en höjd på 137,5 cm, enligt organisationens pressmeddelande. Kvinnans nuvarande höjd är 151 cm.
En kemikalie som anses vara dopning enligt antidopningsmyndigheten Wada var en del av Fossesholms behandlingar. I Norge är det ett mycket allvarligt krångel att få recept på denna typ av medicin. En ansökan om dispens gjordes hos Antidoping Norge eftersom detta ansågs vara nödvändigt. Enligt pressmeddelandet uppfyllde hon alla Wadas krav, vilket kulminerade i att hennes ansökan godkändes.
Det beslutades att offentliggöra de två skidåkarnas villkor, enligt Espen Graff, kommunikationschef i Norges Skidförbund. I synnerhet efter det nya året märkte vi en dramatisk ökning av förfrågningar från nyhetsbyråer. För att inte tala om att vi är helt transparenta. Som är brukligt i alla situationer, övervägde vi fördelarna och nackdelarna och beslutade slutligen att gå vidare med det för att förhindra mediatryck och spridning av falsk information. Metoden är helt transparent.
“Medicinering är viktigt”
Läkaren Ola Rönsen från det norska skidförbundet skulle vilja att det klargjordes att flickornas fall är distinkta och att deras behandlingar inte ska jämföras. Kristine får mediciner för att påskynda pubertetens början och stödja en kontrollerad fysisk utveckling. Hormonersättningsterapi är en typisk praxis som inte är förbjuden. Detta liknar hur vanliga p-piller fungerar.
Det har beviljats Helene för att hon ska få tävla under medicinsk dispens. Som standard fastställdes den av Wada och följs. Läkemedel för längd är betydande, men det är också avgörande för utvecklingen av andra kroppsorgan och metaboliska processer runt den tiden. På frågan om hennes terapi sa Rönsen att den var vanlig men mer ovanlig. Per Medböe Thorsby, specialistläkare på Antidoping Norge, förnekar att hormonbehandling skulle ha någon positiv effekt på Helene Marie Fossesholms idrottsprestationer.